Κλινικές μελέτες της αγχοκατασταλτικής δράσης του Μαγνησίου©

 Οι διαταραχές  που σχετίζονται με το άγχος είναι οι πιο συχνές διαταραχές  του θυμικού και της ψυχικής διάθεσης, που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό με επιπολασμό σε όλη τη ζωή πάνω από 15%. Τα επίπεδα του ιχνοστοιχείου μαγνησίου (Mg) στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζονται με υποκειμενικό άγχος, οδηγώντας στην πρόταση ότι η συμπληρωματική χορήγηση  Mg μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα του  άγχους [1].

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό κατιόν που εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης και της ενδοκυτταρικής μεταγωγής σήματος. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη χρησιμότητά του σε νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα επίπεδα μαγνησίου μειώνονται κατά την πορεία αρκετών ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα κατάθλιψης [2].

Στη βιβλιογραφία υπάρχουν δημοσιευμένες τρείς κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, με τις οποίες μελετήθηκαν  οι αντιαγχωτικές επιδράσεις της αυξημένης πρόσληψης μαγνησίου σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες [3-5]. Και στις τρεις αυτές μελέτες αποδείχτηκε η αντιαγχωτική δράση του μαγνησίου.

Στην πρώτη μελέτη, σε μια ομάδα ατόμων, επί 28 ημέρες χορηγήθηκε μια  πολυβιταμίνη που περιείχε μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου και ασβεστίου και παρατηρήθηκε δραματική μείωση της  ψυχολογικής δυσφορίας [σύμφωνα με το Ερωτηματολόγιο Γενικής Υγείας – 28 [General Health Questionnaire – 28  (GHQ-28), που  είναι ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς που χρησιμοποιείται ως εργαλείο καταγραφής  της ψυχολογικής ευεξίας]  σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο που πήρε μια δεύτερη ομάδα ατόμων, των οποίων επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα του άγχους, παίρνοντας εικονικό φάρμακο [3].

Τα αποτελέσματα από το HADS [Hospital Anxiety and Depression Scale, Νοσοκομειακή Κλίμακα Άγχους και Κατάθλιψης], που είναι ένα εργαλείο 14 ερωτήσεων, με το οποίο μετράται το άγχος και η κατάθλιψη,   έδειξαν επίσης μείωση του άγχους για την ομάδα θεραπείας.  Τα αποτελέσματα έγιναν πιο έντονα καθώς προχωρούσε η θεραπεία με πολυβιταμίνες, αλλά δεν μπορούσαν να συνδεθούν αποκλειστικά με τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2000 εξέτασε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων μαγνησίου και βιταμίνης Β6 στο άγχος που σχετίζεται με την προεμμηνορρυσία [4]. 

Στις γυναίκες δόθηκε 1) μαγνήσιο, 2) Βιταμίνη Β6 , 3) ​​μαγνήσιο + Β 6 και 4) εικονικό φάρμακο για τέσσερις εμμηνορροϊκούς κύκλους, αντίστοιχα. Η μέση πρόσληψη μαγνησίου για αυτή τη μελέτη ήταν περίπου 300 mg ημερησίως. Ζητήθηκε από τις γυναίκες να κρατήσουν ένα αρχείο καταγραφής των συμπτωμάτων τους και να τις κατηγοριοποιήσουν σε έξι ομάδες: άγχος, λαχτάρα, κατάθλιψη, ενυδάτωση, άλλα και συνολικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός μαγνησίου και βιταμίνης Β6 δημιούργησε ένα συνεργικό συναίσθημα που παρείχε στις γυναίκες τη μεγαλύτερη ανακούφιση από το προεμμηνορροϊκό άγχος. Ωστόσο, η μονοθεραπεία με μαγνήσιο αποδείχθηκε ότι παρέχει αποτελέσματα παρόμοια με το εικονικό φάρμακο.

Η τρίτη κλινική μελέτη διεξήχθη το 2004 και διερεύνησε τις επιδράσεις τριών ενώσεων σε συνδυασμό, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, έναντι του εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με διάγνωση GAD [generalized anxiety disorder, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή](n = 264) [5]. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι μια κατάσταση υπερβολικής ανησυχίας για καθημερινά θέματα και καταστάσεις. Διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τόσο το συμπλήρωμα που περιέχει μαγνήσιο, όσο και το εικονικό φάρμακο μείωσαν δραστικά τα συστήματα άγχους που βασίζονται στο HAMA [βαθμολογία της κλίμακας αξιολόγησης άγχους Hamilton] , μια προσωπική αξιολόγηση και την αξιολόγηση ενός γιατρού, υπονοώντας μια πιθανή επίδραση εικονικού φαρμάκου για αυτή τη θεραπεία. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι ένα από τα εκχυλίσματα βοτάνων που περιέχονται στο παρασκεύασμα σχετίζεται στενά με την παπαρούνα του οπίου, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην οφείλονται στη δράση του μαγνησίου.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί, φαίνεται ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του άγχους και των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες, μέταλλα και εκχυλίσματα βοτάνων.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη μονοθεραπεία με μαγνήσιο και τη φαρμακολογία της για να προσδιοριστεί εάν το ίδιο το μαγνήσιο διαθέτει αγχολυτικά χαρακτηριστικά. Συνολικά, η διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο είναι γενικά καλά ανεκτά με πολύ λίγες αναφερόμενες παρενέργειες.

Aν αποφασιστεί η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου σε άτομα με ήπιο έως μέτριο άγχος  [1] επιλέγεται το Magnigkel, του οποίου η κάθε κάψουλα περιέχει 28,5mg Ταυρικό Μαγνήσιο και 143mg  Kιτρικό Μαγνήσιο. To πλεονέκτημα του Magnigkel είναι ότι αυξάνει  τα επίπεδα του μαγνησίου στον εγκεφαλικό ιστό πιο αποτελεσματικά από άλλες μορφές μαγνησίου που δοκιμάστηκαν [6, 7].

To μείγμα αυτό είναι εξαιρετικά ευαπορρόφητο και επιτρέπει σύντομα να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις του μαγνησίου στον εγκέφαλο και τους μυς. Η δοσολογία του Magnigkel είναι μία κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό για ένα μήνα. Σε περίπτωση παρουσίας επίμονου χρόνιου άγχους και στρες το Magnigkel μπορεί να συνδυαστεί με το Calmagkel, του οποίου κάθε κάψουλα περιέχει 150mg L-θεανίνης. Το Calmagkel μπορεί να ληφθεί 40 λεπτά προ του ύπνου. Αν το στρες είναι πολύ έντονο μπορεί να χορηγηθεί μια κάψουλα Calmagkel πρωί, μεσημέρι και βράδυ με το φαγητό.

Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Boyle NB, Lawton C, Dye L.The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients. 2017 Apr 26;9(5):429

2.Botturi A, Ciappolino V, Delvecchio G, Boscutti A, Viscardi B, Brambilla P.The Role and the Effect of Magnesium in Mental Disorders: A Systematic Review. Nutrients. 2020 Jun 3;12(6):1661

3.Carroll D, Ring C, Suter M, Willemsen G. The effects of an oral multivitamin combination with calcium, magnesium, and zinc on psychological well-being in healthy young male volunteers: a double-blind placebo-controlled trial. Psychopharmacology (Berl) 2000;150:220–225

4.De Souza MC, Walker AF, Robinson PA, Bolland K. A synergistic effect of a daily supplement for 1 month of 200 mg magnesium plus 50 mg vitamin B6 for the relief of anxiety-related premenstrual symptoms: a randomized, double-blind, crossover study. J Womens Health Gend Based Med. 2000;9:131–139.

5.Hanus M, Lafon J, Mathieu M. Double-blind, randomised, placebo-controlled study to evaluate the efficacy and safety of a fixed combination containing two plant extracts (Crataegus oxyacantha and Eschscholtzia californica) and magnesium in mild-to-moderate anxiety disorders. Curr Med Res Opin. 2004;20:63–71.

6.Bagatela BS, Lopes IP, do Amaral Pupo IC, et al. Biochemical and hematological study of the supplementation with ATAMg, a new source of N-acetyl-based organic magnesium, on bioavailability. Journal of Society for development in new net environment in B&H (HealthMED). 2018;12(4):187-9.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.