Δοσολογία της βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης©

Προκειμένου να αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο Hollis BW

και οι συνεργάτες (2011) έκαναν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη σε εγκύους που κυοφορούσαν ένα έμβρυο και τους χορήγησαν κατά τη 12η έως την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης 400, 2000 ή 4000 IU [Διεθνείς Μονάδες] βιταμίνης D3 ημερησίως, μέχρι την ημέρα του τοκετού.

Κύριος στόχος ήταν η επίτευξη ιδανικών συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή  [25(OH)D3] κατά τον τοκετό. Ένας δεύτερος στόχος ήταν να προκληθούν συγκεντρώσεις της 25(OH)D3 της τάξης των 80 nmol/L [32 ng/mL] ή και περισσότερο, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγίστη παραγωγή της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 [1,25(OH)(2)D3].

 

Από τις 494 εγκύους που περιελήφθηκαν στη μελέτη, οι 350 συνέχισαν τη συμπληρωματική λήψη της βιταμίνης D3 μέχρι τον τοκετό. Η ομάδα των εγκύων που έπαιρνε καθημερινά 4000 IU βιταμίνης D3 επέδειξε επάρκεια των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή [25(OH)D3] κατά τον τοκετό και ένα μήνα προ του τοκετού.

 

Τα επίπεδα της 25(OH)D3 στην κυκλοφορία του αίματος είχαν άμεση επίδραση στα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 1,25(OH)(2)D(3), καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με μέγιστη παραγωγή σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης στην ομάδα που έπαιρνα 4000 IU ημερησίως.

 

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ασφαλείας και στις τρεις ομάδες των εγκύων. Δεν προκλήθηκαν παρενέργειες από τη συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 στη δόση των 4000 IU ή από τα κυκλοφορούντα επίπεδα της 25(OH)D3.

 

Από την παραπάνω μελέτη συμπεραίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση 4000 IU ημερησίως βιταμίνης D3 στις εγκύους είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική για την επίτευξη επάρκειας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις εγκύους και τα νεογνά τους, ανεξαρτήτως φυλής.

 

Οι μέχρι τώρα χορηγούμενη δοσολογία βιταμίνης D3 στις εγκύους (200-400 IU) συγκριτικά με τη δόση των 4000 ΙU είναι αναποτελεσματική, προκειμένου να επιτευχθούν επαρκή επίπεδα 25(OH)D3 στην κυκλοφορία του αίματος.
H διατήρηση επιπέδων 25 υδροξυβιταμίνης D3 μεταξύ των 60-80ng/ml, εκτός από τη μείωση της πιθανότητας πρόκλησης πρόωρου τοκετού προστατεύει και τη μητέρα από τον κίνδυνο πρόκλησης προεκλαμψίας, διαβήτη της εγκυμοσίνης, λοιμώξεις πρό του τοκετού σε ποσοστό 50%. Οι γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσίνη πρέπει να μετρούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στις αρχές του καλοκαιριού και στι τέλος του φθινοπώρου. Οι ήδη έγκυες πρέπει να κάνουν μετρήσεις σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

 

Προτιμάται η χορήγηση της φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 αντί της βιταμίνης D2, διότι η βιταμίνη D3 είναι αποτελεσματικότερη.

Η φυσική βιταμίνη D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο  [D3 –Gkelin drops] επιδεικνύει εξαιρετική απορροφητικότητα από το έντερο και ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται καλύτερα, όταν λαμβάνεται μετά το γεύμα.  

Κάθε σταγόνα D3 –Gkelin drops περιέχει 1000 IU βιταμίνης D3.

Βιβλιογραφία

Hollis BW, Johnson D, Hulsey TC, Ebeling M, Wagner CL. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res. 2011 Oct;26(10):2341-57.

Βλέπε: Η επάρκεια της βιταμίνης D των εγκύων ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού©


Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.