Μπορεί η βιταμίνη D3 να αναστρέψει τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


H βιταμίνη D3 έχει ένα ανασταλτικό αποτέλεσμα στην υπερβολική και ακατάλληλη συμπεριφορά των ανοσοκυττάρων και βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής που παράγεται από τα ανοσοκύτταρα.

Στην πραγματικότητα, μια ανεπάρκεια στη βιταμίνη D3 μπορεί να είναι το υπόβαθρο και η πιθανή
αιτία σχεδόν κάθε αυτοάνοσου προβλήματος και θα μπορούσε να διατυπωθεί μια θεωρία ότι η.
επάρκεια της βιταμίνης D3 χρειάζεται για να προλάβει το ανοσοποιητικό σύστημα πριν μεταπέσει
σε μια ακατάλληλη υπερδραστήρια και έντονα φλεγμονώδη κατάσταση, που είναι πρόβλημα,
εν μέρει τουλάχιστον, όλων των νόσων της γήρανσης.

Οι μελέτες δείχνουν την ικανότητα της βιταμίνης D3 να βοηθά στην πρόληψη, καθώς και στη βελτίωση καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο αυτοάνοσος διαβήτης τύπου Ι και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.


Κάθε άτομο με αυτοάνοσο νόσημα θα πρέπει να μετράει τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό του αίματός του και να τα διορθώνει κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα βελτίωσης του προ βλήματός του.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η βιταμίνη D3 αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία του υποδραστήριου
και του υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με μια θεωρία των Waterhouse JC et al (2009), τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 που παρατηρούνται στις αυτοάνοσες νόσους, δεν είναι σημείο ανεπάρκειας της βιταμίνης.
Αντ’ αυτού έχει προταθεί η άποψη ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 είναι επακόλουθο μιας χρόνιας λοίμωξης με ενδοκυττάρια βακτηρίδια που προκαλούν δυσλειτουργία του μεταβολισμού της βιταμίνης, προκαλώντας μέσα στα φαγοκύτταρα δυσλειτουργία του υποδοχέα της βιταμίνης D3.

Η δυσλειτουργία του υποδοχέα αυτού προκαλεί έκπτωση της λειτουργίας της εγγενούς ανοσίας, που προκαλεί προδιάθεση για την πρόκληση επιπρόσθετων λοιμώξεων, οι οποίες συμβάλλουν στην εξέλιξη της νόσου.

Οι υπάρχουσες ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι ένας αριθμός αυτοάνοσων νόσων μπορεί να αναστραφεί, αποκαθιστώντας βαθμιαία αποκατάσταση της λειτουργίας του υποδοχέα της βιταμίνης D3 με την ολμεσαρτάνη [αγωνιστή του υποδοχέα της βιταμίνης D3] και υποανασταλτικές δόσεις ορισμένων βακτηριοστατικών αντιβιοτικών.

Στις νόσους που επιδεικνύουν ευνοϊκή απόκριση στη θεραπεία με χορήγηση βιταμίνης D3 περιλαμβάνονται ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος,  η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκληροδερμία,

η σαρκοείδωση, το σύνδρομο Sjogren’s, η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς, η ψωρίαση, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, το σύνδρομο Reiter, ο διαβήτης τύπου Ι και   που ΙΙ και η ραγοειδίτιδα.

Η αναστροφή της νόσου, χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση απαιτεί περιορισμό της Βιταμίνης D

3, διότι έτσι αποφεύγεται η δυσλειτουργία των πυρηνικών υποδοχέων και οι ς επακόλουθες αρνητικές

συνέπειες της λειτουργίας του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ανοσοπαθολογοανατομικές αντιδράσεις που συνοδεύουν το βακτηριδιακό θάνατο χρειάζονται μια βαθμιαία αφαίρεση των παθογόνων για αρκετά έτη.

Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Waterhouse JC, Perez TH, Albert PJ. Reversing bacteria-induced vitamin D receptor dysfunction is key to autoimmune disease. Ann N Y Acad Sci. 2009 Sep;1173:757-65.


Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter