βαρηκοΐα, εμβοές των αυτιών, αίσθημα μπουκώματος του αυτιού ή των αυτιών και κρίσεις ζάλης),
της ΩΡΛ κλινικής εξέτασης και της ακουομετρικής αξιολόγησης.
Ωστόσο, η αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας και η μαγνητική τομογραφία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση της ωτοσκλήρυνσης και στην υποβοήθηση της διαφορικής διάγνωσης.
Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην πρόληψη ή τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση της εξέλιξης της νόσου, ενώ προσπαθεί να αποκαταστήσει την ακοή. Η χρήση φθοριούχου νατρίου και διφωσφονικών μπορεί να είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα, ίσως ακόμη και πρωτογενής θεραπεία, στη διαχείριση ενεργών ωτοσκληρυντικών βλαβών [1].
Μη χειρουργική αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης
Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση είναι μια πρωτοπαθής κύρια οστεοδυστροφία της ωτικής κάψας που επηρεάζει ορισμένα γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα και οδηγεί προοδευτικά σε απώλεια της ακοής. Η διάγνωση γίνεται συνήθως κλινικά, με βάση τα ευρήματα του ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και της ακοομετρικής αξιολόγησης.Ωστόσο, η αξονική τομογραφία υψηλής ανάλυσης και η μαγνητική τομογραφία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση της ωτοσκλήρυνσης και στην υποβοήθηση της διαφορικής διάγνωσης.
Η μη χειρουργική θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην πρόληψη ή τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση της εξέλιξης της νόσου, ενώ προσπαθεί να αποκαταστήσει την ακοή και να σταματήσει την εξέλιξη της απώλειας της ακοής. .Η χρήση φθοριούχου νατρίου (Florigkelcaps) και διφωσφονικών μπορεί να είναι μια σημαντική συμπληρωματική, ίσως ακόμη και πρωτογενής θεραπεία, στην αντιμετώπιση των ενεργών ωτοσκληρυντικών βλαβών. Norma de Oliveira Penido , Andy de Oliveira Vicente . Medical Management of Otosclerosis. Otolaryngol Clin North Am. 2018 Apr;51(2):441-452. |
Το σκεπτικό της φαρμακευτικής θεραπείας της ωτοσκλήρυνσης ή ωτοσπογγίωσης είναι η καθυστέρηση και τελικά η διακοπή της φάσης της απορρόφησης του οστέϊνου λαβυρίνθου.
Υπάρχει κάποια αύξηση της συχνότητας της ωτοσπογγίωσης του αναβολέα σε περιοχές με πόσιμο νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε φθόριο, σε σύγκριση με τις περιοχές με νερό υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο..
Η θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης με φθοριούχο νάτριο έχει παίξει ρόλο στην πρόληψη της έναρξης και της εξέλιξης της βαρηκοΐας σε ασθενείς που πάσχουν από ωτοσκλήρυνση τα τελευταία 55 χρόνια.
Η θεραπεία με φθοριούχο νάτριο έχει βρεθεί ότι έχει κάποιο επωφελές αποτέλεσμα στη ζάλη που σχετίζεται με την ωτοσκλήρυνση. Το φθοριούχο νάτριο στη δοσολογία που χορηγείται για την αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης δεν προκαλεί παρενέργειες, εφόσον λαμβάνεται με τις οδηγίες του ωτορινολαρυγγολόγου, πάντοτε μετά το φαγητό.
Οι ασθενείς που θεραπεύονται με φθοριούχο νάτριο πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανή εκδήλωση παρενεργειών , όπως διαταραχές του στομάχου. Οι ασθενείς που δεν ανέχονται το φθοριούχο νάτριο μπορεί εναλλακτικά να πάρουν διφωσφονικά .
Η εφαρμογή του ακουστικού βαρηκοΐας στο πάσχον ή τα πάσχοντα αυτιά αποκαθιστά την ακουστική ικανότητα, αλλά δεν ανακόπτει την εξέλιξη της νόσου [2].
Υπάρχουν περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης, οι οποίες μπορούν να χειρουργηθούν και να αποκατασταθεί η ακουστική ικανότητα του πάσχοντος αυτιού.
Με τη χειρουργική επέμβαση όμως δεν ανακόπτεται η συνεχιζόμενη απομετάλλωση του οστέϊνου λαβυρίνθου. Συνεπώς η χειρουργική επέμβαση δεν εξαλείφει την ωτοσκλήρυνση [3].
Η χειρουργική επέμβαση είναι ανακουφιστική λύση αποκατάστασης της ακοής.
Οι περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης που δεν χειρουργούνται, είτε διότι είναι πολύ προχωρημένες , είτε διότι δεν το επιθυμεί ο ασθενής, είτε διότι είναι λαβυρινθικές μπορεί να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας ή με τη χορήγηση Φθοριούχου Νατρίου (Florigkel caps) με στόχο την καθήλωση της νόσου ή ολιγότερο συχνά στην αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας και των λοιπών συμπτωμάτων της νόσου [3]. Στην πολύ μεγάλου βαθμού ωτοσκλήρυνση, όταν τα ακουστικά βαρηκοΐας ή επέμβαση στον αναβολέα δεν βοηθούν την αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας, η τοποθέτηση ενός κοχλιακού εμφυτεύματος στο αυτί που πάσχει μπορεί να βελτιώσει την ακοή του πάσχοντος
Το σκεπτικό της θεραπευτικής αντιμετώπισης της ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο (Florigkel caps) είναι η καθυστέρηση και τελικά η διακοπή της φάσης της απορρόφησης του οστού [3].
Το Φθοριούχο Νάτριο (Florigkel caps) αναστρέφει την αρχόμενη ωτοσκλήρυνση, ιδίως στα νεώτερης ηλικίας άτομα [1].
Το Φθοριούχο Νάτριο (Florigkel caps) χορηγείται στην λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση, διότι μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να καθηλώσει τη νόσο και να ανακόψει την πορεία της προς την κώφωση, να ελαττώσει τις εμβοές και να αποτρέψει τις κρίσεις ιλίγγου.
Τα άτομα άνω των 70Kg χρειάζονται 1 κάψουλα Χ 3 ημερησίως για τρία χρόνια. Τα άτομα κάτω των 70Kg χρειάζονται 2 κάψουλες Χ 3 ημερησίως για τρία χρόνια.
Η χορήγηση, θεωρητικά, πρέπει να συνεχίζεται εφόρου ζωής σε δοση 1 κάψουλα ημερησίως
Το Φθοριούχο Νάτριο (Florigkel caps) συνιστάται επίσης σε όλα τα χειρουργηθέντα άτομα με ωτοσκλήρυνση, σε δόσεις συντηρήσεως, της μιας κάψουλας ημερησίως εφόρου ζωής.
Το Φθοριούχο Νάτριο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην ωτοσκλήρυνση τα τελευταία 55 χρόνια [4, 10]. Το Florigkel περιέχει Φθοριούχο Νάτριο (3,75 mg Φθορίου), Ανθρακικό ασβέστιο (145 mg ασβέστιο), βιταμίνη D3 (1000 IU) , Μαγνήσιο (30 mg) και βιταμίνη Κ2 (33μg)..
Florigkel caps λοιπόν μπορεί να πάρουν [3].
Άτομα με αρχόμενη ωτοσκλήρυνση
Λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση
Πολύ προχωρημένη ωτοσκλήρυνση
Άτομα με ωτοσκλήρυνση που χειρουργήθηκαν επιτυχώς, αλλά πρέπει να αποτραπεί η εξέλιξη της νόσου
Έχει αποδειχθεί ότι η χορήγηση Φθοριούχου Νάτριου (Florigkel caps) είναι αποτελεσματικότερη, όταν ο ασθενής παίρνει ταυτόχρονα και βιταμίνη D3, διότι αυτή συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και επιπλέον περιορίζει την παραγωγή IL-6 από τα μονοκύτταρα και πιθανόν από τα μακροφάγα [5].
Σε όλους τους ασθενείς με ωτοσκλήρυνση, προτού αποφασιστεί η χορήγηση Florigkel υπολογίζονται τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 τα οποία πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 60ng/ml και 80ng/ml.
Αν τα επίπεδα είναι χαμηλότερα τότε χορηγείται βιταμίνη D3 σε δόση 4000-5000 UI ημερησίως, διότι η περιεκτικότητα της κάψουλας σε βιταμίνη D3 δεν μπορεί να καλύψει μια ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D3 των ασθενών [6, 7].
Eπειδή για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D3 είναι απαραίτητη και η παρουσία του μαγνησίου, σε κάθε κάψουλα του Florigkel έχει προστεθεί και κιτρικό μαγνήσιο σε μικρή ποσότητα (30mg).
Το μαγνήσιο βοηθάει στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D3, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στην ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου και τη συντήρηση των οστών. Όλα τα ένζυμα που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της βιταμίνης D3 φαίνεται ότι χρειάζονται μαγνήσιο, το οποίο δρα ως συν-παράγοντας στις ενζυματικές αντιδράσεις του ήπατος και των νεφρών [8].
Προκειμένου το ασβέστιο που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, να μη διαχυθεί άσκοπα σε όλους τους ιστούς του σώματος και ιδιαίτερα στα αγγεία, στην κάψουλα του Florigkel έχει προστεθεί και μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ2 (μενακινόνη-7) (0.033mg).
Η βιταμίνη Κ2 (ΜΚ-7) ενισχύει τη γάμμα-καρβοξυλίωση υπολειμμάτων γλουταμινικού οξέος των οστών και αυξάνει την έκκριση οστεοκαλσίνης με αποτέλεσμα τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας των οστεοπορωτικών γυναικών και την αποτροπή των οστεοπρωτικών καταγμάτων, ατόμων με οστεοπόρωση[9].
Επειδή οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενηλίκου ατόμου σε μαγνήσιο και βιταμίνη Κ2 δεν καλύπτονται από το μαγνήσιο και τη βιταμίνη Κ2 που υπάρχει στην ημερήσια δοσολογία του Florigkel συνιστάται όπως: μαζί με το Florigkel προσλαμβάνεται καθημερινώς μαγνήσιο σε δόση 200-300mg και βιταμίνη Κ2 σε δόση 100-200μg.
Η ιστορία της μη χειρουργικής θεραπείας της ωτοσκλήρυνσης
Το 1964 ο Shambauch, G.E. πρότεινε τη χρήση μέτριων δόσεων φθοριούχου νατρίου με στόχο την προαγωγή της επανασβεστίωσης και αδρανοποίησης της ενεργά εξαπλούμενης ωτοσπογγιωτικής ή ωτοσκληρυντικής εστίας.
Η έρευνα του PetrovicA. (1966) σε πειραματόζωα και καλλιέργειες κυττάρων ωτοσπογγιωτικού οστού , που είχε αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της αναβολεκτομής έδειξε την ευνοϊκή δράση του φθοριούχου νατρίου στην ενεργή φάση της ωτοσπογγίωσης.
Το 1974 ο Shambauch, G. E. και ο Cause, J. Δημοσίευσαν τα πρώτα τα αποτελέσματα της δεκαετούς εμπειρίας τους από τη χορήγηση φθοριούχου νατρίου σε ασθενείς τους με ωτοσκλήρυνση.
Οι κλινικές μελέτες αυτών των ερευνητών έγιναν σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη χειρουργικά ωτοσκλήρυνση του οσταρίου του αναβολέα και νευραισθητήρια απώλεια της ακουστικής ικανότητας. Τα αποτελέσματα αυτών των κλινικών μελετών, που περιγράφονται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα έδειξαν σταθεροποίηση της ακοής στους 4 από τους 5 ασθενείς.
Στο παρατιθέμενο διάγραμμα καταγράφονται τα αποτελέσματα της δεκαετούς κλινικής μελέτης των Shambauch, G. E. Και ο Cause, J επί 575 ασθενών με χειρουργικά αποδεδειγμένη ωτοσκλήρυνση του οσταρίου του αναβολέα στους οποίους χορηγήθηκε Φθοριούχο Νάτριο (ΝaF) που συγκρίνονται με τα αποτελέσματα 34 ασθενών, μαρτύρων, που δεν τους χορηγήθηκε NaF. Hνευραισθητήρια βαρηκοΐα βελτιώθηκε στο 3% των ασθενών, σταθεροποιήθηκε στο 80% μετά τη θεραπεία. Στο 8% των ασθενών η κοχλιακή απώλεια ξανάρχισε μετά τη διακοπή της λήψης του φθοριούχου νατρίου [10].
Το Florigkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 29.65 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)]. Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel.
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας
Βιβλιογραφία
2.Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Giovannucci E, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 2005 May 11;293(18):2257-64.
3.Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Staehelin HB, Orav JE, Stuck AE, Theiler R, Wong JB, Egli A, Kiel DP, Henschkowski J. Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2009 Oct 1;339:b3692.
1.de Oliveira Penido N, de Oliveira Vicente A.Medical Management of Otosclerosis. Otolaryngol Clin North Am. 2018 Apr;51(2):441-452.
2.Uppal S, Bajaj Y, Coatesworth AP. Otosclerosis 2: the medical management of otosclerosis. Int J Clin Pract. 2010 Jan;64(2):256-65.
3.Γκέλης Δ., Γκόλας Ε., Λυτρίδης Κ, Κυρατζίδης Τ. Η Θεραπεία της Κοχλιακής Ωτοσπογγίωσης ή Ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο. Εκδόσεις Βελερεφόντης, Α΄ Έκδοση Ιανουάριος 2004, B΄ Έκδοση, Σεπτέμβριος 2007, Γ΄Έκδοση, 7 Φεβρουαρίου 2008, Δ΄Έκδοση, 29 Απριλίου 2008, Ε΄Έκδοση 7 Ιουλίου 2008, Στ΄Έκδοση 25η Ιανουαρίου 2010. www.gelis.gr
4.Uppal S, Bajaj Y, Coatesworth AP. Otosclerosis 2: the medical management of otosclerosis. Int J Clin Pract. 2010 Jan;64(2):256-65.
5. Sadeghi K1, Wessner B, Laggner U, et al. Vitamin D3 down-regulates monocyte TLR expression and triggers hyporesponsiveness to pathogen-associated molecular patterns. Eur J Immunol. 2006;36(2):361-70. doi:10.1002/eji.200425995
6.Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Giovannucci E, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 2005 May 11;293(18):2257-64.
7.Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Staehelin HB, Orav JE, Stuck AE, Theiler R, Wong JB, Egli A, Kiel DP, Henschkowski J. Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2009 Oct 1;339:b3692.
8.Uwitonze, A.M.; Razzaque, M.S. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc 2018, 118, 181-189, doi:10.7556/jaoa.2018.037.
9.Jun Iwamoto1, Tsuyoshi Takeda, Shoichi Ichimura. Treatment With Vitamin D3 and/or Vitamin K2 for Postmenopausal Osteoporosis. Keio J Med . 2003 Sep;52(3):147-50. doi: 10.2302/kjm.52.147.
10. Shambauch G. E., Jr, and Causse, J.;: Ten yearsexperience with fluoride in otosclerotic (otospongiotic) patients. Ann. Otol. Rhin. & Laryng., 83:635, 1974
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr