Οι συνέπειες του ροχαλητού στην προσωπική ζωή των ζευγαριών

Είναι αναγνωρισμένο ότι το ροχαλητό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα νοσηρότητας σε ένα άτομο.Όμως αυτός ή αυτή που ροχαλίζει, για μακρό χρονικό διάστημα, βάζει σε κίνδυνο την

αποτελεσματικότητα των σχέσεων με τον ή τη σύντροφο του. Πολύ

εύκολα το ροχαλητό μπορεί να μετατρέψει μια μεγάλη αγάπη σε μίσος ή αδιαφορία και απόρριψη του ή της συντρόφου.

Σε μερικούς που πάσχουν από χρόνιο ροχαλητό, τους έχει επιβληθεί από το σύντροφο τους απαγόρευση να κοιμούνται στο συζυγικό υπνοδωμάτιο. Η γκρίνια ή κρεβατομουρμούρα, που ξεκινάει εξ’ αιτίας του ροχαλητού, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σ’ αυτόν που ροχαλίζει, αλλά και σ’ αυτόν, που δεν απολαμβάνει τον ύπνο και νοιώθει κουρασμένος και ευερέθιστος την επόμενη ημέρα, εξαιτίας του θορυβώδους ύπνου του συντρόφου του.

Αυτός που ροχαλίζει δεν μπορεί να ερμηνεύσει την επιθετικότητα του ή της συντρόφου του, δεδομένου ότι ο ίδιος ή η ίδια δεν ακούνε το ροχαλητό τους. Φυσικά αν μια κατοικία έχει πολλά υπνοδωμάτια, προτιμάει κανείς να αποδράσει από τη συζυγική του κλίνη και να απομονωθεί σε άλλο δωμάτιο, ροχαλίζοντας. Όταν όμως αυτό είναι αδύνατο και το ροχαλητό δεν τίθεται υπό έλεγχο με κανένα τρόπο, τότε αρχίζει να νοσεί και η σχέση του ζεύγους και να χειροτερεύει, καθώς παρέρχεται ο χρόνος [2].

Όταν ροχαλίζεις, αρχίζεις να μην αρέσεις. Παύεις να είσαι ελκυστικός για τον ή την σύντροφο. Ενώ όλα πήγαιναν καλά, ξαφνικά ο ή η σύντροφος ανακαλύπτει όλα τα στραβά και τα ανάποδα του συντρόφου, που ροχαλίζει. Βεβαίως όση αγάπη και αν συνδέει ένα ζευγάρι, τίποτε δεν μπορεί να αποκαταστήσει έναν ευεργετικό ύπνο.

Αυτή η ανεπάρκεια ευεργετικού ύπνου εκ μέρους του ή της συντρόφου, που υφίσταται το θόρυβο του ροχαλητού, προκαλεί σταδιακά διαταραχές, της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας, ευερεθιστότητα, καθώς και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών της ζωής.

Οι γυναίκες φαίνονται σ’ αυτόν που ροχαλίζει σαν στριμμένες και παράξενες. Επιπλέον, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, που έχουν γίνει, φάνηκε ότι ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν το ροχαλητό του συζύγου τους, ως δικαιολογία απόδρασης από τη συζυγική κλίνη, καταφέρνοντας έτσι να κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια. Οι συμπεριφορές των συντρόφων, όσων ροχαλίζουν, έχουν τύχει μελέτης από εδικούς στα ιατρεία ύπνου, στα οποία κατέφυγαν τα άτομα που ροχαλίζουν, για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του ροχαλητού τους [4].

Σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές, βρέθηκε μετά από αντικειμενικές μετρήσεις ότι, το απλό ροχαλητό, όταν ξεκινήσει διαρκεί συνήθως για δέκα συνεχή λεπτά. Ακολουθεί διακοπή του ροχαλητού για δέκα περίπου λεπτά, ξαναρχίζει και διαρκεί δέκα λεπτά και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου. Ροχαλητό δεν είναι νόσος. αλλά κατάσταση της λειτουργίας της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όσο κοιμάται κανείς και ροχαλίζει ο σύντροφος του αντιδρά, είτε αφυπνίζοντας τον με ήπιο ή βάναυσο τρόπο, λέγοντας του ν’ αλλάξει πλευρό ύπνου ή σηκώνεται και φεύγει από το υπνοδωμάτιο ή λαγοκοιμάται ή παραμένει άϋπνος. Το στήσιμο του καυγά ή της αψιμαχίας περί το ροχαλητό μπορεί να ξεκινήσει με’ τη νύχτα, αλλά συνήθως το πρωί αυτός που δεν κοιμήθηκε αρχίζει τη γκρίνια αγανακτισμένος. Η απόγνωση και η κόπωση από την αγρυπνία διεγείρει πολλές φορές βάναυση λεκτική επιθετικότητα, που δύσκολα περιγράφεται.

Έχει διαπιστωθεί ότι η αρμονία των συζυγικών σχέσεων μπορεί να αποκατασταθεί μόλις ο σύντροφος. που ροχαλίζει δείξει ενδιαφέρον και ζητήσει βοήθεια από ειδικό για την αντιμετώπιση του ροχαλητού του. Η προσπάθεια κάποιου να απαλλαχτεί από το ροχαλητό του, καταφεύγοντας σε ειδικούς, μετράει περισσότερο για το ή τη σύντροφο του, από την πραγματική διακοπή του ροχαλητού.

Βέβαια υπάρχουν σύντροφοι που μεγαλοποιούν τα πράγματα και διαμαρτύρονται για πολλές περιπτώσεις αθώου ροχαλητού. Άλλους τους ενοχλεί ακόμη και ο φυσιολογικός θόρυβος της αναπνοής, που σε μερικά άτομα, καμιά φορά, ακούγεται. Λίγο εντονότερα από το αναμενόμενο.

Άλλοτε πάλι, το γεγονός ότι ο σύντροφος πίνει οινοπνευματώδη και μετά επιστρέφοντας αργά στο σπίτι πηγαίνει κατ’ ευθείαν για ύπνο, ροχαλίζοντας και αδιαφορώντας για τη σύντροφο αποτελεί ένα σημείο τριβής και συγκρούσεων των ζευγαριών, που προστίθεται στα παράπονα και τις διαμαρτυρίες για το ροχαλητό.

Το πρόβλημα του αλκοολισμού είναι τεράστιο και πολλοί ή πολλές δεν αναγνωρίζουν ότι είναι αλκοολικοί. Είναι γνωστόν επίσης ότι η οινοποσία και η πολυφαγία πριν από τον ύπνο ευνοούν την εκδήλωση του ροχαλητού. Πολλοί αδυνατούν να αλλάξουν αυτόν τον τρόπο ζωής, όπως δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα.


Η εγκατάλειψη όμως ή η απειλή της εγκατάλειψης από τη σύντροφο και η απομάκρυνση της, από τη συζυγική κλίνη, εξ’ αιτίας της ενόχλησης από το ροχαλητό, δημιουργεί αναστάτωση στο σύντροφο που ροχαλίζει και μερικοί από αυτούς αποφασίζουν να τροποποιήσουν ή να αλλάξουν της συνήθειες τους.

Το πρόβλημα της διαταραχής της συζυγικής αρμονίας εξ’ αιτίας ροχαλητού δεν είναι τόσο απλό θέμα, διότι ξαφνικά μετά από 15-20 χρόνια αρμονικού συζυγικού βίου διαπιστώνει κάποιος ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει στο κρεβάτι με τη ή το σύντροφο του. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει οι άνδρες αρέσκονται να κοιμούνται με τη σύζυγό τους περισσότερο απ’ ότι αρέσει στις γυναίκες να κοιμούνται με το σύζυγο τους.

Όσο περνούν τα χρόνια οι γυναίκες προτιμούν να κοιμούνται μόνες τους και συνήθως η σύζυγος είναι αυτή που προτείνει το να κοιμάται το ζευγάρι χωριστά.

Καθώς λοιπόν περνούν τα χρόνια, ο σύζυγος είναι ήδη μεσήλικας και έχει αυξηθεί το σωματικό του βάρος, προέχει σε αρκετούς έντονα η κοιλιά και ιδιαίτερα έχει συσσωρευτεί λίπος από το λαιμό του που συμβάλουν σημαντικά στην πρόκληση του ροχαλητού, αρχίζουν οι απειλές ή οι απαιτήσεις για τη δημιουργία ξεχωριστών υπνοδωματίων.

Βεβαίως τα παραπάνω δε μικραίνουν το ιατρικό πρόβλημα του ροχαλητού και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία κάποιου που ροχαλίζει. Όμως πολλές φορές οι περιγραφές για την ενοχλητικότατα ενός ροχαλητού από κάποιον από τους συντρόφους, είναι άκρως υποκειμενική και τα παράπονα δεν ανταποκρίνονται πάντοτε προς την αντικειμενική πραγματικότητα.

Σ’αυτές τις περιπτώσεις, ίσως ουσιαστικά το ζευγάρι βρίσκεται σε δυσαρμονία σχέσεων και το ροχαλητό αποτελεί αφορμή για δυσάρεστες εξελίξεις της σχέσης.

Οι σύζυγοι με πολύ μεγάλη προθυμία καταφεύγουν στους ωτορινολαρυγγολόγους για θεραπεία του ροχαλητού τους. Υφιστάμενοι ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο στην ανώτερη αναπνευστική οδό, διότι δεν επιθυμούν να διαταραχθούν οι σχέσεις με τη σύζυγο τους. Επιπλέον με τίποτε δεν επιθυμούν να διακόψουν τη συνήθεια τους να κοιμούνται με τις γυναίκες τους.

Άλλωστε σύμφωνα με τις ενδείξεις που αποκαλύπτονται με την επιστημονική έρευνα, οι άνδρες υποφέρουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες με το χωρισμό και τη λήψη διαζυγίου.

Αντιθέτως οι γυναίκες φαίνεται να παραμένουν ευτυχέστερες, στην πλειοψηφία τους, όταν παραμένουν μόνες τους και για αυτό οι χήρες ζουν ίσως περισσότερα χρόνια, μετά το θάνατο του συζύγου τους, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Μπορεί οι άνδρες να ροχαλίζουν συχνότερα από τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες, που παραπονούνται για το ενοχλητικό ροχαλητό του συζύγου τους πρέπει να γίνονται πάντοτε πιστευτές.

Χρειάζονται ακόμη πολλές επιστημονικές έρευνες από τους γιατρούς, που ασχολούνται με τα θέματα του ύπνου και του ροχαλητού και τις επιπτώσεις τους στη μακροβιότητα ενός γάμου. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι μερικές γυναίκες αρχίζουν να παραπονούνται για την ενοχλητικότητα του ροχαλητού του συζύγου τους, μόλις αρχίσουν να κουράζονται και να ερεθίζονται αρνητικά από αυτόν.

Η σχέση τους μ’ έναν νέο σύντροφο, που θα ροχάλιζε τόσο, όσο ο σύζυγος τους δεν θα τους προκαλούσε την ανάγκη διαμαρτυριών και παραπόνων.
Για πολλές γυναίκες μπορεί να μετατραπεί σε μαρτύριο το γεγονός ότι κοιμούνται με κάποιον, που δεν τους αρέσει πια. Έτσι πολλές φορές και το παραμικρό ροχαλητό αποτελεί μια λογικοφανή αιτία έναρξης γκρίνιας διαμαρτυριών ή και φυγής.

Μετά από αυτό δεν θα έπρεπε να φανεί ότι πρέπει να αγνοηθεί το ροχαλητό και οι επιπτώσεις του στην ατομική κα οικογενειακή υγεία του πάσχοντος. Εφόσον οι σχέσεις του ζεύγους βρίσκονται υπό την επίδραση αμοιβαίας συμπάθειας, παραδοχής, εκτίμησης και αγάπης το ροχαλητό πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και υπευθυνότητα.

Η θεραπεία του ροχαλητού δεν πρέπει να επαφίεται στην πάροδο το χρόνου. Η πάροδος του χρόνου συνήθως επιδεινώνει το ροχαλητό. Το αθώο ροχαλητό μπορεί να γίνει νοσηρό και να εξελιχθεί σε σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.

Ένας απλός τρόπος διάγνωσης, για να καταλάβει κανείς ότι το ροχαλητὀ, του ή της συντρόφου είναι αθώο, είναι να κάνει γαργάρες προ του ύπνου με Rochalitex.

To Rochalitex είναι ένα μείγμα ειδικών αιθερίων ελαίων, υπό ορισμένη αναλογία. Στάζονται λοιπόν 4 σταγόνες του Rochalitex σε ¾ του ποτηριού νερό και γίνονται γαργάρες που δεν καταπίνονται, αλλά φτύνονται.

Αν το ροχαλητό είναι αθώο, ανακουφίζεται ή υποχωρεί.

Αν όμως μετά από χρήση του Rochalitex επί 15 συνεχείς νύχτες, το ροχαλητό δεν υποχωρεί, τότε πρόκειται για παθολογικό ροχαλητό, το οποίο επιβάλλεται να ερευνηθεί ωτορινολαρυγγολογικά (ενδοσκόπηση, ρινοφάρυγγα, φάρυγγα, λάρυγγα, μαγνητική τομογραφἰα τραχήλου, κλπ) και να εφαρμοστεί θεραπεία του ροχαλητού ή των απνοιών στον ύπνο, είτε με οποιαδήποτε ΩΡΛ επέμβαση ή με τη χρησιμοποίηση από τον πάσχοντα συσκευής CPAP (χορήγηση αέρα υπό πίεση μέσω κατάλληλης μάσκας).

Η σχέση της έλλειψης βιταμίνης D και του ροχαλητού και τις άπνοιες στον ύπνο

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D3 και / ή τα υψηλά επίπεδα παραθορμόνης ή ορμόνης των παραθυρεοειδών αδένων φαίνεται να σχετίζονται με μη φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος είναι συχνός στην αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) 

Τα άτομα με σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να έχουν χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D3, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.  Η βιταμίνη D3 συσχετίστηκε ανεξάρτητα με ττην αντίσταση στην ινσουλίνη στην αποφρακτική άπνοια ύπνου [5].

Η βιταμίνη D ασκεί πολλαπλά πλειοτροπικά αποτελέσματα πέρα ​​από το ρόλο της στον μεταβολισμό του φωσφορικού ασβεστίου.

Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της υποβιταμίνωσης D και των διαταραχών του ύπνου, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον για το ρόλο αυτής της βιταμίνης στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του κύκλου ύπνου-αφύπνισης

Παρόλο που η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με διαταραχές του ύπνου, εξακολουθούν να υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν συγκεκριμένα το ρόλο της συμπλήρωσης βιταμίνης D στην πρόληψη ή τη θεραπεία διαταραχών του ύπνου. Πράγματι, χρειάζονται περισσότερες μελέτες παρέμβασης για να διευκρινιστούν καλύτερα αυτές οι πτυχές [6].

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, στους  οποίους αξιολογήθηκε η υπνική άπνοια  βρέθηκε ότι είχαν έλλειψη βιταμίνης D3,  η οποία ανεξάρτητα συσχετίστηκε με σοβαρή  υπνική άπνοια.  Τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3 παρατηρήθηκαν στα άτομα με σοβαρή υπνική άπνοια.   Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ακριβούς ρόλου της βιταμίνης D3 σε ασθενείς με υπνική άπνοια [7]


Καθώς η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης
D3 μπορεί να παίζει ρόλο στην παθογένεση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην αποφρακτική υπνική άπνοια συνιστάται η μέτρηση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό κάθε ασθενούς με παθολογικό ροχαλητό και υπνικές άπνοιες.

Στην έλλειψη της βιταμίνης D3 τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3  είναι <20ng/ml. Στην ανεπάρκεια είναι 20-29ng/ml. Στην επάρκεια τα επίπεδα κυμαίνονται από 30-100ng/ml. Τα ιδανικά επιθυμητά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται μεταξύ των 60-80ng/ml.

Στην έλλειψη ή την ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωμ,ατικά φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κυκλοφορεί στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία D3 Gkelin drops.

Κάθε σταγόνα του D3 Gkelin drops περιέχει 1000 IU [Διεθνείς Μονάδες] φυσικής βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία του D3 Gkelin drops βλέπε: D3 Gkelin drops.

 

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Γκέλης Ν. Δημήτριος. Το ροχαλητό και η θεραπεία του. Εκδόσεις Βελλεροφόντης, Κόρινθος, 1997

2.Wendy M. Troxel, Theodore F. Robles, Martica Hall, Daniel J. Buysse. Marital quality and the marital bed: Examining the covariation between relationship quality and sleep. Sleep Med Rev. Author manuscript; available in PMC 2009 February 19.

3.Viktor Hanak, Debra J. Jacobson, Michaela E. McGree, Jennifer L. St Sauver,Michael M. Lieber, Eric J. Olson, Virend K. Somers, Naomi M. Gades, Steven J.Jacobsen. Snoring as a Risk Factor for Sexual Dysfunction in Community Men
J Sex Med. Author manuscript; available in PMC 2009 April 1.

4.Jennifer L. St. Sauver, Debra J. Jacobson, Ajay Nehra, Brant A. Inman, Steven J. Jacobsen. Obstructive Sleep Apnea Associated With Erectile Dysfunction and Cardiovascular Disease–Reply–I. Mayo Clin Proc. 2009 June; 84(6): 562.

5, Fan Z, Cao B, Long H, Feng L, Li Q, Zhang Y, Li T. Independent association of vitamin D and insulin resistance in obstructive sleep apnea. Ann Endocrinol (Paris). 2019 Nov;80(5-6):319-323.

6.Romano F, Muscogiuri G, Di Benedetto E, Zhukouskaya VV, Barrea L, Savastano S, Colao A, Di Somma .Vitamin D and Sleep Regulation: Is there a Role for Vitamin D?. C.Curr Pharm Des. 2020;26(21):2492-2496.

7. Bouloukaki I, Tsiligianni I, Mermigkis C, Bonsignore MR, Markakis M, Pataka A, Steiropoulos P, Ermidou C, Alexaki I, Tzanakis N, Schiza S. Vitamin D deficiency in patients evaluated for obstructive sleep apnea: is it associated with disease severity? Sleep Breath. 2020 Jul 10. doi: 10.1007/s11325-020-02142

 

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.