H σχέση της βιταμίνης D με τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον κορωνοϊό COVID-19©

Το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι άνθρωποι να

εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία και με επακόλουθο την παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα τους και τελικά την αύξηση των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 στους ιστούς του σώματος.

Η έκθεση του γυμνού δέρματος, όλου του σώματος τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου ευνοεί την φωτοσύνθεση βιταμίνης D3 στο δέρμα. Αρκεί έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο, για 12-15 λεπτά για να παραχθούν από 10.000-20.000 Διεθνείς Μονάδες (IU) βιταμίνης D3.

Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι η βιταμίνη D παίζει κεντρικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση και στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 
Η σοβαρότητα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό 2019 (COVID-19) καθορίζεται από την παρουσία πνευμονίας, σοβαρού συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (SARS-CoV-2), μυοκαρδίτιδας, μικροαγγειακής θρόμβωσης και / ή καταιγίδων κυτοκινών.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την υποκείμενη φλεγμονή. 
Μια κύρια άμυνα κατά της ανεξέλεγκτης φλεγμονής και εν γένει της ιογενούς λοίμωξης, παρέχεται από τα ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα Τ (Tregs).

Έχει αναφερθεί ότι τα επίπεδα των Treg είναι χαμηλά σε πολλούς ασθενείς με COVID-19 και μπορούν να αυξηθούν με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 έχουν συσχετιστεί με αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών και με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας και ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αύξηση των θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία παρατηρούνται συχνά στη λοίμωξη COVID-19. 
Η έλλειψη βιταμίνης D έχει παρατηρηθεί συχνότερα σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη. Αυτές οι καταστάσεις αναφέρονται ότι έχουν υψηλότερη θνησιμότητα στους πάσχοντες στο COVID-19.

Εάν στην πραγματικότητα η βιταμίνη D μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 σε σχέση με την πνευμονία / ARDS, τη φλεγμονή, τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τη θρόμβωση, εκφράζεται η γνώμη ότι, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θα προσέφερε μια σχετικά εύκολη επιλογή για τη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας από COVID-19 [1].

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων μέσω διάφορων μηχανισμών. Σ΄αυτούς τους μηχανισμούς περιλαμβάνεται η παραγωγή καθελισιδινών και ντεφενσινών. Αυτές οι πρωτείνες μπορούν να μειώσουν το ρυθμό πολλαπλασιασμού των ιών και τις συγκεντρώσεις των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών που παράγουν τη φλεγμονή, η οποία βλάπτει τους πνευμονες και οδηγεί σε πνευμονία, καθώς και αύξηση των συγκεντρώσεων αντιφλεγμονωδών κυτοκινών.

Σε αρκετές μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές αναφέρεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 μείωσε τον κίνδυνο γρίπης, ενώ σε άλλες μελέτες αυτό δεν αναφέρεται.

Μεταξύ των αποδείξεων, που υποστηρίζουν το ρόλο της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου πρόκλησης λοίμωξης από COVID-19 περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η πανδημία ξεκίνησε και εξαπλώθηκε το χειμώνα, δηλαδή σε μια εποχή που οι συγκεντρώσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή [25 (OH) D3] είναι χαμηλότερες.

Από την άλλη πλευρά,  ο αριθμός των κρουσμάτων COVID 19 στο Νότιο Ημισφαίριο κοντά στο τέλος του καλοκαιριού ήταν χαμηλός. Επίσης είναι γνωστόν ότι  η η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3  συμβάλλει στην πρόκληση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. και ότι τα ποσοστά του δείκτη θνησιμότητας αυξάνονται με την ηλικία και με την συννοσηρότητα κάποιας χρόνιας νόσου.

Τα δύο τελευταία σχετίζονται με χαμηλότερη συγκέντρωση 25 (OH) D3. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, συνιστάται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο γρίπης και / ή COVID-19 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν 10.000 IU / ημερησίως βιταμίνης D3 για μερικές εβδομάδες για να αυξήσουν γρήγορα τις συγκεντρώσεις 25 (OH) D3, ακολουθούμενες από 5000 IU /ημερησίως [2]. 

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση των συγκεντρώσεων 25 (OH) D3 στα 40-60 ng/mL (100-150 nmol / L). 
Για τη θεραπεία των ατόμων που μολύνονται με COVID-19, μπορεί να είναι χρήσιμη η χορήγηση υψηλοτέρων δόσεων βιταμίνης D3.
Αν η λοίμωξη COVID-19 είναι εποχιακή, είναι πιθανή μια αναζωπύρωση της νόσου, πιθανόν το φθινόπωρο. Γιαυτό, το καλοκαίρι  είναι ο καλύτερος χρόνος βελτιστοποίηησης των επιπέδων της βιταμίνης D3 .

Η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου ιογενών λοιμώξεων μπορεί να επιτευχθούν εφόσον τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 φτάσουν τα 60ng/ml-80ng/ml [150nmol / L- 200nmol / L], μέχρι το φθινόπωρο.

Εφόσον αποφασιστεί η χορήγηση βιταμίνης D3 συνιστάται η επιλογή φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά [D3 Gkelin drops].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Weir EK, et al. Does vitamin D deficiency increase the severity of COVID-19? .Clin Med (Lond). 2020.

2.Εvidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza andCOVID-19 Infections and Deaths. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.