Αλληλεπίδραση Βιταμίνη D3 και των θειαζιδικών διουρητικών©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


Η χορήγηση θειαζιδικών διουρητικών, συμπεριλαμβανομένης της υδροχλωροθειαζίδης, με
βιταμίνη D ή άλατα ασβεστίου μπορεί να ενισχύσει την αύξηση του ασβεστίου του ορού, διότι ελαττώνει την απέκκρισή του από τους νεφρούς [1]. Η ταυτόχρονη χορήγηση θειαζιδικών διουρητικών μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία σε ασθενείς με προδιάθεση για υπερασβεστιαιμία (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμός, κακοήθεια ή νόσους που διαμεσολαβούνται από την βιταμίνη D) με την αύξηση της σωληναριακής επαναπορρόφησης του ασβεστίου [1].

Η υδροχλωροθειζίδη , που είναι ένα αποτελεσματικό αντιυπερτασικό το παίρνει μεγάλος αριθμός μαύρων υπερτασικών ασθενών. Συνεπεία αυτής της θεραπείας ελαττώνεται η απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα.

Ως γνωστόν οι μαύροι έχουν σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα υπέρτασης και χαμηλότερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 . Γιαυτό το λόγο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παίρνουν συμπληρωματκά βιταμίνη D3 και θειαζιδικά διουρητικά [2].

Η επιμονή της υπερασβεστιαιμίας σε ασθενείς που διακόπτουν τα θειαζιδικά διουρητικά, δηλώνει ότι ο υποκείμενος πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι συνήθης σε ασθενείς που αναπτύσσουν υπερασβεστιαιμια, ενώ παίρνουν θειαζιδικά διουρητικά [3].

Προκειμένου να γίνει διαφορική διάγνωση της υπερασβεστιαιμίας είναι χρήσιμο να γίνεται η μέτρηση στον ορό των επιπέδων της παραθορμόνης, χλωρίου, ασβεστίου, φωσφόρου, 25-υδροξυβιταμίνης D3 και και του ασβεστίου των ούρων [4].

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 σε ημερήσια δόση μέχρι 4000 IU στα άτομα που χρησιμοποιούν υδροχλωροθειαζίδη σχετίζεται με μια αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στον ορό, αλλά με χαμηλή συχνότητα υπερασβεστιαιμίας [2].

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θεραπεύονται με υδροχλωροθειαζίδη μπορούν να παίρνουν ταυτόχρονα μέχρι 4000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως και να παρουσιάζουν μικρή συχνότητα υπερασβεστιαιμίας.

Οι ασθενείς που παίρνουν θειαζιδικά διουρητικά θα πρέπει να μετρούν συχνά τους ηλεκτρολύτες του ορού τους, ιδιαίτερα οι ασθενείς που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου. Η αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει ενυδάτωση των ασθενών και διακοπή των φαρμάκων που π[ροκαλούν υπερασβεστιαιμία [2].

Βιβλιογραφία

1. Desai HV1, Gandhi K, Sharma M, Jennine M, Singh P, Brogan M. Thiazide-induced severe hypercalcemia: a case report and review of literature. Am J Ther. 2010 Nov-Dec;17(6):e234-6. doi: 10.1097/MJT.0b013e3181c6c21b.

2. Chandler PD1, Scott JB2, Drake BF3, Ng K4, Forman JP5, Chan AT6, Bennett GG7, Hollis BW8, Giovannucci EL9, Emmons KM10, Fuchs CS11. Risk of hypercalcemia in blacks taking hydrochlorothiazide and vitamin D. Am J Med. 2014 Aug;127(8):772-8. doi: 10.1016/j.amjmed.2014.02.044. Epub 2014 Mar 20.

3. Wermers RA1, Kearns AE, Jenkins GD, Melton LJ 3rd. Incidence and clinical spectrum of thiazide-associated hypercalcemia. Am J Med. 2007 Oct;120(10):911.e9-15. Epub 2007 Apr 16.

4. Lafferty FW. Differential diagnosis of hypercalcemia. J Bone Miner Res. 1991 Oct;6 Suppl 2:S51-9; discussion S61.


Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter