Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©

 Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Όλα τα ζώα φυσιολογικά χρειάζονται ύπνο. Ο ύπνος είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής, τόσο σημαντικό, όσο το φαγητό και το νερό. Οι άνθρωποι αφιερώνουν περίπου το ένα τρίτο της ζωής τους στον ύπνο.

Αλλά ο ύπνος δεν είναι μια απλή κατάσταση ανάπαυσης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγονται ορμόνες όπως η μελατονίνη, η οποία είναι μια σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης χημική ουσία. Η μελατονίνη είναι μια μεθοξυινδόλη που συντίθεται και εκκρίνεται κυρίως από την επίφυση τη νύχτα υπό κανονικές συνθήκες φωτός/σκότους.  Το φως μπορεί, είτε να καταστέλλει, είτε να συγχρονίζει την παραγωγή μελατονίνης σύμφωνα με τις διακυμάνσεις παρουσίας φωτός [1].

Kατά τη διάρκεια του ύπνου δημιουργούνται κυκλικές φάσεις των γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM) και των μη REM που ρυθμίζονται με ακρίβεια από το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.  Τα βακτήρια της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (μικροβίωμα) έχουν κιρκάδιους ρυθμούς και μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, οι χημικές ουσίες τους (συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης) βοηθούν στην ομοιόσταση καθώς αναζωογονείται το σώμα. 

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι 24ωρα λειτουργικά βιολογικά προγράμματα των ζωντανών οργανισμών, που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά του σώματος, των οργάνων και των κυττάρων κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

 Αυτοί οι ρυθμοί ευθυγραμμίζουν τις βιολογικές λειτουργίες με τακτικά και προβλέψιμα περιβαλλοντικά πρότυπα για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του οργανισμού και της υγείας. Η διάσπαση αυτών των ρυθμών μπορεί να είναι επιζήμια με αποτέλεσμα την πρόκληση μεταβολικού συνδρόμου, καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Γίνεται πλέον σαφές ότι το εντερικό μικροβίωμα ρυθμίζεται επίσης από κιρκάδιους ρυθμούς μέσω των εγγενών κιρκάδιων ρολογιών, καθώς και μέσω του οργανισμού του ξενιστή. 

Οι ρυθμοί της μικροβιακής χλωρίδας ρυθμίζονται από τη διατροφή και τον χρόνο σίτισης που μπορούν να αλλάξουν, τόσο τη δομή της μικροβιακής κοινότητας, όσο και τη μεταβολική δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανοσολογική και μεταβολική λειτουργία του ξενιστή[2]

Τόσο ο κατακερματισμός του ύπνου όσο και η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζονται με δυσβίωση του εντέρου που μπορεί να οφείλεται στην ενεργοποίηση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων.  Οι μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την απώλεια ύπνου μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται στην υπερανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων του εντέρου.
Αντίστροφα, τα τελικά προϊόντα των βακτηριακών ειδών που αναπτύσσονται ως απόκριση στην απώλεια ύπνου είναι ικανά να προκαλέσουν κόπωση. Επιπλέον, τα προβιοτικά συμπληρώματα έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την υποκειμενική ποιότητα του ύπνου. Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ένας σημαντικός στόχος για την υποστήριξη της υγιούς σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου, αλλά η κυκλική φύση αυτής της σχέσης δεν πρέπει να αγνοηθεί [3].

Η αρτηριακή σας πίεση ελαττώνεται, ηρεμώντας το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο ύπνος ρυθμίζει πολλές κρίσιμες φυσιολογικές και μεταβολικές λειτουργίες όπως η φλεγμονή.

Ο ύπνος είναι επανορθωτικός, αλλά και θεραπευτικός. Ο κακός ύπνος βλάπτει την υγεία σας. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη εκτιμά ότι το ένα τρίτο όλων των Αμερικανών δεν κοιμάται αρκετά.  Ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών δεδομένων  έχει συνδέσει την ανεπαρκή διάρκεια και κακή ποιότητα ύπνου με τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2 [4].

O επαρκής ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των γνωστικών ή γνωσιακών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα στη διατήρηση της μνήμης. Η κακή ποιότητα νυχτερινού ύπνου και η συνακόλουθη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν τη σωματική και γνωστική υγεία των μαθητών και τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. 

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να αναζωογονεί τους μαθητές καθημερινά και να τους βοηθά στη μάθηση και την διαδικασία της μνήμης [5]

Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναμένεται κάποια μείωση στην ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά τα παράπονα για πολύ κακή ποιότητα ύπνου θα μπορούσαν να απαιτήσουν παρέμβαση. Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει διάφορους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η κακή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης [6].

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι φοιτητές που έχουν κακές επιδόσεις στις εξετάσεις εξ αιτίας του στρες των εξετάσεων έχουν κακή ποιότητα του ύπνου τους.  Ωστόσο, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση των φοιτητών στις εξετάσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο [7].

Τα κύρια προβλήματα υγείας συνεπεία του κακής ποιότητας ύπνου 

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή του κιρκάδιου συστήματος, η οποία είναι επιβλαβής για την υγεία. Στις βιομηχανικές χώρες, το 75% του συνολικού εργατικού δυναμικού υπολογίζεται ότι απασχολούνταν σε βάρδιες και νυχτερινή εργασία. 

Επιδημιολογικές μελέτες, κυρίως σε νοσηλεύτριες, έχουν αποκαλύψει μια συσχέτιση μεταξύ της διαρκούς νυχτερινής εργασίας και της 50-100% υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι πιθανοί και πολυπαραγοντικοί μηχανισμοί των επιδράσεων περιλαμβάνουν την καταστολή της έκκρισης μελατονίνης από την έκθεση στο τεχνητό φως, τη στέρηση ύπνου και τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού.

Η εργασία με βάρδιες ή/και η νυχτερινή εργασία γενικά μειώνει τον χρόνο ύπνου και διαταράσσει τη δομή του κιρκάδιου χρόνου. Μακροπρόθεσμα, αυτός ο αποσυγχρονισμός είναι επιζήμιος για την υγεία, όπως υπογραμμίζεται από μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών μελετών που έχουν αποκαλύψει αυξημένα ποσοστά αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών κινδύνων, της παχυσαρκίας, των διαταραχών της ψυχικής διάθεσης και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η IARC έχει ταξινομήσει την εργασία με βάρδιες στην ομάδα 2Α των “πιθανών καρκινογόνων για τον άνθρωπο” δεδομένου ότι “περιλαμβάνουν μια κιρκαδική αποδιοργάνωση”. Αντίμετρα για τις επιπτώσεις της έκθεσης στο τεχνητό φως, όπως η μελατονίνη, το έντονο φως ή τα ψυχοφάρμακα, έχουν προταθεί ως μέσο για την καταπολέμηση της διαταραχής του κιρκάδιου ρολογιού και τη βελτίωση της προσαρμογής στη βάρδια και τη νυχτερινή εργασία. Εξετάζουμε τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των ALAN στην υγεία [8].

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν συνεπεία του ύπνου κακής ποιότητας

Αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά:  Τα άτομα με κακή ποιότητα ύπνου έχουν περιορισμένη παραγωγικότητα, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, περιορισμό της εργασιακής τους απόδοσης, παύουν να ασκούνται παραμελούν την υγιεινή διατροφή τους και ξεχνούν ευκολότερα.  ύπνος προάγει τόσο την εδραίωση της μνήμης όσο και τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την εδραίωση και την τροποποίηση των αναμνήσεων που σχετίζονται τόσο με τον φόβο όσο και με την εξαφάνισή του [9].

Αύξηση του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος: Ο ύπνος κατά την οδήγηση ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό ατυχημάτων με οχήματα υπό μονότονες συνθήκες οδήγησης.  Επιρρεπείς σε ατύχημα είναι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια, όταν επιστρέφουν το πρωί στην κατοικία τους. Οι κιρκάδιοι παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί για τον προσδιορισμό της υπνηλίας του οδηγού όσο και η διάρκεια της οδήγησης, αλλά μόνο η διάρκεια της οδήγησης. Οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι επίσης ευάλωτοι στην υπνηλία το μεσημέρι. 

Ο ύπνος σε έναν οδηγό δεν συμβαίνει αυθόρμητα, αλλά πάντοτε με προειδοποίηση. Οι οδηγοί που αποκοιμιούνται είναι απίθανο να θυμούνται ότι το έκαναν, αλλά θα γνωρίζουν την πρόδρομη κατάσταση της αυξανόμενης υπνηλίας, η οποία τους αναγκάζει να αντισταθούν στην υπνηλία, πριν από το ατύχημα. 

Η αυτογνωσία της υπνηλίας είναι η καλύτερη μέθοδος ειδοποίησης του οδηγού από τους αυτόματους ανιχνευτές υπνηλίας στο όχημα. Κανένα από αυτά τα όργανα δεν έχει αποδειχθεί αξιόπιστο και τα περισσότερα έχουν ελλείψεις. Τα υποτιθέμενα μέτρα αντιμετώπισης της υπνηλίας, που υιοθετούνται κατά τη συνεχιζόμενη οδήγηση (κρύος αέρας, χρήση ραδιοφώνου αυτοκινήτου) είναι αποτελεσματικά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. 

Το μόνο ασφαλές μέτρο για την αντιμετώπιση της υπνηλίας του οδηγού, ιδιαίτερα όταν ο οδηγός φτάσει στο στάδιο που προσπαθεί να αντισταθεί στην έλευση του ύπνου , είναι να σταματήσει την οδήγηση, και — για παράδειγμα, να κάνετε ένα διάλειμμα 30 λεπτών που περιλαμβάνει έναν σύντομο (< 15 λεπτά) υπνάκο ή καφέ (περίπου 150 mg καφεΐνης), τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά, Η άσκηση έχει μικρή χρησιμότητα [10].

Αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης. Ο διαταραγμένος ύπνος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου και ο κακός ύπνος μειώνουν τη μελατονίνη στο σώμα. Η μελατονίνη συνδέεται με τη ρύθμιση των οιστρογόνων και της αυξητικής ορμόνης στο σώμα. Τα άτομα με κακή παραγωγή μελατονίνης (αεροσυνοδός μεγάλων αποστάσεων, εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται θετικά με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε μια ομάδα ηλικιωμένων[11]

Κίνδυνος εκδήλωσης χρονίων νοσημάτων. Α)  Άνοια – Περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι αναφέρουν διαταραχές ύπνου, οι οποίες σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και της άνοιας. Πράγματι, το 60 έως 70% των ατόμων με γνωστική έκπτωση ή άνοια έχουν διαταραχές ύπνου, οι οποίες συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση της νόσου[12].

Οι δυσκολίες ύπνου συνδέονται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της άνοιας. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών αναφέρουν διαταραχή ύπνου, όπως χαρακτηρίζεται είτε από αναφορές αϋπνίας με συνέπειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσαρέσκεια με την ποιότητα ή την ποσότητα του ύπνου ή από τη διάγνωση διαταραχής αϋπνίας.

 Σωρευμένα στοιχεία δείχνουν ότι η διαταραχή του ύπνου συμβάλλει στη γνωστική εξασθένηση και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ αυξάνοντας την επιβάρυνση με β-αμυλοειδές. 

Το ότι η διαταραχή του ύπνου θα ήταν υποψήφιος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάϊμερ μπορεί να φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι ο διαταραγμένος ύπνος θεωρείται συνήθως συνέπεια της νόσου του Αλτσχάϊμερ. 

Ωστόσο, μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ύπνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ υποστηρίζεται από την πρόοδο στην κατανόησή μας για τις αυξήσεις της συστηματικής φλεγμονής που προκαλούνται από διαταραχές ύπνου. που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώιμο συμβάν στην πορεία της νόσου του Αλτσχάϊμερ.

 Η φλεγμονή αυξάνει το φορτίο του β-αμυλοειδούς και πιστεύεται ότι οδηγεί στην παθογένεση της νόσου του Alzheimer. Η βελτιωμένη κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν τη διαταραχή του ύπνου και τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να διευκολύνει τον εντοπισμό στόχων για την πρόληψη, δεδομένου ότι τόσο η διαταραχή ύπνου όσο και η φλεγμονώδης ενεργοποίηση μπορεί να είναι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ[13].

Πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου: Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν παράγοντα κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA) αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανεξάρτητα, αλλά η αναφερόμενη έλλειψη θεραπευτικής αποτελεσματικότητας του CPAP για την πρόληψη του εγκεφαλικού και την καρδιαγγειακή προστασία θα πρέπει να ερμηνεύεται προσεκτικά.  Η σύντομη ή μεγάλη διάρκεια ύπνου και η αϋπνία με αντικειμενική σύντομη διάρκεια ύπνου, θα μπορούσαν να είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό και αύξηση της θνησιμότητας. Οι κινητικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών κινήσεων των σκελών κατά τη διάρκεια του ύπνου [periodic limb movements during sleep] και του συνδρόμου των ανήσυχων σκελών [restless leg syndrome], είναι επίσης πιθανοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο συστηματικός έλεγχος και η σωστή διαχείριση των διαταραχών του ύπνου μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην τροποποίηση του κινδύνου εγκεφαλικού σε επίπεδο πληθυσμού[14].

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Tα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν με υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η νυχτερινή «υπέρταση» είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και υποδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Τα αίτια μπορεί να κυμαίνονται από τη λήψη φαρμάκων έως την κατανάλωση αλκοόλ ή υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης [15].

Η διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα ο σύντομος ύπνος, μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση μέσω διαταραγμένης αυτόνομης ισορροπίας, ορμονικών ανισορροπιών, αυξημένης παχυσαρκίας και μεταβολικής δυσλειτουργίας και διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι ο σύντομος και ο μεγάλος ύπνος σχετίζονται με τον κίνδυνο υπέρτασης, τη μειωμένη νυχτερινή βύθιση (dipping) και την αυξημένη πρωινή αρτηριακή πίεση, αλλά τα στοιχεία είναι ισχυρότερα για σύντομο ύπνο. Ο πειραματικός περιορισμός ύπνου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ η παράταση ύπνου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε προϋπερτασικά άτομα. Οι γυναίκες και οι φυλετικές/εθνικές μειονότητες είναι πιο επιρρεπείς στις βλαβερές συνέπειες του σύντομου ύπνου στην αρτηριακή πίεση [16]

Διαβήτης: Οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνουν τη δυσανεξία στη γλυκόζη, μειώνουν τη λεπτίνη και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 [17].

 Άγχος και αύξηση βάρους: Ο μειωμένος ύπνος έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγαλύτερων επιπέδων κορτιζόλης (στρες) (ειδικά πριν από τον ύπνο) και αυξημένα επίπεδα πείνας, όρεξης και παχυσαρκίας [18].

Κατάθλιψη: Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι η μελαγχολία και οι διαταραχές του ύπνου συνυπάρχουν. Η εισαγωγή της πολυυπνογραφίας στην ψυχιατρική έρευνα επιβεβαίωσε μια διαταραχή της συνέχειας του ύπνου σε ασθενείς με κατάθλιψη, αποκαλύπτοντας όχι μόνο μια μείωση στον ύπνο των αργών κυμάτων, αλλά και μια αναστολή του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών), που αποδεικνύεται ως μείωση του λανθάνοντος χρόνου REM, αύξηση της πυκνότητας REM, καθώς και του συνολικού χρόνου ύπνου REM[19].

Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης και ορμής (libido): Ακόμη και η μικρής διάρκειας στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθή υπογοναδισμό, ο οποίος βλάπτει την υγεία των ανδρών. Η οξεία στέρηση ύπνου προκαλεί υπογοναδισμό της υπόφυσης και μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, που μειώνουν τη στυτική λειτουργία προκαλώντας συσσώρευση υπεροξειδίου στον σηραγγώδη ιστό του πέους και αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της συνθάσης του νιτρικού οξειδίου[20].

Η έρευνα έδειξε ότι, η σύντομη διάρκεια ύπνου και η κακή ποιότητα ύπνου οδηγούν σε κακή σεξουαλική απόκριση των γυναικών. Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την προώθηση της υγιούς σεξουαλικής επιθυμίας και της γεννητικής ανταπόκρισης, καθώς και για την πιθανότητα συμμετοχής σε σεξουαλική δραστηριότητα από κοινού. Αυτές οι σχέσεις ήταν ανεξάρτητες από το συναίσθημα της ημέρας και την κούραση[21]

Ο διαταραγμένος ύπνος βλάπτει τη νευρογνωσιακή απόδοση και πλέον αναγνωρίζεται ότι προκαλεί μεταβολική κακή υγεία. Υπάρχει σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς και διαταραγμένου ύπνου με την ανδρολογική υγεία. Μελέτες κοόρτης (μεγάλων πληθυσμών) υψηλής ποιότητας δείχνουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων σε άνδρες με διαταραχές ύπνου. Καλά σχεδιασμένες παρεμβατικές μελέτες δείχνουν μείωση της τεστοστερόνης με περιορισμό του ύπνου. 

Μελέτες με μακροχρόνια εργαζόμενους σε βάρδιες δεν δείχνουν οποιαδήποτε επίδραση του ύπνου στις μέσες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης. Οι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) και πιο σοβαρή υποξαιμία έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αν και είναι άγνωστο εάν αυτή η σχέση εξηγείται πλήρως από την ταυτόχρονη παχυσαρκία ή είναι αναστρέψιμη. Ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία, η οποία είναι κοινή στους άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου, βελτιώνεται κλινικά όταν αυτή αντιμετωπίζεται σωστά[22].

Ποιότητα του ύπνου και κόπωση των καρκινοπαθών: Τα προβλήματα ύπνου και η κόπωση είναι κοινά συμπτώματα που αναφέρουν ασθενείς με καρκίνο. Οι καρκινοπαθείς με καλύτερη ποιότητα ύπνου αισθάνονται   λιγότερη κόπωση[23].

Μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής ή μείωση της μακροζωίας. Η μεγάλη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των ηλικιωμένων με κακή ποιότητα ύπνου[24].

Mείωση των πιθανοτήτων επιτυχίας εισαγωγικών εξετάσεων. Η χρόνια στέρηση ύπνου και η σχετική υπνηλία και οι διαταραχές της κατά τη διάρκεια της ημέρας στην εφηβεία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ακαδημαϊκή επιτυχία, την υγεία και την ασφάλεια των ατόμων που προετοιμάζονται να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις. της νεολαίας του έθνους μας και ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.
Η κατανόηση της έκτασης και των πιθανών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του περιορισμού του ύπνου, καθώς και των ανθυγιεινών πρακτικών ύπνου και των περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στην απώλεια ύπνου στους εφήβους, συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχοσωματικής υγείας και την χωρίς παρενέργειες αντιμετώπιση των εισαγωγικών εξετάσεων [25].

Αναζητώντας ένα ασφαλές φυσικό βοήθημα ύπνου

Η στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες και οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής και αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Οι επαγωγείς ύπνου όπως τα φάρμακα και τα φυτικά φάρμακα μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε εξάρτηση και άλλες παρενέργειες. 

Η L-Theanine (γ-γλουταμυλαιθυλαμίδιο), είναι ένα μη πρωτεϊνογόνο αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά σε αφθονία στα φύλλα του πράσινου τσαγιού και διαθέτει αγχολυτικά αποτελέσματα μέσω της πρόκλησης εγκεφαλικών κυμάτων α χωρίς παρενέργειες που σχετίζονται με τους συμβατικούς επαγωγείς ύπνου.

Για τη δημιουργία ύπνου υψηλής ποιότητας απαιτείται η δημιουργία αγχόλυσης. Ο Theertham P Rao και οι συνεργάτες (2015) δημοσίευσαν στο Journal of the American College of Nutrition μια μελέτη, στην οποία εξέτασαν τον μηχανισμό δράσης, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της L-θεανίνης.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση 200 mg L-θεανίνης πριν τον ύπνο μπορεί να υποστηρίξει τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου όχι με καταστολή αλλά μέσω αγχολύσεως. Επειδή η L-θεανίνη δεν προκαλεί ημερήσια υπνηλία, μπορεί να είναι ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Το επίπεδο μη παρατηρήσιμης ανεπιθύμητης ενέργειας (NOAEL) για την από του στόματος χορήγηση L-θεανίνης προσδιορίστηκε ότι είναι πάνω από 2000 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα.

Εξαιρετικής αποτελεσματικότητας στην έλευση και δημιουργία ποιοτικού ύπνου είναι το συμπλήρωμα διατροφής Calmagkel, κάθε κάψουλα του οποίου περιέχει 150 mg φυσικής και όχι συνθετικής L-θεανίνης.

Το Calmagkel μπορεί να χορηγηθεί 40 λεπτά προ του ύπνου. Σε έντονες καταστάσεις στρες, στις οποίες διαταράσσεται η έλευση ύπνου μπορεί να λαβει κανείς μια κάψουλα Calmagkel πρωί και βράδυ ή πρωί, μεσημέρι, βράδυ με το φαγητό.

Η νοσηρότητα που σχετίζεται με τη στέρηση ύπνου δημιουργείι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί σημαντική κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση. Οι χρόνιες διαταραχές ύπνου μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και μπορεί να είναι αιτιολογικοί παράγοντες σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Οι περισσότεροι επαγωγείς ύπνου είναι ηρεμιστικά και συχνά συνδέονται με εθισμό και άλλες παρενέργειες. Η L-θεανίνη (Calmagkel) προάγει τη χαλάρωση χωρίς υπνηλία, έχει αντιστρες δράση και ευνοεί την έλευση ποιοτικού ύπνου σε ημερήσιες δόσεις που μπορεί να κυμανθούν από 150mg έως 2000mgημερησίως. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς επαγωγείς ύπνου, η L-θεανίνη (Calmagkel) δεν είναι ηρεμιστικό, αλλά προάγει την καλή ποιότητα ύπνου μέσω της αγχολύσεως και γιαυτό είναι ένα ασφαλές φυσικό βοήθημα ύπνου.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.