Τούτο οφείλεται στο ότι η φυσιολογική παραγωγή σιέλου κατά τη διάρκεια του ύπνου ελαττώνεται κατά το 10% της ποσότητας που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δεδομένου ότι κατά τον ύπνο υπάρχει ένας σχετικός περιορισμός της δραστηριότητας της γλώσσας και των μασητήρων μυών, ο παραγόμενα σίελος λιμνάζει για μακρές χρονικές περιόδους σε ορισμένες περιοχές του στόματος, ανάλογα με τη στάση ή τοποθέτηση της κεφαλής με αποτέλεσμα η μικρή ή μεγάλη ξηροστομία που προκαλείται να ευνοεί τον πολλαπλασιασμό της φυσιολογικής βακτηριδιακής χλωρίδας του στόματος και την παραγωγή πτητικών δύσοσμων αερίων. Τούτο προκαλεί δυσοσμία του στόματος και στα απολύτως υγιή άτομα [1].
Με τον ίδιο μηχανισμό προκαλείται πρωινή κακοσμία του στόματος στα άτομα με δυσχέρεια ρινικής αναπνοής (ανατομικής ή λειτουργικής αιτιολογίας), τα οποία στην πλειοψηφία τους ροχαλίζουν.
Ένας από τους μηχανισμούς πρόκλησης ροχαλητού είναι και η στοματική αναπνοή. Η στοματική αναπνοή μερικών ατόμων, χωρίς να έχουν ρινική παθολογία καθώς και όσων ροχαλίζουν οδηγεί σε πρωινή κακοσμία του στόματος.
Η πρωινή κακοσμία του στόματος υποχωρεί μόλις λάβει τροφή το άτομο, ακολουθήσει λεπτομερής στοματική υγιεινή.
Συνιστάται οπωσδήποτε να βουρτσίζει κανείς τα δόντια του και τη ράχη της γλώσσας του σε περίπτωση που φάγει κυρίως γαλακτοκομικά και ιδίως τυρί. Η πόση πράσινου τσαγιού, χρήση μαστίχας Χίου και αιθερίων ελαίων (Rochalitex drops) είναι ευεργετική στην απομάκρυνση οποιουδήποτε ίχνους κακοσμίας [1].
Μετά από νηστεία και πάλι προκαλείται φυσιολογικά κακοσμία του στόματος, η οποία υποχωρεί μόλις λάβει τροφή το άτομο.
Ορισμένες τροφές προκαλούν έντονη κακοσμία του στόματος το επόμενο 24ωρο μετά τη λήψη τους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα κρεμμύδια, σκόρδο, ζωικά λίπη, καρυκεύματα και τα οινοπνευματώδη ποτά κυρίως κρασί, ουίσκι, ούζο, κλπ.
Η κακοσμία οφείλεται στην αποβολή των προϊόντων του μεταβολισμού αυτών των τροφίμων υπό μορφή δύσοσμων πτητικών αερίων δια των πνευμόνων [2].
Ορισμένες γυναίκες γόνιμης ηλικίας έχουν χαρακτηριστική οσμή στο στόμα τους κατά την προεμμηνορροϊκή φάση της περιόδου τους, χωρίς να μπορεί κανείς να την θεωρήσει ως κακοσμία.
Η μη παθολογική κακοσμία του στόματος μπορεί να προληφθεί ή να περιοριστεί με την λεπτομερή τήρηση των κανόνων καθαρισμού των δοντιών και των μεσοδοντίων διαστημάτων, καθαρισμού της ραχιαίας επιφάνειας της γλώσσας και των αμυγδαλικών κρυπτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις στοματοπλύσεις και γαργαρισμούς με το διάλυμα στοματοπλύσεων Εvosmin.
To Εvosmin περιέχει Αγνή Αλόη και εκχύλισμα νερατζιού, τα οποία προλαβαίνουν την ανάπτυξη φλεγμονών στα ούλα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) και εξουδετερώνουν τις βιομεμβράνες (biofilms) από την οδοντική πλάκα και τις αμυγδαλικές κρύπτες.
Έτσι δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη βακτηριδίων στη μικροβιολογική χλωρίδα του στοματοφάρυγγα, τα οποία παράγουν δύσοσμα πτητικά αέρια και στα οποία οφείλεται η κακοσμία του στόματος [3]. Βλέπε επίσης : ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
Βιβλιογραφία
1. Carvalho MD, Tabchoury CM, Cury JA, Toledo S, Nogueira-Filho GR. Impact of mouthrinses on morning bad breath in healthyJ Clin Periodontol. 2004 Feb;31(2):85-90.
2. Suarez F, Springfield J, Furne J, Levitt M. Differentiation of mouth versus gut as site of origin of odoriferous breath gases after garlicAm J Physiol. 1999 Feb;276(2 Pt 1):G425-30.
3.Hooper SJ, Lewis MA, Wilson MJ, Williams DW. Antimicrobial activity of Citrox bioflavonoid preparations against oral microorganisms.Br Dent J. 2011 Jan 8;210(1):E22.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.