Ο θεραπευτικός ρόλος της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα παρουσιάζει πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική δράση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού χωρίς παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η κουρκουμίνη διαθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς έχει την ικανότητα να ενισχύει την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων χημειοθεραπευτικών παραγόντων.


Ο καρκίνος του μαστού παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Παρατηρείται  μια αλλαγή από την προηγούμενη δεκαετία,
κατά την οποία η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες  ήταν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Οι τρέχουσες μέθοδοι θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, της ακτινοθεραπείας και της επικουρικής χημειοθεραπείας ή της ορμονικής θεραπείας, δεν ήταν αρκετά επιτυχημένες ώστε να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στη νοσηρότητα ή τη θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού.

Αυτός ο καρκίνος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία, καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις προχωρημένες περιπτώσεις.
Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη ιδανικών πρωτεϊνικών βιοδεικτών καρκίνου του μαστού στο πλάσμα ή στον ορό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την επιθυμητή ευαισθησία και ειδικότητα.

Μαζί με τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους για τον καρκίνο του μαστού, το επίκεντρο των ερευνητών και των κλινικών ιατρών έχει στραφεί προς την εξερεύνηση των προληπτικών και θεραπευτικών χρήσεων των φυσικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών φυτικών συστατικών..
Η κουρκουμίνη (διφερουλοϋλμεθάνιο), είναι ένα πολυφαινολικό φυσικό προϊόν που αποτελεί το κύριο συστατικό της ξηρής σκόνης του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς [1].

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης
Για αιώνες, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά παρασκευάσματα και ως χρωστική τροφίμων.
Τα τελευταία χρόνια, εκτεταμένες in vitro και in vivo μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει δράση κατά του καρκίνου, των  ιογενών  λοιμώξεων, της αρθρίτιδας, της συσσώρευσης αμυλοειδούς, της οξείδωσης και της φλεγμονής.

Η κουρκουμίνη διαθέτει  αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη  δράση ,  ενεργοποιώντας αποπτωτικές οδούς στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλοντας τις αντικαρκινικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της αγγειογένεσης και της μετάστασης.

Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολυάριθμες οδούς σηματοδότησης που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των οδών που επιτελούνται με τη μεσολάβηση των ακολούθων βιολογικών και βιοχημικών οδών:

Γονιδίο  p53 (η δραστηριότητά του ανακόπτει το σχηματισμό όγκων) [1].

Ras, φωσφατιδυλινοσιτόλη ‑ 3 – κινάση
(σημαντική οδός ογκογένεσης) [2].

Πρωτεϊνική κινάση Β ή Αkt (παίζει  βασικούς ρόλους σε πολλαπλές κυτταρικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης , η απόπτωση , ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων , η μεταγραφή και η μετανάστευση των κυττάρων) [3].

 Wnt ‑ β κατενίνη (Η κανονική σηματοδότηση Wnt/β-κατενίνης συχνά ενεργοποιείται κατά λάθος σε κύτταρα όγκου και απαιτείται για την ανάπτυξη του όγκου) [4].

Στόχος ραπαμυκίνης των θηλαστικών (mTOR). Όταν ενεργοποιείται η βιοχημική οδός της  mTORμπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου [5].

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα παρουσιάζει πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική δράση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού χωρίς παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η κουρκουμίνη διαθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς έχει την ικανότητα να ενισχύει την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων χημειοθεραπευτικών παραγόντων [6].

Η κουρκουμίνη όμως έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα στην κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς. Γιαυτό έχουν επινοηθεί διάφορες μορφές της, οι οποίες διαθέτουν υψηλή απορροφητικότητα.

Η πιο βιοαπορροφήσιμη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα είναι η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη  που φέρεται σε κάψουλες [Curcugkel], η οποία  διαθέτει 185 φορές (με βάση την AUC) ή 18500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνης [7].

Κάθε κάψουλα Curcugkel περιέχει 670mg υγρής μικκυλιοποιημένης κουρκουμίνης ΝοvaSOL®Curcumin, τα οποία ισοδυναμούν με 36mg καθαρής φυσικής κουρκουμίνης.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης ή 16 κάψουλες ή χάπια σκόνης κουρκουμίνης των 500mg.

Δοσολογία: Χορηγείται στους υγιείς ενήλικους μια έως τρεις κάψουλες ημερησίως, επί τρείς ή περισσότερους μήνες, ανάλογα με την παθολογική κατάσταση του κάθε ασθενούς ή για λόγους προληπτικής ιατρικής.

Το 
Curcugkel επίσης μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά και σε ασθενείς που βρίσκονται υπό ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή μαζί με άλλα συμβατικά φάρμακα. Δεν χορηγείται Curcugkel σε άτομα που πάσχουν από χολολιθίαση.

Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, ή τον οργανισμό τους, παίρνοντας κουρκουμίνη, συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.KaurRP, VasudevaK, KumarR, MunshiA.Role of p53 Gene in Breast Cancer: Focus on Mutation Spectrum and Therapeutic Strategies. Curr Pharm Des. 2018;24(30):3566-3575.

2. Hollestelle A, et al. Phosphatidylinositol-3-OH kinase or RAS pathway mutations in human breast cancer cell lines. Mol Cancer Res. 2007. PMID: 17314276 

3.Hinz N, Jücker M.Distinct functions of AKT isoforms in breast cancer: a comprehensive review.Cell Commun Signal. 2019 Nov 21;17(1):154. 

4.Qingqing He,  Hongwei YanDa WoJunjun LiuPeng LiuJiankang ZhangLimei Li , Bin Zhou  Jin GeHuashun Li , Shangfeng LiuWeidong Zhu  Wnt3a suppresses Wnt/β-catenin signaling and cancer cell proliferation following serum deprivation. ExpCellRes.2016 Feb 1;341(1):32-41.

5.Costa RLB, Han HS, Gradishar WJ.Targeting the PI3K/AKT/mTOR pathway in triple-negative breast cancer: a review. Breast Cancer Res Treat. 2018 Jun;169(3):397-406. 

6.Xinqiang Song , Mu Zhang , Erqin Dai , Yuan Luo.  Molecular targets of curcumin in breast cancer (Review).  Mol Med Rep. 2019 Jan;19(1):23-29.

7,Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. MolNutrFoodRes. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©
O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer©
Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με βιταμίνη D, L-θεανίνη, υπερβαρικό οξυγόνο και κουρκουμίνη©
Η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου με την L-θεανίνη©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;