Η υποβιταμίνωση D3 έχει σχέση με την πρόκληση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας;©

Παρά τούτο μέχρι τώρα υπήρχε μικρή γνώση για τη σχέση της βιταμίνης D και του γλαυκώματος ανοικτής γωνίας. Υποβιταμίνωση D είναι ή έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 στον οργανισμό.

Ο Υοο και οι συνεργάτες του (2014)στη Νότια Κορέα ερεύνησαν την εξάπλωση της υποβιταμίνωσης D στα άτομα μα γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Προς τούτο μέτρησαν τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό 9094 ατόμων της Νοτίου Κορέας με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 και του κινδύνου πρόκλησης γλαυκώματος ανοικτής γωνίας [1].

Η σχέση  μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό και των πολυμορφισμών του υποδοχέα της (VDR) με τον κίνδυνο πρόκλησης γλαυκώματος μελετήθηκε από τον ZS Ulhaq (2020).

O παραπάνω ερευνητής έκανε  μετα-ανάλυση δώδεκα μελετών  που διερεύνησαν  τη σχέση των επιπέδων της  βιταμίνης D στον ορό και των  πολυμορφισμών  των υποδοχέων της βιταμίνης D (VDR) σε ασθενείς με γλαύκωμα  και σε ασθενείς μάρτυρες.

Οι δώδεκα μελέτες περιελάμβαναν 130.676 και 476 άτομα, αντιστοίχως, στα οποία αναλύθηκε η σχέση  μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον ορό και των πολυμορφισμών του υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) με το γλαύκωμα, αντίστοιχα.

Συλλογικά, βρέθηκε ότι οι ασθενείς με γλαύκωμα έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Εκ παραλλήλου, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική σχέση  μεταξύ του  γλαυκώματος και αλληλόμορφων  (b έναντι B, OR = 1,84, 95% CI = 1,37-2,46, P = 0,00001) και υπολειπόμενων χαρακτήρων (bb έναντι Bb + BB, OR = 3,16, 95% CI = 1,30-7,66, P = 0,001) μοντέλων πολυμορφισμού VDR BsmI (rs1544410), αλλά όχι με πολυμορφισμούς VDR TaqI (rs731236) ή FokI (rs2228570).

Από το συμπέρασμα αυτής της  μετα-ανάλυσης φαίνεται  ότι οι ασθενείς με γλαύκωμα μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Επιπλέον, ο καταρράκτης σηματοδότησης της βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του γλαυκώματος, το οποίο υποστηρίζεται από την απόδειξη  ότι, οι φορείς αλληλόμορφων του VDR BsmI παρουσίασαν αύξηση του κινδύνου πρόκλησης γλαυκώματος [2].

Έτσι, η διατροφική η συμπληρωματική χορήγηση  φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]  μπορεί να γίνει μια σημαντική προσέγγιση, ως πρόσθετη θεραπεία για το γλαύκωμα [2]. Κάθε σταγόνα D3 Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία βλέπε:D3 Gkelin drops.

 

Βιβλιογραφία

 

1.Yoo TK1, Oh E1, Hong S2.Is vitamin D status associated with open-angle glaucoma? A cross-sectional study from South Korea. Public Health Nutr. 2014 Apr;17(4):833-43. 

2.Ulhaq ZS. Vitamin D and its receptor polymorphisms are associated with glaucoma. J Fr Ophtalmol. 2020 Dec;43(10):1009-1019.

Σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη D3

D3 Gkelin drops

Βιταμίνη D3 Σε ελαιόλαδο. Η βιταμίνη D3 ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται ασφαλώς όταν φέρεται σε ελαιόλαδο. Κάθε σταγόνα D3 Gkelin περιέχει 1000ΙU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία του D3 Gkelin βλέπε το φύλλο οδηγιών

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.