Πως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου σταφυλιού ασκούν καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Οι πολυφαινόλες,που περιέχονται στο χυμό του κόκκινου σταφυλιού, το κόκκινο κρασί και τη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του κόκκινου σταφυλιού διαθέτουν μια σειρά βιολογικών
δράσεων, που μπορεί να είναι ωφέλιμες στην πρόληψη μερικών νόσων, οι οποίες είναι επακόλουθες φλεγμονής, περιλαμβανομένης και της καρδιαγγειακής νόσου.


ΖΟΪΑ ΑΝΤΡΙΑΝ, Ιατρός, Καρδιολόγος,
Παπαληγούρα 10,
Άσσος, Κορινθίας,
Τηλ. 27410 82123, 6946677166 joia_adrian@yahoo.com
Στις αναφερόμενες  πολυφαινόλες περιλαμβάνεται  η ρεσβερατρόλη, κατεχίνη, κουερσετίνη, ανθοκυανίνη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και  φλαβονοειδή.
Τα συστατικά αυτά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνουν τηχαμηλής πυκνότηταςλιποπρωτεΐνη (LDL)και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.
Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι διαθέτουν μια σειρά επιπρόσθετων καρδιοπροστατευτικών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων, όπως η αντιαθηρωματοσκληρυντική, αντιαρρυθμική, και αγγειοχαλαρωτική.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες τωνπολυφαινολώντου κόκκινου σταφυλιού είναι δυνατόν ναδρούνκαι με κεντρικούς μηχανισμούς, όπως ηκυτταρική σηματοδότηση (cellularsignaling)και οι αλληλεπιδράσεις σεγενωμικόεπίπεδο (genomiclevel).
Οι πολυφαινόλες ρυθμίζουν την ανοσία, παρεμβαίνοντας στη ρύθμιση των ανοσοκυττάρων, στη σύνθεση των προφλεγμονωδών κυτοκινών και στην έκφραση των γονιδίων [1].
Η καρδιοπροστατευτική και αντιγηραντική δράση της ρεσβερατρόλης
Η ρεσβερατρόλη θεωρείται η πιο αποτελεσματική χημική ένωση του των φλουδών και των σπόρων του κόκκινου σταφυλιού και του κόκκινου κρασιού,  σε σχέση με την πρόληψη της νόσου των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. 
Οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τα πιθανά καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης  περιλαμβάνουν αλλαγές στα προφίλ των λιπιδίων, μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη,  μείωση του οξειδωτικού στρες και της   λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL-C) [2]
Η ρεσβερατρόλη  έχει αποδειχτεί ότι ενεργοποιεί τη σιρτουίνη και αυτό έχει  ευεργετικές επιπτώσεις στη γήρανση του οργανισμού.
Η σιρτουίνη  είναι ένας απαραίτητος παράγοντας που καθυστερεί την κυτταρική γήρανση και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του οργανισμού μέσω της ρύθμισης διαφορετικών κυτταρικών διεργασιών. 
Η καταστολή της κυτταρικής γήρανσης από τη σιρτουίνη  προκαλείται κυρίως μέσω της καθυστέρησης της φθοράς των τελομερών των χρωμοσωμάτων, που σχετίζεται με την ηλικία, της διατήρησης της ακεραιότητας του γονιδιώματος και της προώθησης της αποκατάστασης της βλάβης του DNA. 
Επιπλέον, η σιρτουίνη  διαμορφώνει τη διάρκεια ζωής του οργανισμού, αλληλεπιδρώντας με αρκετές οδούς σηματοδότησης που ρυθμίζουν τη διάρκεια ζωής, συμπεριλαμβανομένης της οδού σηματοδότησης ινσουλίνης / IGF-1, της ενεργοποιημένης με AMP πρωτεϊνικής κινάσης και του μεταγραφικού παράγοντα  του κουτιού κεφαλής πηρουνιού [forkhead box (FOX) transcription factor] [3].
Κίνδυνοι από τη μέτρια και μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
Εκτός από τον κίνδυνο ανάπτυξης αλκοολισμού, η  υπερβολική πρόσληψη οινοπνεύματος  είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής, αλλά αυτός ο συσχετισμός είναι λιγότερο σαφής με την ελαφριά και μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος.
Εκτός αυτού, οι χαμηλές δόσεις κόκκινου κρασιού μπορεί να παρατείνουν έντονα την επαναπόλωση και την αργή καρδιακή αγωγή.
Όμως, η ρεσβερατρόλη, έχει συνδεθεί με αντιαρρυθμικές ιδιότητες και μπορεί να δράσει ως αναστολέας, τόσο της ενδοκυτταρικής απελευθέρωσης ασβεστίου, όσο και του παθολογικού βιοχημικού καταρράκτη σηματοδότησης στην κολπική μαρμαρυγή, εξαλείφοντας την υπερφόρτωση ασβεστίου και διατηρώντας τη συσταλτική λειτουργία των καρδιομυοκυττάρων.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν καθόλου κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση  ρεσβερατρόλης οδηγεί σε βελτιωμένα αποτελέσματα.Εκτός αυτού, καμία μελέτη παρατήρησης δεν υποστηρίζει την ευεργετική επίδραση της ελαφριάς ή μέτριας κατανάλωσης οινοπνεύματος και της μείωσης του κινδύνου πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής [4].
Βάσει των ανωτέρω η κατανάλωση κόκκινων σταφυλιών, εκχυλισμάτων κόκκινων σταφυλιών,  κόκκινου κρασιού και σκόνης αποξηραμένων σπόρων και φλουδών κόκκινου σταφυλιού μπορεί να είναι επωφελή στην πρόληψη και ανάπτυξη μιας χρόνιας καρδιαγγειακής εκφυλιστικής νόσου [5].
Η ρεσβερατρόλη  και τα διμερή της που ονομάζονταιβινιφερίνες παράγονται στους ιστούς του σταφυλιού και αποτελούν ενεργή στρατηγική άμινας του αμπελιού  κατά των φυτονόσων [6]
Επειδή ο μούστος των κόκκινων σταφυλιών αφήνεται να ζυμωθεί περισσότερες ώρες μαζί με τις φλούδες και τους σπόρους των σταφυλιών, σε σύγκριση με το μούστο των λευκών σταφυλιών, το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη.

Η σχέση του Γαλλικού παράδοξου με τις πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού και κρασιού
Η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν πολλά κεκορεσμένα λιπαρά με τη δίαιτά τους, εν τούτοις δεν εμφανίζουν τόσο μεγάλη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι λοιποί λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής.
Το γεγονός αυτό ονομάστηκε Γαλλικό Παράδοξο [12]και έχει αποδοθεί στααντιλιπιδαιμικάαποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού.

Τα αποτελέσματα τεκμηριωμένων ερευνών έδειξαν ότι τα καρδιοπροστατευτικάοφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του κόκκινου κρασιού οφείλονται στις 
πολυφαινόλες που περιέχει και ιδιαίτερα στη ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στις φλούδες και τους σπόρους των κόκκινων σταφυλιών.

Οι 
πολυφαινόλες διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθαρίζουν τις οξειδωτικές ρίζες, διεγείρουν τον ενδογενή μηχανισμό προστασίας από μια επίμονη ισχαιμία του μυοκαρδίου ή ισχαιμική προ-προσαρμογή (ischemicpreconditioning)και προάγουν την αγγειογένεση[7].
Μερικές από αυτές τις ιδιότητες τωνπολυφαινολώνμπορεί να εξηγήσουν τακαρδιοπροστατευτικάτους αποτελέσματα, καθώς και την ευεργετική επίδρασή τους σε άλλα όργανα του σώματος.
Η κατανάλωση οινοπνεύματος σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης
Μπορεί το κόκκινο κρασί να περιέχει περισσότερες και το λευκό κρασί λιγότερες πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά, όμως περιέχει και οινόπνευμα και αυτό αποτελεί παράγοντα που δεν επιτρέπει την κατανάλωση μέτριας έως μεγάλης ποσότητας κρασιού.
Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2013 και  έγινε στο   Rio de Janeiro  της Βραζιλίας, στο National Cancer Institute (INCA) είχε ως στόχο την κατανάλωση οινοπνεύματος  ως παράγοντα κινδύνου  πρόκλησης  σοβαρών καρκίνων.
Οι μελετητές ερεύνησαν τη βάση δεδομένων PubMed, χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα κριτήρια: Μετα-αναλύσεις ερευνών που είχαν δημοσιευτεί  στα Αγγλικά τα τελευταία 10 χρόνια και αφορούσαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος και του κινδύνου  ανάπτυξης καρκίνου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν  ότι, η μέτρια έως μεγάλη  κατανάλωση οινοπνεύματος  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του παχέος εντέρου, του κεντρικού νευρικού συστήματος, του παγκρέατος, του μαστού και του προστάτη.
Σ΄αυτή την μελέτη δεν βρέθηκε  καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος  και ενός αυξημένου κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται αντιστρόφως με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Η συστηματική  αυτή έρευνα  επιβεβαίωσε την κατανάλωση αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου [8].
Το 2016, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου και θανάτου από καρκίνο, παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 376 200 θανάτους από καρκίνο, που αντιπροσωπεύουν το 4,2% όλων των θανάτων από καρκίνο . Επίσης χαθήκαν εξ αιτίας της αναπηρίας από καρκίνο  10,3 εκατομμύρια χρόνια ζωής, αντιπροσωπεύοντας το 4,2% από όλα τα χρόνια ζωής που έχουν συνδεθεί με την αναπηρία από καρκίνο.
 Οι επιπτώσεις   της κατανάλωσης αλκοόλ στον καρκίνο το 2016 ποικίλλουν ανά ηλικιακή ομάδα. 
Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο που οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ κυμαινόταν από 13,9% των θανάτων από καρκίνο μεταξύ ατόμων ηλικίας 30-34 ετών, έως 2,7% των θανάτων από καρκίνο μεταξύ ατόμων ηλικίας 80-84 ετών. 
Η επιβάρυνση  των καρκίνων που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειωθεί μέσω (i) μεμονωμένων ατομικών και κοινωνικών επιπέδων παρεμβάσεων που μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ και (ii) μέτρων που στοχεύουν εκείνους τους παράγοντες κινδύνου που αλληλεπιδρούν με την κατανάλωση αλκοόλ για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου ή που επηρεάζουν άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ [9].
Εξ αιτίας του κινδύνου πρόκλησης διαφόρων καρκίνων με τη μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, σήμερα συστήνεται μόνο η μικρή ημερήσια κατανάλωση οινοπνεύματος, όπως περιγράφεται στο παρατιθέμενο σχήμα.
Ένα Σύνηθες Ποτό (Standard Drink) είναι ένα ποτό που περιέχει  10g καθαρού οινοπνεύματος, που είναι το βάρος περίπου  12.7 ml καθαρού οινοπνεύματος

Η αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης από τη μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση κρασιού  δεν οφείλεται στο οινόπνευμα, αλλά στον κύριο μεταβολίτη του οινοπνεύματος, την ακεταλδεϋδη, η οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνος ουσία [10].
Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προσληψης των πολυφαινολών του κόκκινου σταφυλιού και κρασιού;

Ένας ασφαλής τρόπος πρόσληψης των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού είναι η κατανάλωση του βιολογικού, γλυκού λιαστού Αγιωργίτικου Νεμέας από το βιολογικό αμπελώνα “Γκέλικος”, του γνωστού διεθνώς “Γκελάντο”, χωρίς πρόσθετα θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά, το οποίο  παρασκευάζεται με φυσικό τρόπο, χωρίς τη συμμετοχή χημικών συντηρητικών ή άλλων βελτιωτικών ουσιών, τα οποία το καθιστούν κατάλληλο και για φυτοφάγους.
To “Γκελάντο” είναι κρασί ιατρικού ενδιαφέροντος, διότι περιέχει συμπυκνωμένα τα δραστικά, ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου σταφυλιού, τα οποία μπορούν καθημερινά να προσλαμβάνονται με πολύ μικρή ποσότητα οινοπνεύματος.  
Αρκεί η καθημερινή κατανάλωση 30ml (ένα σφηνάκι ή 3.5καθαρής αλκοόλης) του “Γκελάντο” για να προσλάβει κανείς επαρκείς για την υγεία πολυφαινόλες και λοιπά αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού.

 Σε περίπτωση που για ιατρικούς  ή άλλους λόγους αντενδείκνυται η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας κρασιού συστήνεται η καθημερινή λήψη 3-6 καψουλών “Βινογκελίν”.
Οι κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής “Βινογκελιν” περιέχουν τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από το βιολογικό αμπελώνα “Γκέλικος”.

Παίρνοντας λοιπόν κανείς καθημερινά τις κάψουλες του Βινογκελίν απολαμβάνει τα πολύτιμ για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού χωρίς να καταναλώνει οινόπνευμα[11]
.


Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Yahfoufi N, Alsadi N, Jambi M, Matar C. The Immunomodulatory and Anti-Inflammatory Role of Polyphenols. Nutrients. 2018 Nov 2;10(11):1618.

2.Red Wine Consumption and Cardiovascular Health.Castaldo L, Narváez A, Izzo L, Graziani G, Gaspari A, Minno GD, Ritieni A.Molecules. 2019 Oct 8;24(19):3626.

3.Lee SH, Lee JH, Lee HY, Min KJ. Sirtuin signaling in cellular senescence and aging.BMB Rep. 2019 Jan;52(1):24-34. 

4.Stephan LS, Almeida ED, Markoski MM, Garavaglia J, Marcadenti A.Red Wine, Resveratrol and Atrial Fibrillation. Nutrients. 2017 Oct 30;9(11):1190. 

5. Dohadwala MMVita JA. Grapes and cardiovascular disease. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1788S-93S.

6.Luigi BavarescoLuigi LuciniMatteo BusconiRiccardo Flamini, and Mirko De Rosso. Wine Resveratrol: From the Ground Up. Nutrients. 2016 Apr; 8(4): 222.

7. Raval APLin HWDave KRDefazio RADella Morte DKim EJPerez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

8.de Menezes RF, Bergmann A, Thuler LC.Alcohol consumption and risk of cancer: a systematic literature review.Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(9):4965-72. 

9.Rehm J, Shield KD, Weiderpass E. Alcohol consumption. A leading risk factor for cancer. Chem Biol Interact. 2020 Nov 1;331:109280. 

10.Lachenmeier DW, Kanteres F, Rehm J. Carcinogenicity of acetaldehyde in alcoholic beverages: risk assessment outside ethanol metabolism. Addiction. 2009 Apr;104(4):533-50.

11.Das SSantani DDDhalla NS. Experimental evidence for the cardioprotective effects of red wine. Exp Clin Cardol. 2007 Spring;12(1):5-10.

12.Chiuve SERexrode KMSpiegelman DLogroscino GManson JERimm EB. Primary prevention of stroke by healthy lifestyle. Circulation. 2008 Aug 26;118(9):947-54. Epub 2008 Aug 12.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Η επιβολή αναγκαστικών μέτρων μπορεί να παραγκωνίσει την εθελοντική υποστήριξη για τις πολιτικές COVID-19, ειδικά όπου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι αδύναμη και σε μια φιλελεύθερη κοινωνία©
Η ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 στο μυοσκελετικό σύστημα©
H συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου βελτιώνει την απώλεια βάρους, τους δείκτες της φλεγμονής και την αντίσταση στην ινσουλίνη ατόμων με παχυσαρκία©
Τα νευροβιολογικά αποτελέσματα της L-θεανίνης και του πιθανού ρόλου της στη θεραπεία των ψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών©
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης εξ αιτίας του στρες©
Η αντιμετώπιση του στρες και του άγχους ατόμων με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου με τη χορήγηση L-θεανίνης [Calmagkel]©
Το συναισθηματικό στρες (στενοχώρια) μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αιφνίδιο θάνατο©
Peptan
Ο θεραπευτικός ρόλος της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού©
Η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι σωτήρια©
H αθηρωματοπροστατευτική δράση της σκόνης των αποξηραμένων στεμφύλων του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού ©
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
Lopresor
Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του υπερβαρικού οξυγόνου
Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του υπερβαρικού οξυγόνου

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;