ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ©

 

Η χρησιμοποίηση παραγόντων που συγκαλύπτουν την κακοσμία, όπως οι στοματοπλύσεις με διάφορα στοματικά διαλύματα, στοματικούς ψεκασμούς, φθοριούχες οδοντόκρεμες, δισκία μινθόλης ή το μάσημα τσίχλας ή μαστίχας Χίου ασκούν σύντομα αποτελέσματα, που δεν εξαλείφουν, αλλά συγκαλύπτουν την κακοσμία, προσωρινά [2, 3].

Οι στοματοπλύσεις με αραιώσεις μειγμάτων αιθερίων ελαίων μπορεί να εξασφαλίσουν μακρόχρονα ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς περιορίζουν τα αρνητικά κατά Gram αναερόβια και τα βακτηρίδια που παράγουν πτητικές θειούχες δύσοσμες χημικές ενώσεις [4].

Ο σημαντικός περιορισμός του αριθμού αυτών των βακτηριδίων, που εδρεύουν στις οδοντικές πλάκες και στη ράχη της γλώσσας, μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί στην εξήγηση της αποτελεσματικότητας των στοματοπλύσεων με διάλυμα αιθερίων ελαίων, καθώς περιορίζουν την υπερουλική πλάκα και την ουλίτιδα. Η αποτελεσματικότητά τους επεκτείνεται και στον έλεγχο της ενδογενούς κακοσμίας του στόματος για μακρές  χρονικές περιόδους [4].

Οι στοματοπλύσεις με διαλύματα αιθερίων ελαίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποσμητικό  του στόματος, ανάλογα με τα αποσμητικά του δέρματος, όπως τα αποσμητικά σαπούνια που εξαφανίζουν χωρίς να τις καλύπτουν, τις δυσάρεστες οσμές του σώματος.

Το μείγμα αιθερίων ελαίων του διαλύματος  Rochalitex εξυπηρετούν διπλό σκοπό. Πρώτον δρουν ως ισχυρά αποσμητικά του στοματοφάρυγγα και δεύτερον επειδή αυξάνουν τη στυτικότητα της σταφυλής και της μαλακής υπερώας μπορεί να καταστείλουν το μη παθολογικό ροχαλητό.

Αρκούν  4 σταγόνες του Rochalitex να αραιώνονται σε  τρία τέταρτα του ποτηριού νερό και να γίνονται γαργάρες προ του ύπνου.

Για την ευοσμία του στόματος μπορεί να  γίνονται οι ίδιες γαργάρες τρείς φορές την ημέρα, όποτε κρίνει σκόπιμο ο χρήστης, χωρίς παρενέργειες, δεδομένου ότι το Rochalitex δεν είναι φάρμακο, αλλά είναι ένα μείγμα 11 αιθερίων ελαίων, σε ειδική αναλογία.

Αν η κακοσμία του στόματος οφείλεται σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ή άλλου τύπου φλεγμονές του στοματοφάρυγγα (π.χ. χρονία αμυγδαλίτιδα) ή του ρινοφάρυγγα (χρονία ρινοφαρυγγίτιδα) αντιμετωπίζεται θεραπευτικά από τον οδοντίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο. Όμως  συμπληρωματικά μπορεί να γίνονται στοματοπλύσεις και γαργάρες  με το διάλυμα Εvosmin και το Rochalitex.

To Evosmin περιέχει διάλυμα αλόης και εκχύλισμα νεραντζιού. Οι γαργάρες και οι στοματοπλύσεις με το Evosmin μπορεί να γίνονται, γεμίζοντας ένα μικρό κουταλάκι ή ένα  καπάκι του φιαλιδίου, που περιέχει το διάλυμα.

 Μια κακοσμία του στόματος που δεν υποχωρεί με τα παραπάνω μη φάρμακα θα πρέπει να ερευνάται από οδοντίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διάγνωση των αιτίων και τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.S R PorterC Scully, Oral malodour (halitosis)  BMJ. 2006 Sep 23; 333(7569): 632–635. doi:  [10.1136/bmj.38954.631968.AE]

2. Haghgoo R, Abbasi F.  Evaluation of the use of a peppermint mouth rinse for halitosis by girls studying in Tehran high schools. J Int Soc Prev Community Dent. 2013 Jan; 3(1):29-31.[PubMed] [Ref list]

3. Uditi KapoorGaurav SharmaManish Juneja, and Archna Nagpal Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management. Eur J Dent. 2016 Apr-Jun; 10(2): 292–300.doi:  [10.4103/1305-7456.178294]

4. Fine DHFurgang DSinatra KCharles CMcGuire AKumar LD. In vivo antimicrobial effectiveness of an essential oil-containing mouth rinse 12 h after a single use and 14 days’ use. J Clin Periodontol. 2005 Apr;32(4):335-40

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.