Η επιβολή αναγκαστικών μέτρων μπορεί να παραγκωνίσει την εθελοντική υποστήριξη για τις πολιτικές COVID-19, ειδικά όπου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι αδύναμη και σε μια φιλελεύθερη κοινωνία©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Η επιβολή αναγκαστικών μέτρων μπορεί να παραγκωνίσει την εθελοντική υποστήριξη για τις πολιτικές COVID-19, ειδικά όπου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι αδύναμη και σε μια φιλελεύθερη κοινωνία


Τα κράτη με αποτελεσματική διοίκηση  διέπονται από κάποιο συνδυασμό επιβολής και εθελοντικής συμμόρφωσης στους νόμους. 
Ο περιορισμός  της πανδημίας του COVID-19 εξαρτάται από τις  κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν οι
υπεύθυνοι της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αυτοί που σχεδιάζουν την υγειονομική πολιτική.


Οι αποφάσεις που παίρνονται  πρέπει να βασίζονται στην εθελοντική και όχι στην  αναγκαστική συμμόρφωση και αυτό ποικίλει από κράτος σε κράτος. 


Ενώ η επιβολή μπορεί να εξασφαλίσει υψηλότερη συμμόρφωση, υπάρχουν πειραματικά δεδομένα και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί επίσης να παραγκωνίσει τα εθελοντικά κίνητρα. 


Πώς επηρεάζει η επιβολή την υποστήριξη των πολιτών για τις πολιτικές κατά του COVID-19; Μια έρευνα που διεξήχθη με 4.799 ερωτηθέντες προς το τέλος του πρώτου lockdown στη Γερμανία δείχνει ότι ένα σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού θα υποστηρίξει τα υγειονομικά μέτρα περισσότερο με  εθελοντική παρά με αναγκαστική εφαρμογή. 


Οι αρνητικές απαντήσεις στην αποστροφή ελέγχου που ορίζεται ως επιβολή - ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση της παρέμβασης πολιτικής που συστήνεται να ακολουθηθεί  (π.χ. είναι σπάνιες για τη χρήση μάσκας και συχνές  για τον εμβολιασμό και την εφαρμογή εντοπισμού κινητών τηλεφώνων). 

Η αποστροφή για τον έλεγχο είναι λιγότερο συχνή μεταξύ εκείνων που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις πληροφορίες που παρέχει, και μεταξύ εκείνων που ανατράφηκαν κάτω από το καταναγκαστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. 

Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αποτελεσματικότητα της επιβολής και τον βαθμό, στον οποίο η σχεδόν η  καθολική συμμόρφωση είναι ζωτικής σημασίας, οι διαφορετικοί βαθμοί αντίθεσης στην επιβολή μέτρων  μεταξύ των διαφόρων  πολιτικών  υποδηλώνουν ότι, για ορισμένες πολιτικές κατά του COVID-19 μια αναγκαστική εντολή δεν θα ήταν συνετή, ενώ για άλλες θα ήταν ουσιαστική. Παρόμοιος συλλογισμός μπορεί επίσης να σχετίζεται με πολιτικές για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και άλλων κοινωνικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή. 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
Katrin Schmelz. Enforcement may crowd out voluntary support for COVID-19 policies, especially where trust in government is weak and in a liberal society. Proc Natl Acad Sci U S A. 2021 Jan 5;118(1):e2016385118.Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©
O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer©
Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με βιταμίνη D, L-θεανίνη, υπερβαρικό οξυγόνο και κουρκουμίνη©
Η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου με την L-θεανίνη©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;