Ο ρόλος της βιταμίνης D στην χημειο-καρκινοπροφύλαξη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και D3. Κλινικής σημασίας είναι η D3. Υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι η βιταμίνη D και οι μεταβολίτες της, επηρεάζουν, εκτός από τις λειτουργίες που σχετίζονται με το ασβέστιο και άλλες λειτουργίες του οργανισμού, διότι έχουν εντοπιστεί υποδοχείς της σε όλους τους ιστούς του σώματος. Μεταξύ των άλλων αποτελεσμάτων της στον ανθρώπινο οργανισμό η βιταμίνη D μπορεί να ασκήσει

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδαίτερο ενδιαφέρον στη Συμπληρωματική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Βιταμίνη D, Φυσικές Θεραπείες
αντικαρκινική και καρκινοπροφυλακτική δράση, επιδεικνύοντας αντιπολλαπαλασιαστικά, προ-διαφοροποιητικά και ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα στα καρκινικά κύτταρα, in vitro ενώ in vivo  μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη όγκων.

O Giamanco M και οι συνεργάτες (2015) έκαναν μια μελέτη  των πιο πρόσφατων εξελίξεων του ρόλου της βιταμίνης  D και των ανάλογων προ αυτήν ουσιών, ως χημειοπροφυλακτικών φαρμάκων, στη θεραπεία του καρκίνου.

Μελέτησαν συστηματικά τις πειραματικές και κλινικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση της βιταμίνης D και του καρκίνου, των οποίων τα  αποτελέσματά  έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά περιοδικά και καταχωρηθεί  στις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης πληροφοριών, όπως η  ISI Web of Science, Medline, PubMed, Scopus and Google Scholar.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των μέχρι πρόσφατα γενομένων πειραματικών και των κλινικών μελετών  διεθνώς έδειξαν ότι η βιταμίνη D και οι ανάλογες προς αυτήν ουσίες μπορεί να δράσουν αποτελεσματικά  στην πρόληψη  των κακοήθων εξαλλαγών (καρκινογένεση) και στην εξέλιξη των ποικίλων τύπων καρκίνου του ανθρώπου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και μερικών αιματολογικών κακοηθειών.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα της χρήσης της βιταμίνης D  στην κλινική πρακτική των γιατρών ως νέος χημειοπροφυλακτικός και αντικαρκινικός παράγοντας.

Την βιταμίνη D3 μπορεί να την προσλάβει κανείς κυρίως εκθέτοντας το γυμνό σώμα του στον ήλιο το καλοκαίρι, τις μεσημβρινές ώρες 12.00-13.00μμ, όπου επικρατεί η υπεριώδης ακτινοβολία UVB.

Η πανδημία έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D αποδίδεται στην ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο, από το φόβο της πρόκλησης καρκίνου του δέρματος και τη χρήση ηλιοπροστατευτικών ουσιών. Βεβαίως η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, όχο όμως η ολιγόλεπτη καθημερινή ηλιοθεραπεία. Βεβαίως υπάρχουν και καταστάσεις , όπου για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο.

Η φυσική αδυναμία παραγωγής βιταμίνης D3 στο δέρμα αντιμετωπίζεται με την καθημερινή λήψη της από το στόμα, ως συμπλήρωμα διατροφής.

Επιλέγονται σκευάσματα που περιέχουν φυσική βιταμίνη D3 και όχι συνθετική, η οποία πάντοτε είναι και φθηνότερη. Επίσης επιλέγονται σκευάσματα με την υψηλότερη δυνατή απορροφητικότητα της βιταμίνης D3. 

Επειδή η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή η ασφαλέστερη απορρόφησή της γίνεται, όταν φέρεται μαζί με φυσικό ελαιόλαδο, χωρίς, οποιοδήποτε έκδοχο ή χημικό συντηρητικό. Το συμπλήρωμα διατροφής D3 Gkelin drops είναι φυσική  βιταμίνη D3 σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Κάθε σταγόνα του D3 Gkelin περιέχει 1000IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία του D3 Gkelin βλέπε D3 Gkelin. Η ασφαλέστερη δοσολογία σε όλες τις ηλικίες επιτυγχάνεται, μετρώντας τα επίπδα συγκεντρώσεων της 5 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος.Επίπεδα 30-100ng/ml θεωρούνται φυσιολογικά. Όμως τα καρκινοπροφυλακτικά επίπεδαπρέπει να κυμαίνονται στα 50-80ng/ml

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Giammanco M1, Di Majo DLa Guardia MAiello SCrescimannno MFlandina CTumminello FMLeto G. Vitamin D in cancer chemoprevention. Pharm Biol. 2015 Apr 9:1-36. [Epub ahead of print]


Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter