Τα ευεργετικά αποτελέσματα της L-Θεανίνης στην υγεία©

Η L-θεανίνη είναι ένα φυσικό μη πρωτεϊνικό αμινοξύ (γάμμα γλουταμυλαιθυλαμίδιο), το οποίο ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει στα φύλλα του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis) από Ιάπωνες ερευνητές το 1949 [1]. Έχει βρεθεί ότι η L-Θεανίνη παίζει νευροπροστατευτικό ρόλο στην άνοια και ιδιαίτερα στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.

Η L-θεανίνη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα ποικίλων αντινεοπλασματικών παραγόντων στα κύτταρα[2]. Ως γνωστόν, τα αμινοξέα είναι βασικά δομικά στοιχεία για την παραγωγή πρωτεϊνών. Όμως η L-θεανίνη απέχει πολύ από το να είναι απαραίτητο αμινοξύ. Η L-θεανίνη εκτός του ότι αποτελεί ένα από τα συστατικά των φύλλων του πράσινου τσαγιού, ανευρίσκεται επίσης και σε ορισμένα μανιτάρια, όπως το  Bay Bolete Imleria badia ή Xerocomus badius ) [3]

Κύρια πηγή της L-θεανίνης είναι τα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Έχει υπολογιστεί ότι η L-θεανίνη αποτελεί το 1-2% του βάρους μιας ποσότητας φύλλων του πράσινου τσαγιού. Η L- θεανίνη προσδίδει στο πράσινο τσάι τη χαρακτηριστική γεύση του, μετά τον βρασμό των φύλλων του [4].

Το πράσινο τσάι που καλλιεργείται υπό σκιάν, όπως αυτό που χρησιμοποιείται για το πράσινο τσάι matcha, μπορεί να περιέχει περισσότερη L-θεανίνη από άλλες ποικιλίες τσαγιού [5].

 Επιπλέον,  η ποιότητα και η τιμή των τσαγιών εξαρτάται πολύ από την  περιεκτικότητα τους σε L-θεανίνη [6].

Η επινόηση σύγχρονων τεχνικών συνέβαλε στην φθηνή και εύκολη απομόνωση της L-θεανίνης από τα φύλλα του πράσινου τσαγιού.

Νευροβιολογικά αποτελέσματα της L-θεανίνης του πράσινου τσαγιού .

Η L-θεανίνη (η-αιθυλογλουταμικό οξύ),  έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω των αναφερόμενων επιδράσεων της  στο κεντρικό νευρικό σύστημα [7]

Η L-θεανίνη  που προσλαμβάνεται πίνοντας πράσινο τσάι ή παίρνοντάς την συμπληρωματικά  απορροφάται από το έντερο, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και εύκολα διαπερνά τον αιματεγκεφαλικό φραγμό, όπου ασκεί μια ποικιλία νευροφυσιολογικών και φαρμακολογικών επιδράσεων. 

Το πιο καλά τεκμηριωμένο αποτέλεσμα της δράσης της L-θεανίνης  είναι η  εμφανής  αγχολυτική και λόγω λύσης του άγχους κατευναστική  δράση της. Αυτό οφείλεται στη αύξηση της δραστηριότητας   των ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών και στην  πιθανή τροποποίηση των επιπέδων της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου [7]. 

Έχει επίσης αποδειχθεί πρόσφατα ότι αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών καταδεικνύει νευροπροστατευτικές επιδράσεις μετά από εγκεφαλικό έμφραγμα και τραυματισμό, αν και οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί αυτής της δράσης δεν είναι πλήρως διευκρινισμένοι.

 Η L-θεανίνη προκαλεί βελτίωση της γνωσιακής  λειτουργίας,  περιλαμβανομένης της ικανότητας μάθησης και της μνήμης, όπως περιγράφεται σε μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους και πειραματόζωα.

Αυτό πιθανόν προκαλείται  μέσω της μείωσης της εξαρτώμενης από το  NMDA (N-methyl-d-aspartate) μακράς διαρκείας,  ενίσχυσης των νευρώνων CA1 του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο (LTP, Long-term potentiation in the CA1 ippokampus) και της αύξησης της  ανεξάρτητης από το NMDA  μακράς διαρκείας  ενίσχυσης (LTP ) των νευρώνων CA1 του ιπποκάμπου.

 Επιπλέον, η χορήγηση L-θεανίνης προκαλεί επιλεκτικές αλλαγές στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα με ταυτόχρονες αυξήσεις στην επιλεκτική προσοχή κατά την εκτέλεση των διανοητικών εργασιών. 

Υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν επίσης έναν υποσχόμενο ρόλο  της L-θεανίνης  στην ενίσχυση της θεραπείας της σχιζοφρένειας, ενώ σε ζωικά μοντέλα κατάθλιψης αναφέρονται  θετικές βελτιώσεις μετά τη χορήγηση της L-θεανίνης. 

Σε μερικές μελέτες έχουν αρχίσει να εξετάζουν  ένα πιθανό ρόλο  της L-θεανίνης στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας  και συζητούνται θεωρητικές παρεκτάσεις του  θεραπευτικού ρόλου της L-θεανίνης και σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως οι διαταραχές άγχους, η διαταραχή πανικού, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) και διπολική διαταραχή [7].

Τα κλινικά αποτελέσματα της L-θεανίνης

Υποστηρίζεται ότι  πολλά από τα κλινικά αποτελέσματα της L-θεανίνης προκαλούνται εξ αιτίας της δομικής της ομοιότητας  με την L-γλουταμίνη (ένα κοινό αμινοξύ) και το γλουταμικό (ένας νευροδιαβιβαστής) [8]. 
Σε προκαταρκτικές μελέτες  που έχουν γίνει περιγράφονται οι εξής δράσεις της  L-θεανίνης:
1.Αυξάνει τις συγκεντρώσεις των επιπέδων της  εγκεφαλικής σεροτονίνης, ντοπαμίνης και GABA [8].
2.Επιδεικνύει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις [9].
3.Αναστέλλει το γλουταμινικό, που είναι ένας «διεγερτικός» νευροδιαβιβαστής [8].

ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ L-ΘΕΑΝΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

1. Υποστηρίζει την ψυχική χαλάρωση, τη συγκέντρωση της προσοχής και την πνευματική διαύγεια.

Η έρευνα δείχνει ότι η L-θεανίνη τροποποιεί τη συμπεριφορά της καφεΐνης του τσαγιού, κάνοντάς την να συμπεριφερθεί διαφορετικά από την καφεΐνη του καφέ [10].

Ηλεκτροεγκεφαλογραφικές μελέτες  έχουν δείξει ότι η L-θεανίνη σε δόση 50-200 mg, μόνη της ή σε συνδυασμό με καφεΐνη, υποστηρίζει τη δραστηριότητα των άλφα κυμάτων του εγκεφάλου [11, 12, 13].

Τα κύματα άλφα του εγκεφάλου σχετίζονται με μια κατάσταση ήρεμης συγκέντρωσης (calm focus) ή «χαλάρωσης της εγρήγορσης ή συναγερμού» [14].

Μια άλλη ηλεκτροεγκεφαλική μελέτη  αναφέρει ότι η λήψη 25mg  L-θεανίνης ημερησίως υποστηρίζουν τη δραστηριότητα των κυμάτων θήτα  και μπορεί να βελτιωθεί η  μνήμη και η γνωσιακή ικανότητα [15].

Η L-θεανίνη αυξάνει την ικανότητα προσοχής και στο χρόνο αντίδρασης σε υγιή φυσιολογικά άτομα με επιρρέπεια στο να εκδηλώνουν έντονο άγχος [16].

2. Υποστηρίζει μια υγιή αντίδραση στο στρες

Πολλές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση L-θεανίνης ευνοεί  μια  υγιεινότερη  απόκρισης σε στρεσογόνες  καταστάσεις.

Είναι γνωστόν ότι η η L-θεανίνη αποκλείει τη σύνδεση  του L-γλουταμικού οξέος  με τους υποδοχείς του γλουταμικού στον εγκέφαλο και ότι προκαλεί αντιστρές αποτελέσματα,  αναστέλλοντας τη διέγερση των νευρώνων του εγκεφαλικού φλοιού.

Η L-θεανίνη όχι μόνο περιορίζει το άγχος αλλά μειώνει και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται σε καταστάσεις υψηλού στρες [17].

Σε μια άλλη μελέτη περιγράφεται ότι η η καθημερινή χορήγηση 200mg L-θεανίνης  φάνηκε ότι προήγαγε την ηρεμία μετά από καταστάσεις πολυδιεργασίας (multitasking) και ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση να εμφανίζουν άγχος [18].

Η χορήγηση L-θεανίνης σε υγιείς ενήλικες με στρες έχει τη δυνατότητα να τους προάγει την ψυχική υγεία και να βελτιώσει τις γνωσιακές διαταραχές τους εξ αιτίας του στρες. Αυτό σημαίνει ότι η L-Θεανίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο στα άτομα με υψηλό στρες [19].

3. Η L-θεανίνη υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου 

Είναι αποδεδειγμένο ότι η L-θεανίνη διέρχεται μέσα από τον αιματεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου. Αυτή η δυνατότητα συνοδεύεται από τα παρακάτω αποτελέσματα [20]:

Σε καλλιέργειες αδιαφοροποίητων προγεννητικών νευρικών κυττάρων προάγει την ανάπτυξή τους και επιταχύνει τη νευρογένεση [21].

 Η L-θεανίνη ασκεί νευροπροστατευτική δράση  αναστέλλοντας την παραγωγή επιβλαβούς νιτρικού οξειδίου και προλαβαίνοντας την τροποποίηση των νευρομεταβιβαστών στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου [22].

Η L-θεανίνη μπορεί να εκμηδενίσει νευροτοξίνες [23].

Η L-θεανίνη αποκλείει   τη σύνδεση του L-γλουταμικού οξέος στους εγκεφαλικούς υποδοχείς του γλουταμικού . Το γλουταμικό είναι ένας  νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το άγχος και θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων [8].

Εκτός από την υποστήρηξη της ηρεμίας της συγκέντρωσης της προσοχής και της υγιούς απόκρισης στο στρες  η L-θεανίνη μπορεί  να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου.

4. Η L-θεανίνη μπορεί να υποστηρίξει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Η συμπληρωματική χορήγηση L-θεανίνης σε πρωταθλητές, που υποβλήθηκαν σε έντονες ασκήσεις προκάλεσε  ελάττωση του αριθμού μερικών κυτταροτοξικών κυττάρων και την αύξηση της αναλογίας των Τ ρυθμιστικών κυττάρων (Tregs) προς τα κυτταροτοξικά κύτταρα.

Παρά τούτο, προκάλεσε και ένα  επωφελές αποτέλεσμα στη διαταραγμένη ισορροπία της αναλογίας των Th1/Th2 κυττάρων, όπως αυτό φάνηκε από την ελάττωση της συγκέντρωσης της IL-10 [24].

Η L-θεανίνη, όπως φάνηκε σε πειραματόζωα βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας το βάρος του σπλήνα, τροποποιώντας την ισορροπία των Th2/Th1 λεμφοκύττάρων, ελαττώνοντας τα επίπεδα της κορτικοστερόνης  του ορού, αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης και 5-υδροξυτρυπταμίνης του εγκεφάλου και ρυθμίζοντας την έκφραση του mRNA  των ισομερών της φωσφολιπάσης  C (PLC)  στην καρδιά [25].

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital, η L-θεανίνη μπορεί να υποστηρίξει μια υγιή ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη [26] και να υποστηρίξει τη φυσική αντιφλεγμονώδη απόκριση του σώματός, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τα άτομα με άσθμα [27].

5. Η L-θεανίνη μπορεί να  βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Η L- θεανίνη προκαλεί στον άνθρωπο τροποποίηση της α δραστηριότητας του εγκεφάλου, όπως αυτό καταγράφεται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα. Ασκεί ταυτόχρονα επωφελή αποτελέσματα στην ψυχική διάθεση και παίζει και προάγει την καλή ποιότητα του ύπνου.

Οι χρόνιες διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και μπορεί να είναι αιτιολογικοί παράγοντες εκδήλωσης ορισμένων  χρόνιων  ασθενειών όπως η κατάθλιψη, παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα περισσότερα υπναγωγά ή υπνωτικά  φάρμακα, που χορηγούνται σήμερα, είναι ηρεμιστικά και σχετίζονται με τη δημιουργία εθισμού και εξάρτησης από αυτά και η δράση τους συνοδεύεται και από δυσάρεστες  παρενέργειες.

Η L-θεανίνη προάγει τη χαλάρωση  χωρίς να είναι ηρεμιστικό,  δρα χωρίς να  προκαλεί υπνηλία και προάγει την καλή ποιότητα του ύπνου μεσω της αγχόλυσης. Έτσι η L-θεανίνη είναι ένα ασφαλές φυσικό βοήθημα ύπνου [28].

Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη μπορεί να  είναι ένα επωφελές εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου των ηλικιωμένων μέσω της καταστολής του στρες [29].

Έχει βρεθεί ότι η χορήγηση  400 mg L-θεανίνης ημερησίως είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη βελτίωση ορισμένων πτυχών της ποιότητας του ύπνου σε αγόρια που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Δεδομένου ότι τα προβλήματα ύπνου είναι μια κοινή συν-νοσηρότητα που σχετίζεται με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας  και επειδή ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να συνδέεται αιτιολογικά με αυτή τη διαταραχή, η L-θεανίνη μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ασφαλή και σημαντική συμπληρωματική θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας  στην παιδική ηλικία [30]

 Έχει βρεθεί ότι η  χρόνια (8 εβδομάδων) χορήγηση L-θεανίνης σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη είναι ασφαλής και έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στα καταθλιπτικά συμπτώματα, το άγχος, τη διαταραχή του ύπνου και τις γνωσιακές διαταραχές, που συνοδεύουν τη νόσο [31]

Επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος L-Θεανίνης
Η L-θεανίνη μπορεί να προσληφθεί καταναλώνοντας διάφορους τύπους τσαγιών, όπως λευκό, πράσινο ή μαύρο τσαί  ή χρησιμοποιώντας συμπληρώματα L- θεανίνης.

Το πράσινο τσάι  συνήθως  περιέχει  1-2% L-θεανίνης κατά ξηρό βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μικρό κουταλάκι του τσαγιού, που περιέχει 3 γραμμάρια πράσινου τσαγιού θα πρέπει να έχει κάπου μεταξύ 30-60 mg L-θεανίνης [32].

Το απότομο και μακρύτερης διάρκειας βράσιμο του πράσινου τσαγιού  μπορεί να εκχυλίζει αποτελεσματικότερα την L-θεανίνη [33]. 

Η προσθήκη μικρής ποσότητες γάλακτος στο πράσινο τσάι δεν επηρεάζει τα επίπεδα  της L-θεανίνης, ενώ  η προσθήκη μεγάλης ποσότητας  γάλακτος μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του ροφήματος σε L-θεανίνη [34]

Γίνεται κατανοητό ότι είναι πρακτικά αδύνατη η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ροφημάτων πράσινου τσαγιού με στόχο την πρόσληψη χρήσιμων ποσοτήτων L- θεανίνης, διότι το πράσινο τσάι περιέχει και καφεΐνη.

Γι΄αυτό επιλέγεται ένα συμπλήρωμα φυσικής  L-θεανίνης, που φέρεται υπό μορφή καψουλών. Το Calmagkel  περιέχει  150mg φυσικής L-θεανίνης, η οποία  είναι εξαιρετικά ασφαλής, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το FDA των ΗΠΑ συνιστά ως μέγιστη ημερήσια πρόσληψη L-θεανίνης τα 1200mg [35].

Συνήθως μπορεί ένας ενήλικος να χρησιμοποιήσει από 1-3 κάψουλες Calmagkel ημερησίως, παίρνοντας την τελευταία κάψουλα προ του ύπνου.

Αν κάποιο άτομο παίρνει διάφορα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του, αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την L-θεανίνη.

Παιδιά, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και άτομα με ιατρικές παθήσεις θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν δοκιμάσουν την L-θεανίνη.

Tο Calmagkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 20.53  Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1.Theanine: From Wikipedia, the free encyclopedia

2.Sharma E, Joshi R, Gulati A.l-Theanine: An astounding sui generis integrant in tea.
Food Chem. 2018 Mar 1;242:601-610.

3.JianLiPingLiFangLiu. Production of theanine by Xerocomus badius(mushroom) using submerged fermentation. LWT – Food Science and Technology. Volume 41, Issue 5, June 2008, Pages 883-889

4.Shu Kaneko 1Kenji KumazawaHideki MasudaAndrea HenzeThomas Hofmann Molecular and Sensory Studies on the Umami Taste of Japanese Green Tea. J Agric Food Chem. . 2006 Apr 5;54(7):2688-94.  doi: 10.1021/jf0525232.

5.Keiko Unno 1 2Daisuke Furushima 3Shingo Hamamoto 4Kazuaki Iguchi 5Hiroshi Yamada 6Akio Morita 7Hideki Horie 8Yoriyuki Nakamura 9 Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials. Nutrients. . 2018 Oct 10;10(10):1468.  doi: 10.3390/nu10101468.

6.Qiongxian Yan,  Haiou Tong,  Shaoxun Tang,  Zhiliang Tan,  Xuefeng Han,  and Chuanshe Zhou. L-Theanine Administration Modulates the Absorption of Dietary Nutrients and Expression of Transporters and Receptors in the Intestinal Mucosa of Rats. Biomed Res Int. 2017; 2017: 9747256.Published online 2017 Jul 24. doi: 10.1155/2017/9747256

7.Anne L Lardner Neurobiological Effects of the Green Tea Constituent Theanine and Its Potential Role in the Treatment of Psychiatric and Neurodegenerative Disorders. Nutr Neurosci. . 2014 Jul;17(4):145-55.

8.Pradeep J Nathan 1Kristy LuM GrayC Oliver. The Neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): A Possible Neuroprotective and Cognitive Enhancing Agent. J Herb Pharmacother. . 2006;6(2):21-30.

9.Jackson Williams 1 2Domenico Sergi 3Andrew J McKune 1 2 4 5Ekavi N Georgousopoulou 1 2 6Duane D Mellor 1 2Nenad Naumovski 1 2 The Beneficial Health Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine in Animal Models: Promises and Prospects for Human Trials. Phytother Res. . 2019 Mar;33(3):571-583.

10.Crystal F Haskell 1David O KennedyAnthea L MilneKeith A WesnesAndrew B Scholey The Effects of L-theanine, Caffeine and Their Combination on Cognition and Mood. Biol Psychol. . 2008 Feb;77(2):113-22.

11.Simon P. Kelly, Manuel Gomez-Ramirez, Jennifer L. Montesi, John J. Foxe.  L-Theanine and Caffeine in Combination Affect Human Cognition as Evidenced by Oscillatory alpha-Band Activity and Attention Task Performance. The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 8, August 2008, Pages 1572S–1577S,

12.Russ Mason.  200 mg of Zen: L-Theanine Boosts Alpha Waves, Promotes Alert Relaxation.Alternative and Complementary Therapies. April 20017(2):91-95

13.Anna C Nobre PhD , Anling Rao PhD and Gail N Owen PhD Asia Pac J Clin L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Nutr 2008;17 (S1):167-168 167 Original Article

14.Russ Mason.  200 mg of Zen: L-Theanine Boosts Alpha Waves, Promotes Alert Relaxation.Alternative and Complementary Therapies. April 20017(2):91-95

15.AkikoHigashiyamaaHla HlaHtaybMakotoOzekibLekh R.JunejabMahendra P.Kapoorb Effects of l-theanine on attention and reaction time response.  Journal of Functional Foods, Volume 3, Issue 3, July 2011, Pages 171-178

16.Akiko Higashiyama, Hla Hla Htay, Makoto Ozeki, Lekh R.Juneja, Mahendra P.Kapoor. Effects of l-theanine on attention and reaction time response. Journal of Functional Foods. Volume 3, Issue 3, July 2011, Pages 171-178

17.Ai Yoto 1Mao MotokiSato MuraoHidehiko Yokogoshi Effects of L-theanine or Caffeine Intake on Changes in Blood Pressure Under Physical and Psychological Stresses. J Physiol Anthropol . 2012 Oct 29;31(1):28.

18.David J. White,1 Suzanne de Klerk,2 William Woods,3 Shakuntla Gondalia,1 Chris Noonan,4 and Andrew B. Scholey1,* Anti-Stress, Behavioural and Magnetoencephalography Effects of an l-Theanine-Based Nutrient Drink: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial.Nutrients. 2016 Jan; 8(1): 53. Published online 2016 Jan 19. doi: 10.3390/nu8010053

19.Shinsuke HideseShintaro Ogawa , Miho Ota , Ikki Ishida , Zenta Yasukawa , Makoto Ozeki , Hiroshi Kunugi  Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients . 2019 Oct 3;11(10):2362.  doi: 10.3390/nu11102362.

20.Chengjian Li, Haiou Tong, Qiongxian Yan, Shaoxun Tang, Xuefeng Han, Wenjun Xiao, and Zhiliang Tan L-Theanine Improves Immunity by Altering TH2/TH1 Cytokine Balance, Brain Neurotransmitters, and Expression of Phospholipase C in Rat Hearts. Med Sci Monit. 2016; 22: 662–669.

21.Yukio Yoneda.. An L-Glutamine Transporter Isoform for Neurogenesis Facilitated by L-Theanine. Neurochem Res. 2017 Oct;42(10):2686-2697.

22.Sumit Jamwal 1 2Puneet Kumar 3 L-theanine, a Component of Green Tea Prevents 3-Nitropropionic Acid (3-NP)-Induced Striatal Toxicity by Modulating Nitric Oxide Pathway. Mol Neurobiol. . 2017 Apr;54(3):2327-2337.

23. Mika Takeshima, Ikuko Miyazaki, Shinki Murakami, Taizo Kita, Masato Asanumal-.Theanine protects against excess dopamine-induced neurotoxicity in the presence of astrocytes. J Clin Biochem Nutr. 2016 Sep; 59(2): 93–99

24.A Juszkiewicz , A Glapa , P BastaE Petriczko  K Żołnowski , B Machaliński , J Trzeciak , K Łuczkowska , A Skarpańska-Stejnborn. The Effect of L-theanine Supplementation on the Immune System of Athletes Exposed to Strenuous Physical Exercise. J Int Soc Sports Nutr. . 2019 Feb 15;16(1):7.

25.Chengjian Li , Haiou TongQiongxian YanShaoxun Tang , Xuefeng Han , Wenjun Xiao , Zhiliang Tan. L-Theanine Improves Immunity by Altering TH2/TH1 Cytokine Balance, Brain Neurotransmitters, and Expression of Phospholipase C in Rat Hearts. Med Sci Monit. . 2016 Feb 28;22:662-9.  doi: 10.12659/msm.897077.

26. Arati B. Kamath, Lisheng Wang, Hiranmoy Das, Lin Li, Vernon N. Reinhold, and Jack F. Bukowski.  Antigens in tea-beverage prime human Vγ2Vδ2 T cells in vitro and in vivo for memory and nonmemory antibacterial cytokine responses. PNAS May 13, 2003 100 (10) 6009-6014

27. Hwang Y. P., Jin S. W., Choi J. H., et al. Inhibitory effects of l-theanine on airway inflammation in ovalbumin-induced allergic asthma. Food and Chemical Toxicology. 2017;99(1):162–169. doi: 10.1016/j.fct.2016.11.032. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

28. Theertham P RaoMotoko Ozeki , Lekh R Juneja1 In Search of a Safe Natural Sleep Aid. J Am Coll Nutr, . 2015;34(5):436-47.

29.Keiko Unno,* Shigenori NodaYohei Kawasaki, Hiroshi YamadaAkio MoritaKazuaki Iguchi, andYoriyuki Nakamura. Ingestion of green tea with lowered caffeine improves sleep quality of the elderly via suppression of stress. J Clin Biochem Nutr. 2017 Nov; 61(3): 210–216.

30.Michael R Lyon 1Mahendra P KapoorLekh R Juneja The Effects of L-theanine (Suntheanine®) on Objective Sleep Quality in Boys With Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Altern Med Rev. . 2011 Dec;16(4):348-54.

31.Shinsuke Hidese , Miho Ota , Chisato Wakabayashi , Takamasa Noda , Hayato Ozawa , Tsutomu Okubo , Hiroshi Kunugi .  Effects of Chronic L-Theanine Administration in Patients With Major Depressive Disorder: An Open-Label Study. Acta Neuropsychiatr. . 2017 Apr;29(2):72-79.

32.Anna C Nobre PhD2 , Anling Rao PhD2 and Gail N Owen PhD. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state . Asia Pac J Clin Nutr 2008;17 (S1):167-168

33.Anling Rao PhD2 and Gail N Owen PhD1L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state Anna C Nobre PhD2. Asia Pac J Clin Nutr 2008;17 (S1):167-168

34. Emma K.KeenanaMike D.A.FinniebPaul S.JonesbPeter J.RogersaCaroline M.Priestleyb. How much theanine in a cup of tea? Effects of tea type and method of preparation. Food Chemistry. Volume 125, Issue 2, 15 March 2011, Pages 588-594

35. Jackson Williams  et \l. l-Theanine as a Functional Food Additive: Its Role in Disease Prevention and Health Promotion. Beverages 2016, 2(2), 13; https://doi.org/10.3390/beverages2020013

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *