Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως από υποβιταμίνωση D3

Έχει παρατηρηθεί κλινικά ότι υα άυμα με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3.

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Βιταμίνη D—Αναφέρεται και ως καλσιφερόλη (calciferol)

Βιταμίνη D2— Αναφέρεται και ως εργοκαλσιφερόλη (ergocalciferol)

Βιταμίνη D3— Αναφέρεται και ως χοληκαλσιφερόλη (cholecalciferol)

25OHD—25-υδροξυβιταμίνη D [25-hydroxyvitamin D]. Αναφέρεται και ως καλσιδιόλη ή καλσιφεδιόλη [calcidiolor calcifedio. Δεν δηλώνει διαφορές μεταξύ της D2 και της D3. Όταν χρειάζεται να γίνει διάκριση τότε αναφέρεται ως 25OHD2 και 25OHD3

Καλσιτριόλη [Calcitriol]1,25-διυδροξυβιταμίνη D3[1,25-dihydroxyvitamin D3](Σημείωση η ερκαλσιτριόλη [Ercalcitriol]—αναφέρεται στην1,25-διυδροξυβιταμίνη D2[1,25-dihydroxyvitamin D2] . Όμως ο όρος “καλσιτριόλη” [“calcitriol”] χρησιμοποιείται και για τις δύο.

24,25(OH)2D24,25-διυδροξυβιταμίνη D[24,25-dihydroxyvitamin D]

IU = International Unit [Διεθνής Μονάδα] είναι μια μέτρηση που βασίζεται στη βιολογική δραστηριότητα ή αποτέλεσμα.

1 IU βιταμίνης D ορίζεται ως η δραστηριότητα 0.025 μg χοληκαλσιφερόλης [βιταμίνη D3] σε βιολογικές δοκιμασίες σε ποντίκια ή κοτόπουλα.

Μετατροπές που χρησιμοποιούνται στις μετρήσεις των επιπέδων συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3

[πηγές ] 40IU= 1 μg

[ορός] 2.5 nmol/L= 1 ng/mL

Ο Büki B, και οι συνεργάτες (2012) του στο Department of Otolaryngology, County Hospital Krems, Austria, ερεύνησαν τη σχέση της υποβιταμίνωσης D3 και της πρόκλησης καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως καθώς και του ιδιοπαθούς, καθύποτροπήν καλοήθους ιλίγγου [1].

 

Αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της οστεοπόρωσης [2], της ωτοσκλήρυνσης [3] και της έλλειψης βιταμίνης D3 [4], καθώς επίσης και μεταξύ της οστεοπόρωσης και του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως [5].

 

Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν  γνωστές δημοσιεύσεις που συσχέτιζαν τη βιταμίνη D με τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως.

 

Οι παραπάνω ερευνητές ανακοίνωσαν την υπόθεση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως.


Προκειμένου να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, σε μια μικρή αναδρομική πιλοτική μελέτη, μέτρησαν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό ασθενών με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο και τη συχνότητα των υποτροπών του, μετά την αποκατάσταση των επαρκών επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό των ίδιων ασθενών.


Οι ασθενείς με ιδιοπαθή ίλιγγο θέσεως είχαν χαμηλά, κατά μέσον όρο επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 (23ng/mL), που είναι παρόμοια με τα επίπεδα που ανευρίσκονται στο γενικό πληθυσμό, ο οποίος έχει υψηλή επίπτωση υποβιταμίνωσης D3 [6].


Σε 4 περιπτώσεις επεισοδίων χρόνιου υποτροπιάζοντος σοβαρού ιλίγγου τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ήσαν κατά μέσον όρο σημαντικά χαμηλότερα από τους υπόλοιπους ασθενείς με ίλιγγο. Βρέθηκε επίσης ότι οι κρίσεις ιλίγγου δεν επιστρέφουν μετά τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.


Μετά από αυτά τα ευρήματα υποστήριξαν την άποψη ότι, υπάρχει η πιθανότητα, οι ασθενείς με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως, στους οποίους ανευρίσκονται ελλιπή ή ανεπαρκή επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 να ωφεληθούν με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.

Συνιστάται η διενέργεια περαιτέρω επιδημιολογικών ερευνών με στόχο την επιβεβαίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος που θα προκύπτει μετά τη διόρθωση της έλλειψης της βιταμίνης D3 στον ορό, επί των υποτροπών του ιλίγγου.


Επίσης είναι επιβεβλημένη η μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 σε ασθενείς με ωτοσκλήρυνση ή οστεοπόρωση, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν αιφνίδιες κρίσεις ιλίγγου [2, 3].


Δεδομένων των πολλών επωφελών για την υγεία αποτελεσμάτων των επαρκών επιπέδων της βιταμίνης D3 στον οργανισμό συνιστάται ή μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό και η συμπληρωματική χορήγησή της, αν τούτο κριθεί απαραίτητο.


Κατά τη συμπληρωματική χορήγηση θα πρέπει να επιλέγεται σκεύασμα που έχει εξασφαλισμένη την απορροφητικότητα και τη βιοδιαθεσιμότητά του, όπως το D3-Gkelin drops.

Το D3-Gkelin drops περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται  μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο της εξασφαλίζει την ασφαλή απορρόφησή της από το έντερο, αφού η βιταμίνη D3 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη.

BΒιβλιογραφική Τεκμηρίωση
Βιβλιογραφία

1. Büki BEcker MJünger HLundberg YW. Vitamin D deficiency and benign paroxysmal positioning vertigo. Med Hypotheses. 2012 Dec 13. pii: S0306-9877(12)00510-5. doi: 10.1016/j.mehy.2012.11.029. [Epub ahead of print]

 Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο6944280764στην τιμή των 11.84 Ευρώ,περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72  Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή  χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

 

2. Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ©

Βιταμίνη D πολύτιμος προστάτης της υγείας©

3. Ωτοσκλήρυνση από έλλειψη βιταμίνης D3©

4. Υπολογισμός των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό©

5. O ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων στη διαμόρφωση των επιπέδων της βιταμίνης D3©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.