Aναχαίτιση του κοινού κρυολογήματος με συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο ψευδάργυρος αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη διατήρηση της ζωής, καθώς, περισσότερα από 300 ένζυμα και περισσότεροι από 100 μεταγραφικοί γονιδιακοί παράγοντες χρειάζονται ψευδάργυρο για την ομαλή δραστηριοποίησή τους.
Ο ψευδάργυρoς είναι ο δεύτερος αγγελιοφόρος των ανοσοκυττάρων, ενώ ο ενδοκυττάριος ψευδάργυρος συμμετέχει σ’ αυτά τα σηματοδοτικά γεγονότα.
Ο ψευδάργυρος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σtη θεραπεία της οξείας διάρροιας των παιδιών, τη νόσο του Wilson, το κοινό κρυολόγημα και για την πρόληψη της τύφλωσης των ηλικιωμένων ατόμων με ξηρού τύπου γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των οφθαλμών.
Ο ψευδάργυρος όχι μόνον τροποποιεί την κυτταρική ανοσία, αλλά είναι και ισχυρός αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας [1].
Η συστηματική συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου στα ηλικιωμένα άτομα ελαττώνει τη συχνότητα των λοιμώξεων, ελαττώνει το οξειδωτικό στρες και περιορίζει την δημιουργία φλεγμονωδών κυτταροκινών [1]
Η ήπια ή οριακή έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συχνών κρυολογημάτων και γρίπης, χρόνια κόπωση και κακή γενική υγεία.
Σε 15 τυχαιοποιημένες διπλά τυφλά ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, που αναλύθηκαν από τον Valentiner-Branth P. [2012] και αφορούσαν το θέμα ‘‘Ψευδάργυρος και κοινό κρυολόγημα’’ βρέθηκε ότι ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να βραχύνει τη διάρκεια ενός επεισοδίου και να περιορίσει την πιθανότητα εκδήλωσης ενός επεισοδίου κοινού κρυολογήματος [2].
Η χορήγηση ψευδαργύρου μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος σε ενήλικες περιορίζει τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε υγιή κατά τα άλλα άτομα.
Αν χρησιμοποιηθούν καραμέλες ψευδαργύρου που λιώνουν στο στόμα, η κάθε καραμέλα περιέχει 22mg ψευδαργύρου, αυτές μπορεί να μικρύνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος μόνο σε δόση ≥ 75 mg/ημερησίως.
Αν ξεπεραστεί η δοσολογία των 40mg ψευδαργύρου ημερησίως μπορεί να προκληθεί ναυτία, κακουχία, πικρή γεύση στο στόμα και περιορισμός της γεύσης και της όσφρησης. Γιαυτό καλόν είναι να δίδεται προσοχή στην ποσότητα του ψευδαργύρου που παίρνει κανείς για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.
Τα άτομα που παίρνουν ψευδάργυρο έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν επιμονή των συμπτωμάτων του κρυολογήματος πέραν των 7 ημερών θεραπείας με ψευδάργυρο.
Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου, τουλάχιστον επί 5 μήνες περιορίζει τις σχολικές απουσίες των παιδιών και ελαττώνει τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών στα παιδιά [3].
Στο κοινό κρυολόγημα μπορεί να χορηγηθεί πικολινικός ψευδάργυρος, διότι αυτή είναι η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, σε σύγκριση με άλλες μορφές ψευδαργύρου, που υπάρχουν.
Αυτή η μορφή ψευδαργύρου είναι συνδεδεμένη με πικολινικό οξύ και έτσι διευκολύνεται η διέλευση του ψευδαργύρου από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, ο οποίος στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιείται στις λειτουργίες του μεταβολισμού, στα διάφορα όργανα.
Η απορροφητικότητα του πικολινικού ψευδαργύρου ενισχύεται επί πλέον, αν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C.
Οι κάψουλες Zincobell περιέχουν 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119 mg βιταμίνης C. Στο κοινό κρυολόγημα μπορεί να χορηγηθούν στους εφήβους (14-18 ετών) δύο κάψουλες ημερησίως (μία το πρωί και μία το βράδυ), ενώ στους ενήλικους μπορεί να χορηγηθούν 3 κάψουλες ημερησίως (Μία πρωί, μεσημέρι βράδυ, μετά το φαγητό).
Σε παιδιά 4-8 ετών μπορεί να χορηγηθεί μια κάψουλα ημερησίως για επτά ημέρες. Αν δυσκολεύεται το παιδί να καταπιεί την κάψουλα, ο γονέας του ή ο ενήλικος που το φροντίζει ανοίγει την κάψουλα και αναμειγνύει τη σκόνη με ένα μικρό πολτοποιημένο κομμάτι μπανάνας ή με μια κουταλιά γιαούρτι.
Aναχαίτιση του κοινού κρυολογήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 από το στόμα χορήγηση βιταμίνης D3
Η παρουσία επαρκών επιπέδων βιταμίνης D3 στον οργανισμό [≥ 30ng/ml ή ≥ 75nmol/l] θεωρείται προστατευτική κατά των χειμερινών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
H έλλειψη (deficiency) [<20ng/ml ή 50nmol/l], ή η ανεπάρκεια (insufficiency) βιταμίνης D3 [21-29ng/ml ή 50-70 nmol/l] επηρεάζουν αρνητικά τους αμυντικούς μηχανισμούς και καθιστούν το σώμα ευάλωτο στους ιούς της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και άλλους μικροοργανισμούς που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα.
Στη μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη μελέτη που έγινε πρόσφατα από τον Ginde AA, και τους συνεργάτες του (2009) στο Emergency Medicine Network, Massachusetts General Hospital, Boston, USA., αποδείχτηκε ότι τα άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά πολύ περισσότερα κρυολογήματα σε σύγκριση με άτομα που είχαν επαρκή επίπεδα [4].
Το 2010 στο Division of Molecular Epidemiology, Jikei University School of Medicine, Tokyo, Japan, ο Urashima M. με τους συνεργάτες του ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της διπλής-τυφλής, τυχαιοποιημένης μελέτης καθημερινής χορήγησης βιταμίνης D3, σε δόση 1200 IU, σε παιδιά της σχολικής ηλικίας, που συγκρίθηκε με αντίστοιχη ομάδα παιδιών που πήραν εικονικό φάρμακο, με στόχο την πρόληψη εκδήλωσης γρίπης τύπου Α.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι γρίπη τύπου Α εκδήλωσε μόνο το 10.8% της ομάδας των παιδιών που έπαιρναν βιταμίνη D3, ενώ τα παιδιά της ομάδας που έπαιρναν εικονικό φάρμακο εκδήλωσε γρίπη τύπου Α σε ποσοστό 18.6% [5].
Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στο αίμα, τόσο συχνότερα και βαρύτερα εκδηλώνονται οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος [6].
Τα παραπάνω δεδομένα δεν μας εκπλήσσουν, αφού είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D3 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή 200-300 αντιμικροβιακών πεπτιδίων [7, 8]. Τα πεπτίδια αυτά μπορεί να προστατεύσουν τον οργανισμό από 200-300 διαφορετικές λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς μπορούν να φονεύσουν ιούς, βακτηρίδια και μύκητες.
Ουσιαστικά η βιταμίνη D3 λειτουργεί ως ένα ευρυτάτου φάσματος αντιικός και αντιβακτηριδιακός παράγοντας.
Γίνεται αντιληπτό ότι, ένα αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει τον οργανισμό μόνο από ορισμένα στελέχη ιών. Γιαυτό, ακόμη και αν κάποιο άτομο εμβολιαστεί κατά της γρίπης θα είναι ασφαλέστερο, αν παίρνει συμπληρωματικά και βιταμίνη D3 [9, 10]. Συνιστάται να μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος, στις αρχές του φθινοπώρου. Τα ανοσοπροστατευτικά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στα 60-80 ng/ml.
1. Prasad AS. Impact of the discovery of human zinc deficiency on health. J Trace Elem Med Biol. 2014 Sep 16. pii: S0946-672X(14)00171-0.
2. Valentiner-Branth P. The effect of zinc therapy on common cold–a survey of a Cochrane review. Ugeskr Laeger. 2012 Jan 9;174(1-2):36-8.
3. Singh M1, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;6:CD001364.
4. Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr. Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 2009 Feb 23;169(4):384-90.
5. Urashima M, Segawa T, Okazaki M, Kurihara M, Wada Y, Ida H. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr.2010 May;91(5):1255-60. Epub 2010 Mar 10.
6. Inamo Y, Hasegawa M, Saito K, Hayashi R, Ishikawa T, Yoshino Y, Hashimoto K,Fuchigami T. Serum vitamin D concentrations and associated severity of acute lower respiratory tract infections in Japanese hospitalized children. Pediatr Int. 2011 Apr;53(2):199-201.
7. White JH. Vitamin D metabolism and signaling in the immune system. Rev Endocr Metab Disord. 2011 Aug 16. [Epub ahead of print]
8. Watkins RR, Yamshchikov AV, Lemonovich TL, Salata RA. The role of vitamin D deficiency in sepsis and potential therapeutic implicationsJ Infect. 2011 Nov;63(5):321-6. Epub 2011 Jul 13.
9. ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©
10. Κοινό κρυολόγημα και γρίπη©
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.