Αλληλεπίδραση Βιταμίνη D3 και των θειαζιδικών διουρητικών©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Η χορήγηση θειαζιδικών διουρητικών, συμπεριλαμβανομένης της υδροχλωροθειαζίδης, με
βιταμίνη D ή άλατα ασβεστίου μπορεί να ενισχύσει την αύξηση του ασβεστίου του ορού, διότι ελαττώνει την απέκκρισή του από τους νεφρούς [1]. Η ταυτόχρονη χορήγηση θειαζιδικών διουρητικών μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία σε ασθενείς με προδιάθεση για υπερασβεστιαιμία (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμός, κακοήθεια ή νόσους που διαμεσολαβούνται από την βιταμίνη D) με την αύξηση της σωληναριακής επαναπορρόφησης του ασβεστίου [1].

Η υδροχλωροθειζίδη , που είναι ένα αποτελεσματικό αντιυπερτασικό το παίρνει μεγάλος αριθμός μαύρων υπερτασικών ασθενών. Συνεπεία αυτής της θεραπείας ελαττώνεται η απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα.

Ως γνωστόν οι μαύροι έχουν σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα υπέρτασης και χαμηλότερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 . Γιαυτό το λόγο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παίρνουν συμπληρωματκά βιταμίνη D3 και θειαζιδικά διουρητικά [2].

Η επιμονή της υπερασβεστιαιμίας σε ασθενείς που διακόπτουν τα θειαζιδικά διουρητικά, δηλώνει ότι ο υποκείμενος πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι συνήθης σε ασθενείς που αναπτύσσουν υπερασβεστιαιμια, ενώ παίρνουν θειαζιδικά διουρητικά [3].

Προκειμένου να γίνει διαφορική διάγνωση της υπερασβεστιαιμίας είναι χρήσιμο να γίνεται η μέτρηση στον ορό των επιπέδων της παραθορμόνης, χλωρίου, ασβεστίου, φωσφόρου, 25-υδροξυβιταμίνης D3 και και του ασβεστίου των ούρων [4].

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 σε ημερήσια δόση μέχρι 4000 IU στα άτομα που χρησιμοποιούν υδροχλωροθειαζίδη σχετίζεται με μια αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στον ορό, αλλά με χαμηλή συχνότητα υπερασβεστιαιμίας [2].

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θεραπεύονται με υδροχλωροθειαζίδη μπορούν να παίρνουν ταυτόχρονα μέχρι 4000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως και να παρουσιάζουν μικρή συχνότητα υπερασβεστιαιμίας.

Οι ασθενείς που παίρνουν θειαζιδικά διουρητικά θα πρέπει να μετρούν συχνά τους ηλεκτρολύτες του ορού τους, ιδιαίτερα οι ασθενείς που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου. Η αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει ενυδάτωση των ασθενών και διακοπή των φαρμάκων που π[ροκαλούν υπερασβεστιαιμία [2].

Βιβλιογραφία

1. Desai HV1, Gandhi K, Sharma M, Jennine M, Singh P, Brogan M. Thiazide-induced severe hypercalcemia: a case report and review of literature. Am J Ther. 2010 Nov-Dec;17(6):e234-6. doi: 10.1097/MJT.0b013e3181c6c21b.

2. Chandler PD1, Scott JB2, Drake BF3, Ng K4, Forman JP5, Chan AT6, Bennett GG7, Hollis BW8, Giovannucci EL9, Emmons KM10, Fuchs CS11. Risk of hypercalcemia in blacks taking hydrochlorothiazide and vitamin D. Am J Med. 2014 Aug;127(8):772-8. doi: 10.1016/j.amjmed.2014.02.044. Epub 2014 Mar 20.

3. Wermers RA1, Kearns AE, Jenkins GD, Melton LJ 3rd. Incidence and clinical spectrum of thiazide-associated hypercalcemia. Am J Med. 2007 Oct;120(10):911.e9-15. Epub 2007 Apr 16.

4. Lafferty FW. Differential diagnosis of hypercalcemia. J Bone Miner Res. 1991 Oct;6 Suppl 2:S51-9; discussion S61.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

 

 Logo


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

• Επωνυμία: Δ. Γκέλης & ΣΙΑ ΕΕ (Pharmagel)
• ΑΦΜ: 093583960
• ΔΟΥ: Κορίνθου
• Έδρα: 80ό ΧΙΛ. Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, Κόρινθος 20131 [ΤΘ 370]
• Αριθμό ΓΕΜΗ: 114885337000
• Τηλέφωνα: +302741026631, + 306944280764
• Ε-mail: pharmage@otenet.gr
• ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ »
• ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ »
• ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ »
• ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ »
• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ »
• ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ »
• ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ »
• ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ »
*Newsletter