Η L-θεανίνη είναι ένα μη πρωτεϊνογόνο αμινοξύ που περιέχεται στο πράσινο τσάι [1] και σε ένα είδος μανιταριών το Xerocomus badius[2]. Η L-θεανίνη αφθονεί στο πράσινο τσάι και όχι στο μαύρο τσάι και στο τσάι oolong, παρ΄ότι είναι όλα φτιαγμένα από το ίδιο είδος του φυτού τσαγιού (Camellia sinensis).
Η πρόληψη της νόσου του Alzheimer είναι ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως και είναι απαραίτητο να αναζητηθεί λύση. Το πράσινο τσάι περιέχει αρκετές ουσίες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, όπως καφεΐνη[12], L–θεανίνη [13] και κατεχίνη[14].
Η L-θεανίνη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της γλουταθειόνης (GSH), της ακετυλχολίνης (ACh) και τις δραστηριότητες των αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), η καταλάση (CAT) και η GSH-υπεροξειδάση (Px).
Για όλες τις παραπάνω ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της L- θεανίνης, αλλά και για τις αγχολυτικές και υπνοβελτιωτικές ιδιότητές της χρησιμοποιείται το συμπλήρωμα διατροφής Calmagkel, του οποίου κάθε κάψουλα περιέχει 150mg φυσικής L-θεανίνης.
Σε καταστάσεις στρες και άγχους μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά μία κάψουλα Calmagkel 40 λεπτά προ του ύπνου, όταν υπάρχουν διαταραχές του ύπνου.
Επί επίμονου στρες και άγχους χορηγείται για την αντιστρές και την αγχολυτική δράση του το Calmagkel σε δόση μιας κάψουλας πρωί, μεσημέρι και βράδυ για χρονικό διάστημα επιμένουν τα συμπτώματα του στρες και του άγχους.
Το Calmagkel μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι η αντιστρές και αγχολυτική δράση της L-θεανίνης δεν συνοδεύεται από υπνηλία, ή κάποια άλλη παρενέργεια.
Tο Calmagkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 20,53 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].
Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.
ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση
1. Sakato Y: Studies on the chemical constituents of tea; III. A new amide theanine. Nippon Nogeikagaku Kaishi (Japanese) 1949;23:262–267 [Google Scholar] [Ref list]
2.David J. White, Suzanne de Klerk, William Woods, Shakuntla Gondalia, Chris Noonan, and Andrew B. Scholey. Anti-Stress, Behavioural and Magnetoencephalography Effects of an l-Theanine-Based Nutrient Drink: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial.Nutrients. 2016 Jan; 8(1): 53.
3.Goto T, Yoshida Y, Amano I, Horie H: Chemical composition of commercially available Japanese green tea. Foods Food Ingredients J Jpn 1996;170:46–51 [Google Scholar]
4.Yoneda Y, Kuramoto N, Kawada K: The role of glutamine in neurogenesis promoted by the green tea amino acid theanine in neural progenitor cells for brain health. Neurochem Int 2019;129:104505. [PubMed] [Google Scholar]
5.Tamano H, Fukura K, Suzuki M, Sakamoto K, Yokogoshi H, Takeda A: Preventive effect of theanine intake on stress-induced impairments of hippocamapal long-term potentiation and recognition memory. Brain Res Bull 2013;95:1–6 [PubMed] [Google Scholar]
6. Unno K, Fujitani K, Takamori N, et al. : Theanine intake improves the shortened lifespan, cognitive dysfunction and behavioural depression that are induced by chronic psychosocial stress in mice. Free Radic Res 2011;45:966–974 [PubMed] [Google Scholar]
7.Nguyen BT, Sharma N, Shin EJ, et al. : Theanine attenuates memory impairments induced by klotho gene depletion in mice. Food Funct 2019;10:325–332 [PubMed] [Google Scholar]
8. Noguchi-Shinohara M, Sohshi Y, Dohmoto C, et al. : Consumption of green tea, but not black tea or coffee, is associated with reduced risk of cognitive decline. PLoS One 2014;9:e96013. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
9. Kuriyama S, Hozawa A, Ohmori K, et al. : Green tea consumption and cognitive function: A cross-sectional study from the Tsurugaya Project. Am J Clin Nutr 2006;83:355–361 [PubMed] [Google Scholar]
10.Sekita A, Ninomiya T, Tanizaki Y, et al. : Trends in prevalence of Alzheimer’s disease and vascular dementia in a Japanese community: The Hisayama Study. Acta Psychiatr Scand 2010;122:319–325 [PubMed] [Google Scholar]
11. Ninomiya T: Japanese legacy cohort studies: The Hisayama Study. J Epidemiol 2018;28:444–451 [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
12. Smit HJ, Rogers PJ: Effects of low doses of caffeine on cognitive performance, mood and thirst in low and higher caffeine consumers. Psychopharmacology (Berl) 2000;152:167–173 [PubMed] [Google Scholar]
13.Takeda A, Sakamoto K, Tamano H, et al. : Facilitated neurogenesis in the developing hippocampus after intake of theanine, an amino acid in tea leaves, and object recognition memory. Cell Mol Neurobiol 2011;31:1079–1088 [PubMed] [Google Scholar]
14. Chang X, Rong C, Chen Y, et al. : (-)-Epigallocatechin-3-gallate attenuates cognitive deterioration in Alzheimer’s disease model mice by upregulating neprilysin expression. Exp Cell Res 2015;334:136–145 [PubMed] [Google Scholar]
15. Addicot MA, Laurienti PJ: A comparison of the effects of caffeine following abstinence and normal caffeine use. Psychopharmacology (Berl) 2009;207:423–431 [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
16. Juneja L.R., Chu D.C., Okubo T., Nagato Y., Yokogoshi H. l-theanine—A unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends Food Sci. Technol. 1999;10:199–204. doi: 10.1016/S0924-2244(99)00044-8. [CrossRef] [Google Scholar]
17. Ito K., Nagato Y., Aoi N., Juneja L.R., Kim M., Yamamoto H., Sugimoto S. Effects of l-theanine on the release of alpha-brain waves in human volunteers. Nippon Nōgei Kagakukaishi. 1998;72:153–157. [Google Scholar]
18.Shacham S. A shortened version of the Profile of Mood States. J. Pers. Assess. 1983;47:305–306. doi: 10.1207/s15327752jpa4703_14. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
19. Higashiyama A., Htay H.H., Ozeki M., Juneja L.R., Kapoor M.P. Effects of l-theanine on attention and reaction time response. J. Funct. Foods. 2011;3:171–181. doi: 10.1016/j.jff.2011.03.009. [CrossRef] [Google Scholar]
20.Baba Y, Takihara T, Sagesaka Y, Kaneko T: Effects of a daily intake of matcha on cognitive function in middle-aged and older subjects—A placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group study. Jpn Pharmacol Ther 2019;47:1689–1702 [Google Scholar]
21.Kakuda T, Yanase H, Utsunomiya K, Nozawa A, Unno T, Kataoka K: Protective effect of γ-glutamylethylamide (theanine) on ischemic delayed neuronal death in gerbils. Neurosci Lett 2000;289:189–192 [PubMed] [Google Scholar]
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.