Τα νευροβιολογικά αποτελέσματα της L-θεανίνης και του πιθανού ρόλου της στη θεραπεία των ψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Η L-θεανίνη (n-αιθυλογλουταμικό οξύ), είναι ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ και αποτελεί ένα από τα συστατικά του πράσινου και του μαύρου τσαγιού. 

Η L-θεανίνη έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας τα τελευταία χρόνια λόγω των αναφερόμενων επιδράσεων της στο κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Η L-θεανίνη διαπερνά εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό όπου ασκεί μια ποικιλία νευροφυσιολογικών και φαρμακολογικών επιδράσεων.

Το πιο καλά τεκμηριωμένο αποτέλεσμά της, όταν λαμβάνεται από το στόμα ήταν η εμφανής αγχολυτική και ηρεμιστική της δράση. Αυτή αποδίδεται στην αύξηση της βιολογικής δραστηριότητας των ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών και την πιθανή τροποποίηση των επιπέδων της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Έχει επίσης πρόσφατα αποδειχθεί ότι η L-θεανίνη αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο. 

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών καταδεικνύει ότι ασκεί νευροπροστατευτικές επιδράσεις μετά από ένα εγκεφαλικό έμφραγμα και κρανιοεγκεφαλικό τραυματισμό, αν και οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί αυτών των επιδράσεων μένουν να αποσαφηνιστούν πλήρως. 

Η L-θεανίνη προκαλεί επίσης βελτιώσεις στη γνωσιακή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας μάθησης και της μνήμης, όπως φάνηκε με μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, πιθανώς μέσω μείωσης της μακροπρόθεσμης ενίσχυσης του νευρικού κυκλώματος CA1 (CA1-LTP) του ιπποκάμπου, που εξαρτάται από τον υποδοχέα NMDA [The N-methyl-D-aspartate receptor] που είναι ένας υποδοχέας γλουταμικού και δίαυλος ιόντων των νευρώνων] και αύξησης της ανεξάρτητης από NMDACA1-LTP.

Επιπλέον, η χορήγηση L-θεανίνης προκαλεί επιλεκτικές αλλαγές στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα με ταυτόχρονη αύξηση της επιλεκτικής προσοχής κατά την εκτέλεση νοητικών εργασιών. 

Αναδυόμενες μελέτες καταδεικνύουν επίσης έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο για την L- θεανίνη στην ενίσχυση της θεραπεία της σχιζοφρένειας, ενώ ζωικά μοντέλα που αφορούσαν την κατάθλιψη αναφέρουν θετικές βελτιώσεις μετά τη χορήγηση L-θεανίνης. 

Μια σειρά μελετών έχουν αρχίσει να εξετάζουν έναν υποτιθέμενο ρόλο στη διαταραχή υπερκινητικής ελλειμματικής προσοχής και συζητούνται θεωρητικές παρεκτάσεις του θεραπευτικού ρόλου της L-θεανίνης σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως αγχώδεις διαταραχές, διαταραχή πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διπολική διαταραχή[1].

Η ηρεμιστική και κατευναστική του νευρικού συστήματος δράση της L-θεανίνης έχει πλέον αποδειχθεί με σειρά μελετών που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια.

Έχει αποδειχτεί ότι η L-θεανίνη [Calmagkel], όταν λαμβάνεται από το στόμα υπό μορφή καψουλών ή δισκίων, σε σωστή δόση,  προκαλεί ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό [2].


Η L-θεανίνη [Calmagkel] έχει  αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες [3].


Με in vitroκαι  in vivo, καθώς και με κλινικές μελέτες έχουν αποδειχτεί τα θετικά αποτελέσματα της L- θεανίνης στη ρύθμιση των διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος,  καθώς ασκεί  αντιστρες και νευροπροστατευτική δράση, ιδιαίτερα στην επιδεινούμενη νόσο του Alzheimer.


Επίσης η  L- θεανίνη έχει βρεθεί ότι  τροποποιεί βιοχημικά τη δράση ποικίλων αντι-νεοπλασματικών παραγόντων, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητά τους στα καρκινικά κύτταρα.


Έχει αποδειχτεί ότι η L- θεανίνη [Calmagkel] ασκεί διάφορα ψυχοτρόπα αποτελέσματα.


Ηλεκτροεγκεφαλικές μελέτες που έγιναν σε άτομα που έλαβαν L- θεανίνη έδειξαν  ότι η L- θεανίνη ασκεί άμεσο αποτέλεσμα  στον εγκέφαλο [4], αυξάνοντας σημαντικά τη δραστηριότητα της συχνότητας των κυμάτων α στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το οποίο καταγράφει  ότι  χαλαρώνει ο νους, δηλαδή η λειτουργία του εγκεφάλου, χωρίς να προκαλείται υπνηλία.


Βεβαίως αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε υψηλότερες δόσεις L-θεανίνης από αυτές που τυπικά υπάρχουν σε ένα φλυτζάνι μαύρου τσαγιού (περίπου 20 mg[5].

Γιαυτό η L-θεανίνη δρα ευεργετικά στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ύπνου. Η δράση της αρχίζει 40 λεπτά μετά τη λήψη της. Ανάλογα με την ένταση του στρες και του άγχους αποφασίζεται και δοσολογία της L-θεανίνης [Calmagkel]. Η δόση μπορεί να κυμανθεί από μια έως τέσσρεις καψουλες ημερησίως. Κάθε κάψουλα Calmagkel πριέχει 150mg L-θεανίνης.


Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Anne L Lardner. Neurobiological effects of the green tea constituent theanine and its potential role in the treatment of psychiatric and neurodegenerative disorders. Nutr Neurosci. 2014 Jul;17(4):145-55.
2.Sharma E, Joshi R, Gulati A. l-Theanine: An astounding sui generis integrant in tea.Food Chem. 2018 Mar 1;242:601-610. 
3.Hwang YP, Jin SW, Choi JH, Choi CY, Kim HG, Kim SJ, Kim Y, Lee KJ, Chung YC, Jeong HG.Inhibitory effects of l-theanine on airway inflammation in ovalbumin-induced allergic asthma.Food Chem Toxicol. 2017 Jan;99:162-169.
4.Juneja et al. L-theanine - a unique amino acid of green tea and its relaxation e€ect in humans. Trends in Food Science & Tech 1999;10;199-204).
5.Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

H συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου βελτιώνει την απώλεια βάρους, τους δείκτες της φλεγμονής και την αντίσταση στην ινσουλίνη ατόμων με παχυσαρκία©
Τα νευροβιολογικά αποτελέσματα της L-θεανίνης και του πιθανού ρόλου της στη θεραπεία των ψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών©
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης εξ αιτίας του στρες©
Η αντιμετώπιση του στρες και του άγχους ατόμων με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου με τη χορήγηση L-θεανίνης [Calmagkel]©
Το συναισθηματικό στρες (στενοχώρια) μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αιφνίδιο θάνατο©
Peptan
Ο θεραπευτικός ρόλος της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού©
Η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι σωτήρια©
H αθηρωματοπροστατευτική δράση της σκόνης των αποξηραμένων στεμφύλων του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού ©
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
Lopresor
Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του υπερβαρικού οξυγόνου
Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του υπερβαρικού οξυγόνου
Aloperidin
Akineton

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;