Σκόρδο: Ποια είναι η ιδανική δόση σκόρδου για την πρόληψη του καρκίνου;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστεί η δοσολογία του σκόρδου για την πρόληψη του καρκίνου. Η δυσκολία προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να περιγράφουν τις ακριβείς δόσεις σκόρδου και, τη συχνότητα λήψης τους. Οι μελέτες της καρκινοπροληπτικής δράσης του σκόρδου είναι περιορισμένης αξίας, διότι δεν είναι

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολή;ς του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Κλινική Φαρμακολογία
Δρ Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος, 
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος. Διδάκτωρ Της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Επιμελητής Β΄Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας, Φιλιατών, Θεσπρωτίας
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:  Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Κλινική Φαρμακολογία
Αικατερίνη Δ. Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστης
Παπαληγούρα 16, ΑΣΣΟΣ,  
Κορινθία, 20011 

Τηλ  2741087758   Κινητό  6944644820 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Περβαλλοντική Ιατρική Συμπληρωματική Ιατρική
συγκρίσιμες, αφού σε κάθε έρευνα ή χρησιμοποιούνται διαφορετικές μορφές σκόρδου και σε διαφορετικές δόσεις.

Σε πολλές μελέτες της καρκινοπροληπτικής δράσης του σκόρδου έχουν χρησιμοποιηθεί σκόρδα διαφορετικής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, διαφορετικής προέλευσης και ηλικίας. Άλλες έρευνες χρησιμοποίησαν μόνο σκόρδο ή προϊόντα σκόρδου,  που περιείχαν  πολλά συστατικά μαζί με σκόρδο. Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια μορφή σκόρδου προκαλεί το μεγαλύτερο καρκινοπροληπτικό αποτέλεσμα.

Για να δοθεί ασφαλής απάντηση σ’ αυτό το θέμα, πρέπει να γίνουν καλά σχεδιασμένες μελέτες σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες ποσότητες σκόρδου. Έτσι θα γίνει δυνατός ο καθορισμός της πιθανής αποτελεσματικής καρκινοπροφυλακτικής ποσότητας του σκόρδου. Χρειάζεται επίσης να γίνουν μελέτες άμεσης σύγκρισης της καρκινοπροληπτικής δράσης των προϊόντων σκόρδου.

Υπάρχει καρκινοπροληπτική δόση του σκόρδου;

Η καρκινοπροστατευτική δράση του σκόρδου, που έχει αποδειχτεί με έρευνες στο εργαστήριο, σε πειραματόζωα και τους ανθρώπους αποδίδεται στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σκόρδου [1] ή από την ικανότητα του σκόρδου να αποκλείει τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών [2] ή τη διακοπή της ενεργοποίησης καρκινογόνων ουσιών [3], την ενίσχυση της επιδιόρθωσης του DNA [4], η ελάττωση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού ή η πρόκληση προγραμματισμένου θανάτου των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση) [5].

Παρά τη βεβαιότητα που έχουν οι διάφοροι ερευνητές για την αντικαρκινική δράση του σκόρδου, εν τούτοις ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι μεγάλοι οργανισμοί, όπως το National Cancer Institute και τα National Institutes of Health των ΗΠΑ, δεν συνιστούν γενικά οποιαδήποτε δοσολογία. Όμως, αναγνωρίζουν το σκόρδο, ως ένα από τα ποικίλα λαχανικά, με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Υπάρχουν διάφορα είδη σκόρδων, που καλλιεργούνται σε διαφορετικές χώρες ή περιοχές μιας χώρας με διαφορετικά κλίματα ή έχουν καλλιεργηθεί ως ξερικά ή ποτιστικά ή έχουν καλλιεργηθεί με λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Αυτά τα γεγονότα κάνουν το σκόρδο να ποικίλει σε συστατικά και συνεπώς γίνεται δύσκολή η απόφαση για τον καθορισμό της καρκινοπροφυλακτικής δοσολογίας του.

Επιπλέον, τα ενεργά συστατικά του σκόρδου μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τους τρόπους φύλαξής και τη διάρκεια αποθήκευσης των σκόρδων.

Παρά ταύτα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας [World Health Organization’s (WHO) ] έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την ημερήσια δόση του σκόρδου που μπορεί να προάγει τη γενική υγεία των ενηλίκων και η οποία είναι τα 2 ως 5 γραμμάρια φρέσκου σκόρδου (περίπου μια σκελίδα) ή 0.4 έως 1.2 γραμμάρια ξηρής σκόνης σκόρδου ή 2 έως 5 mg σκορδελαίου ή 300 έως 1,000 mg εκχυλίσματος σκόρδου ή ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ανά δόση ισοδύναμες ποσότητες σκόρδου περιεκτικότητας σε αλλισίνη από 2 έως 5mg [6].

Η ημερήσια κατανάλωση λαχανικών του γένους Allium και ιδιαίτερα σκόρδου και σχοινόπρασου, σε δόση 10 γραμμαρίων περιόρισε τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη κατά 50% σε σύγκριση με την κατανάλωση 2.2 γραμμαρίων, που δεν προκάλεσε περιορισμό [5].

Βλέπε περισσότερα
Σκόρδο: Πόσο ασφαλής είναι κατανάλωση σκόρδου;©

Σκόρδο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σκόρδο κατά του καρκίνου;©

Σκόρδο και Καρκίνος: Τα αποτελέσματα ερευνών, σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, της καρκινοπροληπτικής δράσης του σκόρδου©

Σκόρδο:Τα αποτελέσματα της αντικαρκινικής δράσης του σκόρδου  σε ανθρώπους©


Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Ruddock PS, Liao M, Foster BC, et al. Garlic natural health products exhibit variable constituent levels and antimicrobial activity against Neisseria gonorrhoeae, Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis. Phytotherapy Research 2005; 19(4):327–334.

2.Shenoy NR, Choughuley AS. Inhibitory effect of diet related sulphydryl compounds on the formation of carcinogenic nitrosamines. Cancer Letters 1992; 65(3):227–232.

3.Milner JA. Mechanisms by which garlic and allyl sulfur compounds suppress carcinogen bioactivation. Garlic and carcinogenesis. Advances in Experimental Medicine and Biology 2001; 492:69–81.

4. L'vova GN, Zasukhina GD. Modification of repair DNA synthesis in mutagen-treated human fibroblasts during adaptive response and the antimutagenic effect of garlic extract. Genetika 2002; 38(3):306–309.

5.Hsing AW, Chokkalingam AP, Gao YT, et al. Allium vegetables and risk of prostate cancer: A population-
based study. Journal of the National Cancer Institute 2002; 94(21):1648–1651.

6. Garlic and Cancer Prevention - National Cancer InstituteGarlic and Cancer Prevention - National Cancer Institute
Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter