Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Ο Aldo Castellani (8 Σεπτεμβρίου 1874 – 3 Οκτωβρίου 1971) ήταν Ιταλός παθολoγοανατόμος και βακτηριολόγος. Γεννήθηκε και σπούδασε  Ιατρική στη Φλωρεντία. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1899. Εργάστηκε για ένα διάστημα

Aldo Castellani (1874-1072)
στη Βόννη και εντάχθηκε στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο το 1901.

Ως βακτηριολόγος στην Επιτροπή της Βασιλικής Εταιρείας για την ασθένεια του ύπνου το 1902, πήγε στο Entebbe της Ουγκάντα ​​με τον George Carmichael Low και τον Cuthbert Christy[1]. Έδειξε την αιτία και τα μέσα μετάδοσης της ασθένειας του ύπνου, ανακάλυψε τη σπειροχαίτη των σπασμών και έκανε άλλη πρωτότυπη εργασία στη βακτηριολογία και στις παρασιτώσεις του δέρματος. Το 1903 διορίστηκε Βακτηριολόγος από    την κυβέρνηση της Κεϋλάνης στο Κεντρικό εργαστήριο στο Κολόμπο και συνέχισε την έρευνα στη μυκητολογία και τη βακτηριολογία, περιγράφοντας αρκετά νέα είδη εντερικών βακίλλων[2].  

Εφηύρε το τεστ απορρόφησης για την ορολογική ταυτοποίηση των στενά συμμαχικών οργανισμών. Έφυγε από την Κεϋλάνη το 1915 για τη Νάπολη όπου πήρε την έδρα της Ιατρικής. Συμμετείχε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Σερβία και τη Μακεδονία ως μέλος της Διασυμμαχικής Υγειονομικής Επιτροπής [3].


Το 1919 ο Castellani πήγε στο Λονδίνο ως Σύμβουλος στο Υπουργείο Συντάξεων . Έγινε λέκτορας για τη μυκητολογία και τις μυκητολογικές ασθένειες στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και ίδρυσε μια συμβουλευτική πρακτική στην Harley Street. Αναγορεύτηκε ιππότης το 1928 ως Επίτιμος KCMG και το 1934. 

Ο ενθουσιασμός του Καστελάνι για Βασιλικούς και επιφανείς ασθενείς, όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι, θόλωσε τη φήμη του και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υποστήριξε την Ιταλία ενάντια στους Συμμάχους, και έγινε αρχηγός της ιατρικής υπηρεσίας του Ιταλικού Στρατού.


Ο Castellani ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματολογίας από το 1960 έως το 1964, την οποία είχε ιδρύσει το 1959. Ήταν επίσης καθηγητής τροπικής ιατρικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και επίσης στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ακολούθησε τη βασίλισσα της Ιταλίας Μαρί Χοσέ στην εξορία στην Πορτογαλία και τελείωσε τη ζωή του ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής της Λισαβόνας . Ο Castellani πέθανε το 1971 [4].
 


Το βάμμα του Castellani (διάλυμα Carbol fuchsin ) χρησιμοποιείται ακόμα περιστασιακά για τη θεραπεία μυκητιασικών δερματικών λοιμώξεων, αλλά συστηματικά κατά της ωτομύκωσης, ως τοπική θεραπεία.  Το ανθρώπινο παθογόνο Acanthamoeba castellanii πήρε το όνομά του.

To βάμμα Castellani (Pharmagel) αποδείχτηκε το αποτελεσματικότερο τοπικό αντιμυκητιασικό στα χέρια του ωτορινολαρυγγολογου για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της ωτομύκωσης.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που ο Castellani εφηύρε το βάμμα του, αυτό αποτελεί αναπόσπαστο εφόδιο κάθε μάχιμου ωτορινολαρυγγολόγου, διεθνώς.

Το βάμμα Castellani ενώ δρα αποτελεσματικά και  ποτέ δεν έχει αναφερθεί ότι προκάλεσε οποιαδήποτε παρενέργεια.

Το βάμμα Castellani διατηρεί την αποτελεσματικότητά του τουλάχιστον για 6 μήνες. Όσο πιο πρόσφατα είναι παρασκευασμένο τοσο περισσότερο είναι αποτελεσματικό.

Ο χρόνος εξαιρετικής αποτελεσματικότητας του βάμματος Castellani (Pharmagel) είναι οι τέσσερις μήνες από την ημέρα της παρασκευής του.

Η Pharmagel μπορεί να σας υποδείξει άμεσα πως θα εφοδιαστείτε  ταχύτητα με το βάμμα Castellani πρόσφατης παρασκευής μόλις τηλεφωνήσετε στο 6944280764 ή στείλετε mail στο:  pharmage@otenet.gr

Το φιαλίδιο βάμματος Castellani  των 20 ml τιμάται 15 Ευρώ + 3,86 Ευρώ τα μεταφορικά με την αντικαταβολή.

Pharmagel, www.pharmagel.gr pharmage@otenet.gr

τηλ. 6944280764

Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1.Castellani A. Researches on the etiology of sleeping sickness. 1903. Parassitologia. 2003 Mar;45(1):51-60.

2.Castellani A. Typoparatyphoid Vaccine.Ind Med Gaz. 1913 Dec;48(12):457-458.

3.Castellani A. Combined Vaccines.Ind Med Gaz. 1915 Nov;50(11):406-416.

4. Aldo Castellani, Wikipedia


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;