Ο ρόλος της βιταμίνης D στην χημειο-καρκινοπροφύλαξη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και D3. Κλινικής σημασίας είναι η D3. Υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι η βιταμίνη D και οι μεταβολίτες της, επηρεάζουν, εκτός από τις λειτουργίες που σχετίζονται με το ασβέστιο και άλλες λειτουργίες του οργανισμού, διότι έχουν εντοπιστεί υποδοχείς της σε όλους τους ιστούς του σώματος. Μεταξύ των άλλων αποτελεσμάτων της στον ανθρώπινο οργανισμό η βιταμίνη D μπορεί να ασκήσει

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδαίτερο ενδιαφέρον στη Συμπληρωματική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Βιταμίνη D, Φυσικές Θεραπείες
αντικαρκινική και καρκινοπροφυλακτική δράση, επιδεικνύοντας αντιπολλαπαλασιαστικά, προ-διαφοροποιητικά και ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα στα καρκινικά κύτταρα, in vitro ενώ in vivo  μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη όγκων.

O Giamanco M και οι συνεργάτες (2015) έκαναν μια μελέτη  των πιο πρόσφατων εξελίξεων του ρόλου της βιταμίνης  D και των ανάλογων προ αυτήν ουσιών, ως χημειοπροφυλακτικών φαρμάκων, στη θεραπεία του καρκίνου.

Μελέτησαν συστηματικά τις πειραματικές και κλινικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση της βιταμίνης D και του καρκίνου, των οποίων τα  αποτελέσματά  έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά περιοδικά και καταχωρηθεί  στις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης πληροφοριών, όπως η  ISI Web of Science, Medline, PubMed, Scopus and Google Scholar.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των μέχρι πρόσφατα γενομένων πειραματικών και των κλινικών μελετών  διεθνώς έδειξαν ότι η βιταμίνη D και οι ανάλογες προς αυτήν ουσίες μπορεί να δράσουν αποτελεσματικά  στην πρόληψη  των κακοήθων εξαλλαγών (καρκινογένεση) και στην εξέλιξη των ποικίλων τύπων καρκίνου του ανθρώπου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και μερικών αιματολογικών κακοηθειών.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα της χρήσης της βιταμίνης D  στην κλινική πρακτική των γιατρών ως νέος χημειοπροφυλακτικός και αντικαρκινικός παράγοντας.

Την βιταμίνη D3 μπορεί να την προσλάβει κανείς κυρίως εκθέτοντας το γυμνό σώμα του στον ήλιο το καλοκαίρι, τις μεσημβρινές ώρες 12.00-13.00μμ, όπου επικρατεί η υπεριώδης ακτινοβολία UVB.

Η πανδημία έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D αποδίδεται στην ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο, από το φόβο της πρόκλησης καρκίνου του δέρματος και τη χρήση ηλιοπροστατευτικών ουσιών. Βεβαίως η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, όχο όμως η ολιγόλεπτη καθημερινή ηλιοθεραπεία. Βεβαίως υπάρχουν και καταστάσεις , όπου για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο.

Η φυσική αδυναμία παραγωγής βιταμίνης D3 στο δέρμα αντιμετωπίζεται με την καθημερινή λήψη της από το στόμα, ως συμπλήρωμα διατροφής.

Επιλέγονται σκευάσματα που περιέχουν φυσική βιταμίνη D3 και όχι συνθετική, η οποία πάντοτε είναι και φθηνότερη. Επίσης επιλέγονται σκευάσματα με την υψηλότερη δυνατή απορροφητικότητα της βιταμίνης D3. 

Επειδή η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή η ασφαλέστερη απορρόφησή της γίνεται, όταν φέρεται μαζί με φυσικό ελαιόλαδο, χωρίς, οποιοδήποτε έκδοχο ή χημικό συντηρητικό. Το συμπλήρωμα διατροφής D3 Gkelin drops είναι φυσική  βιταμίνη D3 σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Κάθε σταγόνα του D3 Gkelin περιέχει 1000IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία του D3 Gkelin βλέπε D3 Gkelin. Η ασφαλέστερη δοσολογία σε όλες τις ηλικίες επιτυγχάνεται, μετρώντας τα επίπδα συγκεντρώσεων της 5 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος.Επίπεδα 30-100ng/ml θεωρούνται φυσιολογικά. Όμως τα καρκινοπροφυλακτικά επίπεδαπρέπει να κυμαίνονται στα 50-80ng/ml

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Giammanco M1, Di Majo DLa Guardia MAiello SCrescimannno MFlandina CTumminello FMLeto G. Vitamin D in cancer chemoprevention. Pharm Biol. 2015 Apr 9:1-36. [Epub ahead of print]


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

 

 Logo


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

• Επωνυμία: Δ. Γκέλης & ΣΙΑ ΕΕ (Pharmagel)
• ΑΦΜ: 093583960
• ΔΟΥ: Κορίνθου
• Έδρα: 80ό ΧΙΛ. Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, Κόρινθος 20131 [ΤΘ 370]
• Αριθμό ΓΕΜΗ: 114885337000
• Τηλέφωνα: +302741026631, + 306944280764
• Ε-mail: pharmage@otenet.gr
• ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ »
• ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ »
• ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ »
• ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ »
• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ »
• ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ »
• ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ »
• ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ »
*Newsletter