Η ευεργετική δράση του Vinogkelin στο καρδιομεταβολικό σύνδρομο©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS. PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

Η συμπληρωματική χορήγηση επί 6 εβδομάδες  αποξηραμένης σκόνης σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Aγιωργίτικου  σταφυλιού (Vinogkelin) σε  άτομα με καρδιομεταβολικό κίνδυνο βελτιώνει την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, χωρίς να επηρεάζει άλλους δείκτες μεταβολικού συνδρόμου

Το Μεταβολικό Σύνδρομο (MetS) είναι ένα σύμπλεγμα μεταβολικών παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει την κεντρική παχυσαρκία, την υπέρταση, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αθηρωματογόνο  δυσλιπιδαιμία και συνδέεται έντονα με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 [1].

Τόσο οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όσο και οι γενετικοί παράγοντες συμμετέχουν στην παθογένεση του μεταβολικού συνδρόμου. Πρόσφατα, το MetS έχει κερδίσει σημαντική προσοχή λόγω του υψηλού επιπολασμού της παχυσαρκίας παγκοσμίως. Η διάγνωση των ασθενών με MetS είναι σημαντική για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της νόσου, χρησιμοποιώντας αλλαγές του τρόπου ζωής και των παραγόντων κινδύνου. Επί του παρόντος, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φαρμακευτικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, επειδή τα φαρμακευτικά φυτά έχουν ελάχιστες ή δεν έχουν  παρενέργειες.

Εδώ συνοψίζουμε τις ευεργετικές επιδράσεις της συμπληρωματικής χορήγησης της σκόνης των αποξηραμένων σπόρων, φλουδών και μίσχων του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας (Vinogkelin) στο μεταβολικό σύνδρομο. Οι πολυφαινόλες σταφυλιού έχουν δείξει σημαντικά  υποσχόμενο ρόλο στην τροποποίηση  του μεταβολικού συνδρόμου (MetS), κυρίως σε ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, οι κλινικές μελέτες είναι σπάνιες και συνήθως λαμβάνουν υπόψη μόνο ένα κλάσμα πολυφαινολών, αγνοώντας τις μη εκχυλίσιμες πολυφαινόλες (ενώσεις υψηλού μοριακού βάρους ή που σχετίζονται με μακρομόρια όπως οι διαιτητικές ίνες).

Αυτή η μελέτη στόχευε στην αξιολόγηση της επίδρασης της σκόνης των σπόρων και των φλοιών των σταφυλιών, που είναι πλούσια   σε εκχυλίσιμες και μη εκχυλίσιμες πολυφαινόλες, στους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου. Πενήντα άτομα (22 γυναίκες) ηλικίας 20-65 ετών με τουλάχιστον δύο παράγοντες μεταβολικού συνδρόμου  κατανάλωσαν  τυχαία στο προϊόν (ημερήσια δόση 8 g αποξηραμένης σκόνης σπόρων και φλοιών κόκκινου σταφυλιού), καθώς και μια ομάδα με ένα σχεδιασμό  διασταύρωσης επί 6 εβδομάδες με αποχή λήψης 4 εβδομάδων.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν στην αρχή και στο τέλος και των δύο περιόδων. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα στην αρχή και στο τέλος της περιόδου συμπλήρωσης. Η συμπληρωματική χορήγηση της αποξηραμένης  σκόνης των σπόρων και των φλοιών του κόκκινου σταφυλιού  βελτίωσε σημαντικά την ινσουλιναιμία νηστείας (p < 0,01), χωρίς να επηρεάσει άλλες παραμέτρους καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Ο Daniel Martínez-Maqueda και οι συνεργάτες του παρατήρησαν  μια τάση προς βελτίωση της μεταγευματικής ινσουλιναιμίας, χορηγώντας σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του κόκκινου σταφυλιού ιδιαίτερα σε εκείνα τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, που είχαν  υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας [2].

Ως εκ τούτου, η συμπλήρωματική χορήγηση σκόνης των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του κόκκινου σταφυλιού  μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε άτομα με υψηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνου.
Βάσει αυτής της γνώσεως  στην Ελλάδα κυκλοφορεί το συμπλήρωμα διατροφής Vinogkelin. Κάθε κάψουλα του Vinogkelin περιέχει  500 mg σκόνης αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από τον βιολογικό ασμπελώνα «Γκέλικος». Τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα του Vinogkelin μπορεί να προκληθούν, παίρνοντας δύο κάψουλες πρωί μεσημέρι βράδυ με το φαγητό.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.Ahmed M, Kumari N, Mirgani Z, Saeed A, Ramadan A, Ahmed MH, Almobarak AO. Metabolic syndrome; Definition, Pathogenesis, Elements, and the Effects of medicinal plants on it’s elements. J Diabetes Metab Disord. 2022 Mar 15;21(1):1011-1022.

2.Daniel Martínez-Maqueda, Belén Zapatera, Angélica Gallego-Narbón, M Pilar Vaquero, Fulgencio Saura-Calixto, Jara Pérez-Jiménez.  A 6-week supplementation with grape pomace to subjects at cardiometabolic risk ameliorates insulin sensitivity, without affecting other metabolic syndrome markers. Food Funct. 2018 Nov 14;9(11):6010-6019.

..

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.