Ποσότητες βιταμίνης D3 που παράγονται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Για να παραχθεί βιταμίνη D3 από την προβιταμίνη D3, που φωτοσυντίθεται στο δέρμα, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή του έτους, η ώρα της ημέρας κατά την οποία εκτίθεται κανείς στον ήλιο (οι καλύτερες ώρες είναι 11.00-1.00μμ). το χρώμα του δέρματος και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεται ο τόπος εκείνου που εκτίθεται.


Για να παραχθεί βιταμίνη D3 από την προβιταμίνη D3, που φωτοσυντίθεται στο δέρμα, αυτό εξαρτα΄ται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή του έτους, η ώρα της ημέρας κατά την οποία εκτίθεται κανείς στον ήλιο (οι καλύτερες ώρες είναι 11.00-1.00μμ). το χρώμα του δέρματος και το γεωγραφικό πλάτος στο οποόι βρίσκεται ο τόπος εκείνου που εκτίθεται.

 

alt

Προκειμένου να υπολογιστεί πόση ώρα πρέπει να εκτεθεί κανείς στην ηλιακή ακτινοβολία για να δημιουργήσει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα: Το κατώτερο όριο υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας Β (UVB) που απαιτείται για να παραχθεί προβιταμίνη D3, είναι 18 mJ/cm [1].

Αυτό το επίπεδο δεν επιτυγχάνεται τους χειμερινούς μήνες στις πολύ βόρειες και πολύ νότιες περιοχές της γης. 

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο δεν σημαίνει ότι παράγει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D3.

Η ισορροπία της παραγωγής της προβιταμίνης D3 επιτυγχάνεται μέσα σε 20 λεπτά έκθεσης στη UVΒ. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή προβιταμίνης D3, αλλά σε διάσπαση της προβιταμίνης D3 προς αδρανή φωτοπροϊόντα.

Γιαυτό συνιστάται, η έκθεση στον ήλιο, προκειμένου να φωτοσυνθέσει κανείς προβιταμίνη D3 και στη συνέχεια βιταμίνη D3 να μην ξεπερνάει τα 15 λεπτά, για τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα 20 λεπτά για τα άτομα με μελαχροινό δέρμα [2].

 

Μαύρισμα του δέρματος με την έκθεση στον ήλιο και παραγωγή βιταμίνης D3

To καλοκαίρι, πολλα άτομα καταφεύγουν στις παραλίες μεσημεριανές ώρες, όπου εκθέτουν το γυμνό σώμα τους στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα με στόχο να “μαυρίσουν”, δηλαδή να δημιουργήσουν μελανίνη από τα μελανοκύτταρα τους δέρματός τους.

Το μαύρισμα του δέρματος επηρεάζει το χρόνο που χρειάζεται για να παραχθούν ορισμένα επίπεδα βιταμίνης D3, αλλά δεν τροποποιεί τα επίπεδα που πραγματοποιούνται.

Τα μέγιστα επίπεδα βιταμίνης D3 παράγονται μέσα σε 10-12 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ενός ατόμου με ανοιχτόχρωμα δέρμα.

Προκειμένου οι Ασιάτες και οι Ινδοί να δημιουργήσουν τα μέγιστα επίπεδα βιταμίνης D3 στο δέρμα τους χρειάζονται τριπλάσιο χρόνο από τους Καυκάσιους με ανοικτόχρομο δέρμα, ενώ τα άτομα Αφρικάνικης καταγωγής, όπως οι Αφρο-Αμερικάνοι χρειάζονται δεκαπλάσιο χρόνο έκθεσης [3].

Αν ένα άτομο ανοιχτόχρωμου έως μελαχροινού δέρματος, όπως αυτό των περισσοτέρων Ελλήνων εκτεθεί στον ήλιο πέραν των 15-20 λεπτών, έχει μεν παρασκευάσει τα επίπεδα της προβιταμίνης D3, που μετατρέπονται στις επιθυμητές για τον οργανισμό ποσότητες βιταμίνης D3, αλλά από κεί και πέρα διακόπτεται η παραγωγή βιταμίνης D3 και συνεχίζει το δέρμα να παράγει μελανίνη.

Αυτό δείχνει με τι ασφαλή τρόπο προστατεύεται το σώμα από την υπερπαραγωγή βιταμίνης D3, που θα του ήταν όχι μόνον άχρηστη αλλά και επικίνδυνη για τη λειτουργία του. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 σε ενηλίκους μεγάλων δόσεων βιταμίνης D3, της τάξεως των 5000-8000 δεν μπορεί να θεωρηθούν μεγάλες, διότι όταν εκτεθεί ολόκληρο το σώμα στο μεσημεριανό ήλιο του μεσοκαλόκαιρου επί 10-15 λεπτά της ώρας, το δέρμα δημιουργεί και απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος μέχρι και 20.000 IU βιταμίνης D3 [4].

Μια συμπτωματική έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι π.χ. μόνον των βραχιόνων, των άκρων χειρών και του προσώπου, ακόμη και το καλοκαίρι παράγει πολύ μικρά ποσά ενδογενούς βιταμίνης D3 [4].

Η ενίσχυση του γάλακτος και άλλων τροφίμων είναι απαραίτητη στις χώρες που βρίσκονται σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, στα οποία είναι ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο σ’ αυτές τις χώρες συνήθως είναι περιορισμένος, αφού για πολλές ημέρες ο ουρανός είναι συνεφιασμένος ή βρέχει. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους στη βιταμίνη D3 αυτοί οι λαοί τρώνε άφθονα ψάρια και παίρνουν από το στόμα συμπληρωματικά βιταμίνη D3.

Oι συσκευές παραγωγής υπεριώδους ακτινοβολίας B με στόχο την ακτινοβόληση του δέρματος και την παραγωγή βιταμίνης D3 δεν έχουν τύχει καλής υποδοχής, διότι, διότι συνήθως παράγουν UVA, που είναι καρκινογόνος και όχι UVB που ευθύνεται για την παραγωγή βιταμίνης D3 [5].

Όσον αφορά τον Ελληνικό πληθυσμό, οι Έλληνες αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, είτε διότι έχουν επηρεαστεί από την πληροφορία ότι η έκθεση στον ήλιο είναι καρκινογόνος για το δέρμα ή αδυνατούν τις ώρες του μεσημεριού, που το δέρμα μπορεί να φωτοσυνθέσει βιταμίνη D3 από την υπεριώδη ακτινοβολία Β να εκτεθούν στον ήλιο, λόγω εργασιακών υποχρεώσεων.

Επειδή μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού είναι υποβιταμινικό και τα ποσά της βιταμίνης D3, που προσλαμβάνονται με τις τροφές δεν επαρκούν, θα πρέπει να διορθώνει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 του οργανισμού του με τη συμπληρωματική λήψη σταγόνων φυσιολογικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops], διότι αυτή είναι η πλέον ευαπορρόφητη μορφή βιταμίνης D3, αφού η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Matsuoka LY, Wortsman J, Haddad JG, Hollis BW. In vivo threshold for cutaneous synthesis of vitamin D3. J Lab Clin Med.1989 Sep;114(3):301-5.

2. Hollis BW. Circulating 25-hydroxyvitamin D levels indicative of vitamin Dsufficiency: implications for establishing a new effective dietary intakerecommendation for vitamin D. J Nutr 2005;135:317-22

3. Hollis BW. Circulating 25-hydroxyvitamin D levels indicative of vitamin D sufficiency: implications for establishing a new effective dietary intake

4. Hollis BW. Circulating 25-hydroxyvitamin D levels indicative of vitamin D sufficiency: implications for establishing a new effective dietary intake recommendation for vitamin D. J Nutr. 2005 Feb;135(2):317-22.

5. World Health Organization. Sunbeds, tanning and UV exposure (Fact sheet no. 287). Geneva: WHO; 2005.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©
O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer©
Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με βιταμίνη D, L-θεανίνη, υπερβαρικό οξυγόνο και κουρκουμίνη©
Η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου με την L-θεανίνη©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;