Η L-θεανίνη συμβάλλει στη γεύση του νόστιμου (umami) και προσδίδει στο αφέψημα του τσαγιού τη μοναδική του γεύση.
Η περιεκτικότητα σε L-θεανίνη των φύλλων του πράσινου τσαγιού επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και την τιμή του.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής L– θεανίνης, όπως η εκχύλιση των βλαστών του φυτού του τσαγιού, η χημική του σύνθεση μέσω μικροβιακών μετασχηματισμών.
Η βιολογική παραγωγήL-θεανίνης επιτυγχάνεται με την επίδραση τεσσάρων βακτηριακών ενζύμων, όπως η συνθετάση της L-γλουταμίνης, η συνθετάση της γ-γλουταμυλομεθυλαμίδης, η γ-γλουταμυλοτρανσπεπτιδάση και η L-γλουταμινάση [1].
Έχει αποδειχτεί ότι η L-θεανίνη, όταν λαμβάνεται από το στόμα υπό μορφή καψουλών ή δισκίων, σε σωστή δόση, προκαλεί ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό [2].
Η L-θεανίνη έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες [3].
Με in vitro και in vivo, καθώς και με κλινικές μελέτες έχουν αποδειχτεί τα θετικά αποτελέσματα της L– θεανίνης στη ρύθμιση των διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς ασκεί αντιστρες και νευροπροστατευτική δράση, ιδιαίτερα στην επιδεινούμενη νόσο του Alzheimer.
Επίσης η L– θεανίνη έχει βρεθεί ότι τροποποιεί βιοχημικά τη δράση ποικίλων αντι-νεοπλασματικών παραγόντων, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητά τους στα καρκινικά κύτταρα.
Έχει αποδειχτεί ότι η L– θεανίνη ασκεί διάφορα ψυχοτρόπα αποτελέσματα.
Ηλεκτροεγκεφαλικές μελέτες που έγιναν σε άτομα που έλαβαν L– θεανίνη έδειξαν ότι η L– θεανίνη ασκεί άμεσο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο [4].
Η L-θεανίνη αυξάνει σημαντικά τη δραστηριότητα της συχνότητας των κυμάτων α στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το οποίο καταγράφει ότι χαλαρώνει ο νους, δηλαδή η λειτουργία του εγκεφάλου, χωρίς να προκαλείται υπνηλία.
Βεβαίως αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε υψηλότερες δόσεις L-θεανίνης από αυτές που τυπικά υπάρχουν σε ένα φλυτζάνι μαύρου τσαγιού (περίπου 20 mg) [5].
Σε μια μελέτη που έκανε ο Hidese S. και οι συνεργάτες (2017) σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τους χορήγησαν 250 mg L-θεανίνης, επί 8 εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι δεν προκαλούσε παρενέργειες, ενώ προκαλούσε πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης, το άγχος, τη διαταραχή του ύπνου και τις γνωσιακές διαταραχές των ασθενών [6].
Τα προσφάτως ανακαλυφθέντα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα της L-θεανίνης μπορούν να αποδοθούν στη δομική αναλογία της με το γλουταμικό, που είναι ο κύριος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.
Είναι γνωστό ότι η L-θεανίνη αποκλείει τη σύνδεση του L-γλουταμικού οξέος προς τους υποδοχείς γλουταμικού του εγκεφάλου και προκαλεί αντιστρες αποτελέσματα , αναστέλλοντας τη διέγερση των νευρώνων του φλοιού του εγκεφάλου.
Τόσο η L-θεανίνη , όσο και οι καφεΐνη , που υπάρχουν στο πράσινο τσάι έχουν καταγραφεί ότι ασκούν επωφελές αποτέλεσμα στη γνωσία (cognition) και την ψυχική διάθεση (mood). Έχει αποδειχτεί ότι η L-θεανίνη, όχι μόνο εξουδετερώνει το άγχος, αλλά ελαττώνει και την η αρτηριακή πίεση των ενηλίκων που αυξάνει, όταν βρίσκονται κάτω από συνθήκες υψηλού ψυχολογικού στρες [11].
Αυτό, το μοναδικό αμινοξύ φέρει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώνει τις παθοφυσιολογικές μεταβολές που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον (Parkinson), καθώς παρουσιάζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βελτιώνει τις κινητικές ανωμαλίες της συμπεριφοράς, αυξάνει τη διαθεσιμότητα της ντοπαμίνης και μπορεί να προκαλέσει ευνοϊκή μείωση της νευροεκφύλισης λόγω της διεγερτοτοξικότητας του γλουταμικού.
Υποτίθεται η L-theanine είναι ένας ισχυρός φυσικός παράγοντας κατά της δυσκινησίας που προκαλείται από τη χορήγηση L-DOPA στους παρκινσονικούς ασθενείς, καθώς η μακροχρόνια εξάρτηση από τη θεραπεία αντικατάστασης ντοπαμίνης συνδέεται με την αύξηση της δραστηριότητας των υποδοχέων του γλουταμικού [7].
Έχει αποδειχτεί ότι η L–theanine ελαττώνει το συναίσθημα ανταμοιβής που προκαλεί η νικοτίνη στους καπνιστές, μέσω της ανακοπής της ντοπαμανικής βιοχημικής οδού ανταμοιβής nAChR [nAChR–dopamine reward pathway]. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει μια νέα στρατηγική στη θεραπεία της εξάρτησης από το κάπνισμα [8].
Τα δημοσιευμένα μέχρι σήμερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η L-θεανίνη που χορηγείται σε ημερήσιες δόσεις. που κυμαίνονται από 150 έως 450 mg για διάστημα έως 8 εβδομάδων είναι ασφαλείς και προκαλούν αγχολυτικές και αντι-στρες επιδράσεις σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις [9].
Η χορήγηση L-θεανίνης σε μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις από τις παραπάνω μπορεί να επιδείξουν πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η L-θεανίνη συνδέεται επίσης και με άλλα αποτελέσματα, όπως η ενίσχυση της χαλάρωσης και η βελτίωση της συγκέντρωσης και της μαθησιακής ικανότητας. Συνδέεται επίσης με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης ορισμένων καρκίνων και καρδιαγγειακών παθήσεων, της προώθησης της απώλειας βάρους και της αυξημένης απόδοσης του ανοσοποιητικού συστήματος [12].
Ωστόσο, είναι απαραίτητη μια διεξοδικότερη έρευνα της δράσης της L-θεανίνης, μέσω τυχαιοποιημένων διπλών-τυφλών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών δοκιμών, προκειμένου να διασαφηνιστούν τα αποτελέσματά της για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και μετα-αναλύσεις των μέχρι σήμερα υπαρχουσών δημοσιεύσεων, ώστε να καθοριστούν κατευθυντήριες οδηγίες χρήσης της [10].
1.Mu W, Zhang T, Jiang B. An overview of biological production of L-theanine. Biotechnol Adv. 2015 May-Aug;33(3-4):335-42
2.Sharma E, Joshi R, Gulati A. l-Theanine: An astounding sui generis integrant in tea.Food Chem. 2018 Mar 1;242:601-610.
3.Hwang YP, Jin SW, Choi JH, Choi CY, Kim HG, Kim SJ, Kim Y, Lee KJ, Chung YC, Jeong HG.Inhibitory effects of l-theanine on airway inflammation in ovalbumin-induced allergic asthma.Food Chem Toxicol. 2017 Jan;99:162-169.
4.Juneja et al. L-theanine – a unique amino acid of green tea and its relaxation eect in humans. Trends in Food Science & Tech 1999;10;199-204).
5.Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8.
6.Hidese S, Ota M, Wakabayashi C, Noda T, Ozawa H, Okubo T, Kunugi H. Effects of chronic l-theanine administration in patients with major depressive disorder: an open-label study. Acta Neuropsychiatr. 2017 Apr;29(2):72-79.
7.Deb S, Dutta A, Phukan BC, Manivasagam T, Justin Thenmozhi A, Bhattacharya P, Paul R, Borah A. Neuroprotective attributes of L-theanine, a bioactive amino acid of tea, and its potential role in Parkinson’s disease therapeutics. Neurochem Int. 2019 Oct;129:104478.
8. Di X, Yan J, Zhao Y, Chang Y, Zhao B.L-theanine inhibits nicotine-induced dependence via regulation of the nicotine acetylcholine receptor-dopamine reward pathway.Sci China Life Sci. 2012 Dec;55(12):1064-74.
9. Williams JL, Everett JM, D’Cunha NM, Sergi D, Georgousopoulou EN, Keegan RJ, McKune AJ, Mellor DD, Anstice N, Naumovski N. The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review. Plant Foods Hum Nutr. 2020 Mar;75(1):12-23.
10.Lopes Sakamoto F, Metzker Pereira Ribeiro R, Amador Bueno A, Oliveira Santos H.Psychotropic effects of L-theanine and its clinical properties: From the management of anxiety and stress to a potential use in schizophrenia. Pharmacol Res. 2019 Sep;147:104395.
11. Yoto A, Motoki M, Murao S, Yokogoshi H. Effects of L-theanine or caffeine intake on changes in blood pressure under physical and psychological stresses. J Physiol Anthropol. 2012 Oct 29;31(1):28.
12. Vuong QV, Bowyer MC, Roach PD. L-Theanine: properties, synthesis and isolation from tea. J Sci Food Agric. 2011 Aug 30;91(11):1931-9.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.