Η σχέση του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας με τις συγκεντρώσεις της βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2, και του μαγνησίου του ορού ©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, MD, ORL, DDS, PhD,  Αικατερίνη Γκέλη, ΜD, Radiologist

Η υποβιταμίνωση D3 σχετίζεται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Η βιταμίνη D3 (Vit D3), ένας νέος ανοσοτροποποιητικός παράγοντας, ο οποίος  θεωρείται πλέον ότι παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παχυσαρκίας [1]. Σε παιδιά από την Κορέα βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 συσχετίστηκαν με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορό στα παιδιά μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο [2].

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D3. Τα άτομα με έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3  βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 είναι συχνή στα παχύσαρκα παιδιά και τους εφήβους.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 σε παχύσαρκα άτομα μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνοντας περαιτέρω την αντίσταση στην ινσουλίνη [3].

Η βιταμίνη D3 έχει αποφασιστεί ότι έχει κάποιες επιδράσεις στη λειτουργία των β κυττάρων και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, και είναι γνωστό ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D3 χωρίς σακχαρώδη διαβήτη και υπερπαραθυρεοειδισμό μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία και την κοιλιακή παχυσαρκία [4].

Μετά από ανάλυση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων, καταδείχθηκε από τους Park HY , et al (2012) ότι η μείωση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 ή 25(OH)D3 στον ορό σχετίζεται με την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, την αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων ορού και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ηλικιωμένους Κορεάτες και επιβεβαιώθηκε ο κίνδυνος «υπερτριγλυκεριδαιμία» σε άτομα με έλλειψη βιταμίνης D3 [5] .

Στους ενήλικες της Αυστραλίας, οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις της  25(OH)D3 συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου [MetS] και υψηλότερη περίμετρο μέσης, τριγλυκερίδια ορού, γλυκόζη νηστείας και αντίσταση στην ινσουλίνη μέσα σε μια χρονική περίοδο 5  ετών. Απαιτούνται μελέτες χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D3, για να διαπιστωθεί εάν η σχέση μεταξύ έλλειψης βιταμίνης D3 και MetS είναι αιτιολογική [6].

Οι Fung GJ et al (2012) αξιολόγησαν τις συσχετίσεις της διατροφικής και συμπληρωματικής πρόσληψης βιταμίνης D3 με την επίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου στα 20 έτη.

Δεδομένα από 4727 λευκούς-μαύρους νεαρούς άνδρες και γυναίκες από τη μελέτη Coronary Artery Risk Development in Young Adults χρησιμοποιήθηκαν για να εξεταστούν οι σχέσεις της διαιτητικής και συμπληρωματικής πρόσληψης βιταμίνης D3 με τη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (όπως ορίζεται από το Adult Treatment Panel, τρίτη έκθεση, οδηγίες) και τον επιπολασμό των συστατικών του, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας, της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και των υψηλών συγκεντρώσεων γλυκόζης, χαμηλής HDL και υψηλών τριγλυκεριδίων [7].

Σε αυτή τη μελέτη, η διατροφική και συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D3 συσχετίστηκε αντιστρόφως με την ανάπτυξη περιστατικού μεταβολικού συνδρόμου μετά από 20 χρόνια παρακολούθησης.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις συστάσεις των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τους Αμερικανούς να αυξήσουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D3, όπως το γάλα και το ψάρι [7].

Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D3 σχετίζονται με μειωμένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Τα βέλτιστα επίπεδα 25(OH)D3 μείωσαν σημαντικά τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο[8].

Συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Κ2 και του μεταβολικού συνδρόμου σε ενηλίκους

Το Μεταβολικό Σύνδρομο (MetS) είναι ένα σύμπλεγμα μεταβολικών ανωμαλιών, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατάσταση της βιταμίνης Κ ( φυλλοκινόνη ή βιταμίνη Κ1 και μενακινόνη-7 ή βιταμίνη Κ2)  σχετίζονται με πολλά συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου.

Το 2015 η Veerle Dam, και οι συνεργάτες της μελέτησαν  εάν η πρόσληψη και/ή η κατάσταση της βιταμίνης Κ σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο και τα συστατικά του.

Η μελέτη τους  περιελάμβανε δύο ομάδες, μία από 402 γυναίκες και μία από 400 άνδρες (ηλικίας 40-80 ετών). Στην παρακολούθηση 625 συμμετέχοντες ήταν ακόμη ζωντανοί και πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με ειδικές μεθόδους.  Οι αρχικές προσλήψεις φυλλοκινόνης/μενακινόνης μετρήθηκαν με επικυρωμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και κατάσταση βιταμίνης Κ με επίπεδο πρωτεΐνης δεσφωσφο-μη καρβορξυλιωμένης μήτρας-Gla ορού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην  έναρξη 270 (34,5%) συμμετέχοντες είχαν μεταβολικό σύνδρομο  και 171 (35,7%) στην παρακολούθηση. Συμπερασματικά βρέθηκε ότι   η υψηλή πρόσληψη μενακινονης-7 (βιταμίνης Κ2) και η υψηλή κατάσταση βιταμίνης Κ σχετίζονται με χαμηλότερη εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου[9].

Το μαγνήσιο στην παχυσαρκία, στο μεταβολικό σύνδρομο και στον διαβήτη τύπου 2

Η έλλειψη μαγνησίου (Mg 2+ ) είναι ίσως η πιο υποτιμημένη ανισορροπία ηλεκτρολυτών στις δυτικές χώρες. Είναι συχνή σε παχύσαρκους ασθενείς, άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο, τόσο στην ενήλικη ζωή όσο και στην παιδική ηλικίαΗ βιβλιογραφία τονίζει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη θεραπεία της έλλειψης Mg2+ , όπως η έλλειψη σαφούς ορισμού της διατροφικής κατάστασης Mg2+ , η χρήση διαφορετικών αλάτων Mg 2+ και η δοσολογία και η διαφορετική διάρκεια συμπληρωματικής χορήγησης του  Mg2+. Παρά την έλλειψη συμφωνίας, ένα κατάλληλο διατροφικό πρότυπο, συμπεριλαμβανομένης της σωστής πρόσληψης Mg2+ ,  βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, την υπεργλυκαιμία και την υπερτριγλυκεριδαιμία. Αυτό συμβαίνει μέσω της τροποποίησης της γονιδιακής έκφρασης και του πρωτεομικού προφίλ καθώς και μέσω της θετικής επίδρασης στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας και στο μεταβολισμό των βιταμινών Β1 και D[10].

Συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3, βιταμίνης K2 και μαγνησίου στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία

Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να μετρούν κάθε  τρεις  μήνες τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 ώστε ο θεράπων ιατρός τους να καθορίσει ασφαλώς τη δοσολογία της βιταμίνης D3. Συνιστάται η χρησιμοποίηση φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, όπως  αυτή που περιέχεται στο D3 Gkelin drops και φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς πρόσθετα χημικά συντηρητικά ή έκδοχα. Κάθε σταγόνα του D3 Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU (Διεθνείς Μονάδες) φυσικής βιταμίνης D3.

Tα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα χρειάζονται διπλάσια δόση ημερησίως συγκριτικά προς άτομα κανονικού βάρους. H καθημερινή λήψη της βιταμίνης D3 καλόν είναι να γίνεται το μεσημέρι μετά το φαγητό. Επειδή τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3 συνιστάται να παίρνουν συμπληρωματικά και βιταμίνη Κ2 υπό μορφή μενακινόνης-7 (Κappagkel) ,  σε δόση της μίας  κάψουλας το πρωί και το βράδυ μετά το φαγητό.

Η βιταμίνη Κ2 προσλαμβάνει το ασβέστιο που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και το μεταφέρει στα οστά. Επίσης η βιταμίνη Κ2 προκαλεί απασβέστωση του τοιχώματος των αρτηριών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της απόφραξης των στεφανιαίων ή άλλων αρτηριών.

Η διαδικασία της μεταφοράς του ασβεστίου με τη βιταμίνη Κ2 στα οστά  απαιτεί την παρουσία επαρκών επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό. Γιαυτό χορηγείται καθημερινά και μία κάψουλα Magnigkel, πρωί και βράδυ μετά το φαγητό. Κάθε  κάψουλα του Μagnigkel περιέχει Ταυρικό Μαγνήσιο (Magnesium  taurate) 57mg  και Κιτρικό Μαγνήσιο (Magnesium citrate) 286mg. Συνιστάται να υπάρχει χρονική απόσταση της λήψης του Κappagkel  από το D3 Gkelin drops  και το Magnigkel, διότι μειώνεται η δυνατότητα, η μία βιταμίνη να εμποδίζει την απορρόφηση της άλλης βιταμίνης ή του μαγνησίου.

References

  1. Goshayeshi LSaber HSahebari MRezaieyazdi ZRafatpanah HEsmaily HGoshayeshi L. Association between metabolic syndrome, BMI, and serum vitamin D concentrations in rheumatoid arthritis. Clin Rheumatol.2012 May 13.
  2. Lee SHKim SMPark HSChoi KMCho GJKo BJKim JH. Serum 25-hydroxyvitamin D levels, obesity and the metabolic syndrome among Korean children. . Nutr Metab Cardiovasc Dis.2012 Jul 2.
  3. Buyukinan MOzen SKokkun SSaz EU. The relation of vitamin D deficiency with puberty and insulin resistance in obese children and adolescents. J Pediatr Endocrinol Metab.2012;25(1-2):83-7.
  4. Tamer GMesci BTamer IKilic DArik S. Is vitamin D deficiency an independent risk factor for obesity and abdominal obesity in women? Endokrynol Pol.2012;63(3):196-201.
  5. Park HYLim YHKim JHBae SOh SYHong YC. Association of serum 25-hydroxyvitamin d levels with markers for metabolic syndrome in the elderly: a repeated measure analysis. J Korean Med Sci.2012 Jun;27(6):653-60. Epub 2012 May 26.
  6. Gagnon CLu ZXMagliano DJDunstan DWShaw JEZimmet PZSikaris KEbeling PRDaly RM. Low Serum 25-Hydroxyvitamin D Is Associated with Increased Risk of the Development of the Metabolic Syndrome at Five Years: Results from a National, Population-Based Prospective Study (The Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study: AusDiab). J Clin Endocrinol Metab.2012 Jun;97(6):1953-61.
  7. Fung GJSteffen LMZhou XHarnack LTang WLutsey PLLoria CMReis JPVan Horn LV. Vitamin D intake is inversely related to risk of developing metabolic syndrome in African American and white men and women over 20 y: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults study. Am J Clin Nutr.2012 Jul;96(1):24-9. Epub 2012 May 30.
  8. Thomas GNó Hartaigh BBosch JAPilz SLoerbroks AKleber MEFischer JEGrammer TBBöhm BOMärz W. Vitamin D levels predict all-cause and cardiovascular disease mortality in subjects with the metabolic syndrome: the Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health (LURIC) Study. Diabetes Care.2012 May;35(5):1158-64. Epub 2012 Mar 7.
  9. 9.Dam V, Dalmeijer GW, Vermeer C, Drummen NE, Knapen MH, van der Schouw YT, Beulens JW. Association Between Vitamin K and the Metabolic Syndrome: A 10-Year Follow-Up Study in Adults. J Clin Endocrinol Metab. 2015 Jun;100(6):2472-9.
  10. 10.Piuri G, Zocchi M, Della Porta M, Ficara V, Manoni M, Zuccotti GV, Pinotti L, Maier JA, Cazzola R. Magnesium in Obesity, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes. Nutrients. 2021 Jan 22;13(2):320.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.