Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Ο ρόλος της βιταμίνης D3 και της κουρκουμίνης στην αντιμετώπισή της©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Η μη αλκοολική λιπώδης  νόσος του ήπατος (Fatty Liver Disease) ή λιπώδης διήθηση του ήπατος  είναι η παθολογική συσσώρευση λιπιδίων στα ηπατοκύτταρα ενός ατόμου που στο ιστορικό του δεν περιγράφεται κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Θεωρείται η  συνηθέστερη αιτία  χρόνιας ηπατοπάθειας που συνοδεύεται από αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες, γGT) στο γενικό πληθυσμό [1].

Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία) βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη μη αλκοολική λιπώδη  νόσο του ήπατος, καθώς αυτή επιδεικνύει  μεγάλη επίπτωση (εξάπλωση) σ’ αυτές τις ομάδες ασθενών [2].

Παθολογοανατομικά χαρακτηρίζεται από απλές ιστολογικές αλλοιώσεις (απλή στεάτωση) μέχρι τη δημιουργία φλεγμονής, κάποιου βαθμού ίνωσης, που μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση.

Η συνηθέστερη μορφή της είναι η απλή λιπώδης διήθηση  και η σοβαρότερη είναι η  στεατοηπατίτιδα, στην οποία συνυπάρχει φλεγμονή και λιπώδης διήθηση.

Η μη αλκοολική λιπώδης  νόσος του ήπατος [ΜΑΛΝΗ]  έχει πολύπλοκη παθογένεια, η οποία περιλαμβάνει το οξειδωτικό στρες, λιποτοξικότητα, , βλάβη των μιτοχονδρίων, την αντίσταση της ινσουλίνης, φλεγμονή, την υπερβολική λήψη λίπους, η οποία αυξάνει την  ηπατική εισροή ηπατικών λιπιδίων και την νέο-λιπογένεση και η διαταραχή της σηματοδότησης της ινσουλίνης. Όλα αυτά προάγουν τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων στο ήπαρ και τελικά την πρόκληση ΜΑΛΝΗ . Επίσης, η υπερπαραγωγή προφλεγμονωδών αντιποκινών από το λιπώδη ιστό επηρεάζει την ηπατική μεταβολική λειτουργία [3].

Η εξέλιξη από τη μη αλκοολική λιπώδη  νόσο του ήπατος [ΜΑΛΝΗ]  σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα [ΜΑΣΗ] συμβαίνει στο 5-20% των ασθενών  με μια πιθανότητα να αναπτύξουν ηπατική ίνωση/κίρρωση.

Οι ασθενείς με ΜΑΣΗ και ΜΑΛΝΗ υψηλής ίνωσης  θα πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα, διότι βρίσκονται σε κίνδυνο υψηλότερης θνησιμότητας.

Δεν υπάρχει προς το παρόν ειδική θεραπεία για τη  ΜΑΣΗ. Γιαυτό έχει εστιαστεί η προσοχή  στον εντοπισμό διατροφικών παραγόντων που υπάρχουν στα φρούτα, λαχανικά, βρώσιμα φυτά για τη δημιουργία νέων στρατηγικών αντιμετώπισης της νόσου.

Έτσι διατροφικές φυσικές χημικές ενώσεις, όπως τα καρωτινοειδή, ισοθειοκυανικά, τερπενοειδή, ω-3-λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή omega-3-PUFAs, κουρκουμίνη και ρεσβερατρόλη δρουν μέσω ποικίλων μηχανισμών στην πρόληψη και βελτίωση της ΜΑΛΝΗ [3].

Γιαυτό είναι υψηλής προτεραιότητας  η αντιμετώπιση και θεραπεία των παραγόντων υψηλού κινδύνου και του μεταβολικού συνδρόμου.

Σχέση της μη αλκοολικής λιπώδους  νόσου του ήπατος και της βιταμίνης D

Επειδή η βιταμίνη D ασκεί σοβαρές μεταβολικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν και την ρύθμιση της εισόδου  των λιπαρών οξέων από την περιφέρεια  προς το ήπαρ, η έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D  μπορεί να προάγει την εναπόθεση λίπους μέσα στα ηπατοκύτταρα.

Έχει βρεθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα της  25(OH) βιταμίνης  D3 (επίπεδα συγκέντρωσης στο ορό μικρότερα των 30ng/ml) σχετίζονται  με την παρουσία  μη αλκοολικής λιπώδους  νόσου του ήπατος, ανεξάρτητα από την παρουσία μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και προφίλ ινσουλινοαντίστασης των πασχόντων [4].

Aντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους  νόσου του ήπατος με κουρκουμίνη

H κουρκουμίνη είναι το κύριο κουρκουμινοειδές που υπάρχει στη σκόνη του ριζώματος του κουρκουμα [Κουρκούμη η μακρά, (Curcuma, longa)] , η οποία διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και μεταξύ των πολλαπλών ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων της περιλαμβάνεται η καρδιοπροστατευτική, αντιδιαβητική, Η σκόνη του κουρκουμά και ο κουρκουμάς  χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους λαούς των Ινδιών και της Νότιας Άπω Ανατολής για τη θεραπεία των φλεγμονών των αρθρώσεων , την επούλωση ελκών, θεραπεία του ικτέρου και άλλων παθήσεων.

Τα τελευταία  χρόνια σε πολλές δημοσιεύσεις του ιατρικού τύπου περιγράφονται οι σημαντικοί ρόλοι της κουρκουμίνης στη θεραπεία των ηπατοπαθειών. Η κουρκουμίνει μειώνει την ηπατική βλάβη και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο ελαττώνοντας την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτταροκινών, ελαχιστοποιώντας το οξειδωτικό στρες, ενισχύοντας την ευαισθησία της ινσουλίνης και τροποποιώντας το μεταβολισμό των λιπιδίων

Η κουρκουμίνη επιδεικνύει ισχυρή δραστηριότητα κατά της ίνωσης, συμβάλλοντας στην αναστολή της ενεργοποίησης των ηπατικών αστεροειδών κυττάρων και περιορίζοντας την εναπόθεση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας μέσω της ρύθμισης των βιοχημικών σηματοδοτικών οδών  PPAR-γ, NF-ΚB και  TGF-β και ενεργοποιεί την PPAR-gamma.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη επιδεικνύει αντκαρκινικά αποτελέσματα προκαλώντας ανακοπή της φάσης G2/M  του κυτταρικού κύκλου,  καθώς και απόπτωση καρκινικών κυττάρων  σε διάφορες καλλιέργειες κυττάρων ηπατώματος [1].

Έχει αποδειχτεί σε τρωκτικά ότι η κουρκουμίνη προλαβαίνει τη στεάτωση διατροφικής αιτιολογίας, την ενεργοποίηση των αστεροειδών ηπατοκυττάρων και την παραγωγή πρωτεϊνών που προκαλούν ινοποίηση . Επίσης έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την τη στεατοηπατίτιδα, που προκαλείται από την κατανάλωση οινοπνεύματος ή όταν εφαρμόζεται μια δίαιτα πτωχή  σε μεθειονίνη-χολίνη. Υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στους διαβητικούς και σε φλεγμονώδεις καταστάσεις μέσω της βιοχημικής οδού NF-Κb [5] .

Παρά τα πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα που επιδεικνύει στο εργαστήριο και τα πειραματόζωα η χορήγηση κουρκουμίνης από το στόμα, εν τούτοις στην κλινική πράξη τα αποτελέσματα δεν είναι τόσον εμφανή. Αυτό οφείλεται στην πτωχή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα της φυσικής σκόνης της κουρκουμίνης. Για να προκληθούν κλινικά αποτελέσματα από τη λήψη κουρκουμίνης αυτή πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά και σε μεγάλες δόσεις, πράγμα δυσχερές για τους πλείστους ασθενείς [6].

Το βέβαιον είναι ότι μπορεί να χορηγηθούν 8-12 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης επί εννέα μήνες, καθημερινά,  χωρίς την εκδήλωση παρενεργειών. Η πτωχή διαλυτότητα της κουρκουμίνης στο νερό (είναι λιποφιλική ουσία) και η πτωχή βιοδιαθεσιμοτητά της ξεπεράστηκαν σήμερα με την επινόηση της  μικκυλιακής κουρκουμίνης (NovaSOL©Curcumin), που στην Ελλάδα κυκλοφορεί υπό μορφή καψουλών Curcugkel.

Οι κάψουλες του Curcugkel περιέχουν διαυγές διάλυμα μικκυλιακής κουρκουμίνης, αποκλειστικής τεχνολογίας (NovaSOL© Curcumin), η οποία έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από τη φυσική σκόνη κουρκουμίνης κατά 185 φορές ή 18.500% [7].  Κάθε κάψουλα Curcugkel περιέχει  670mg  NovaSOL® Curcumin, που ισοδυναμούν με 40mg ολικών κουρκουμινοειδών ή 36mg καθαρής κουρκουμίνης. Η δοσολογία του Curcugkel είναι μία κάψουλα ημερησίως μετά το φαγητό ή όπως καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.Τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]
 


Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης

O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινο- λαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764.