Ο αριθμός των ανθρωπομετρικών μετρήσεων (σωματικό βάρος, δείκτης μάζας σώματος, περίμετρος μέσης και περίμετρος ισχύων), των δεικτών της φλεγμονής, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της όρεξης παχύσαρκων ατόμων και ότι μπορεί να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική νόσος [1]. Οι τρέχουσες παρεμβάσεις στην αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι μετρίως επιτυχείς [2].
Βασικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ο περιορισμός της διατροφικής κατανάλωσης θερμίδων [3, 4]. Όμως αυτού του είδους οι δίαιτες έχουν συχνά ως επακόλουθο τη δημιουργία έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών[5].
Επίσης η παχυσαρκία και η φλεγμονή που σχετίζεται μαζί της σχετίζονται με ανωμαλίες επιπέδων των μικροθρεπτικών ουσιών. [5,6,7]
Μεταξύ αυτών των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών η έλλειψη ψευδαργύρου είναι συνηθισμένο πρόβλημα στα παχύσαρκα άτομα [8,9,10]. Επιπλέον ο ψευδάργυρος έχει αναφερθεί ότι είναι περιορισμένος στις δίαιτες περιορισμένων θερμίδων [11].
Παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα επίπεδα του ψευδαργύρου στο πλάσμα και η πρόσληψη ψευδαργύρου, μέσω των τροφών είναι ανεπαρκείς στα παχύσαρκα άτομα [12, 13, 14]. Αν όμως δεν διορθωθεί η έλλειψη ψευδαργύρου φαίνεται ότι η περαιτέρω απόκτηση βάρους ή η ανάπτυξη της παχυσαρκίας να συνεχίζεται [15].
‘Εχει βρεθεί ότι η καθημερινή λήψη 30mg ψευδαργύρου επί ένα μήνα μειώνει σημαντικά το σωματικό βάρος και το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) [16].
Πιθανόν το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη ρύθμιση της όρεξης, τη ρύθμιση των αποτελεσμάτων της ινσουλίνης. Επίσης ο ψευδάργυρος συμμετέχει στον εντονότερο μεταβολισμό και τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, τη δραστηριότητα των υποδοχέων, τη μετατροπή της Τ4 προς Τ3 και την παραγωγή πρωτεϊνών φορέων.
Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης στα παχύσαρκα άτομα δείχνουν ότι υπάρχει μια κρίσιμη συσχέτιση μεταξύ του ψευδαργύρου και της λεπτίνης.
Ο ψευδάργυρος σχετίζεται με την ενζυματική δραστηριότητα της σύνθεσης της μελατονίνης. Η μελατονίνη ασκεί ρυθμιστική δραστηριότητα στην απορρόφηση του ψευδαργύρου από το γαστρεντερικό σύστημα [17] . Η μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος επίσης οφείλεται και στη βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη[18, 19].
Μια άλλη άποψη που είναι άξια επισήμανσης είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα της διατροφικής πρόσληψης ψευδαργύρου και των επιπέδων του ψευδαργύρου του πλάσματος στην κατάσταση φλεγμονής του σώματος [20,21].
Ο ψευδάργυρος ασκεί πιθανόν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα δια μέσου βιοχημικής οδού σηματοδότησης κυττοκινών [22] και τη μείωση των επιπέδων της ιντερλευκίνης-6 του πλάσματος (IL-6), του παράγοντα νέκρωσης όγκου-α (TNF-α) και της C-αντιδρώσας πρωτείνης (CRP) [23, 24].
Επιπλέον υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη βιβλιογραφία που περιγράφει ότι, αυτοί οι δείκτες φλεγμονής σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με την παχυσαρκία μέσω του αποκλεισμού της ενεργοποίησης των υποδοχέων της σηματοδότησης ινσουλίνης στα β-κύτταρα του παγκρέατος [25].
Πιο πρόσφατα έχει προταθεί η απελίνη (apelin) ως ένας μεσολαβητής της αδιποκίνης, η οποία θα μπορούσε να έχει μια προσαρμοστική απόκριση για να προληφθεί η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία [26,27].
Εξ άλλου έχει δημοσιευτεί ότι στα άτομα με παχυσαρκία τα υψηλότερα επίπεδα απελίνης σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη και χρόνια φλεγμονή [28].
Βάσει λοιπόν μελετών που έχουν προηγηθεί οι χαμηλές συγκεντρώσεις και και τα υψηλά επίπεδα δεικτών της φλεγμονής μπορεί να έχουν σχέση με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) [29, 30]. Έτσι είναι λογικό να υποτεθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους ή να αναστρέψει τις συνοσηρότητες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Έχει βρεθεί ότι η καθημερινή συμπληρωματική λήψη 30mg ψευδαργύρου μαζί με την εφαρμογή δίαιτας περιορισμού θερμίδων προκαλεί ευεργετικά αποτελέσματα περιορισμού των ανθρωπομετρικών μετρήσεων (σωματικό βάρος, δείκτης μάζας σώματος, περίμετρος μέσης και περίμετρος ισχύων), των δεικτών της φλεγμονής, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της όρεξης παχύσαρκων ατόμων και ότι μπορεί να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη θεραπεία της παχυσαρκίας [31].
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.