Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©

Αυχενογενής πονοκέφαλος 
Η υπερχρησιμοποίηση της υπερεκτεταμένης αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προδιαθέσει τον κολυμβητή ή την κολυμβήτρια σε πονοκεφάλους αυχενογενούς προέλευσης [1, 2].

Petalouda2.jpg

Elefthero1.jpg

Ανακλώμενος πόνος στον ώμο αυχενογενούς προέλευσης

Ο αυχένας και οι ανατομικοί ιστοί που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν συχνούς πόνους που ανακλούν στον ώμο. Στους κολυμβητές μεγαλύτερων ηλικιών μπορεί να υπάρχει δυσλειτουργία του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη) με επακόλουθο τη συμπίεση των ριζών των αυχενικών νεύρων, ιδίως του τέταρτου, πέμπτου ή έκτου αυχενικού νεύρου[C4, C5 και C6], προκαλώντας ανακλώμενο πόνο στον ώμο και πιο πέρα από αυτόν.

Ο αθλητής με δισκοκήλη στο C5 ή στο C6 μπορεί να εκδηλώσει πόνο, μούδιασμα και όχι ασυνήθιστα αδυναμία μεγάλης ομάδας μυών της περιοχής του ώμου. Αυτή η αδυναμία προκαλεί δυσχέρεια στην κολύμβηση λόγω του επιπρόσθετου στρες που αισθάνεται τοπικά ο κολυμβητής. Αυτή η κατάσταση γίνεται εντονότερα αισθητή στους κολυμβητές του στυλ πεταλούδας [3].

Στις παρακάτω εικόνες διακρίνονται οι κινήσεις των χεριών, των σκελών και του κορμού του σώματος που αν εφαρμοστούν με ακριβή τρόπο σπανίως προκαλούνται προβλήματα από το μυοσκελετικό σύστημα των κολυμβητών [4, 5].


Κακώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στους

 κολυμβητές
Το κολύμπι μπορεί να προκαλέσει σημαντική πίεση στον αυχένα.  Αυτό οφείλεται κυρίως στη συστροφή που συνεπάγεται η διατήρηση του κεφαλιού πάνω από το νερό κατά το πρόσθιο στυλ κολύμβησης ή η περιστροφή του λαιμού για να αναπνεύσει ο κολυμβητής κατά τη διάρκεια του ελεύθερου στυλ κολύμβησης.Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η πυκνότητα του νερού, η οποία είναι 998 φορές μεγαλύτερη από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η κολύμβηση με κακή τεχνική μπορεί να προκαλέσει αυχεναλγία.
 Η υπερχρησιμοποίηση της υπερεκτεταμένης αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προδιαθέσει τον κολυμβητή σε πονοκεφάλους αυχενογενούς προέλευσης[6, 7].

Ποτέ δεν γίνονται βουτιές με το κεφάλι σε άγνωστα νερά, ούτε στο άκρο της πισίνας με τα ρηχά νερά. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνες ασκήσεις εδάφους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφική κάκωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι βουτιές στα ρηχά νερά με το κεφάλι έχουν γίνει αιτίες σοβαρών ατυχημάτων στον αυχένα που έχουν οδηγήσει σε τετραπληγία ή άλλες σοβαρές μυοσκελετικές αναπηρίες.

Ανακλώμενοι πόνοι στον ώμο αυχενογενούς αιτιολογίας

Πενήντα πέντε τοις εκατόν (55%) της συνολικής αυχενικής κίνησης (κυρίως η περιστροφή) παρέχεται από την ατλαντοαξονική άρθρωση (πρώτος-δεύτερος αυχενικός σπόνδυλος, C1-C2). Ο αυχένας και οι ανατομικοί ιστοί που περιέχει εάν υποστούν τράβηγμα ή θλάση μπορεί να προκαλέσουν συχνούς πόνους που ανακλούν στον ώμο.

Στους κολυμβητές μεγαλύτερων ηλικιών μπορεί να υπάρχει δυσλειτουργία του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη) με επακόλουθο τη συμπίεση των ριζών των αυχενικών νεύρων, ιδίως του τέταρτου, πέμπτου ή έκτου αυχενικού νεύρου[C4, C5 και C6], προκαλώντας ανακλώμενο πόνο στον ώμο και πιο πέρα από αυτόν.

Ο αθλητής με δισκοκήλη στο σπόνδυλο C5 ή στο C6 μπορεί να εκδηλώσει πόνο, μούδιασμα και όχι ασυνήθιστα αδυναμία μεγάλης ομάδας μυών της περιοχής του ώμου. Αυτή η αδυναμία προκαλεί δυσχέρεια στην κολύμβηση λόγω του επιπρόσθετου στρες που αισθάνεται τοπικά ο κολυμβητής. Αυτή η κατάσταση γίνεται εντονότερα αισθητή στους κολυμβητές του στυλ πεταλούδας [8].

Πρόληψη της καταπόνησης του αυχένα του κολυμβητή

Έχει υπολογιστεί ότι οι χεριές που κάνει ένας κολυμβητής ελεύθερης κολύμβησης σε μια προπόνηση φτάνουν περίπου τις 2500. Αν υποθέσουμε ότι ο κολυμβητής παίρνει μια ανάσα κάθε τρεις χεριές τότε ο κολυμβητής γυρίζει το κεφάλι του πάνω από 800 φορές ανά προπόνηση. 

Αυτό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν η πλειονότητα των αναπνοών του κολυμβητή είναι μονόπλευρη (περιστρέφοντας μόνο το κεφάλι προς τη μία κατεύθυνση για να αναπνεύσει, κάνοντας ελεύθερο στυλ), καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες. 

Τέτοιες δυσλειτουργίες μπορεί να πυροδοτηθούν περαιτέρω από τροποποιήσεις της στάσης, όπως η μεταφορά της κεφαλής προς τα εμπρός. 

Η επαναλαμβανόμενη στροφή του κεφαλιού του κολυμβητή στον άξονα περιστροφής στον C1-C2 σπόνδυλο, σε θέση ζορίσματος κατά την αναπνοή, μπορεί να κάνει τον αυχένα να υιοθετήσει μια υπερεκτεταμένη και περιστρεφόμενη θέση. Έχει προταθεί ότι η υπερβολική χρήση μιας υπερεκτεταμένης αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προδιαθέσει τον κολυμβητή στην πρόκληση αυχενικών πονοκεφάλων [8]. Έτσι, η αμφοτερόπλευρη αναπνοή (αναπνοή προς τα αριστερά όταν ο δεξιός βραχίονας εκτείνεται πάνω από το κεφάλι και προς τα δεξιά όταν ο αριστερός βραχίονας εκτείνεται πάνω από το κεφάλι) κατά το ελεύθερο στυλ συστήνεται στους κολυμβητές από νεαρή ηλικία για την ενίσχυση της μυϊκής ισορροπίας [8]. Αν ολόκληρο το σώμα περιστρέφεται κατά μήκος του επιμήκους άξονά του δεν χρειάζεται να γίνεται υπερστροφή του αυχένα.

Στο ύπτιο στυλ κολύμβησης απαιτείται παρατεταμένη συστολή των προσθίων μυών του τραχήλου, ώστε να παραμένει το πρόσωπο πάνω από την επιφάνεια του νερού, η οποία μπορεί να προδιαθέσει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σε υπερκάμψη. Αυτοί οι μύες έχουν προδιάθεση στην κόπωση, που μπορεί να συνοδευτεί από μυαλγίες [9].

Θεραπεία και αποκατάσταση των πόνων στον αυχένα του κολυμβητή

Αφού τεθεί η ακριβής διάγνωση των αιτιών του πόνου στον αυχένα και των ανακλάσεών του στον ώμο εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία υπό την καθοδήγηση του γιατρού και του φυσιοθεραπευτή.

Ο αρχικός σκοπός του θεράποντος ιατρού είναι να περιορίσει τον πόνο και την φλεγμονή και τη διατήρηση της λειτουργικότητας. Στην οξεία φάση συνήθως εφαρμόζεται ανάπαυση, παγοθεραπεία, παραμονή σε υπερυψωμένη στάση και χορηγούνται μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αν αντενδείκνυται η χορήγησή τους χορηγείται μικκυλιακή κουρκουμίνη (Curcugkel), η χρήση της οποίας δεν συνοδεύεται από παρενέργειες. Η μικκυλιακή κουρκουμίνη που περιέχουν οι κάψουλες του Curcugkel είναι ισχυρή αντιφλεγμονώδης, αντιοιδηματική και αντιοξειδωτική φυτική ουσία, που είναι πιο απορροφήσιμη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης κατά 18.500 φορες.

Oι περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα αναφέρουν τις θετικές επιδράσεις της συμπληρωματικής χορήγησης κουρκουμίνης σε άτομα που αθλούνται ή γυμνάζονται, χωρίς να περιγράφονται παρενέργειες.  

Τα αθλούμενα και γυμναζόμενα άτομα, που έλαβαν κουρκουμίνη εμφάνισαν μειωμένη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, μειωμένο πόνο και μυϊκή βλάβη, ταχύτερη  αποθεραπεία και μυϊκή απόδοση, καλύτερες ψυχολογικές και φυσιολογικές αποκρίσεις (θερμικές και καρδιαγγειακές) κατά τη διάρκεια της προπόνησης και βελτιωμένη γαστρεντερική λειτουργία.
Η συμπληρωματική λήψη  κουρκουμίνης (
Curcugkel) φαίνεται να είναι ασφαλής και ωφέλιμη για κάθε άτομο που αθλείται και γυμνάζεται και παθαίνει αθλητικές κακώσεις.

Συνήθως αρκεί η λήψη μιας κάψουλας ημερησίως, όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η κάκωση των μυικών μορίων του αυχένα.
Επίσης μπορεί να γίνεται μασάζ των μυών, εφαρμογή υπερήχων,, ηλεκτροδιέγερση και συνεδρίες υπερβαρικού οξυγόνου. Στις χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμο το εγκάρσιο μασάζ τριβής (transverse friction massage).

Η Διασταυρούμενη τριβή αυξάνει την μυική αιμάτωση, την κινητικότητα και ευθυγράμμιση των μυϊκών ινιδίων, αλλά δεν πρέπει να γίνεται σε οξείες μυϊκές κακώσεις.

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1.Sjaastad O. Cervicogenic headache: the controversial headache. Clin Neurol Neurosurg 1992; 94Suppl:S147-9. 24.

2. Bogduk N. The Anatomical Basis for Cervicogenic Headache. J Manipul Physiol Therapeut 1992; 15(1):67-70. 25. Hopkins TJ. Rehabilitation of Athletes following

Allingham C. The shoulder complex. In: Zuluaga M, Briggs C, Carlisle J, et al. Sports Physiotherapy, Melbourne, Churchill Livingstone, 1995; 366-8

3. Henry Pollard, B.Sc., Grad.Dip.Chiro., Grad.Dip.App.Sc., M.Sport.Sc., Ph.D. and Matt Fernandez, BSportSc, MChiro.Spinal Musculoskeletal Injuries Associated with Swimming. A Discussion of Technique. Australas Chiropr Osteopathy. 2004 Nov; 12(2): 72–80.

4. Henry PollardMatt Fernandez. Spinal musculoskeletal injuries associated with swimming: a discussion of technique. Australas Chiropr Osteopathy. 2004 Nov;12(2):72-80.

5. Allingham C. The shoulder complex. In: Zuluaga M, Briggs C, Carlisle J, et al. Sports Physiotherapy, Melbourne, Churchill Livingstone, 1995; 366-8.

6.Sjaastad O. Cervicogenic headache: the controversial headache. Clin Neurol Neurosurg 1992; 94Suppl:S147-9. 24.

7.Bogduk N. The Anatomical Basis for Cervicogenic Headache. J Manipul Physiol Therapeut 1992; 15(1):67-70. 25. Hopkins TJ. Rehabilitation of Athletes following

8. Pollard H, Fernandez M. Spinal musculoskeletal injuries associated with swimming: a discussion of technique. Australasia Chiropractic and Osteopathy. 2004;12(2):72–80. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar] [Ref list]

9. Hopkins TJ. Rehabilitation of Athletes following spine injury. Clin Sport Med 1993; 12(3):603-19. Skoffer B., and Foldspang A.: Physical activity and low-back pain in schoolchildren. Eur Spine J 2008; 17: pp. 373-379.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Ιωάννης Σαμψάκης

Σαμψάκης Ιωάννης,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD, ORL)
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ωτορινολαρυγγολογία ενηλίκων και παιδιών, Διαταραχές της φωνής, Διαταραχές της ακοής και της ισορροπίας, Αλλεργική ρινίτιδα

Αιγαίου 132 & Καππαδοκίας 1, Νέα Σμύρνη, 1712
Τηλ. 2109317817

Στέλιος Σπαντιδέας

Στέλιος Σπαντιδέας,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Υδατοσφαιριστής
Γλυφάδα



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.