Επειδή είναι σχεδόν αδύνατη η δημιουργία βιταμίνης D3 με την έκθεση στον ήλιο τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες συνιστάται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3, καθημερινά από το στόμα. Αν τα επίπεδα της βιταμίνης D 3 δεν είναι επαρκή η συνολική υγεία είναι εύκολο να διαταραχτεί.
Ο Maddock J, et al (2013) μελέτησαν σε 7401 Βρετανούς πολίτες που γεννήθηκαν το 1958 τα επίπεδα του κύριου μεταβαλίτη της βιταμίνης D3, της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους , καθώς και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας στο 45ο έτος και ξανά πάλι στο 50ό έτος [1].
Παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν ελλιπή ή ανεπαρκή επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Η υποβιταμίνωση D μπορεί να εκπροσωπεί μια υποκείμενη βιολογική προδιάθεση προς την κατάθλιψη [2].
Για γενικότερους λόγους προστασίας της υγείας, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης κατάθλιψης, οι ενήλικες θα πρέπει να παίρνουν το φθινόπωρο και το χειμώνα, από το στόμα, καθημερινά τουλάχιστον 2000-4000 ΙU [Διεθνείς Μονάδες] φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3-Gelin drops].
Πολλοί ενήλικες ίσως χρειάζονται 10.000 ημερησίως [1]. Γιαυτό κατά τον Οκτώβριο μήνα, καλόν είναι να μετρώνται τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 , τα οποία πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ των 30-100ng/ml. Ιδανικά προστατευτικά για την υγεία επίπεδα είναι τα 60-80ng/ml.
Με τις σταγόνες D3-Gkelin drops, εξασφαλίζεται η απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. Maddock J, Berry DJ, Geoffroy MC, Power C, Hyppönen E. Vitamin D and common mental disorders in mid-life: cross-sectional and prospective findings. Clin Nutr. 2013 October ;32(5): Mol Psychiatry. 2013 Apr 9. .
2.Milaneschi Y, Hoogendijk W, Lips P, Heijboer AC, Schoevers R, van Hemert AM, Beekman AT, Smit JH, Penninx BW. The association between low vitamin D and depressive disorders. Mol Psychiatry. 2013 Apr 9. doi: 10.1038/mp.2013.36.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.