Οι Αμερικανοί βετεράνοι με καρκίνο του προστάτη είχαν μακρότερο χρόνο επιβίωσης αν είχαν επάρκεια βιταμίνης D©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο δεύτερος καρκίνος, που συνηθέστερα διαγιγνώσκεται  στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.            

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική, Εναλλακτική Ιατρική, Φυσικές Θεραπείες, Περιβαλλοντική Ιατρική, βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη και την επιθετικότητά του.
Σε μια αναδρομική μελέτη που έγινε σε Αμερικανούς βετεράνους του Αμερικανικού στρατού που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη εκτιμήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D  και η σχέση τους με το χρόνο επιβίωσής τους.

Βρέθηκε ότι οι βετεράνοι που από την αρχή της διάγνωσής τους με τη νόσο είχαν έλλειψη βιταμίνης D είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να επιβιώσουν, σε σύγκριση με εκείνους που κατά τη χρονική στιγμή της διάγνωσης της νόσου δεν είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

Επίσης βρέθηκε ότι τόσον όσοι είχαν αρχικά έλλειψη, όσο και όσοι δεν είχαν έλλειψη βιταμίνης D  είχαν μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης, εφόσον είχαν στην πορεία της νόσου είχαν  έλλειψη βιταμίνης D.

Μετά από αυτό το εύρημα συστήθηκε στους βετεράνους με καρκίνο του προστάτη να πάρουν συμπηρωματικά βιταμίνη D3 [1].
 
Όλοι οι ασθενείς πρέπει να μετρούν συχνά τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3  στον ορό του αίματός τους και να παίρνουν καθημερινά 4000 ΙU βιταμίνης D3 . Στόχος της συμπληρωματικής λήψης είναι να φθάσουν οι συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό τα 50-75 ng/ml.

O ασφαλέστερος τρόπος για να επιτευχθούν αυτά τα επίπεδα είναι η λήψη φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που είναι ανάμεικτη με ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]. Τέσσερις  σταγόνες του D3 Gkelin drops  ισοδυναμούν με 4000 ΙU  βιταμίνης D3. 

Υπενθυμίζεται ότι Σύμφωνα με τις Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ: Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό < 20 ng/ml.
Ανεπάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 21-29 ng/ml.
Επάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 30-100 ng/ml [2]
Τα επιθυμητά επίπεδα της βιταμίνης D3 είναι 50-70 ng/ml

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Der T, Bailey BA, Youssef D, Manning T, Grant WB, Peiris AN. Vitamin D and prostate cancer survival in veterans. Mil Med. 2014 Jan;179(1):81-4. doi: 10.7205/MILMED-D-12-00540.

2. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. [PubMed] [Cross Ref]

 

 


Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter