Σχέση της τερηδόνας των δοντιών και της βιταμίνης D©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Τα επίπεδα της βιταμίνης D (VD) αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στην Στοματική Υγεία. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της ενηλικίωσης, η ανεπάρκεια VD (VDD) σχετίζεται με μια μεγάλη ποικιλία διαταραχών της στοματικής υγείας. Η μειωμένη σύνθεση VD μπορεί να επιταχύνει ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις. Στα παιδιά, η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ελαττωματική επιμετάλλωση των δοντιών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμματικής οδοντίνης και αδαμαντίνης. Η ελαττωματική οδοντίνη και αδαμαντίνη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης της τερηδόνας. Επιπλέον, η VDD έχει συσχετιστεί με υψηλότερο επιπολασμό της περιοδοντίτιδας και της φλεγμονής των ούλων και αρκετές πρόσφατες προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν αποκαλύψει πιθανές οδούς μέσω των οποίων η βιταμίνη D μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιοδόντιο. Γιαυτό πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μητέρες να έχουν επάρκεια της βιταμίνης D3. Στα βρέφη και τα παιδιά δίδεται προσοχή να έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3, για την ομαλή εξέλιξη της οδοντοφυΐας τους και την προστασία των δοντιών τους από την τερηδόνα.


Από τα μέσα του 1800 μέχρι σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ επιστημονικές ανακοινώσεις, που αφορούν τη στοματική υγεία και την απώλεια δοντιών σε εφήβους.

Σ’αυτές τις ανακοινώσεις καταγράφεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και της απώλειας των δοντιών σε εφήβους και του γεωγραφικού πλάτους που βρισκόταν η κατοικία τους [1]. 

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στηνΙατρική Διατροφολογία και τη βιταμίνη D

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

Γκέλη Δ. Αικατερίνη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία και τη ωιταμίνη D

Διαμαντόπουλος Βασίλειος, Τρίπολη Αρκαδίας

Οδοντίατρος, Ιατρός Δημόσιας υγείας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Υποψήφιος Διδάκτωρ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙ-ΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Οδοντιατρική και Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία και Συμπληρωματική Ιατρική, Bιταμίνη D.

Δρ Aποστολόπουλος Κωνσταντίνος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του θυρεοειδούς, ΩΡΛ ογκολογία, ΩΡΛ τραυματιολογία του προσώπου, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, βιταμίνη D

Ήδη στις μελέτες του 1929 και του 1930 αναφέρεται ότι η βιταμίνη D και η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) περιορίζουν τη δημιουργία τερηδόνας μέσω της βελτίωσης της απορρόφησης του ασβεστίου και του μεταβολισμού του [1].

Στην ανασκόπηση που έκανε ο Grant WB [2011] αναφέρεται η ιστορία των μελετών και ερευνών για την οδοντική τερηδόνα, που έχει σχέση με το γεωγραφικό τόπο διαμονής των πληθυσμών και τις προσλαμβανόμενες από το δέρμα, δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας Β [1].

Επιπρόσθετα έχουν γίνει μελέτες αναδρομικών αναλύσεων (regression analyses) της μέσης οδοντικής υγείας, σε σειρές στρατιωτών των ΗΠΑ του 1918, 1934 και 1943 σε σχέση με τις θερινές δόσεις ακτινοβολίας Β και του δείκτη κηλιδωτής αδαμαντίνης, που εκπροσωπεί τη φυσική χλωρίωση του πόσιμου νερού για το 1935.

Στις μελέτες αυτές υπήρχε σημαντική ανάστροφη σχέση της οδοντικής υγείας και των δόσεων της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας Β, από τις δόσεις των 4.0 έως 6.5 kJ/m(2) με λίγη διαφορά μετά από αυτήν [1].

Στην πιλοτική μελέτη του Schroth RJ, και των συνεργατών (2011) αναφέρεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει διαφορά των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στα παιδιά με σοβαρή πρώιμη για την ηλικία τους τερηδόνα από τα παιδιά χωρίς τερηδόνα. Τα παιδιά με σοβαρή πρώιμη για την ηλικία τους τερηδόνα είχαν χαμηλότερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 και ανεβασμένα επίπεδα ορμόνης των παραθυρεοειδών [PTH] σε σύγκριση με παιδιά της ίδιας ηλικίας χωρίς τερηδόνα [12].

Ο μηχανισμός με τον οποίο η UVB περιορίζει την οδοντική τερηδόνα πιθανόν είναι η παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την παραγωγή καθελισιδίνης και ντεφενσινών, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Σε διαφορες επιστημονικές ανακοινώσεις αναφέρεται πως η καθελισιδίνη και οι ντεφενσίνες περιορίζουν τον κίνδυνο πρόκλησης οδοντικής τερηδόνας μέσω της προσβολής των βακτηριδίων που έχουν ενοχοποιηθεί ότι την προκαλούν [2-9].

Οι συγκεντρώσεις στον ορό του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25-υδροξυβιταμίνης D3 , όταν υπερβαίνουν τα τα 30-40ng/ml θα περιορίζουν σημαντικά τη δημιουργία τερηδόνας [1].

Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα ευρήματα για τις αντιτερηδονικές δυνατότητες της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) και της βιταμίνης D3 δεν ελήφθησαν υπόψη τη δεκαετία του 1950, όταν προτάθηκε η φθορίωση του πόσιμου νερού, ως προληπτικό μέτρο κατά της τερηδόνας.

Η παραγωγή βιταμίνης D3 από την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο χρωματισμός του δέρματος, ο δείκτης μάζας σώματος, η έκταση της επιφάνειας του δέρματος, που εκτίθεται στην ακτινοβολία, η ωρα της ημέρας που εκτίθεται το δέρμα στην ακτινοβολία, το γεωγραφικό πλάτος κατοικίας και η εύκολη ή δύσκολη προσέγγιση συμπληρωματικής λήψης βιταμίνης D3 από το στόμα, ώστε να αυξηθούν τα επαρκή επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3.

Οι περισσότεροι άνθρωποι για να αυξήσουν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κατά 10-15ng/mL χρειάζονται 1,000–2,000 IU/day [10]. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη 1-2 σταγόνων D3-Gkelin drops.

Βεβαίως τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή 25(OH)D3 ποικίλουν από ατόμου σε άτομο, όταν λαμβάνεται από το στόμα [11]. Γιαυτό το λόγο θα πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3, προτού αποφασιστεί η λήψη της βιταμίνης D3 για λόγους πρόληψης ή θεραπείας ιατρικών και οδοντιατρικών καταστάσεων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 από 0-20ng/ml θεωρούνται ελλειπή. Επίπεδα από 21-29ng/ml θεωρούνται ανεπαρκή.

Επίπεδα  των 30-100ng/ml θεωρούνται φυσιολογικά  και επίπεδα 50-70ng/ml θεωρούνται επιθυμητά.
Επίπεδα άνω των 100ng/ml θεωρούνται τοξικά.

Τα επαρκή επίπεδα της συγκέντρωσης της βιταμίνης D3 στο ανθρώπινο σώμα μπορεί  να βελτιωθούν σημαντικά με την καθημερινή και για 12-15 λεπτά έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο, τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό συνιστάται η καθημερινή λήψη από ο στόμα φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]. Αν είναι αδύνατη η μέτρηση των επιπέδων της 25- υδροξυβιταμίνης D3, τότε η χορήγηση στους ενήλικες 2000-4000 ΙU [Διεθνείς Μονάδες] βιταμίνης D3 (2-4 σταγόνων D3-Gelin drops) ημερησίως και στα παιδιά άνω του έτους 1000 ΙU βιταμίνης D3 (1 σταγόνα D3-Gelin drops) ημερησίως νπορεί να καλύψουω  τις αμυντικές ανάγκες του οργανισμού σε πολλές περιπτώσεις Λεπτομέρειες για τη δοσολογία της βιταμίνης D3 βλέπε: D3 Gkelin drops.

Βιβλιογραφία

1. Grant WB. A review of the role of solar ultraviolet-B irradiance and vitamin D in reducing risk of dental caries. Dermatoendocrinol. 2011 Jul;3(3):193-8. Epub 2011 Jul 1.

2. Dale BA, Fredericks LP. Antimicrobial peptides in the oral environment: expression and function in health and disease. Curr Issues Mol Biol. 2005;7:119–133. [PMC free article] [PubMed]

3. Tao R, Jurevic RJ, Coulton KK, Tsutsui MT, Roberts MC, Kimball JR, et al. Salivary antimicrobial peptide expression and dental caries experience in children. Antimicrob Agents Chemother.2005;49:3883–3888. [PMC free article] [PubMed]

4. Altman H, Steinberg D, Porat Y, Mor A, Fridman D, Friedman M, et al. In vitro assessment of antimicrobial peptides as potential agents against several oral bacteria. J Antimicrob Chemother.2006;58:198–201. [PubMed]

5. Ji S, Hyun J, Park E, Lee BL, Kim KK, Choi Y. Susceptibility of various oral bacteria to antimicrobial peptides and to phagocytosis by neutrophils. J Periodontal Res. 2007;42:410–419. [PubMed]

6. Komatsuzawa H, Ouhara K, Kawai T, Yamada S, Fujiwara T, Shiba H, et al. Susceptibility of periodontopathogenic and cariogenic bacteria to defensins and potential therapeutic use of defensins in oral diseases. Curr Pharm Des. 2007;13:3084–3095. [PubMed]

7. Diamond G, Beckloff N, Ryan LK. Host defense peptides in the oral cavity and the lung: similarities and differences. J Dent Res. 2008;87:915–927. [PMC free article] [PubMed]

8. de Sousa Gomes P, Fernandes MH. Defensins in the oral cavity: distribution and biological role. J Oral Pathol Med. 2010;39:1–9. [PubMed]

9. Liu PT, Stenger S, Tang DH, Modlin RL. Cutting Edge: Vitamin D-mediated human antimicrobial activity against Mycobacterium tuberculosis is dependent on the induction of cathelicidin. J Immunol.2007;179:2060–2063. [PubMed]

10 Heaney RP, Davies KM, Chen TC, Holick MF, Barger-Lux MJ. Human serum 25-hydroxycholecalciferol response to extended oral dosing with cholecalciferol. Am J Clin Nutr.2003;77:204–210. [PubMed]

11. Garland CF, French CB, Baggerly LL, Heaney RP. Vitamin D supplement doses and serum 25-hydroxyvitamin D in the range associated with cancer prevention. Anticancer Res. 2011;31:617–622.

12. Schroth RJJeal NSKliewer ESellers EA. The relationship between vitamin D and severe early childhood caries: a pilot study. Int J Vitam Nutr Res. 2012 Feb;82(1):53-62. 

Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©
O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer©
Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με βιταμίνη D, L-θεανίνη, υπερβαρικό οξυγόνο και κουρκουμίνη©
Η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου με την L-θεανίνη©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;