TΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3 ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Πρόσφατες ανακοινώσεις συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του [1]. 

Άλλες σύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό παρέχει προστασία κατά της εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Medical Life Coach [Ιατρικός εμψυχωτής] Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Το 2011 ο González-Molero I και οι συνεργάτες του στο Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Universitario Carlos Haya, Málaga, Spain; Ciber de Diabetes y Metabolismo (CIBERDEM), Spain, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της προοπτικής έρευνάς τους, που αφορούσε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D και της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. σε έναν πληθυσμό της νότιας Ισπανίας.

Στην πρώτη φάση της μελέτης που έγινε το 1996-1998 περιέλαβε 1226άτομα. Από την αρχική ομάδα των εξετασθέντων ατόμων τα 988 επανεκτιμήθηκαν το 2002-2004 και τα 961 το 2005-2007. Μέτρησαν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D και την παραθυρεοειδική ορμόνη το 2002-2004, ενώ τρεις φορές διενέργησαν τη δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα των οποίων τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D ήταν ≤18.5 ng/mL είχαν σακχαρώδη διαβήτη σε ποσοστό 12.4% , ενώ στα άτομα με επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D >18.5 ng/mL το ποσοστό που εκδήλωσε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ήταν 4.7%.

Η πιθανότητα εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα τέσσερα χρόνια παρακολούθησης των ατόμων της έρευνας ήταν σημαντικά μικρότερη στα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D .

Τα άτομα με επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D μεγαλύτερα των 18.5 ng/mL είχε περιορίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 83%. Σε κανένα άτομο αυτής της μελέτης με επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D δεν εκδηλώθηκε διαβήτης.

Το εύρημα αυτό είναι εντυπωσιακό, διότι το επίπεδο των 30 ng/mL θεωρείται το κατώτερο φυσιολογικό επίπεδο και όχι το ιδανικό επίπεδο που χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού [2].

Η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη [3].

Παρά ταύτα, δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός ο μηχανισμός μέσω του οποίου η βιταμίνη D επηρεάζει το διαβήτη, ιδιαίτερα όταν η βιταμίνη D παίζει κάποιο ρόλο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και ή τα β κύτταρα του παγκρέατος, που είναι οι κυριότερες παθοφυσιολογικές διαταραχές που συμμετέχουν στο διαβήτη τύπου 2 [4].

Ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης του σακχαρώδους διαβήτη είναι η μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό. Αν βρεθούν επίπεδα κάτω των 20 ng/ml, τότε υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D3. Αν βρεθούν επίπεδα μεταξύ των 20 και 32 ng/ml, τότε υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D3. Για να επιτευχθούν επίπεδα 25-υδρόξυβιταμίνης D3 στον

Οι διαβητικοί έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να πάθουν άνοια. Είναι τόσο ισχυρή αυτή η σχέση, ώστε οι ειδικοί αποκαλούν τη νόσο του Alzheimer ως “ διαβήτη τύπου 3”

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία πρόκλησης υπέρτασης. Περίπου το 75% των διαβητικών πάσχει από υπέρταση ή θα εμφανίσει υπέρταση.

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, ηπατικής ανεπάρκειας και τύφλωσης ατόμων ηλικίας 20-74 ετών και η κύρια αιτία που προκαλεί κατάθλιψη.

Ο διβήτης προκαλεί βλάβη του νευρικού συστήματος στο 60-70% των διαβητικών

ορό της τάξεως των 44-60 ng/ml) χρειάζεται να χορηγούνται επί ένα μήνα, καθημερινά 3000-4000 ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops). Βλέπε περισσότερα:

Υπολογισμός των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό, ,

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3©

EΠΙΘΥΜΗΤΕΣ Η ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΤΟ ΑΙΜΑ©

Στη συνέχεια συντηρούνται αυτά τα επίπεδα με τη καθημερινή λήψη 1000-40000 ΙU βιταμίνης D3 και γίνονται 2-3 μετρήσεις των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 το χρόνο.

Το D3-Gkelin drops περιέχει βιταμίνη D3 σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο, πράγμα που εξασφαλίζει τη βέβαιη απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Η καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία στο μέσο της ημέρας του γυμνού σώματος επι 10 λεπτά καθημερινά επιτρέπει τη σύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα σε επαρκή μεν επίπεδα, αλλά όχι παντοτε ιδανικά για τη διαβητοπροστασία, αφού η απορρόφηση της ακτινοβολίας στο δέρμα εξαρταται από το χρώμα του δέρματος.Επίσης η καθημερινή έκθεση όλου του δέρματος, περαν των 10 λεπτών καθημερινά επηρεάζει καρκινογενετικά το δέρμα.Βλέπε περισσότερα:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Η Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΦΩΤΟΣ©

Βιβλιογραφία

1. Shehab D, Al-Jarallah K, Mojiminiyi OA, Al Mohamedy H, Abdella NA. Does Vitamin D deficiency play a role in peripheral neuropathy in Type 2 diabetes? Diabet Med. 2012 Jan;29(1):43-9.

2. González-Molero I, Rojo-Martínez G, Morcillo S, Gutiérrez-Repiso C, Rubio-Martín E, Almaraz MC, Olveira G, Soriguer F. Vitamin D and incidence of diabetes: A prospective cohort study. Clin Nutr. 2011 Dec 26.

3. Mitri J, Muraru MD, Pittas AG. Vitamin D and type 2 diabetes: a systematic review. Eur J Clin Nutr. 2011 Sep;65(9):1005-15.

4. Kayaniyil S, Retnakaran R, Harris SB, Vieth R, Knight JA, Gerstein HC, Perkins BA, Zinman B, Hanley AJ. Prospective associations of vitamin D with β-cell function and glycemia: the PROspective Metabolism and ISlet cell Evaluation (PROMISE) cohort study. Diabetes. 2011 Nov;60(11):2947-53.







Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
  • ΩΡΛ Αλλεργία,
  • Εμβοές αυτιών,
  • κακοσμία στόματος,
  • Ροχαλητό,
  • Βαρηκοία,
  • Ίλιγγος,
  • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
  • Διαταραχές της φωνής,
  • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
  • Προληπτική Ιατρική,
  • Ιατρική Διατροφολογία,
  • Συμπληρωματική Ιατρική,
  • Περιβαλλοντική Ιατρική,
  • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
  • Βιταμίνη D,
  • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]




 


Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης

O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινο- λαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764.