Δοσολογία της βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


Η δοσολογία της χορήγησης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο θέμα στο παρελθόν.

Προκειμένου να αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο Hollis BW

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός

Ωτορινολαρυγγολόγος Οδοντίατρος,

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Διαγνωστική και Θεραπευτική Ωτορινολαρυγγολογία, Φωνιατρική, Ακοολογία, Διαταραχές της Ισορροπίας, ΩΡΛ Ογκολογία, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, τις δράσεις του κόκκινου κρασιού στην υγεία, Προληπτική Ιατρική

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος τηλ alt2741026631

alt00306944280764

www.gelis.gr

www.orlpedia.gr

www.allergopedia.gr

www.gkelanto.gr

pharmage@otenet.gr

alt

Γκέλη Αικατερίνη, Ιατρός,

Ακτινοδιαγνώστρια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρικιή, Ιατρική Διατροφολογία Άσσος, Κορινθίας, τηλ. alt alt6944644820

και οι συνεργάτες (2011) έκαναν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη σε εγκύους που κυοφορούσαν ένα έμβρυο και τους χορήγησαν κατά τη 12η έως την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης 400, 2000 ή 4000IU βιταμίνης D3 ημερησίως, μέχρι την ημέρα του τοκετού.

Κύριος στόχος ήταν η επίτευξη ιδανικών συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] κατά τον τοκετό. Ένας δεύτερος στόχος ήταν να προκληθούν συγκεντρώσεις της 25(OH)D3 της τάξης των 80 nmol/L [32 ng/mL] ή και περισσότερο, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγίστη παραγωγή της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 [1,25(OH)(2)D3].

Από τις 494 εγκύους που περιελήφθηκαν στη μελέτη, οι 350 συνέχισαν τη συμπληρωματική λήψη της βιταμίνης D3 μέχρι τον τοκετό. Η ομάδα των εγκύων που έπαιρνε καθημερινά 4000IU βιταμίνης D3 επέδειξε επάρκεια των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] κατά τον τοκετό και ένα μήνα προ του τοκετού.

Τα επίπεδα της 25(OH)D3 στην κυκλοφορία του αίματος είχαν άμεση επίδραση στα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 1,25(OH)(2)D(3), καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με μέγιστη παραγωγή σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης στην ομάδα που έπαιρνα 4000IU ημερησίως.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ασφαλείας και στις τρεις ομάδες των εγκύων. Δεν προκλήθηκαν παρενέργειες από τη συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 στη δόση των 4000I|U ή από τα κυκλοφορούντα επίπεδα της 25(OH)D3.

Από την παραπάνω μελέτη συμπεραίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση 4000IU ημερησίως βιταμίνης D3 στις εγκύους είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική για την επίτευξη επάρκειας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις εγκύους και τα νεογνά τους, ανεξαρτήτως φυλής.

Οι μέχρι τώρα χορηγούμενη δοσολογία βιταμίνης D3 στις εγκύους (200-400IU) συγκριτικά με τη δόση των 4000ΙU είναι αναποτελεσματική, προκειμένου να επιτευχθούν επαρκή επίπεδα 25(OH)D3 στην κυκλοφορία του αίματος.

Προτιμάται η χορήγηση της βιταμίνης D3 αντί της βιταμίνης D2, διότι η βιταμίνη D3 είναι αποτελεσματικότερη. Η βιταμίνη D3 ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μετά το γεύμα και όταν χορηγείται υπό μορφή σταγόνων μέσα σε ελαιόλαδο [D3 –Gkelin drops]. Κάθε σταγόνα D3 –Gkelin περιέχει 1000 IU βιταμίνης D3.

Βιβλιογραφία

Hollis BW, Johnson D, Hulsey TC, Ebeling M, Wagner CL. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res. 2011 Oct;26(10):2341-57.

Το πλήρες άρθρο θα το βρείτε στο

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.463/pdf


Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter