Το Rhinosisam nasal spray προϊόν μελέτης και έρευνητικής εμπειρίας σε ρινολογικούς ασθενείς του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, που αποκτήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια και κυκλοφορεί ως ιατροτεχνολογικό προϊόν, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ.
Το Rhinosisam nasal spray aποδείχτηκε χρησιμότατο στην χρόνια ξηρά ρινίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας, στη ταχεία επανεπιθηλιοποίηση του ρινικού βλεννογόνου μετά από ρινικές επεμβάσεις, καυτηριασμούς του ρινικού βλεννογόνου, διότι μαλακώνει ταχύτερα και ασφαλέστερα από οποιοδήποτε άλλο λιπαντικό μέσο τις κρούστες.
Το Rhinosisam nasal spray αποδείχτηκε εξαιρετικά ανακουφιστικό σε ασθενείς που δέχτηκαν ακτινοθεραπεία στην περιοχή του ρινοφάρυγγα ή στην κεφαλή και τον τράχηλο που ακολουθούνται από επίμονη επώδυνη ξηρότητα του ρινοφάρυγγα.
Το Rhinosisam nasal spray αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτεσματικό στην πρόληψη των μετεγχειρητικών λοιμώξεων των ρινικών κοιλοτήτων, διότι σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στην Αγγλία, το μαστιχέλαιο διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Βάσει αυτής της ιδιότητας το Rhinosisam nasal spray έχει αποδειχτεί χρησιμότατο σε ασθενείς με χρόνια βακτηριδιακή ρινοκολπίτιδα, μαζί με τη λοιπή φαρμακευτική αγωγή που εφαρμόζει ο ωτορινολαρυγγολόγος για την αντιμετώπιση της νόσου.
Το Rhinosisam nasal spray προλαβαίνει επίσης ή περιορίζει σημαντικά τη ρινίτιδα από έκθεση στο ψύχος ή τη ρινίτιδα των χιονοδρόμων, την ξηρότητα της μύτης κατά τη διάρκεια των πτήσεων, από μακροχρόνιια παραμονή σε περιβάλλον με κλιματισμό, καθώς και στην ξηρά ρινίτιδα της γεροντικής ηλικίας.
Το Rhinosisam nasal spray έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ανακουφιστικό σε ασθενείς με σύνδρομο κενής μύτης (ΕMPTY NOSE SYNDROME), που μπορεί να προκληθεί μετά από αμφοτερόπλευρη ολική κογχοτομή.
Η Βιβλιογραφία που παραθέτουμε επιβεβαιώνει την αντιβακτηριδιακή δράση του μαστιχελαίου.
Βιβλιογραφία
Koutsoudaki C, Krsek M, Rodger A. Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil and the gum of Pistacia lentiscus Var. chia.J Agric Food Chem. 2005 Oct 5;53(20):7681-5.
Department of Chemistry and Department of Biological Sciences, University of Warwick, Warwick, Coventry CV4 7AL, United Kingdom.
The essential oil and gum of Pistacia lentiscus var. chia, commonly known as the mastic tree, are natural antimicrobial agents that have found extensive uses in medicine in recent years. In this work, the chemical composition of mastic oil and gum was studied by GC-MS, and the majority of their components was identified. alpha-Pinene, beta-myrcene, beta-pinene, limonene, and beta-caryophyllene were found to be the major components. The antibacterial activity of 12 components of mastic oil and the oil itself was evaluated using the disk diffusion method. Furthermore, attempts were made to separate the essential oil into different fractions in order to have a better picture of the components responsible for its antibacterial activity. Several trace components that appear to contribute significantly to the antibacterial activity of mastic oil have been identified: verbenone, alpha-terpineol, and linalool. The sensitivity to these compounds was different for different bacteria tested (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and Bacillus subtilis), which suggests that the antibacterial efficacy of mastic oil is due to a number of its components working synergistically. The establishment of a correlation between the antibacterial activity of mastic oil and its components was the main purpose of this research. Mastic gum was also examined, but it proved to be more difficult to handle compared to the essential oil.
Tsokou A, Georgopoulou K, Melliou E, Magiatis P, Tsitsa E. Composition and enantiomeric analysis of the essential oil of the fruits and the leaves of Pistacia vera from Greece. Molecules. 2007 Jun 30;12(6):1233-9.
Department of Pharmacognosy and Natural Products Chemistry, Faculty of Pharmacy, University of Athens, Panepistimiopolis-Zografou, Athens 15771, Greece.
The essential oils of the fruits and the leaves of pistachio (Pistacia vera L.) were analyzed by GC and GC/MS. Fresh unripe pistachio fruits were richer in essential oil (0.5%, w/w) than the leaves (0.1%, w/w). Twenty one compounds were identified in the essential oil of the fruits and the major components were (+)-alpha-pinene (54.6%) and terpinolene (31.2%). The enantiomeric ratio of the major constituents of the essential oil of the fruits was determined using chiral GC/MS and it was found that the (+)/(-)-alpha-pinene ratio was 99.5:0.5, (+)/(-)-limonene 80:20, (+)/(-)-beta-pinene 96:4, and (+)/(-)-alpha-terpineol 0:100. Thirty three compounds were identified in the essential oil of the leaves and the major components were found to be alpha-pinene (30.0%), terpinolene (17.6%) and bornyl acetate (11.3%).
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.