Η L-θεανίνη διευκολύνει τη νευρογένεση μέσω του μεταφορέα της ισοφορμικής μορφής της L-Γλουταμίνης


Αυτό το αμινοξύ έχει  δομική αναλογία με την L-γλουταμίνη (L-GLN) μάλλον και όχι με το L-γλουταμικό οξύ (L-GLU), όσον αφορά την απουσία μιας ελεύθερης καρβοξυλομάδας από τη θέση γάμμα του άνθρακα.


Είναι αξιοσημείωτο ότι η  L-Θεανίνη  αναστέλλει την  πρόσληψη του [3Η] L-GLN χωρίς να επηρεάζει την πρόσληψη της [3H] L-GLU, ‘όπως αυτό αποδείχτηκε σε καλλιέργειες νευρώνων και  αστρογλίας.


Έχει παρατηρηθεί  σε νευρικά  προγονικά νευρικά κύτταρα, που έχουν εκτεθεί για μακρό χρονικό διάστημα σε  L-Θεανίνη, ότι εμφανίζουν   αυξημένη έκφραση της βιολογικής ρύθμισης μέσω του μεταφορέα της ισοφορμικής μορφής Slc38a1 της L-Γλουταμίνης και προώθηση, τόσο του πολλαπλασιασμού, όσο και της νευρωνικής δέσμευσης, καθώς και έντονη επιτάχυνση της φωσφορυλίωσης του στόχου της ραπαμυκίνης των θηλαστικών (mTOR) και των  σχετικών κατιουσών πρωτεϊνών.

 

Η σταθερή υπερέκφραση του Slc38a1 οδηγεί στην προώθηση της κυτταρικής ανάπτυξης με διευκόλυνση της νευρωνικής δέσμευσης σε πολυδύναμα εμβρυϊκά καρκινικά κύτταρα Ρ19.

Στα καρκινικά  κύτταρα Ρ19, στα οποία υπερεκφράζεται  σταθερά  η Slc38a1, παρατηρείται έντονη φωσφορυλίωση με τον mTOR και κατιούσες  πρωτεΐνες με έναν τρόπο που δεν είναι ευαίσθητος στην επιπρόσθετη διέγερση από την L-Θεανίνη. 

Το αμινοξύ του πράσινου τσαγιού L-Θεανίνη θα μπορούσε έτσι να προκαλέσει φαρμακολογικές δράσεις για να αυξορρυθμίσει την έκφραση της Slc38a1, ώστε να ενεργοποιηθεί η οδός  σηματοδότησης του  mTOR, που απαιτείται για την ανάπτυξη των κυττάρων μαζί με επιταχυνόμενη νευρογένεση, μετά από παρατεταμένη έκθεση σε μη διαφοροποιημένα νευρικά προγονικά κύτταρα. 

Η ανακάλυψη αυτής της νέας  φαρμακολογικής ιδιότητας του αμινοξέος L-θεανίνη του πράσινου τσαγιού στη νευρογένεση του εμβρύου και του ενήλικα  εστιάζεται  στο ενδογενές ανάλογο αμινοξέος L-GLN. 


Αυτή η νέα γνώση δίδει τη δυνατότητα δημιουργίας μίας πιθανής στρατηγικής χρησιμοποιώντας την L-Θεανίνη για την προφύλαξη από μια ποικιλία ανεπιθύμητων βλαβών και δυσλειτουργιών που παρατηρούνται σε ασθενείς με διάφορες  νευροεκφυλιστικές ή / και νευροψυχιατρικές διαταραχές [1].

 

Εκτός από τη διευκόλυνση που κάνει η L-θεανίνη στη νευρογένεση μέσω του μεταφορέα της ισοφορμικής μορφής της L-Γλουταμίνης, που αναφέρθηκαν παραπάνω, η L-θεανίνη μπορεί να δράσει ευεργετικά στους ασθενείς με νόσο του Parkinson.

Οι μετα-αναλύσεις ερευνών της κατανάλωσης τσαγιού και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον έχουν ρίξει φως στην πορεία της διερεύνησης των ευεργετικών ιδιοτήτων των συστατικών του πράσινου τσαγιού.

Με βάση την ξηρή μάζα, ένα τυπικό ρόφημα μαύρου ή πράσινου τσαγιού περιέχει περίπου 6% ελεύθερα αμινοξέα, τα οποία προσδίδουν υψηλή ποιότητα, γεύσης και διακριτικού αρώματος του αφεψήματος του τσαγιού.

Τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα της L-θεανίνης που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα μπορούν να αποδοθούν στη δομική αναλογία του με το γλουταμινικό, τον κύριο διεγερτικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.

Αυτό το μοναδικό αμινοξύ έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τις παθοφυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson, καθώς εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βελτιώνει τις κινητικές ανωμαλίες στη συμπεριφορά, αυξάνει τη διαθεσιμότητα ντοπαμίνης και μπορεί να προκαλέσει μια ευνοϊκή μείωση του νευροεκφυλισμού λόγω της διεγερτοτοξικότητας του γλουταμικού.

Η νευροτροποποιητική δράση της L-θεανίνης της δίδει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά μαζί με τα καθιερωμένα αντιπαρκινσονιοκά φάρμακα.

Υποστηρίζεται επίσης η άποψη ότι, η L-θεανίνη καθώς είναι ένας ισχυρός φυσικός παράγοντας κατά της δυσκινησίας που προκαλείται από τη χρήση L-DOPA Αυτό επιτυγχάνεται, διότι η μακροχρόνια εξάρτηση από τη θεραπεία αντικατάστασης ντοπαμίνης συνδέεται με την αύξηση της δραστηριότητας του υποδοχέα γλουταμικού [2].

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

Yukio Yoneda  An L-Glutamine Transporter Isoform for Neurogenesis Facilitated by L-Theanine. Neurochem Res.  2017 Oct;42(10):2686-2697.  doi: 10.1007/s11064-017-2317-6. Epub 2017 Jun 9.

2.Satarupa DebAnkumoni DuttaBanashree Chetia PhukanThamilarasan ManivasagamArokiasamy Justin ThenmozhiPallab BhattacharyaRajib PaulAnupom Borah. Neuroprotective attributes of L-theanine, a bioactive amino acid of tea, and its potential role in Parkinson’s disease therapeutics. Neurochem Int. . 2019 Oct;129:104478.

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Website | + posts

Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764
Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr
www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.