ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


Η κακοσμία του στόματος είναι μια συνηθισμένη κατάσταση , η οποία  μπορεί να είναι παρούσα στα άτομα όλων των ηλικιών. Όταν  είναι έντονη ή μακροχρόνια μπορεί να ελαττώσει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική ζωή των πασχόντων [1].

Η χρησιμοποίηση παραγόντων που συγκαλύπτουν την κακοσμία, όπως οι στοματοπλύσεις με διάφορα στοματικά διαλύματα, στοματικούς ψεκασμούς, φθοριούχες οδοντόκρεμες, δισκία μινθόλης ή το μάσημα τσίχλας ή μαστίχας Χίου ασκούν σύντομα αποτελέσματα, που δεν εξαλείφουν, αλλά συγκαλύπτουν την κακοσμία, προσωρινά [2, 3].

Οι στοματοπλύσεις με αραιώσεις μειγμάτων αιθερίων ελαίων μπορεί να εξασφαλίσουν μακρόχρονα ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς περιορίζουν τα αρνητικά κατά Gram αναερόβια και τα βακτηρίδια που παράγουν πτητικές θειούχες δύσοσμες χημικές ενώσεις [4].

Ο σημαντικός περιορισμός του αριθμού αυτών των βακτηριδίων, που εδρεύουν στις οδοντικές πλάκες και στη ράχη της γλώσσας, μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί στην εξήγηση της αποτελεσματικότητας των στοματοπλύσεων με διάλυμα αιθερίων ελαίων, καθώς περιορίζουν την υπερουλική πλάκα και την ουλίτιδα. Η αποτελεσματικότητά τους επεκτείνεται και στον έλεγχο της ενδογενούς κακοσμίας του στόματος για μακρές  χρονικές περιόδους [4].

Οι στοματοπλύσεις με διαλύματα αιθερίων ελαίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποσμητικό  του στόματος, ανάλογα με τα αποσμητικά του δέρματος, όπως τα αποσμητικά σαπούνια που εξαφανίζουν χωρίς να τις καλύπτουν, τις δυσάρεστες οσμές του σώματος.

Το μείγμα αιθερίων ελαίων του διαλύματος  Rochalitex εξυπηρετούν διπλό σκοπό. Πρώτον δρουν ως ισχυρά αποσμητικά του στοματοφάρυγγα και δεύτερον επειδή αυξάνουν τη στυτικότητα της σταφυλής και της μαλακής υπερώας μπορεί να καταστείλουν το μη παθολογικό ροχαλητό.

Αρκούν  4 σταγόνες του Rochalitex να αραιώνονται σε  τρία τέταρτα του ποτηριού νερό και να γίνονται γαργάρες προ του ύπνου.

Για την ευοσμία του στόματος μπορεί να  γίνονται οι ίδιες γαργάρες τρείς φορές την ημέρα, όποτε κρίνει σκόπιμο ο χρήστης, χωρίς παρενέργειες, δεδομένου ότι το Rochalitex δεν είναι φάρμακο, αλλά είναι ένα μείγμα 11 αιθερίων ελαίων, σε ειδική αναλογία.

Αν η κακοσμία του στόματος οφείλεται σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ή άλλου τύπου φλεγμονές του στοματοφάρυγγα (π.χ. χρονία αμυγδαλίτιδα) ή του ρινοφάρυγγα (χρονία ρινοφαρυγγίτιδα) αντιμετωπίζεται θεραπευτικά από τον οδοντίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο. Όμως  συμπληρωματικά μπορεί να γίνονται στοματοπλύσεις και γαργάρες  με το διάλυμα Εvosmin και το Rochalitex.

To Evosmin περιέχει διάλυμα αλόης και εκχύλισμα νεραντζιού. Οι γαργάρες και οι στοματοπλύσεις με το Evosmin μπορεί να γίνονται, γεμίζοντας ένα μικρό κουταλάκι ή ένα  καπάκι του φιαλιδίου, που περιέχει το διάλυμα.

 Μια κακοσμία του στόματος που δεν υποχωρεί με τα παραπάνω μη φάρμακα θα πρέπει να ερευνάται από οδοντίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διάγνωση των αιτίων και τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος.

1.S R PorterC Scully, Oral malodour (halitosis)  BMJ. 2006 Sep 23; 333(7569): 632–635. doi:  [10.1136/bmj.38954.631968.AE]

2. Haghgoo R, Abbasi F.  Evaluation of the use of a peppermint mouth rinse for halitosis by girls studying in Tehran high schools. J Int Soc Prev Community Dent. 2013 Jan; 3(1):29-31.[PubMed] [Ref list]

3. Uditi KapoorGaurav SharmaManish Juneja, and Archna Nagpal Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management. Eur J Dent. 2016 Apr-Jun; 10(2): 292–300.doi:  [10.4103/1305-7456.178294]

4. Fine DHFurgang DSinatra KCharles CMcGuire AKumar LD. In vivo antimicrobial effectiveness of an essential oil-containing mouth rinse 12 h after a single use and 14 days' use. J Clin Periodontol. 2005 Apr;32(4):335-40

Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter