Η προεγχειρητική έρευνα των επιπέδων της βιταμίνης D3 στους νοσοκομειακούς χειρουργικούς ασθενείς είναι χρησιμότατη. Σύμφωνα
με τις έρευνες που έγιναν στο τμήμα χειρουργικής του Morehouse School of Medicine, Atlanta, Georgia των ΗΠΑ επιδείχτηκε ότι ή ασθενείς με τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D χρειάζονταν βραχύτερο χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο, ελάττωση των γυψοεπιδέσμων μέσα στο νοσοκομείο, ελάττωση της επανεισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο και μια καλύτερη και πλέον μακρόχρονη ζωή.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι τρέχουσες σε ισχύ τιμές των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό των 30 ng/mL είναι πολύ χαμηλές. Γιαυτό στους νοσοκομειακούς ασθενείς έθεσαν ως επιθυμητά επίπεδα τα 50 ng/mL.
Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφεται ότι σε όλα τα άγρια ζώα τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται γύρω στα 50 ng/mL, όταν όμως τα ίδια ζώα βρεθούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας τα επίπεδα της βιταμίνης D3 ελαττώνονται.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, μέσα στις πρώτες 24-48 ώρες παραμονής των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο τα επίπεδα της βιταμίνης D3 ελαττώνονται κατά 50%.
Αυτό σημαίνει ότι, όταν κάποιος εισαχθεί στο νοσοκομείο έχοντας επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 30 ng/mL, που θεωρούνται φυσιολογικά, αυτά μπορεί να πέσουν επικίνδυνα στο επίπεδο των 15 ng/mL μέσα στις δύο πρώτες ημέρες.
Η βιταμίνη D (εννοείται η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3) έχει πολλαπλές δράσεις, διότι επηρεάζει τη λειτουργία, περισσοτέρων από 2000 γονιδίων. Μια όμως από τις σημαντικότερες δράσεις της ασκείται στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι κρίσιμη για τον οποιοδήποτε εισάγεται σε νοσοκομείο, ιδιαίτερα, όταν έχει τελειώσει το καλοκαίρι και αρχίζει το φθινόπωρο και στη συνέχεια ο χειμώνας.
Η βιταμίνη D, μέσω των μεταβολιτών της δρα στην πραγματικότητα, ως μια στεροειδής ορμόνη που στηρίζει και προστατεύει τη λειτουργία 2000 και πλέον γονιδίων.
Συνεπώς δεν μπορεί να εξασφαλίζεται η διατήρηση της υγείας ή η βέλτιστη επίδοση των αθλητών ή εγκεφαλική λειτουργία χωρίς την βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D3.
Το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή του φθινοπώρου είναι ο καλύτερος χρόνος μέτρησης των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3, καθώς αυτή την εποχή αναμένεται να βρεθούν τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.
Αν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης βρεθούν κάτω των 50 ng/mL, τότε αυτά τα επίπεδα θα κατέβουν πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Υπενθυμίζεται ότι αν τα επίπεδα της τα 25-υδροξυβιταμίνης D3 είναι μικρότερα των 20ng/ml, τότε υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D3. Αν τα επίπεδα βρεθούν μεταξύ των 21-και 30 ng/ml, τότε υπάρχει ανεπάρκεια της βιταμίνης D3. Τιμές της 25-υδροξυβιταμίνης D3 που κυμαίνονται μεταξύ των 31-100ng/ml, θεωρούνται επιθυμητές. Ιδανικές είναι οι τιμές 60-80ng/ml.
Οι αλλαγές της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προδιαθέσουν τους ασθενείς στις νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Η ανάλυση 2135 ενηλίκων χειρουργικών ασθενών έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις της 25 (OH) D3 <10 ng / mL πριν από τη νοσηλεία συσχετίστηκαν με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αιματογενούς νοσοκομειακής λοίμωξης [1].
Τα 50ng/ml της 25 υδροξυβιταμίνης D3 θεωρούνται απαραίτητα για τους νοσοκομειακούς ασθενείς, τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιοπαθείς, διαβητικούς, άτομα με λοιμώξεις, ψυχασθενείς , καρκινοπαθείς, κλπ. [2]
O ασφαλέστερος εφοδιασμός του οργανισμού με βιταμίνη D3 τους χειμερινούς μήνες γίνεται με τη συμπληρωματική λήψη από το στόμα φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops].
Καθώς η βιταμίνη D3 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη αυτή η μορφή παρασκευάσματος εγγυάται την ασφαλή απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο.
Συνήθως η λήψη 4 σταγόνων [4000 IU (Διεθνείς Μονάδες)] του D3-Gkelin drops από τους ενήλικες εξασφαλίζουν επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 γύρω στα 40-60ng/ml.
Αν όμως βρεθούν στον ορό πολύ χαμηλά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3, σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν από 5000-10000 IU [Διεθνείς Μονάδες] ημερησίως για 4 μήνες, οπόταν, αφού ξαναμετρηθούν τα επίπεδα, αναπροσαρμόζεται και η δοσολογία.
Βιβλιογραφία
1. Quraishi SA, Litonjua AA, Moromizato T, Gibbons FK, Camargo CA Jr, Giovannucci E, Christopher KB. Association between prehospital vitamin D status and hospital-acquired bloodstream infections. Am J Clin Nutr. 2013 Oct;98(4):952-9. doi: 10.3945/ajcn.113.058909. Epub 2013 Aug 14.
2. Matthews LR, Ahmed Y, Wilson KL, Griggs DD, Danner OK. Worsening severity of vitamin D deficiency is associated with increased length of stay, surgical intensive care unit cost, and mortality rate in surgical intensive care unit patients. Am J Surg. 2012 Jul;204(1):37-43. doi: 10.1016/j.amjsurg.2011.07.021. Epub 2012 Feb 10.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.