ψυχολογικά προσόντα να φροντίζουν να διατηρούν σε εξαιρετική κατάσταση τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, διότι μόνον όταν βρίσκονται σε σταθερή και συνεχή καλή διάθεση (φόρμα) αντέχουν αγόγγυστα τα επίπονα προπονητικά προγράμματα μέσα και έξω από το νερό και έτσι επιδιώκουν με ασφάλεια την αύξηση των επιδόσεών τους.
Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η προπόνηση αντίστασης των κολυμβητών στην ξηρά, η προπόνηση μυϊκής υπερτροφίας και η προπόνηση μέγιστης μυϊκής δύναμης είναι οι πιο επιτυχημένες μέθοδοι προπόνησης ενδυνάμωσης για την αύξηση της απόδοσης στην κολύμβηση, ειδικά για τους πιο έμπειρους και πιο δυνατούς κολυμβητές.
Η πλειονότητα αυτών των παρεμβάσεων οδήγησε σε αύξηση απόδοσης, δηλαδή της ταχύτητας κολύμβησης κατά 2–3% [1].
Παρά το γεγονός ότι οι κολυμβητές έχουν άριστη σωματική και ψυχική υγεία, εν τούτοις για όλους υπάρχει η πιθανότητα να πάθουν οξεία εξωτερική ωτίτιδα, δηλαδή την πρόκληση λοίμωξης και έντονα επώδυνης φλεγμονής του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού.
Οι κολυμβητές δαπανούν πολλές ώρες προπονούμενοι μέσα στο νερό. Η υγρασία που συσσωρεύται μέσα στον έξω ακουστικό πόρο των αυτιών ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων που φυσιολογικά φιλοξενεί το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού. Επίσης μπορεί να υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί στο νερό μιας πισίνας με ανεπαρκή ή κακή χλωρίωση του νερού, που αν εισέλθουν και παραμείνουν στο παγιδευμένο νερό στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να δημιουργήσουν λοίμωξη του δέρματος και έντονη φλεγμονή.
Σε μελέτες που έγιναν στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο η ετήσια συχνότητα εκδήλωσης εξωτερικής ωτίτιδας, δηλαδή της οξείας φλεγμονής του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, προσβάλει το 1% του γενικού πληθυσμού [2, 3].
Η συχνότητα αυτή είναι πενταπλάσια στους κολυμβητές [4] και γι΄αυτό η εξωτερική ωτίτιδα λέγεται ”νόσος του κολυμβητή”.
Η παθογένεση της εξωτερικής ωτίτιδας είναι πολυπαραγοντική. Οι σημαντικότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη νόσο είναι αυτοί που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα[5].
Οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί να ασχοληθεί με την ανταγωνιστική κολύμβηση επιβάλλεται να εξετάσει το ωτορρινολαρυγγολογικό του σύστημα και ιδιαίτερα αν έχει κάποιο ιστορικό ρινίτιδας (αλλεργικής ή μη αλλεργικής), σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, υποτροπών ρινοκολπίτιδας ή ιστορικό ωτιτίδων και της ύπαρξης διάτρησης του τυμπάνου ή στενώσεως των έξω ακουστικών πόρων και ανάγκης συχνού καθαρισμού της κυψελίδας που συσσωρεύεται στον έξω ακουστικό πόρο, ορισμένων ατόμων.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος θα ερευνήσει αν υπάρχουν οι παρακάτω προδιαθεσικοί παράγοντες πρόκλησης οξείας εξωτερικής ωτίτιδας και θα δώσει τις δέουσες οδηγίες προφύλαξης.
Αν ένας κολυμβητής ή κολυμβήτρια εκδηλώσει συμπτωματολογία εξωτερικής ωτίτιδας πρέπει να ζητήσει άμεση βοήθεια από ωτορινολαρυγγολόγο, διότι σταδιακά η φλεγμονή προκαλεί πόνο που μπορεί να γίνει πολύ έντονος.
Οι κολυμβητές αν εκδηλώσουν εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να αναγκαστούν να διακόψουν την προπόνησή τους για 10-15 ημέρες.
Γιαυτό το λόγο με το παραμικρό ενόχλημα στα αυτιά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την προπόνηση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας, όπως ο επίμονος κνησμός και δυσφορία στο αυτί που εξελίσσεται σε πόνο, ιδίως όταν πιάνει ή τραβάει ελαφρώς το πτερύγιο του αυτιού ο πάσχων ή η πάσχουσα και μέχρις ότου επισκεφτούν το γιατρό τους μπορεί να στάζουν στο αυτί που πάσχει ωτικές σταγόνες Gkelotic.
Οι ωτικές σταγόνες Gkelotic περιέχουν ισοπροπυλική αλκοόλη, οξικό οξύ και νερό. Η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό και σε υψηλή συγκέντρωση, απομακρύνει το νερό και την υγρασία από τον έξω ακουστικό πόρο και έτσι μειώνει το οίδημα του δέρματος. Η μείωση του pH στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου με το οξικό οξύ αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων [6], καθώς τα περισσότερα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα σε περιβάλλον με ουδέτερο pH. Έχει αποδειχτεί με έρευνα οτι, η οξεία εξωτερική ωτίτιδα επουλώνεται πιο γρήγορα εάν αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο παρά με εικονικό φάρμακο.
Το οξικό οξύ είναι συγκρίσιμα αποτελεσματικό με τις σταγόνες αντιβιοτικών ή κορτικοστεροειδών μετά από 7 ημέρες θεραπείας, αλλά σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό εάν έχει χρονίσει η φλεγμονή 2-3 εβδομάδες [7].
Η οξεία εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προληφθεί στάζοντας 3 σταγόνες Gkelotic στο κάθε αυτί πριν και μετά το τέλος της προπόνησης του κολυμβητή. Είναι πολύ χρήσιμο να στάζονται οι σταγόνες Gkelotic κάθε μισή ώρα προπόνησης.
Στις περιπτώσεις που δεν ελέγχεται η φλεγμονή μέσα σε 24 ώρες επιβάλλεται ο ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος και η χρησιμοποίηση ωτικών σταγόνων που περιέχουν ειδικά αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή.
Υπάρχουν και δυσίατες εξωτερικές ωτίτιδες, που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία, οι οποίες αντιμετωπίζονται με ειδικά αντιβιοτικά (κινολόνες), που χορηγούνται από το στόμα ή ενδομυϊκά ή ενδοφλεβίως.
Αν ενημερωθούν οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες για την πιθανότητα να πάθουν οξεία εξωτερική ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή και καθοδηγηθούν στην έγκαιρη χρησιμοποίηση των ωτικών σταγόνων Gkelotic μπορούν να κάνουν απερίσπαστοι τις προπονήσεις τους. Γιαυτό επιβάλλεται η πολυδιάστατη συνεργασία των κολυμβητριών με τον προπονητή και με τον ωτορινολαρυγγολόγο τους. Έτσι πολύωρη και επίπονη προπόνησή τους στο νερό να μην είναι αιτία νόσου, που θα τους ανατρέψει τα προπονητικά τους προγράμματα και την εκπλήρωση των ονείρων τους.
Το Gkelotic σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 10,14 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή μέσω του e-shop της pharmagel.gr
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.Fone L, van den Tillaar R. Effect of Different Types of Strength Training on Swimming Performance in Competitive Swimmers: A Systematic Review. Sports Med Open. 2022 Jan 31;8(1):19.
2. Hajioff D, MacKeith S. Otitis externa. BMJ Clin Evid. 2015;06 [PMC free article]
3. van Balen FA, Smit WM, Zuithoff NP, Verheij TJ. Clinical efficacy of three common treatments in acute otitis externa in primary care: randomised controlled trial. BMJ. 2003;327:1201–1205. [PMC free article]
4. Roland PS, Stroman DW. Microbiology of acute otitis externa. Laryngoscope. 2002;112:1166–1177. [PubMed]
5. Schaefer P, Baugh RF. Acute otitis externa: an update. Am Fam Physician. 2012;86:1055–1061. [PubMed]
6. Stroman DW, Roland PS, Dohar J, Burt W. Microbiology of normal external auditory canal. Laryngoscope. 2001;111:2054–2059. [PubMed]
7.Kaushik V, Malik T, Saeed SR. Interventions for acute otitis externa. Cochrane Database Syst Rev. 2010;1 CD004740. [PubMed]
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.