Η αποτελεσματική δράση της ενυδατικής λοσιόν, 1% κολλοειδούς βρώμης στην αντιμετώπιση του ήπιου έως μέτριου εκζέματος©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Aικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)  χαρακτηρίζεται από δέρμα, το οποίον είναι ξηρό, κνησμώδες και φλεγμονώδες με δυσβιοτικό μικροβίωμα. Το μικροβίωμα είναι η κοινότητα μικροοργανισμών (όπως μύκητες, βακτήρια και ιοί),  που υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Στους ανθρώπους, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τους μικροοργανισμούς που ζουν μέσα ή σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, όπως το δέρμα ή η γαστρεντερική οδός.

To  2020 o  Kimberly Capone και οι συνεργάτες συνέκριναν  τα αποτελέσματα μιας κρέμας εκζέματος που περιέχει 1% κολλοειδή βρώμη και μια τυπική ενυδατική κρέμα στο μικροβίωμα του δέρματος και στη λειτουργία του δερματικού φραγμού ασθενών με ήπιο έως μέτριο έκζεμα.

Οι ασθενείς τέθηκαν τυχαία υπό  θεραπεία με κολλοειδή κρέμα εκζέματος βρώμης 1% ή μια τυπική, μη αρωματισμένη καθημερινή ενυδατική κρέμα.

 Η θεραπεία διήρκεσε 14 ημέρες, ακολουθούμενη από περίοδο διακοπής  7 ημερών. Από τους 61 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, οι 30 έλαβαν την κρέμα κολλοειδούς εκζέματος βρώμης 1% και οι 31 την τυπική ενυδατική κρέμα.

Στις 14 ημέρες, η κρέμα κολλοειδούς εκζέματος βρώμης 1% μείωσε τη μέση βαθμολογία του Δείκτη Σοβαρότητας Περιοχής Έκζεμα και Δείκτη Σοβαρότητας Ατοπικής Δερματίτιδας κατά 51% και 54%, αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με τη θεραπεία με την τυπική ενυδατική κρέμα, η θεραπεία με την κρέμα κολλοειδούς εκζέματος βρώμης 1% σχετίστηκε με τάσεις προς χαμηλότερο επιπολασμό των ειδών Staphylococcus και υψηλότερη μικροβιοποικιλότητα στα σημεία της βλάβης.

 Η κολλοειδής κρέμα εκζέματος βρώμης 1% βελτίωσε σημαντικά το pH του δέρματος, τη λειτουργία του δερματικού φραγμού και την ενυδάτωση του δέρματος από την έναρξη έως την ημέρα 14, ενώ η τυπική ενυδατική κρέμα βελτίωσε την ενυδάτωση.

 Συνολικά, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα τοπικά προϊόντα μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στις ιδιότητες φραγμού του δέρματος και στο μικροβίωμα. Είναι σημαντικό ότι επιδεικνύεται ότι,  η χρήση κολλοειδούς κρέμας εκζέματος βρώμης 1% βελτιώνει τη σύνθεση του μικροβιώματος και επιδιορθώνει σημαντικά τα ελαττώματα του δερματικού φραγμού.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί η ενυδατική λοσιόν Prurigkel που περιέχει 1% κολλοειδούς βρώμης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ηπίου έως μετρίας σοβαρότητας έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) με ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Εφαρμόζεται 4-6 φορές ημερησίως στις πάσχουσες περιοχές του δέρματος επί δύο συνεχείς εβδομάδες. Διακόπτεται η χρήση, εφόσον έχει υποστεί ύφεση η εκζεματική περιοχή του δέρματος ή συνεχίζεται η χρήση του τρις φορές ή περισσότερες ημερησίως

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

Kimberly Capone, Frank Kirchner, Shifra Liba Klein, Neena K Tierney. Effects of Colloidal Oatmeal Topical Atopic Dermatitis Cream on Skin Microbiome and Skin Barrier Properties.  J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):524-531.

Δρ Δημήτριος Γκέλης ΜD, ORL, DDS, PhD

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD)

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,  Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Ερευνητής και Συγγραφέας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.