Μπορεί να πάρει κανείς ταυτόχρονα βιταμίνη Κ2 (Κappagkel) και βιταμίνη D3 (D3 Gkelin drops);©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, PRL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

 

 

 

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι οι βιταμίνες A, D, E και K. Κάθε μία βιταμίνη από αυτές έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του ανθρωπίνου οργανισμού. Αυτές οι βιταμίνες γενικά απορροφώνται από τον εντερικό σωλήνα μόνο όταν υπάρχει χολή. Η χολή είναι απαραίτητη για την επαρκή εντερική απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και το δεοξυχολικό οξύ είναι το πιο σημαντικό συστατικό της χολής που συμμετέχει στην απορρόφηση τους [1].

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες έχουν πολύπλοκα στοιχεία απορρόφησης, μεταβολισμού και κατανομής που παρέχουν προστασία στα κύτταρα του σώματος καθώς και σε πολλά όργανα.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Αυτές οι βιταμίνες γενικά απορροφώνται από το γαστρεντερικό σωλήνα μόνο όταν υπάρχει χολή. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, αφού ληφθούν και υποβληθούν σε επεξεργασία, αποθηκεύονται στο σώμα για χρήση. Οι περισσότερες λιποδιαλυτές βιταμίνες λαμβάνονται από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ζώα[2].

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν απορροφώνται από τα τοιχώματα του στομάχου. Η απορρόφηση γίνεται στο λεπτό έντερο. H μελέτη των αλληλεπιδράσεων που συμβαίνουν σε εντερικό επίπεδο μεταξύ των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K σε ποντίκια έδειξε ότι η βιταμίνη Α απορροφήθηκε ως επί το πλείστον στο εγγύς έντερο του ποντικού, ενώ η βιταμίνη D απορροφήθηκε στο διάμεσο έντερο και η βιταμίνη Ε και Κ στο άπω έντερο.

Στη συνέχεια αποσαφηνίστηκαν σημαντικές ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις για την πρόσληψη μεταξύ των βιταμινών D, E και K, υποστηρίζοντας την υπόθεση των κοινών οδών απορρόφησης. Η βιταμίνη Α μείωσε επίσης σημαντικά την πρόσληψη των άλλων λιποδιαλυτών βιταμινών  αλλά, αντιστρόφως , η απορρόφησή της  δεν εμποδίστηκε από τη βιταμίνη Κ και D, που επιπλέον προήχθη από την βιταμίνη Ε [3].

Η βιταμίνη D3 και η K2 δρουν ανταγωνιστικά, όσον αφορά την απορρόφησή,  εάν ληφθούν ταυτόχρονα, μαζί. Η ίδια μελέτη έδειξε «σημαντικές ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις για την απορρόφηση μεταξύ της βιταμίνης D, E, A και K. Φαίνεται ότι η μόνη λιποδιαλυτή βιταμίνη που δεν έχασε ήταν η βιταμίνη Α όταν λήφθηκε με βιταμίνη Ε[3].

Η λιποδιαλυτή Βιταμίνη Κ (Κ1 και Κ2) παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διευκόλυνση της πήξης του αίματος ενεργοποιώντας τους παράγοντες πήξης . Παίζει επίσης ρόλο στη μεταγωγή σήματος , στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στο μεταβολισμό των οστών και των χόνδρων. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελών και τα μπρόκολα. Η βιταμίνη Κ2  υπάρχει σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κρέας, αυγά και τυροκομικά και παράγεται επίσης από τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν ενδογενώς τη βιταμίνη Κ και έτσι πρέπει να τη λάβουν από εξωγενείς πηγές μέσω της εντερικής απορρόφησης.

Η απορρόφηση της διατροφικής βιταμίνης Κ1 και Κ2 στο λεπτό έντερο είναι μια διαδικασία που μεσολαβεί ο φορέας της και εξαρτάται από την ενέργεια, ενώ η απορρόφηση της Βιταμίνης Κ που δημιουργείται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου γίνεται μέσω παθητικής διάχυσης. Έχει αναφερθεί ένας ρόλος για την πρωτεΐνη τύπου Niemann-Pick C1 1 (NPC1L1), καθώς και για τον υποδοχέα καθαρισμού κατηγορίας Β-τύπου I (SR-BI) και τον καθοριστικό παράγοντα συστάδας 36 (CD36) στην εντερική απορρόφηση της βιταμίνης Κ. Ωστόσο, λίγα είναι επί του παρόντος γνωστά για τη σχετική συμβολή αυτών των διαφορετικών συστημάτων στη συνολική διαδικασία απορρόφησης της βιταμίνης Κ στην υγεία και τις ασθένειες και χρειάζεται περαιτέρω έρευνες[4].

Η μέγιστη απορρόφηση της Βιταμίνης Κ2 επιτυγχάνεται αν αυτή λαμβάνεται με διαφορά τουλάχιστον 3 ωρών από άλλες λιποδιαλυτές Βιταμίνες (D, E και A).
Γενικά, συνιστάται οι λιποδιαλυτές βιταμίνες να λαμβάνονται με διαφορά τριών ωρών , διότι έτσι μειώνεται η ανταγωνιστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους και βελτιώνεται η απορρόφηση των μεμονωμένων βιταμινών.
Βάσει των ανωτέρω αν αποφασιστεί η χορήγηση βιταμίνης D3 [D3 Gkelin drops] και βιταμίνης Κ2 [Kappagkel] θα πρέπει να χορηγείται μια κάψουλα Kappagkel (100μg) το πρωί και το βράδυ με το φαγητό και ένας αριθμός σταγόνων D3 Gkelin drops ανάλογα με τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3. Το γεγονός ότι το κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες λήψης ορισμένων ποσοτήτων βιταμίνης D3, αποτελεί επιπρόσθετο παράγοντα αποφυγής της ταυτόχρονης χορήγησης σε μία κάψουλα της βιταμίνης D3 και της βιταμίνης K2.

To D3 Gkelin drops περιέχει σε κάθε σταγόνα του 1000 Διεθνείς Μονάδες (IU) φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.T Satoh. [Fat-soluble vitamins: biotransformation]. Nihon Rinsho. 1993 Apr;51(4):865-70.
2.Stevens SL. Fat-Soluble Vitamins. Nurs Clin North Am. 2021 Mar;56(1):33-45.
3.Aurélie Goncalves, Stéphanie Roi, Marion Nowicki, Amélie Dhaussy, Alain Huertas, Marie-Josèphe Amiot, Emmanuelle Reboul. Fat-soluble vitamin intestinal absorption: absorption sites in the intestine and interactions for absorption. Food Chem. 2015 Apr 1;172:155-60.
4.Hamid M. Said. Chapter 53 – Intestinal Absorption of Vitamin K: Cellular and Molecular Mechanisms. Physiology of the Gastrointestinal Tract (Sixth Edition), 2018, Pages 1197-1199

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.