Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών του κόκκινου σταφυλιού ©

Μεταξύ των τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα σταφύλια και ιδιαίτερα τα κόκκινα σταφύλια, όπως το βιολογικό Αγιωργίτικο της Νεμέας και η βιολογική μαύρη Κορινθιακή σταφίδα. Τα σταφύλια γενικά είναι το φρούτο με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.

 

Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού είναι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στις φλούδες των ρωγών του κόκκινου σταφυλιού, αλλά και στα εκχυλίσματα των σπόρων του κόκκινου σταφυλιού.

Το κόκκινο κρασί Νεμέας (Αγιωργίτικο), ο χυμός των σταφυλιών του Αγιωργήτικου, το γλυκό λιαστό βιολογικό Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας [Gkelanto, Γκελάντο] και το πετιμέζι από μούστο βιολογικού Αγιωργίτικου Νεμέας [ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΝΕΜΕΑΣ} προκαλούν ισχυρή δέσμευση των ελεύθερων αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, επιδεικνύουν χηλικές ιδιότητες δεσμεύοντας στον οργανισμό βαρέα μέταλλα και αναστέλλουν την οξείδωση των λιπιδίων ποικίλων τροφών.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου σταφυλιού διαθέτουν καρκινοπροστατευτικές ιδιότητες, που δρούν εναντίον ευρείας σειράς καρκινικών κυττάρων.

 

Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού στοχεύουν τους υποδοχείς του επιδερμικού παράγοντα ανάπτυξης [epidermal growth factor receptor (EGFR)] and και τις οδούς δράσης τους, αναστέλλουν την υπερέκφραση της κυκλοοξυγενάσης -2 [COX-2] και των υποδοχέων της προσταγλανδίνης E2 ή τροποποιώνταςτις οδούς του μεταβολισμού των οιστρογονικών υποδοχέων.

Τα παραπάνω οδηγούν στην ανακοπή της ζωής του κυτταρικού κύκλου ζωής των καρκινικών κυττάρων και στην απόπτωσή τους.

Οι παραπάνω δραστηριότητες έχουν επιδειχτεί και σε πειραματόζωα, αν και οι έρευνες στους ανθρώπους έδειξαν ασταθή αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα.


Παρά τούτο από πολλές κλινικές έρευνες σε ανθρώπους προκύπτουν αποδείξεις ότι η βρώση λογικής ποσότητας ιδίως κόκκινων σταφυλιών, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Νεμέας [Βιολογικό Γκέλικος Αγιωργίτικο], χυμού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Νεμέας,  βιολογικού λιαστού γλυκού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Νεμέας [Gkelanto, Γκελάντο] σε δόση 2 κουταλιών της σούπας ημερησίως και του πετιμέζιού από μούστο βιολογικού Αγιωργίτικου Νεμέας [ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΝΕΜΕΑΣ][δύο κουταλάκια του γλυκού ημερησίως] ασκούν ευεργετική δράση, που αφορά τη διατήρηση της υγείας με καρδιοπροστατευτικά, αγγειοπροστατευτικά και πιθανόν και καρκινοπροστατευτικά αποτελέσματα.

Στις περιπτώσεις εκείνες που αντενδείκνυται η κατανάλωση οινοπνεύματος ή σακχαρούχων τροφίμων μπορεί κανείς να παίρνει την σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού Αγιωργίτικου κόκκινου σταφυλιού Νεμέας “Γκελικος”, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής, υπό μορφή καψουλών και με την εμπορική ονομασία Vinogkelin.

Τρείς κάψουλες Vinogkelin περιέχουν ποσότητες αντιοξειδωτικών και ρεσβερατρόλης, όσες περιέχει ένα ποτήρι κρασί βιολογικού Γκέλικος Αγιωργίτικου ή 2 κουταλιές του βιολογικού γλυκού ιατρικού οίνου Γκελάντο.

Αυτό το συναρπαστικό πεδίο της πολύτιμης για τον άνθρωπο δυνητικής αντικαρκινικής δράσης του κόκκινου σταφυλιού  γενικότερα και ειδικότερα του κόκκινου Αγιωργίτικου Νεμέας αποτελεί εκτεταμένο πεδίο εργαστηριακής και κλινικής έρευνας, διεθνώς.

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

Zhou K, Raffoul JJ. Potential anticancer properties of grape antioxidants. J Oncol. 2012;2012:803294.

Προϊόντα από κόκκινο βιολογικό σταφύλι Αγιωργίτικο Νεμέας υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

Γκελάντο [Gkelanto]

Το “Γκελάντο”είναι φυσικός, γλυκύς, λιαστός, κόκκινος οίνος, που παράγεται από τη μοναδική ποικιλία αμπέλου που υπάρχει στη γη, του πασίγνωστου στον κόσμο Νεμεάτικου “Αγιωργίτικου, ιατρικών προδιαγραφών.

Το “Γκελάντο”είναι συμπυκνωμένος, βιολογικός κόκκινος οίνος, κρατερός, πλουσιότατος σε τανίνες και πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη. φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή Παρασκευάζεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, του αμπελώνα του Νίκου Γκέλη στη Νεμέα, Κορινθίας, χωρίς χημικά λιπάσματα ή άλλα φυτοφάρμακα (με πιστοποίηση ΔΗΩ).

Το “Γκελάντο”δεν περιέχει θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα και αλκοόλη (Vol 15%) είναι αυτοσυντηρούμενο.

Το “Γκελάντο”διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού. Συνεπώς, πίνοντας κανείς μικρή ποσότητα ”Γκελάντο” παίρνει μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα ιαματικά συστατικά του.

Το “Γκελάντο”εξ αιτίας των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των συστατικών του (ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή ) έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL), την οξείδωση της χοληστερόλης και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Τα παραπάνω συστατικά του Γκελάντο” διαθέτουν επίσης σειρά επιπρόσθετων καρδιοπροστατευτικών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων εξαιτίας της αντιαθηρωματοσκληρυντικής, αντιαρρυθμικής και αγγειοχαλαρωτικής δράσης τους [1].

Η ρεσβερατρόλη εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική της ιδιότητα ασκεί επωφελές αποτέλεσμα στην έναρξη και την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης, αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και τη δημιουργία αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, αναχαιτίζει την τροποποίηση των λιποπρωτεΐνών χαμηλής πυκνότητας και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, τροποποιεί τις επιπλοκές της αρτηριοσκλήρυνσης ή αθηρωματοσκλήρυνσης και διαθέτει καρκινοπροληπτικές ιδιότητες. [2, 4].

Η λήψη 1-2 κουταλιών της σούπας “Γκελάντο” ημερησίως αρκούν για να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης αρτηριοσκλήρυνσης ή αθηρωματοσκλήρυνσης (μια προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος, που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λιπιδίων και ινωδών στοιχείων στις αρτηρίες], η οποία θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας δημιουργίας καρδιοκυκλοφορικής νόσου. [3, 5].
Η ρεσβερατρόλη δρα επίσης και νευροπροστατευτικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer ή γεροντικής άνοιας [6].

Πίνοντας κανείς “Γκελάντο”προστατεύει το καρδιοκυκλοφορικό του σύστημα, την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος, προστατεύει τη συνολική του υγεία οπό εκφυλιστικές νόσους και καθυστερεί το γήραςευνοώντας έτσι τη μακροβιότητα του.

Η βαρηκοΐα μετά από έκθεση σε θόρυβο και ωτοτοξικά φάρμακα οφείλεται σε έναν αριθμό ακοολογικών και παθολογοανατομικών βλαβών στο εσωτερικό αυτί. Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ελεύθερες αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου, που συσσωρεύονται στο εσωτερικό αυτί μπορεί να είναι κοινός παράγοντας βλάβης, που οδηγεί σε βαρηκοΐα από έκθεση σε θόρυβο και από ωτοτοξικά φάρμακα [7].

Συνεπώς η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα, όπως η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού μπορεί να δράσει θετικά στην προστασία της ακοής. Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τη σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης (που υπάρχει στο κόκκινο κρασί και το “Γκελάντο” στην πρόληψη της βαρηκοΐας που σχετίζεται με ισχαιμία, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού [8].

Βιβλιογραφία

1. Leifert W,. Abeywardena M. Cardioprotective actions of grape polyphe­nols. Nutrition Research, Volume 28, Issue11, Pages 729 – 737.

2. Orallo F. Trans-resveratrol: a magical elixir of eternal youth? Curr Med Chem. 2008; 15(19): 1887-98.

3. Fan E, Zhang L, Jiang S, Bai Y. Beneficial effects of resveratrol on ath­erosclerosis. J Med Food. 2008 Dec; 11(4):610-4.

4. Leifert WR, Abeywardena MY. Cardioprotective actions of grape polyphenols. Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37

5. Das S, Das DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 20C7 Jun;2(2): 133.-8.

6. Karuppagounder SS, Pinto JT, Xu H, Chen LH, Seal MF, Gibson GE. Dietary supplementation with resveratrol reduces plaque pathology in a transgenic model of Alzheimer’s disease. Neurochem Int. 200

7. Kopke R, Allen KA, Henderson D, Hoffer M, Frenz D, Van de Water Τ. A radical demise. Toxins and trauma share common · pathways in hair death. Ann Ν Υ Acad Sci. 1999 Nov 28:884:171- 91.

8. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS, Effects of resvera­trol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg, 2003 Nov: 129(5) :463-70.

Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

Υπεύθυνος Διακίνησης: PHARMAGEL

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Νικόλαος Tζοβάρας

Tζοβάρας Νικόλαος,
Παθολόγος, Καίσαρη 5 Καλαμάτα, τηλ. 2721021562, 6972860993

e-mail: niktzovaras@gmail.com

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα: Παθήσεις του ήπατος, σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση, Ιατρική Διατροφολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.