Altaxa, ανεπιθύμητες ενέργειες

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Altaxa (αντιημικρανιακό φάρμακο), που περιέχει σουκκινική σουματριπτάνη (sumatriptan succinate). Ανεπιθύμητες ενέργειες: Oι συχνότητες ορίζονται ως: πολύ συχνές (≥1/10), συχνές (≥1 /100 και < 1 /10), όχι συχνές (≥1/1.000 και <1/100), σπάνιες(≥11/10.000και<1/1.000), πολύ σπάνιες(<1/10.000) περιλαμβανομένων των μεμονωμένων αναφορών. Τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες είναι κατά προσέγγιση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα της ομάδες των υπό σύγκριση φαρμάκων δεν λήφθηκε υπόψη. Τα στοιχεία μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου αναφέρονται στην αναφερθείσα συχνότητα αναφορών και όχι στην πραγματική συχνότητα. Στοιχεία από κλινικές μελέτες:Διαταραχές του νευρικού συστήματος Συχνές: Μυρμηκίαση, ζάλη, υπνηλία. Αγγειακές διαταραχές: Συχνές: Περιοδικές αυξήσεις της πίεσης του αίματος που εμφανίζονται αμέσως μετά τη θεραπεία. Ερυθρότητα προσώπου Γαστρεντερικές διαταραχές:Συχνές: Ναυτία και έμετος εμφανίστηκαν οε ορισμένους ασθενείς αλλά δεν είναι σαφές αν σχετίζονται με τη σουματριπτάνη ή την υποκείμενη νόσο.

Μυοσκελετικές διαταραχές διαταραχές των συνδετικών ιστών και των οστών: Τα παρακάτω συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά και δυνατόν να επιταθούν και να επηρεάσουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος συμπεριλαμβανομένων του θώρακα και του λαιμού: Συχνές: Αίσθημα βάρους.

Γενικές διαταραχές και ενοχλήσεις στη θέση χορήγησης: Τα παρακάτω συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά και δυνατόν να επιταθούν και να επηρεάσουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος συμπεριλαμβανομένων του θώρακα και του λαιμού: Συχνές. Αλγος αίσθημα θερμότητας πίεσης ή σφιξίματος.

Τα παρακάτω συμπτώματα είναι ως επί το πλείστον ήπιας έως μέτριας βαρύτητας και παροδικά: Συχνές: Αίσθημα αδυναμίας κόπωση.

Εργαστηριακές εξετάσεις: Πολύ σπάνια: Ηπιες διαταραχές στις δοκιμασίες της ηπατικής λειτουργίας παρατηρήθηκαν περιστασιακά.

Στοιχεία μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος: Πολύ σπάνιες. Αντιδράσεις υπερευαισθησίας που κυμαίνονται από υπερευαισθησία ίου δέρ­ματος μέχρι σπάνιων περιπτώσεων αναφυλαξίας.

Διαταραχές του νευρικού συστήματος: Πολύ σπάνιες. Επιληπτικές κρίσεις παρόλο ότι ορισμένες εμφανίστηκαν οε ασθενείς με ιστο­ρικό προύπάρχουοας επιληψίας ή συνυπάρχουσες καταστάσεις που προδια­θέτουν οε επιληπτικές κρίσεις παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις σε ασθενείς όπου δεν είχαν εμφανείς προδιαθεσικούς παράγοντες αυτού του είδους. Τρόμος δυστονία, νυσταγμός σκοτώματα.

Διαταραχές των οφθαλμών: Πολύ σπάνιες: Πτερυγισμός διπλωπία, μειωμένη όραση. Απώλεια οράσεως περιλαμβανο­μένων αναφορών μόνιμης βλάβης. Εν τούτοις διαταραχές οράσεως μπορεί Για πλήρεις συνταγογραφικές πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία. επίσης να εμφανισθούν κατά τη διάρκεια της κρίσης της ημικρανίας.

Καρδιακές διαταραχές: Πολύ σπάνιες: Βραδυκαρδία, ταχυκαρδία, αίσθημα προκάρδιων παλμών, καρδιακές αρρυθ­μίες παροδικές ισχαιμικές ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές αγγειόσπα-ομος των στεφανιαίων ή έμφραγμα του μυοκαρδίου (βλέπε Αντενδείξεις Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση).

Αγγειακές διαταραχές: Πολύ σπάνιες: Υπόταση, φαινόμενο Raynaud.

Γαστρεντερικές διαταραχές: Πολύ σπάνιες: Ισχαιμική κολίτιδα.

Μυοσκελετικές διαταραχές διαταραχές των συνδετικών ιστών και των οστών: Πολύ σπάνιες: Αυχενική δυσκαμψίαΤα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο είναι επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]
 


Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης

O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινο- λαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764.