H σχέση της βιταμίνης D με τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον κορωνοϊό COVID-19©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία σχετίζονται αντίστροφα με τη διάρκεια της νόσου, τη σοβαρότητα της γυροειδούς αλωπεκίας και την αντοχή της νόσου στις θεραπείες. Επομένως, η αξιολόγηση του επιπέδου ψευδαργύρου στον ορό ασθενών με γυροειδή αλωπεκία φαίνεται χρήσιμη ως δείκτης της σοβαρότητας, της διάρκειας της νόσου και της αντίστασης στις θεραπείες. Συνεπώς, η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει θεραπευτικό όφελος.


Έχει υποστηριχτεί η άποψη ότι το καλοκαίρι μπορεί να μειωθούν οι θάνατοι και τα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό COVID-19. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη Γη.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός,Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com


Το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι άνθρωποι να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία και με επακόλουθο την παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα τους και τελικά την αύξηση των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 στους ιστούς του σώματος.

Η έκθεση του γυμνού δέρματος, όλου του σώματος τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου ευνοεί την φωτοσύνθεση βιταμίνης D3 στο δέρμα. Αρκεί έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο, για 12-15 λεπτά για να παραχθούν από 10.000-20.000 Διεθνείς Μονάδες (IU) βιταμίνης D3.

Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι η βιταμίνη D παίζει κεντρικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση και στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 
Η σοβαρότητα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό 2019 (COVID-19) καθορίζεται από την παρουσία πνευμονίας, σοβαρού συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (SARS-CoV-2), μυοκαρδίτιδας, μικροαγγειακής θρόμβωσης και / ή καταιγίδων κυτοκινών.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την υποκείμενη φλεγμονή. 
Μια κύρια άμυνα κατά της ανεξέλεγκτης φλεγμονής και εν γένει της ιογενούς λοίμωξης, παρέχεται από τα ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα Τ (Tregs).

Έχει αναφερθεί ότι τα επίπεδα των Treg είναι χαμηλά σε πολλούς ασθενείς με COVID-19 και μπορούν να αυξηθούν με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 έχουν συσχετιστεί με αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών και με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας και ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αύξηση των θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία παρατηρούνται συχνά στη λοίμωξη COVID-19. 
Η έλλειψη βιταμίνης D έχει παρατηρηθεί συχνότερα σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη. Αυτές οι καταστάσεις αναφέρονται ότι έχουν υψηλότερη θνησιμότητα στους πάσχοντες στο COVID-19.

Εάν στην πραγματικότητα η βιταμίνη D μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 σε σχέση με την πνευμονία / ARDS, τη φλεγμονή, τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τη θρόμβωση, εκφράζεται η γνώμη ότι, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θα προσέφερε μια σχετικά εύκολη επιλογή για τη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας από COVID-19 [1].

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων μέσω διάφορων μηχανισμών. Σ΄αυτούς τους μηχανισμούς περιλαμβάνεται η παραγωγή καθελισιδινών και ντεφενσινών. Αυτές οι πρωτείνες μπορούν να μειώσουν το ρυθμό πολλαπλασιασμού των ιών και τις συγκεντρώσεις των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών που παράγουν τη φλεγμονή, η οποία βλάπτει τους πνευμονες και οδηγεί σε πνευμονία, καθώς και αύξηση των συγκεντρώσεων αντιφλεγμονωδών κυτοκινών.

Σε αρκετές μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές αναφέρεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 μείωσε τον κίνδυνο γρίπης, ενώ σε άλλες μελέτες αυτό δεν αναφέρεται.

Μεταξύ των αποδείξεων, που υποστηρίζουν το ρόλο της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου πρόκλησης λοίμωξης από COVID-19 περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η πανδημία ξεκίνησε και εξαπλώθηκε το χειμώνα, δηλαδή σε μια εποχή που οι συγκεντρώσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή [25 (OH) D3] είναι χαμηλότερες.

Από την άλλη πλευρά,  ο αριθμός των κρουσμάτων COVID 19 στο Νότιο Ημισφαίριο κοντά στο τέλος του καλοκαιριού ήταν χαμηλός. Επίσης είναι γνωστόν ότι  η η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3  συμβάλλει στην πρόκληση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. και ότι τα ποσοστά του δείκτη θνησιμότητας αυξάνονται με την ηλικία και με την συννοσηρότητα κάποιας χρόνιας νόσου.

Τα δύο τελευταία σχετίζονται με χαμηλότερη συγκέντρωση 25 (OH) D3. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, συνιστάται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο γρίπης και / ή COVID-19 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν 10.000 IU / ημερησίως βιταμίνης D3 για μερικές εβδομάδες για να αυξήσουν γρήγορα τις συγκεντρώσεις 25 (OH) D3, ακολουθούμενες από 5000 IU /ημερησίως [2]. 

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση των συγκεντρώσεων 25 (OH) D3 στα 40-60 ng/mL (100-150 nmol / L). 
Για τη θεραπεία των ατόμων που μολύνονται με COVID-19, μπορεί να είναι χρήσιμη η χορήγηση υψηλοτέρων δόσεων βιταμίνης D3.
Αν η λοίμωξη COVID-19 είναι εποχιακή, είναι πιθανή μια αναζωπύρωση της νόσου, πιθανόν το φθινόπωρο. Γιαυτό, το καλοκαίρι  είναι ο καλύτερος χρόνος βελτιστοποίηησης των επιπέδων της βιταμίνης D3 .

Η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου ιογενών λοιμώξεων μπορεί να επιτευχθούν εφόσον τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 φτάσουν τα 60ng/ml-80ng/ml [150nmol / L- 200nmol / L], μέχρι το φθινόπωρο.


Εφόσον αποφασιστεί η χορήγηση βιταμίνης D3 συνιστάται η επιλογή φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά [D3 Gkelin drops].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Weir EK, et al. Does vitamin D deficiency increase the severity of COVID-19? .Clin Med (Lond). 2020.

2.Εvidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza andCOVID-19 Infections and Deaths. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa 


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Mα γιατί με ‘‘τρώνε’’ τ’ αυτιά μου; Τι μπορώ να κάνω γιαυτό;©
Η ευεργετική αντιστρες δράση της L-θεανίνης (Calmagkel) στo σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου©
Σχεδόν το 20% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα©
Ανακαλύψτε τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα των συστατικών της σκόνης των σπόρων και των φλουδών του κόκκινου σταφυλιού©
Vinogkelin (Pharmagel), 70 κάψουλες των 480mg σκόνης σπόρων και φλουδών κόκκινου βιολογικού σταφυλιού.
H αντιστρες, αγχολυτική και υπνοπροαγωγική δράση της L-θεανίνης©
Η χαλαρωτική δράση της L-θεανίνης στους ανθρώπους©
Καταπολέμηση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας με L-θεανίνη©
Calmagkel (Pharmagel), 70 φυτοκάψουλες των 150mg φυσικής L-Θεανίνης
Oι ασθενείς με κορονοϊό μπορεί να έχουν και βλάβες στο βλεννογόνο του στόματος©
Ο μεταβολισμός της L-θεανίνης©
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της L-Θεανίνης στην υγεία©
L-Θεανίνη: Η έρευνα ενός ασφαλούς φυσικού βοηθήματος βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου©
Η L-θεανίνη διευκολύνει τη νευρογένεση μέσω του μεταφορέα της ισοφορμικής μορφής της L-Γλουταμίνης
Ψυχοτροπικές επιδράσεις της L- θεανίνης και των κλινικών ιδιοτήτων της στη διαχείριση του άγχους , του στρες και των διαταραχών του ύπνου©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;