Το αθώο ροχαλητό είναι αυτό που συνοδεύεται από ανεκτό θόρυβο και σταματάει κατά διαστήματα, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το παθολογικό ροχαλητό συνοδεύεται από πολύ δυνατό θόρυβο ή προκαλεί άπνοιες στον ύπνο (περισσότερες από 5 την ώρα). Άπνοια σημαίνει ότι διακόπτεται η αναπνοή για αρκετά δευτερόλεπτα και ξαναρχίζει απότομα θορυβωδώς [1].
Τα άτομα με παθολογικό ροχαλητό μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικά υπέρταση, αρρυθμίες της καρδιάς, διαβήτη, ενδοκρινοπάθειες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να υποφέρουν όλη την ημέρα από υπνηλία.
Πολλά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι ο οδηγός αποκοιμήθηκε, ενώ οδηγούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πως μπορεί να διαγνώσει κάποιος, αν πάσχει από αθώο ή παθολογικό ροχαλητό
Για να καταλάβει κανείς, αν πάσχει από αθώο ή παθολογικό ροχαλητό μπορεί προ του ύπνου να κάνει γαργάρες με το Rochalitex.
To Rochalitex είναι ένα μείγμα φυσικών αιθερίων ελαίων. Αραιώνει κανείς 4 σταγόνες Rochalitexσε ένα ποτήρι νερό και το κάνει γαργάρες πρό του ύπνου. Αν κάποιος πάσχει από αθώο ροχαλητό, το Rochalitexμπορεί να το βάλει σε έλεγχο.
Αν κανείς χρησιμοποιεί το Rochalitex συνεχώς επί 15 ημέρες και το ροχαλητό του δεν ελέγχεται, τότε αυτό σημαίνει ότι το ροχαλητό του είναι παθολογικό και είναι απαραίτητο να επισκεφτεί ωτορινολαρυγγολόγο για να διαγνώσει τα αίτια του παθολογικού ροχαλητού.
Τις περισσότερες φορές τα αίτια του ροχαλητού εντοπίζονται στις ρινικές κοιλότητες (σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ανωμαλίες της ρινικής βαλβίδας, χρόνια ρινίτιδα, πολύποδες της μύτης κλπ) το ρινοφάρυγγα ή το φάρυγγα και τη σταφυλή. Πάντοτε ο ωτορινολαρυγγολόγος ερευνά και αποκλείει την παρουσία κάποιου όγκου στο ρινοφάρυγγα ή το στοματοφάρυγγα [2].
Θεραπεύοντας o ωτορινολαρυγγολόγος ένα εμφανές αίτιο ροχαλητού ο ασθενής παύει να ροχαλίζει και να κάνει άπνοιες.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις παθολογικού ροχαλητού και απνοιών στον ύπνο που δεν θεραπεύονται χειρουργικά. Σ’αυτές τις περιπτώσεις μετά από μελέτη ύπνου σε ειδικό εργαστήριο μελέτης ύπνου μπορεί να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του παθολογικού ροχαλητού και να αποφασιστεί η αντιμετώπισή του με τη χρήση της συσκευής εισπνοής αέρα υπό θετική πίεση που λέγεται CPAP.
Στα παιδιά, το ροχαλητό συνήθως είναι παθολογικό και πολλές φορές συνοδεύεται από υπνικές άπνοιες. Η κύρια αιτία ροχαλητού και απνοιών στον ύπνο των παιδιών είναι η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Και σ’αυτή την περίπτωση ο ωτορινολαρυγγολόγος θα κρίνει πως θα θεραπεύσει το ροχαλητό και συνήθως προβαίνει σε αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή [3].
To σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στα παιδιά είναι συχνό. Τα παιδιά κάτω των δύο ετών με υπνικές άπνοιες και ιδίως όσα έχουν γεννηθεί πρόωρα, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν υποστούν αμυγδαλεκτομή-αδενοτομή δεν θεραπεύεται το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας [4].
Το Rochalitexδεν είναι φάρμακο και δεν συνοδεύεται από παρενέργειες. Το Rochalitex πωλείται στα φαρμακεία. Τα φαρμακεία το προμηθεύονται από την κεντρική φαρμακαποθήκη ΠΕΙ.ΦΑ. ΣΥΝ, ΤΗΛ. 2104830291
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1.Γκέλης Ν.Δ. Το Ροχαλητό και η Θεραπεία του. Εκδόσεις Βελλεροφόντης, Κόρινθος, 1997.
2. Valbuza JS, de Oliveira MM, Conti CF, Prado LB, Carvalho LB, do Prado GF. Oropharyngeal examination as a predictor of obstructive sleep apnea: pilot study of gag reflex and palatal reflex. Arq Neuropsiquiatr. 2011 Oct;69(5):805-8.
3. Manickavasagam J, Ali S, Quraishi MS General practitioners’ versus consultants’ perspective on indications for paediatric tonsillectomy: current trends. J Laryngol Otol. 2011 Dec 14:1-5. [Epub ahead of print]
4. Sharma PB, Baroody F, Gozal D, Lester LA Obstructive sleep apnea in the formerly preterm infant: an overlooked diagnosis. Front Neurol. 2011;2:73. Epub 2011 Nov 29.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.