Βιταμίνη D3 και προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach


Προστασία της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έγιναν στο Mid America Cardiology, Division of Cardiovascular Medicine, University of Kansas Medical Center and Hospital, Kansas City, Kansas των ΗΠΑ , που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της υπέρτασης, της περιφερικής 

 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,    Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, Αντιγήρανση, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coach]

Ιατρείο : Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ 2741026631, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail:

 pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr

www.pharmagel.gr,

www.orlpedia.gr

www.allergopedia.gr,

www.gkelanto.gr, www.gkelikosagiorgitiko.gr,

 www.zinc.gr

Mπατζακάκης Δημήτριος, ΩΡΛ, Καρπενήσι

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Νευροωτολογία, Ακουστικά Βαρηκοίας, ΩΡΛ Αλλεργία Περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία και Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D

Τσιτηρίδης Ιωάννης, ΩΡΛ, Λάρισα,

Επιμελητής Α΄, Γ.Ν. Λάρισας               ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Νευροωτολογία,   Ακουστικά Βαρηκοίας,

Ενδοσκοπήσεις,

Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και υγεία, Βιταμίνη D

Πανάρας Ιωάννης,    ΩΡΛ, Λαμία,Eπιμελητής Β΄,Γ.Νοσοκομείο Λαμίας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Νευροωτολογία, Ακουστικά Βαρηκοίας,ΩΡΛ Αλλεργία Ενδοσκοπήσεις,

Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και υγεία, Βιταμίνη D

Γκιλίτσης Χρήστος, Ιατρός Καρδιολόγος

Πυλαρινού 70, Κόρινθος, τηλ.6945952070 e-mail:crisgil@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική, Αντιγήρανση, Βιταμίνη D

αγγειακής νόσου, του σακχαρώδους διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου , της νόσου των στεφανιαίων αρτηριών και της καρδιακής ανεπάρκειας [1].

Οι ερευνητές του Kάνσας μελέτησαν επίσης τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D.

Η έρευνες αυτές περιελάμβαναν μετρήσεις των επιπέδων της βιταμίνης D που διήρκεσαν 5 έτη και 8 μήνες στο παραπάνω αναφερθέν πολύ μεγάλο ακαδημαϊκό ίδρυμα και διασταυρώθηκαν με δημογραφικά και φυσιολογικά δεδομένα, καθώς και νόσους των ασθενών.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D αναλύονταν συνεχώς, θεωρώντας ως φυσιολογικό επίπεδο τα ≥30 ng/ml της 25 υδροξυβιταμίνης D.

Οι στατιστικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων της μελέτης περιελάμβαναν 10,899 ασθενείς μέσης ηλικίας 58 ± 15 ετών, εκ των οποίων οι 71% (n = 7,758) ήσαν γυναίκες και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος τους ήταν 30 ± 8 kg/τετραγωνικό μέτρο του σώματος.

Το μέσο επίπεδο των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D ήταν 24.1 ± 13.6 ng/ml. Από τους 10,899 ασθενείς οι 3,294 (29.7%) είχαν κανονικά επίπεδα βιταμίνης D , ενώ 7,665 (70.3%) ασθενείς είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

H έλλειψη βιταμίνης D βρέθηκε ότι έχει σχέση με διάφορες καρδιαγγειακές νόσους, , περιλαμβανομένης της υπέρτασης, της νόσου των στεφανιαίων, της καρδιομυοπάθειας και του διαβήτη.

Η βιταμίνη D ήταν ένας ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας πρόβλεψης όλων των αιτίων θανάτου. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D παρείχε ουσιαστικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών και τούτο περιγράφεται για πρώτη φορά σε μια τόσο μεγάλη ομάδα έρευνα ασθενών.

Συμπερασματικά η έλλειψη βιταμίνης D έχει σχέση με σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και περιορισμού της επιβίωσης. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 βρέθηκε ότι έχει σημαντική σχέση με καλύτερη επιβίωση των ασθενών και ιδιαίτερα σε ασθενείς με τεκμηριωμένη έλλειψη βιταμίνης D [1].

Επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό για τη διατήρηση της καρδιοκυκλοφορικής υγείας και της υγείας γενικότερα

Ως σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D ορίζεται η παρουσία των επιπέδων της 25-υδρόξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] στον ορό, κάτω από τα ≤ 10ng/mL or ≤ 25nmol/L.

Ως έλλειψη της βιταμίνης D3 [deficiency] ορίζεται η παρουσία επιπέδων 25-υδρόξυβιταμίνης D3 (25OHD3) στον ορό, κάτω από τα 20 ng/ml ( 49·99 nmol/l).

Ως επάρκεια της βιταμίνης D3 [sufficiency] θεωρείται η συγκέντρωση της 25(OH)D3 >30 ng/mL (75 nmol/L) και

Ως ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 [insufficiency]θεωρείται η συγκέντρωση της 25(OH)D3 των 21-29 ng/mL (50-75nmol/l) [2,3].

http://www.pharmagel.gr/index.php/component/content/article/34/69-d3gkelin.htmlΗ συχνή έκθεση του γυμνού σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τη χρήση αντιηλιακής ουσίας για 10-15 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα, στο μέσο της ημέρας [11π.μ.-2.00μ.μ.], τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί υγιή επίπεδα βιταμίνης D3 στο σώμα.

 

Η χορήγηση 2000-4000 ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops, 1-2 σταγόνες], καθημερινά είναι απαραίτητα για τη δημιουργία επιθυμητών επιπέδων γύρω στα 32ng/ml.

Βεβαίως όταν κάποιος πάσχει από κάποια χρόνια νόσο θα πρέπει να μετράει τα επίπεδα της 25(OH)D3 , ώστε να καθορίζει ακριβέστερα τη δοσολογία της βιταμίνης D3 που θα προσλάβει [1].

H συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 στα άτομα άνω των 65 ετών περιορίζει το ποσοστό των πτώσεων στο έδαφος κατά 20%[4]. Προς τούτο αρκούν 1000ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gkelin, 1 σταγόνα] ημερησίως ή περισσότερο, ανάλογα με τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3.

Η D3-Gkelin έχει το πλεονέκτημα ότι φέρεται ως βιταμίνη D3 σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο, πράγμα που ευνοεί την ασφαλή απορρόφησή της, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

 

Βιβλιογραφία

1. Vacek JL, Vanga SR, Good M, Lai SM, Lakkireddy D, Howard PA. Vitamin D Deficiency and Supplementation and Relation to Cardiovascular Health. Am J Cardiol. 2011 Nov 7.

2. Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc 2006;81:353-73.

3. Bischoff-Ferrari HA, Giovannucci E, Willett WC, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr 2006;84:18-28. [Erratum, Am J Clin Nutr 2006;84:1253.]

4. Dawson-Hughes B. Serum 25-hydroxyvitamin D and muscle atrophy in the elderly. Proc Nutr Soc. 2011 Nov 1:1-4.


Σημείωση: Τα επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη και των συνεργατών του γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν πηγή ιατρικών συμβουλών  για ασθενείς.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών της έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας


Τα άρθρα της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε αντιγραφή κειμένων ή εικόνων προστατεύονται με copyright και απαγορεύεται η χρήση τους από οποιονδήποτε, εκτός και εάν έχει τη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.

 

Gelis22-7-2014 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D,
 • Ιατρική Εμψύχωση [Medical Life Coaching]

 

 

 Logo

Η έδρα της Pharmagel βρίσκεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46 (ΤΚ 20131). Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτριο Ν. Γκέλη ή το προσωπικό της Pharmagel στα τηλεφωνα 27410 26631 (Φαξ 2741085030) ή στο email pharmage@otenet.gr

• Τρόποι αποστολής »
• Τρόποι πληρωμής »
• Επικοινωνία »
*Newsletter