Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, ΜD, ORL, DDS, PhD, Aικατερίνη Γκέλη, MD, Radiologist
Ο ρόλος του μαγνησίου στη γήρανση, στη διατήρηση της υγείας και την εκδήλωση νόσων
Το γήρας του ανθρώπινου οργανισμού συνοδεύεται και από βιοχημικές αλλαγές μια από τις οποίες είναι η μείωση της πρόσληψης μαγνησίου, αλλά και της απορρόφησής του από το έντερο, καθώς και η αύξηση της αποβολής του από τους νεφρούς. Οι μικρές ελλείψεις του μαγνησίου γενικά είναι ασυμπτωματικές ή χωρίς την πρόκληση ειδικών συμπτωμάτων.
Το αίσθημα αδυναμίας, οι διαταραχές του ύπνου, οι εκδηλώσεις υπερσυναισθηματισμού και οι γνωστικές διαταραχές είναι συνηθισμένες καταστάσεις στα ηλικιωμένα άτομα με μικρή έλλειψη μαγνησίου και οι οποίες μπορεί συχνά να συγχέονται με συμπτώματα που αποδίδονται στο γήρας. Η χρόνια έλλειψη μαγνησίου αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη αρκετών χρόνιων διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία. Πολλές ανθρώπινες ασθένειες έχουν συσχετιστεί με έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρδιομεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, του βρογχόσπασμου και του άσθματος, της κατάθλιψης, παθήσεων που σχετίζονται με το στρες και ψυχιατρικών διαταραχών, νόσου Alzheimer (AD) και άλλων συνδρόμων άνοιας, μυικών παθήσεων (μυϊκός πόνος, χρόνια κόπωση και ινομυαλγία), ευθραυστότητα των οστών και καρκίνος.
Το διατροφικό μαγνήσιο ή το μαγνήσιο που καταναλώνεται μετο πόσιμο νερό (γενικά είναι πιο βιοδιαθέσιμο από το Mg που περιέχεται στα τρόφιμα) ή το μαγνήσιο που προσλαμβάνεται από συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη διόρθωση των ελλειμμάτων Mg. Η διατήρηση μιας βέλτιστης ισορροπίας Mg σε όλη τη ζωή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Υπάρχουν διάφορα άλατα μαγνησίου που κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής. Από τα πιο ευεργετικά είναι ταυρικό και το κιτρικό μαγνήσιο[1].
Το ταυρικό μαγνήσιο μπορεί να προστατεύσει τα έμβρυα από την περιγεννητική ασφυξία και τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης
Η ταυρίνη έχει αντιαγγειοσπαστικές, αντιυπερτασικές, σταθεροποιητικές στα αιμοπετάλια, αντισπασμωδικές και προστατευτικές από την υποξία ιδιότητες. Έτσι, το παρεντερικό ταυρικό μαγνήσιο μπορεί εύλογα να προταθεί ως ανώτερη εναλλακτική λύση έναντι του θειικού μαγνησίου στη θεραπεία της προεκλαμψίας. Το ταυρικό μαγνήσιο που χορηγείται από το στόμα ως συστατικό του προγεννητικού συμπληρώματος μπορεί να έχει τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική αξία σε αυτό το σύνδρομο. Υπό το πρίσμα των προστατευτικών δράσεων υποξίας τόσο του μαγνησίου όσο και της ταυρίνης, τέτοια συμπληρώματα μπορεί επίσης να προστατεύσουν τα έμβρυα που αντιμετωπίζουν προσωρινή περιγεννητική ασφυξία, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης [2].
Το ταυρικό μαγνήσιο εμποδίζει την εξέλιξη της καταρρακτογένεσης
Αποδείχτηκε σε πειραματόζωα ότι το ταυρικό μαγνήσιο εμποδίζει την εξέλιξη της καταρρακτογένεσης μέσω της αποκατάστασης της αρτηριακής πίεσης, των οξειδωτικών βλαβών των φακοειδών και των λειτουργιών της ΑΤΡάσης του φακού στην υπερτασική κατάσταση. Η σςυμπληρωματική χορήγηση ταυρικού μαγνησίου μπορεί να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και της σχετικής καταρρακτογένεσης[3].
Το ταυρικό μαγνήσιο ασκεί συμπληρωματικές αγγειοπροστατευτικές δράσεις
Έχει αποδειχτεί με έρευνες σε πειραματόζωα ή κλινικές μελέτες επί ανθρώπων ότι,, η ταυρίνη μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει την αθηρωματογένεση που προκαλείται από τη χοληστερόλη, αποτρέπει τις αρρυθμίες και σταθεροποιεί τα αιμοπετάλια–επιδράσεις παράλληλες με αυτές του μαγνησίου. Το ταυρικό μαγνήσιο μπορεί να δράσει ως αγγειοπροστατευτικό συμπλήρωμα διατροφής και μπορεί επίσης να χορηγηθεί παρεντερικά, ως εναλλακτική λύση στο θειικό μαγνήσιο, στη θεραπεία του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς και της προεκλαμψίας. Τόσο το μαγνήσιο όσο και η ταυρίνη μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επίσης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για μικρο- και μακροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη [4].
To ταυρικό μαγνήσιο μπορεί να προλάβει τις ημικρανιακές κρίσεις
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση των ημικρανιακών πονοκεφάλων, προάγοντας την φλοιώδη εξάπλωση του πόνου, την κατάθλιψη, την αλλαγή της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και την υπερσυσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Το μαγνήσιο μπορεί να χορηγηθεί με φθηνό και ασφαλή τρόπο, τόσο στην οξεία, όσο και στην προληπτική θεραπεία της ημικρανιακής κεφαλαλγίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προληπτική θεραπεία με ταυρικό μαγνήσιο από το στόμα και η θεραπεία οξείας κεφαλαλγίας με ενδοφλέβια χορήγηση μαγνησίου μπορεί να είναι αποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε ορισμένες υποομάδες ασθενών[5].
Τα αυξημένα επίπεδα ταυρίνης στους ιστούς, καθώς και το αυξημένο εξωκυτταρικό μαγνήσιο, μειώνουν τη νευρωνική υπερδιέγερση, μπορούν να εξουδετερώσουν τον αγγειόσπασμο, να αυξήσουν την ανοχή στην εστιακή υποξία και να σταθεροποιήσουν τα αιμοπετάλια. Η ταυρίνη μπορεί επίσης να μειώσει τη συμπαθητική διέγερση. Βάσει των ανωτέρω η συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού μαγνησίου μπορεί να έχει προληπτική αξία στη θεραπεία της ημικρανίας[6].
Το ταυρικό μαγνήσιο μπορεί να δράσει αγχλυτικά
Το ταυρικό μαγνήσιο είναι ευαπορρόφητο και διέρχεται εύκολα από τον αιματεγκεφαλικό φραγμό στον εγκέφαλο, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, πράγμα που σχετίζεται με τη μείωση των δεικτών άγχους[7].
To ταυρικό μαγνήσιο επιδεικνύει αναλγητικές ιδιότητες
Το ταυρικό μαγνήσιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ορισμένα μοντέλα χρόνιου πόνου διαφόρων κλινικών καταστάσεων. Στην αντίληψη του πόνου παίζει ρόλο και ο υποδοχέας TLR4. O TLR4 είναι συμπεριφέρεται ως σταθμός διοδίων (toll-like receptor) στην αντίληψη του πόνου επηρεάζοντας ανοσολογικά μονοπάτια και τα κανάλια ιόντων. Ο TLR4 μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής στις επιδράσεις του μαγνησίου στην αντίληψη του πόνου. Έχει βρεθεί ότι μια δόση κιτρικού μαγνησίου μπορεί να εξασθενήσει τη μετάδοση και την αντίληψη του πόνου. Ο TLR4 μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής των επιδράσεων του μαγνησίου στην αντίληψη του πόνου [8].
Η ευεργετική δράση του κιτρικού μαγνησίου στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο
Η συμπληρωματική λήψη κιτρικού μαγνησίου αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου σε υπομαγνησιαιμικούς ασθενείς. Αποδείχτηκε επίσης ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) σε άτομα με φυσιολογικές συγκεντρώσεις μαγνησίου στον οργανισμό τους , αλλά έχουν μεταβολικό σύνδρομο [9].
Το κιτρικό μαγνήσιο έχει αγγειοπροστατευτική, αντιυπερτασική και αντιδιαβητική δράση
Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων και μπορεί να ρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων. Οι ασθενείς με υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο (MetS) και σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ2) έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο σώμα τους Το κιτρικό και το ταυρικό μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και στις γλυκο-μεταβολικές παραμέτρους. Έχει αποδειχτεί η ευεργετική επίδραση της λήψης συμπληρωμάτων μαγνησίου στην αρτηριακή πίεση, την αγγειακή λειτουργία και το γλυκολιπιδικό προφίλ σε νεαρούς άνδρες με οικογενειακό ιστορικό μεταβολικού συνδρόμου/σακχαρώδους διαβήτη [10].
Το κιτρικό και το ταυρικό μαγνήσιο δρουν καρδιοπροστατευτικά
Το μαγνήσιο, όπως και άλλοι ηλεκτρολύτες (κάλιο, ασβέστιο…), έχει επίδραση στην ηλεκτρική αγωγιμότητα της καρδιάς. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια του μαγνησίου σχετίζεται με ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού [11] και την κολπική μαρμαρυγή [12]. Η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη στην κολπική μαρμαρυγή [13], την καρδιακή αρρυθμία [14] και την ριπιδιοταχυκαρδία [torsade de pointes] [15]. Τα από του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα Mαγνησίου βελτίωσαν επίσης το αποτέλεσμα επιβίωσης σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια [16]. Το ταυρικό μαγνήσιο είναι η καλύτερη επιλογή συμπληρώματος μαγνησίου για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς είναι γνωστό ότι προλαμβάνει τις αρρυθμίες και προστατεύει την καρδιά από βλάβες που προκαλούνται από καρδιακές προσβολές.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών
Η ενδομυϊκή δεξαμενή Mg (27% του συνολικού Mg του σώματος) μειώνεται με την ηλικία, και αυτό επηρεάζει την υγεία των μυών, καθώς το Mg, όπως και το ασβέστιο, εμπλέκεται στη σύσπαση/χαλάρωση των μυών. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το Mg έχει αντίκτυπο στη μυϊκή απόδοση [17, 18] και ότι εμπλέκονται διάφορα μονοπάτια σηματοδότησης, με μυϊκά βλαστοκύτταρα στην μυϊκής αναγεννητικής ικανότητας της καρδιάς . Στη σαρκοπενία είναι αισθητή η έλλειψη μαγνησίου από τους μυς.
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο και πολύ περίπλοκο συστατικό της υγιούς γήρανσης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας της τριάδας καρδιαγγειακό σύστημα-μυικό σύστημα-οστά. Τα χαμηλά επίπεδα Mg και η χαμηλή πρόσληψη Mg είναι συνηθισμένα στο γενικό γηράσκοντα πληθυσμό και σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα από τα υψηλότερα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της αγγειακής ασβεστοποίησης, της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, της οστεοπόρωσης ή της μυϊκής δυσλειτουργίας /σαρκοπενίας. Ενώ η συμπληρωματική χορήγηση Mg φαίνεται να αντιστρέφει αυτές τις διαδικασίες και να ωφελεί την παραπάνω τριάδα[19].
Η συνδυασμένη χρήση του ταυρικού και του κιτρικού μαγνησίου στην αντιμετώπιση των κραμπών
Η μυϊκή κράμπα είναι μια ξαφνική, επώδυνη και παρατεταμένη σύσπαση των σκελετικών μυϊκών ινών. Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι ιδιοπαθείς, δηλαδή άγνωστης αιτιολογίας ή μπορεί να σχετίζονται με κάποια ασθένεια. Οι παθογόνοι μηχανισμοί των μυϊκών κράμπων είναι ελάχιστα γνωστοί, αλλά μια νευρογενής προέλευση έχει υποτεθεί με βάση την εμφάνιση κραμπών σε ορισμένες νευρομυϊκές ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα και οι πολυνευροπάθειες, οι ριζοπάθειες και η συμπίεση της νευρικής ρίζας. Ωστόσο, οι κράμπες συνδέονται με πολλές άλλες συστηματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με ηπατική και/ή νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές του θυρεοειδούς και του παραθυρεοειδούς.
Συνήθως οι κράμπες σχετίζονται με ηλεκτρολυτική ανισορροπία, συμπεριλαμβανομένης της υπομαγνησιαιμίας. Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα για τη μετάδοση των νευρικών ώσεων. και τη μυϊκή σύσπαση, με πιθανά οφέλη για τη μυοσκελετική υγεία, και τα συμπληρώματά του από το στόμα διατίθενται στο εμπόριο, χωρίς ιατρική συνταγή για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών. Από λειτουργική άποψη, πειραματικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η χορήγηση μαγνησίου μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη γλυκόζης και να περιορίσει τη συσσώρευση γαλακτικού στους σκελετικούς μυς, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση της μυικής άσκησης. Ωστόσο, ο ρόλος του συμπληρώματος μαγνησίου για την πρόληψη ή/και τη θεραπεία των μυϊκών κράμπων παραμένει ασαφής[20].
Δοσολογία του Magnigkel
Κάθε κάψουλα του Magnigkel περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και 143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία: Μία έως δύο κάψουλες ημερησίως με το φαγητό ή σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Το κιτρικό μαγνήσιο αυξάνει τα επίπεδα του μαγνησίου στους μυς και τον εγκέφαλο με τρόπο ανεξάρτητο από τη δόση[21].
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.