Η αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού με L-θεανίνη (Calmagkel)©

Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist) 

To άγχος και οι διαταραχές που έχουν σχέση με το φόβο αποτελούν χαρακτηριστικά της γενικευμένης διαταραχής άγχους, της διαταραχής πανικού, της αγοραφοβίας, των ειδικών φοβιών, τη διαταραχή κοινωνικού άγχους, που σχετίζεται ή δεν σχετίζεται με τη διαταραχή πανικού[1].

Η διαταραχή πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή, η οποία θεωρείται πλέον ως μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνιο άγχος. Τα άτομα με διαταραχή πανικού παρουσιάζουν συχνές και απροσδόκητες κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές περίοδοι έντονου φόβου, δυσφορίας ή αίσθησης απώλειας του ελέγχου ακόμα και όταν δεν υπάρχει σαφής κίνδυνος ή έναυσμα που θα τις πυροδοτήσει. Δεν θεωρείται ότι ένα άτομο πάσχει από διαταραχή πανικού, όταν βίωσε κάποια φορά στη ζωή του πανικό.

Η διαταραχή πανικού εκδηλώνεται με συμπτώματα που  οδηγούν σε σοβαρή ταλαιπωρία και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς και της κοινωνικής ζωής και των διαπροσωπικών τους σχέσεων. Πολλές περιπτώσεις διαταραχής πανικού συνυπάρχουν με άλλες παθολογικές  οργανικές ή ψυχικές διαταραχές, όπως π.χ. η κατάθλιψη, η χρήση εθιστικών ουσιών κλπ. Αυτή η  συννοσηρότητα θεωρείται από πολλούς συγγραφείς ως παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία[2].

Η διαταραχή πανικού σπανίως εμφανίζεται πριν από το 7ο έτος της ηλικίας και τυπικά η ηλικία έναρξής της είναι η όψιμη εφηβεία και η αρχή της δεύτερης δεκαετίας της ζωής[3].

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η επίπτωση της διαταραχής πανικού μεταξύ εφήβων και ενηλίκων φτάνει  στο  1.7% έως  4.7 %., ενώ σε μέτρηση που έγινε σε μεγάλη ομάδα Ελληνικού πληθυσμού ο επιπολασμός φτάνει στο 1.87%.[4].

Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή πανικού πάσχουν και από παθολογικό ροχαλητό και  αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων φαίνεται αμφίδρομη και είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν οι ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου για συννοσηρότητα διαταραχής πανικού και αντίστροφα. Και οι δύο διαταραχές μπορούν να επιδεινώσουν η μία την άλλη και πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια σύνθετη προσέγγιση για να διασφαλιστεί η βελτίωση της σωματικής υγείας και της ψυχολογικής ευεξίας των ασθενών.[5].

Αιτιολογία των διαταραχών πανικού

Η αιτιολογία της διαταραχής πανικού  δεν είναι καλά κατανοητή, προς το παρόν. Η νευροανατομική υπόθεση υποδηλώνει ότι πιθανώς υπεύθυνη είναι μια αλληλεπίδραση γενετικής-περιβάλλοντος. Οι ασθενείς με διαταραχή πανικού μπορεί να εμφανίσουν ανωμαλίες σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου, αλλαγμένες νευρωνικές διεργασίες και δυσλειτουργική φλοιομεταιχμιακή αλληλεπίδραση κατά τη συναισθηματική επεξεργασία.[6].

Ταξινόμηση των διαταραχών πανικού

Ο T. Takeuchi και οι συνεργάτες (1992) ταξινόμησαν τις διαταραχές πανικού σε τέσσερις τύπους ανάλογα με την κλινική πορεία και τα συνοδευτικά νευρωτικά ή καταθλιπτικά συμπτώματα. Τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου είναι τα εξής:

Τύπος Ι: Μια μεμονωμένη κρίση πανικού είναι το μόνο σύμπτωμα.

Τύπος ΙΙ: Μόνο κρίσεις πανικού εμφανίζονται συχνά χωρίς συνοδά νευρωτικά ή καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τύπος III: Επανεμφάνιση κρίσεων πανικού και σταδιακή ανάπτυξη νευρωτικών συμπτωμάτων, όπως άγχος πρόβλεψης, γενικευμένο άγχος, αγοραφοβία ή υποχονδρίαση.

Τύπος IV: Καταθλιπτικά συμπτώματα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων κρίσεων πανικού. Ο τύπος IV χωρίζεται περαιτέρω σε τρεις υποτύπους.

Τύπος IV-1: Τα καταθλιπτικά συμπτώματα αναπτύσσονται δευτερογενώς στις κρίσεις πανικού και η μείζονα κατάθλιψη αργότερα συνυπάρχει με τη διαταραχή πανικού.

Τύπος IV-2: Διαταραχή πανικού μεταβάλλεται συνεχώς σε μείζονα κατάθλιψη.

Τύπος IV-3: Οι κρίσεις πανικού και τα συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζονται ανεξάρτητα.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι ο τύπος III και ο τύπος IV-1, και φαίνεται να αποτελούν μια βασική ομάδα της διαταραχής πανικού.[7].

Συμπτώματα των διαταραχών πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα επεισόδιο έναρξης έντονου άγχους ή φόβου  ή δυσφορίας που εκδηλώνεται απότομα και που φτάνει στο αποκορύφωμά του μέσα σε λίγα λεπτά. Διαρκεί συνήθως από αρκετά λεπτά έως και μία ώρα. Εκδηλώνεται με αρκετά ψυχικά και σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, εξάψεις, ρίγη ναυτία, δυσφορία στο στομάχι, ζάλη, τάση προς αφόδευση και ένα συναίσθημα επικείμενης καταστροφής του πάσχοντος. [8].

Η διάγνωση της κρίσης πανικού τίθεται, όταν το πάσχον άτομο έχει τουλάχιστον τέσσερα από τα παρακάτω  συμπτώματα ταυτόχρονα [9]:

  • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
  • Ρίγη ή αισθήσεις θερμότητας
  • Αποπραγματοποίηση (αισθήματα μη πραγματικότητας) ή αποπροσωποποίηση (αποσύνθεση από τον εαυτό του)
  • Ταχυπαλμία (Γρήγορα χτυπήματα καρδιάς, φτερουγίσματα της καρδιάς)
  • Φόβος επικείμενου θανάτου (αναφέρει ότι αισθάνεται πως θα πεθάνει)
  • Φόβος μήπως χάσεις τον έλεγχο του εαυτού του. Φόβος ότι θα «τρελαθεί»
  • Αίσθημα ζάλης, αστάθειας, ζάλης ή λιποθυμίας ή «σβυσίματος»
  • Αισθήματα πνιγμού. Αίσθημα σφυξίματος στο λαιμό
  • Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία, τάση προς αφόδευση, αυτόματη αφόδευση ή ούρηση
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα και το σώμα
  • Αισθήσεις δύσπνοιας ή πνιγμού
  • Κατακλύζεται από ιδρώτα (παλάνες, μασχάλες, σωματικές πτυχές)
  • Τρέμουν τα χέρια του πάσχοντος

Το συνηθέστερο σωματικό σύμπτωμα που συνοδεύει τις κρίσεις πανικού είναι οι αίσθημα καρδιακών παλμών. Αν και απαιτείται ή αναγνώριση  απροσδόκητων  κρίσεων  πανικού για τη διάγνωση, πολλοί ασθενείς με κρίσεις πανικού έχουν επίσης αναμενόμενες κρίσεις πανικού, που συμβαίνουν ως απόκριση σε ένα γνωστό έναυσμα.[10].

Τα συμπτώματα του πανικού μπορεί να προκαλέσουν έντονη ανησυχία στους πάσχοντες και τους οικείους τους, καθώς μπορεί να μιμούνται εκδηλώσεις άλλων  ιατρικών προβλημάτων, όπως τα  καρδιακά προβλήματα.[11].

 Συνήθως, τα συμπτώματα κορυφώνονται μέσα σε λίγα λεπτά και το πάσχον άτομο μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο και εξαντλημένο μετά την υποχώρηση της κρίσης. Ωστόσο, οι κρίσεις πανικού μπορεί να εκδηλωθούν όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί μεν να μην είναι  απειλητικές για τη ζωή του πάσχοντος, αλλά μπορεί να τρομοκρατήσουν  το άτομο που βιώνει την κρίση και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι κρίσεις πανικού  μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων σε ποικίλο βαθμό,  ειδικά εάν οι κρίσεις πανικού είναι  πολλαπλές ή απροσδόκητες.

Η διαταραχή πανικού μπορεί να διαγνωστεί σε έναν ασθενή που έχει υποφέρει από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, υπό τον όρο ότι τουλάχιστον μία από τις τελευταίες κρίσεις έχει συσχετιστεί με ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα: Επίμονος φόβος από άλλες κρίσεις πανικού. ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες των κρίσεων πανικού ή τις συνέπειές τους· σημαντικές αλλαγές συμπεριφοράς που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού.[12].

Τα άτομα με διαταραχή πανικού συχνά ανησυχούν για το πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση και προσπαθούν ενεργά να αποτρέψουν μελλοντικές κρίσεις αποφεύγοντας μέρη, καταστάσεις ή συμπεριφορές που συσχετίζουν με κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν τόσο συχνά, πολλές φορές την ημέρα ή τόσο σπάνια όσο λίγες φορές το χρόνο.

Διαφορική διάγνωση και συννοσηρότητα

Κατά την εξέταση ενός ασθενούς και την  αξιολόγηση του  για ύποπτη αγχώδη διαταραχή, είναι σημαντικό να αποκλείονται:

Α) Ιατρικές παθήσεις με παρόμοιες εκδηλώσεις (π.χ. ενδοκρινικές παθήσεις όπως υπερθυρεοειδισμός, φαιοχρωμοκύτωμα ή υπερπαραθυρεοειδισμός, καρδιοπνευμονικές παθήσεις όπως η καρδιακή αρρυθμία ή αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις όπως ο κροταφικός λοβός επιληψία που πυροδοτείται στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου  ή παροδικά ισχαιμικά επεισόδια)[13].

Β) Άλλες ψυχιατρικές διαταραχές (π.χ. άλλες αγχώδεις διαταραχές, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διπολική διαταραχή).[14].

Γ) Χρήση ουσιών, όπως η καφεΐνη, η αλβουτερόλη, η λεβοθυροξίνη ή αποσυμφορητικά φάρμακα ή το σύνδρομο στέρησης εθιστικής  ουσίας μπορεί επίσης να εμφανιστεί με παρόμοια συμπτώματα και θα πρέπει να αποκλειστεί.[15].

Τα πιο συχνά μεταξύ των συμπτωμάτων και των συνδρόμων, που μπορεί να συνυπάρχουν με τη διαταραχή πανικού, είναι οι διαταραχές ύπνου, κυρίως η αϋπνία, που επιμένει στο 60-80% των ασθενών αυτής της κατηγορίας. Η διαταραχή πανικού και η αϋπνία έχουν αμφίδρομες σχέσεις. Από τη μία πλευρά, υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της νόσου και των συνοδών διαταραχών ύπνου. Από την άλλη, έχει αποδειχθεί σχέση των διαταραχών του  ύπνου με παθολογικό άγχος μιας κρίσης πανικού.[16].

Στα άτομα με διαταραχές πανικού μπορεί να εκδηλωθούν και  λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές. Οι οποίες  είναι μια ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από υποτροπιάζουσα γαστρεντερική δυσφορία,  για τις οποίες δεν μπορεί να βρεθεί καμία δομική ή βιοχημική αιτία. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή,  που εκτιμάται ότι επηρεάζει το 10% έως 25% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Πάνω από το 40% των ατόμων με διαταραχή πανικού εμφανίζουν  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  έχουν διαταραχή πανικού, γεγονός σε ποσοστό  25% έως 30% που έχει οδηγήσει σε εικασίες για την ύπαρξη πιθανής κοινής παθοφυσιολογίας  μεταξύ των δύο.[17].

Η κρίση πανικού είναι σε θέση να μιμηθεί την κλινική παρουσίαση ενός οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, σε τέτοιο βαθμό, που την κάνει να  είναι κλινικά δυσδιάκριτη, αν δεν γίνουν οι  κατάλληλες έρευνες. Παρά το γεγονός ότι οι διαταραχές πανικού μπορεί να υποδιαγνωστούν, εν τούτοις έχει αποδειχτεί ότι και γιατροί χωρίς ψυχιατρική εκπαίδευση μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια την πάθηση. [18].

Ωστόσο, η βιβλιογραφία δείχνει στην πραγματικότητα ότι, οι δύο καταστάσεις σχετίζονται περισσότερο από το να είναι απλώς διαφορετικές διαγνώσεις.  Η διαταραχή πανικού, που είναι μια ψυχιατρική κατάσταση με επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, έχει βρεθεί ότι είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για επακόλουθα στεφανιαία συμβάματα. Αυτό έχει προγνωστική απόδοση και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Μέσω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος από διαφορετικούς ανάντεις μηχανισμούς, η κρίση πανικού και το στεφανιαίο σύνδρομο  έχουν παρόμοιες παρουσιάσεις. Μια άλλη ψυχιατρική διαφορική διάγνωση θα ήταν αυτή της ακαθησίας, που μπορεί να εκδηλωθεί ως αρνητική επίδραση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.  Η ακαθησία ορίζεται ως η αδυναμία να μείνεις ακίνητος. Είναι ένα νευροψυχιατρικό σύνδρομο που σχετίζεται με ψυχοκινητική ανησυχία. Το άτομο με ακαθησία θα βιώσει γενικά ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας ή μια εσωτερική ανησυχία που συνήθως περιλαμβάνει τα κάτω άκρα.[18].

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχής πανικού με ή χωρίς την εμφάνιση αγοραφοβίας. Ο πανικός και το κάπνισμα τσιγάρων φαίνεται ότι το καθένα έχει την ικανότητα να χρησιμεύει ως αιτιολογικός παράγοντας/διευκολυντής στην ανάπτυξη του άλλου. Παρόλο που το χρονικό μοτίβο και οι παθογενετικές ερμηνείες μιας τέτοιας συν-εμφάνισης εξακολουθούν να συζητούνται, το κάπνισμα τείνει να προηγείται της έναρξης του πανικού και να προάγει τον ίδιο τον πανικό.[19].

Θεραπεία της διαταραχής πανικού

Η διαταραχή πανικού διαγιγνώσκεται εύκολα από οποιοδήποτε γιατρό πάρει προσεκτικό ιστορικό του πάσχοντος, αλλά αντιμετωπίζεται με  επιτυχή αποτελέσματα από ειδικό ψυχίατρο  με διάφορες προσεγγίσεις,  όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) και η εφαρμοσμένη χαλάρωση, η χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.[20, 21].

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμοσμένη χαλάρωση, θεραπεία έκθεσης, ασκήσεις αναπνοής, γνωστική ή γνωσιακή  αναδιάρθρωση ή εκπαίδευση. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού.

Η ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή για τις κρίσεις πανικού. Η χρονική διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται από τον ψυχίατρο.

Θεραπεία της διαταραχής πανικού με κάποιο εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI)

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) θεωρούνται γενικά θεραπεία πρώτης γραμμής για τη διαταραχή πανικού.[22]. Οι SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) είναι φάρμακα κατά των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων διαταραχών της ψυχικής διάθεσης. Δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο, ο οποίος πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

Οι SSRIs μπορεί να έχουν παρενέργειες και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού. Συνήθεις  παρενέργειες των SSRIs είναι: Ο πονοκέφαλος, διαταραχές του ύπνου, αύξηση σωματικού βάρους, επιδείνωση του άγχους, ζάλη, γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία και έμετος), ξηροστομία, σεξουαλική δυσλειτουργία (δυσκολία στην επίτευξη οργασμού).[23].

Η θεραπεία με SSRI έχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Πιστεύεται ότι ο μηχανισμός αυτής της παρενέργειας  είναι η  είναι η σεροτονινεργική αναστολή της σεξουαλικής απόκρισης. Περισσότερο από το 70% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με σερτραλίνη, σιταλοπράμη ή παροξετίνη εμφανίζουν σεξουαλικές παρενέργειες, ενώ η εσιταλοπράμη και η φλουβοξαμίνη αποδίδουν τον χαμηλότερο βαθμό σεξουαλικής δυσλειτουργίας.[24].

Η χρήση των SSRIs μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως η δημιουργία αυτοκτονικών σκέψεων ή συμπεριφοράς (Μεταξύ των εφήβων, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση SSRIs αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο ολοκληρωμένης ή απόπειρας αυτοκτονίας] ενώ, μεταξύ των ενηλίκων, η χρήση SSRI μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο ολοκληρωμένης ή απόπειρας αυτοκτονίας και, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τη χρήση των SSRIs είχαν σημαντική προστατευτική δράση [25], το σύνδρομο σεροτονίνης (Το σύνδρομο σεροτονίνης είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που προκαλείται από φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμό της σεροτονίνης ή δρουν ως αγωνιστές των υποδοχέων της σεροτονίνης) [26], η τάση διακοπής του αντικαταθλιπτικού.

Θεραπεία της διαταραχής πανικού με βενζοδιαζεπίνες

Οι βενζοδιαζεπίνες υψηλής ισχύος είναι ψυχοφάρμακα παρέχουν ταχεία αποτελεσματικότητα με ευεργετικά αποτελέσματα κατά τις πρώτες ημέρες της θεραπείας. Ωστόσο, οι βενζοδιαζεπίνες θα πρέπει να αποφεύγονται μακροπρόθεσμα, λόγω της ανάπτυξης ανοχής και εξάρτησης. [27].

Η φαρμακευτική αγωγή με οποιοδήποτε από τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να συνεχιστεί για χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί από τον ψυχίατρο,  για να αποφευχθεί η υποτροπή.

Ψυχοθεραπεία της διαταραχής πανικού

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ως θεραπεία πρώτης γραμμής των κρίσεων πανικού  με βάση την προτίμηση του ασθενούς. Η ψυχοθεραπεία θα πρέπει να γίνεται εβδομαδιαία για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες για να αξιολογηθεί η επίδρασή της. Παρά τον υψηλό επιπολασμό των διαταραχών πανικού αυτή η κατάσταση συχνά υπο-αναγνωρίζεται και υποθεραπεύεται.[28] .Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού[45].

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες της διαταραχής πανικού

Για τη θεραπεία της διαταραχής πανικού, συχνά χρησιμοποιείται ένας αριθμός συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη για τις περισσότερες.  Αρκετά γνωστά βότανα και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν την τάση εκδήλωσης του συνδρόμου σεροτονίνης, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά.[29].

Αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού με L-θεανίνη (Calmagkel)

Από τις φυσικές ουσίες, που είναι τεκμηριωμένη η δράση της στην καταστολή του στρες, του άγχους, του φόβου, της διαταραχής πανικού και των κρίσεων πανικού συγκαταλέγεται η L-θεανίνη (Calmagkel). Η L-θεανίνη είναι  ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ, που είναι ένα από τα συστατικά  του πράσινου και του μαύρου τσαγιού, η οποία έχει τύχει  αυξανόμενη προσοχής τα τελευταία χρόνια λόγω των αναφερόμενων ευεργετικών επιδράσεών της στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η L-θεανίνη διαπερνά εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό μέσα σε 30-60 λεπτά από τη λήψη της,  όπου ασκεί μια ποικιλία νευροφυσιολογικών και φαρμακολογικών επιδράσεων.[30].

Πολύ καλά είναι τεκμηριωμένη η αντιστρες, η αγχοκατασταλτική, χαλαρωτική και βελτιωτική του ύπνου δράση της. Η ευεργετική δράση της L-θεανίνης στο νευρικό σύστημα οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνει τη δραστηριότητα  των ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και πιθανόν  στη ρύθμιση της δράσης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου[31].

Επίσης έχει  αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο και διεγείρει τη νευρογένεσηΈνας αυξανόμενος αριθμός μελετών καταδεικνύει νευροπροστατευτικές επιδράσεις της  L-θεανίνης  μετά από εγκεφαλικό έμφραγμα και τραυματισμό, αν και οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί παραμένουν να διευκρινιστούν πλήρως.[32].

Η L-θεανίνη προκαλεί επίσης βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της μνήμης, όπως αποδείχτηκε σε μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους και ζώα. Επιπλέον, η χορήγηση L-θεανίνης προκαλεί επιλεκτικές αλλαγές στη δραστηριότητα των άλφα εγκεφαλικών κυμάτων με ταυτόχρονες αυξήσεις στην επιλεκτική προσοχή κατά την εκτέλεση νοητικών εργασιών. Οι αναδυόμενες μελέτες καταδεικνύουν επίσης έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο για την L- θεανίνη στην ενίσχυση της θεραπείας της σχιζοφρένειας,[33].

ενώ αναφέρονται  θετικές βελτιώσεις κατάθλιψης μετά τη χορήγηση θεανίνης σε ζωικά μοντέλα και ανθρώπους[34].

Μερικές μελέτες αρχίζουν να εξετάζουν έναν υποτιθέμενο ρόλο της L-θεανίνης στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και θεωρητικές προεκτάσεις σε έναν θεραπευτικό ρόλο της θεανίνης σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπως οι αγχώδεις διαταραχές. [35].

Η L-θεανίνη εκτός από τη μείωση του άγχους και του στρες,  προάγει την ικανότητα μάθησης και πνευματικής  συγκέντρωσης, βελτιώνει τη μνήμη και  την προσοχή, την ποιότητα του ύπνου, χωρίς να είναι υπνωτικό, αλλά μόνον μέσω της αγχόλυσης.[36]. Γιαυτό μπορεί να χορηγηθεί στις διαταραχές πανικού, χωρίς να προκαλεί υπνηλία την επομένη ημέρα. Η Δοσολογία της L-θεανίνης εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή. Η συνήθης δοσολογία της είναι 150-450mg ημερησίως , δηλαδή 1-3 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Calmagkel.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο L- θεανίνη που χορηγείται σε ημερήσιες δόσεις που κυμαίνονται από 200 έως 400 mg για έως και 8 εβδομάδες είναι ασφαλείς και προκαλούν αγχολυτικές και αντι-στρες επιδράσεις σε οξείες και χρόνιες παθήσεις. Η L -θεανίνη σε δόσεις χαμηλότερες και υψηλότερες από αυτές μπορεί επίσης να δείξει πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές δυνατότητες[37]. 

Για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και των διαταραχών πανικού, που συνοδεύονται από διαταραχές του ύπνου ή αϋπνία μπορεί να χορηγηθεί το συμπλήρωμα διατροφής Calmagkel, η κάθε κάψουλα, του οποίου περιέχει  150mg φυσικής και όχι συνθετικής L- θεανίνης, χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι το κάθε πάσχον άτομο μπορεί να βοηθηθεί με την ίδια δοσολογία.

Η δόση του Calmagkel  που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο και η βασική αιτία του στρες, του άγχους  και του πανικού είναι πιθανό να είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μόνο Calmagkel, μπορείτε να δοκιμάσετε σταδιακά  διαφορετικές δόσεις, για να βρείτε ποια είναι η αποτελεσματικότερη.

Δοσολογία: 1-3 κάψουλες ημερησίως (μία κάψουλα πρωί, μεσημέρι βράδυ με το φαγητό. Συνιστάται η αγωγή  να ξεκινάει με σταδιακή λήψη, δηλαδή λαμβάνεται μια κάψουλα Calmagkel 40 λεπτά, προ του ύπνου για 2-3 ημέρες. Αφού γίνει ανεκτή αυτή η δόση, αλλά δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να ληφθεί μια κάψουλα πρωί και βράδυ. Αν πάλι δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα μπορεί να ληφθούν τρείς κάψουλες (μία πρωί μεσημέρι βράδυ με το φαγητό).

Η αποτελεσματικότητα του Calmagkel μπορεί να ενισχυθεί με την ταυτόχρονη λήψη μιας κάψουλας Μagnigkel. To Magnigkel περιέχει σε κάθε κάψουλά του  28,5 Ταυρικού μαγνησίου και 143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα μπορούν να αυξήσουν τις συνέπειες του στρες. Επίσης και τα υψηλά επίπεδα σωματικού ή ψυχικού στρες μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις του  μαγνησίου στο αίμα και τους ιστούς.

Μία από τις αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες και το άγχος είναι η μυϊκή ένταση. Το μαγνήσιο μειώνει τις ορμόνες του στρες στον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η μείωση του άγχους, της ανησυχίας, των εναλλαγών της ψυχικής διάθεσης, της απώλειας μνήμης, της κατάθλιψης , της αϋπνίας  και μιας σειράς άλλων προβλημάτων  ψυχικής υγείας.

Το μαγνήσιο περιορίζει την απελευθέρωση κορτιζόλης, η οποία είναι η κύρια ορμόνη του στρες, και την εμποδίζει να φτάσει στον εγκέφαλο.

Tα άτομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού ή κρίση υπεραερισμού έχουν μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης. Αυτό  είναι γνωστό ως μία από τις αιτίες των κρίσεων πανικού και της κρίσης υπεραερισμού. Όμως η σεροτονίνη  συντίθεται από την τρυπτοφάνη και είναι πολύ καλά γνωστό ότι η βιταμίνη Β6 και ο σίδηρος παίζουν σημαντικό ρόλο, ως συμπαράγοντες  στη σύνθεση της σεροτονίνης  από την τρυπτοφάνη[38, 39]. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις  βιταμίνης Β6  ή σιδήρου αναφέρονται ως παράγοντες που σχετίζονται με τα επίπεδα συγκέντρωσης σεροτονίνης στον εγκέφαλο[40, 41, 42]. Συνεπώς το Calmagkel μπορεί να χορηγηθεί  στα άτομα με κρίσεις πανικού  ταυτόχρονα με μαγνήσιο, αλλά και με βιταμίνη Β6 και σίδηρο, σε περίπτωση ανίχνευσης έλλειψης των δύο τελευταίων[43]. Αναφέρονται περιπτώσεις ασθενών με γενικευμένη διαταραχή άγχους που τους χορηγήθηκαν 450-900 mg L- θεανίνης[44].

Η δοσολογία αυτή αντιστοιχεί  σε 3-6 κάψουλες Calmagkel ημερησίως.  Αν και έχουν χορηγηθεί  σε ενήλικα άτομα μέχρι 900 mg   L-θεανίνης  δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. Στη συνηθισμένη ημερήσια δόση της L-θεανίνης  των 150 έως 450mg δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες που θα ανάγκαζαν τους λήπτες να διακόψουν την καθημερινή χρήση του Calmagkel. Σπανίως αναφέρεται ότι η L-θεανίνη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.C.S. Kogan, D.J. Stein, M. Maj, M.B. First, P.M.G. Emmelkamp, G.M. Reed, The Classification of Anxiety and Fear-Related Disorders in the ICD-11, Depress Anxiety. 33 (2016) 1141–1154.

2.M Abbar.  [Panic disorder and panic attack].Encephale. 1996 Dec;22 Spec No 5:13-8.

3.Seritan AL, Bourgeois JA, Schneider A, Mu Y, Hagerman RJ, Nguyen DV. Ages of onset of mood and anxiety disorders in fragile X permutation carriers. Curr Psychiatry Rev 2013, 9: 65–71, doi:10.2174/157340013805289662

4.S Politis, St Bellos, M Hadjulis, R Gournellis, P Petrikis, D Ploumpidis, P Skapinakis. Epidemiology of panic disorder and subthreshold panic symptoms in the Greek general population. Psychiatriki. 2020 Jul-Sep;31(3):201-215.

5.Vanek J, Belohradova Minarikova K, Prasko J, Genzor S, Subova D, Hodny F, Pobeha P, Bocek J, Ociskova M. Obstruction sleep apnoea and panic disorder. Neuro Endocrinol Lett. 2023 Apr 30;44(2):86-96.

6.Dresler T, Guhn A, Tupak SV, et al. Revise the revised? New dimensions of the neuroanatomical hypothesis of panic disorder. J Neural Transm. 2013;120(1):3-29.

7.T Takeuchi, M Hasegawa, M Ikeda, R Hayashi, G Tomiyama, T Nemoto, K Hoshino, Four clinical types of panic disorders. Jpn J Psychiatry Neurol. 1992 Mar;46(1):37-44.

8.Cackovic C, Nazir S, Marwaha R. Panic Disorder. 2022 Jun 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–.PMID: 28613692

9.American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2013.

10.Craske MG, Kircanski K, Epstein A, et al.; DSM V Anxiety; OC Spectrum; Posttraumatic and Dissociative Disorder Work Group. Panic disorder: a review of DSM-IV panic disorder and proposals for DSM-V. Depress Anxiety. 2010;27(2):93-112.

11.Lessmeier TJ, Gamperling D, Johnson-Liddon V, Fromm BS, Steinman RT, Meissner MD, Lehmann MH. Unrecognized paroxysmal supraventricular tachycardia. Potential for misdiagnosis as panic disorder. .Arch Intern Med. 1997 Mar 10;157(5):537-43.

12.M Abbar.  [Panic disorder and panic attack].Encephale. 1996 Dec;22 Spec No 5:13-8.

13.Yasuda M, Kumakura J, Oka K, Fukuda K. A case of thyroid storm caused by Graves’ disease misdiagnosed as panic attack due to panic disorder. Biopsychosoc Med. 2021 May 27;15(1):11.

14.MacKinnon DF, Zamoiski R. Panic comorbidity with bipolar disorder: what is the manic-panic connection? Bipolar Disord. 2006 Dec;8(6):648-64.

15.American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2013.

16.E A Korabelnikova. [Sleep disturbances in panic disorders]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2018;118(4. Vyp. 2):99-106.

17.Lydiard RB.Increased prevalence of functional gastrointestinal disorders in panic disorder: clinical and theoretical implications. CNS Spectr. 2005 Nov;10(11):899-908.

18.Soh KC, Lee C. Panic attack and its correlation with acute coronary syndrome – more than just a diagnosis of exclusion. Ann Acad Med Singap. 2010 Mar;39(3):197-202.

19.Cosci F, Knuts IJ, Abrams K, Griez EJ, Schruers KR.Cigarette smoking and panic: a critical review of the literature. J Clin Psychiatry. 2010 May;71(5):606-15.

20.National Institutes of Health. What is anxiety disorder? Treatments. http://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml#part6. Accessed August 1, 2014.

21.Grossman P, Niemann L, Schmidt S, Walach H. Mindfulness-based stress reduction and health benefits: a meta-analysis. J Psychosom Res. 2004;57(1):35-43.

22.Otto MW, Tuby KS, Gould RA, McLean RY, Pollack MH. An effect-size analysis of the relative efficacy and tolerability of serotonin selective reuptake inhibitors for panic disorder. Am J Psychiatry. 2001;158(12):1989-1992.

23.Bala A, Nguyen HMT, Hellstrom WJG. Post-SSRI Sexual Dysfunction: A Literature Review. Sex Med Rev. 2018 Jan;6(1):29-34.
24.Hutters CL, Giraldi A. [Sexual side effects from treatment with SSRI]. Ugeskr Laeger. 2022 Apr 4;184(14):V11210824.

25.Barbui C., Esposito E., Cipriani A. Selective serotonin reuptake inhibitors and risk of suicide: A systematic review of observational studies. CMAJ. 2009;180:291–297.

26.Bartlett D.Drug-Induced Serotonin Syndrome. Crit Care Nurse. 2017 Feb;37(1):49-54.

27.Breilmann J, Girlanda F, Guaiana G, Barbui C, Cipriani A, Castellazzi M, Bighelli I, Davies SJ, Furukawa TA, Koesters M.  Benzodiazepines versus placebo for panic disorder in adults. .Cochrane Database Syst Rev. 2019 Mar 28;3(3):CD010677.

28.Damsa C, Lazignac C, Iancu R, Niquille M, Miller N, Mihai A, Virgillito S, Adam E.Panic disorders: differential diagnosis and care in emergencies]. Rev Med Suisse. 2008 Feb 13;4(144):404-6, 408-9.

29.Amy B Locke, Nell Kirst, Cameron G Shultz. Diagnosis and management of generalized anxiety disorder and panic disorder in adults. Am Fam Physician. 2015 May 1;91(9):617-24.

30.Shivam Kumar, Anupam Awasthi, Khadga Raj, Shamsher Singh. L-theanine attenuates LPS-induced motor deficit in experimental rat model of Parkinson’s disease: emphasis on mitochondrial activity, neuroinflammation, and neurotransmitters. Psychopharmacology (Berl). 2023 Jul;240(7):1493-1508.

31.Γκέλης Δ, Γκέλη Αικ. H αντιστρες, αγχολυτική και υπνοπροαγωγική δράση της L-θεανίνης©. Pharmagel.gr

32.Katasonov AB. [Neurobiological effects of theanine and its possible use in neurology and psychiatry]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2018;118(11):118-124.

33.Michael S Ritsner, Chanoch Miodownik, Yael Ratner, Tatyana Shleifer, Maria Mar, Leonid Pintov, Vladimir Lerner. L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: an 8-week, randomized, double-blind, placebo-controlled, 2-center study. J Clin Psychiatry. 2011 Jan;72(1):34-42.

34.Shinsuke Hidese, Miho Ota, Chisato Wakabayashi, Takamasa Noda, Hayato Ozawa, Tsutomu Okubo, Hiroshi Kunugi. Effects of chronic l-theanine administration in patients with major depressive disorder: an open-label study. Acta Neuropsychiatr. 2017 Apr;29(2):72-79.

35.Anne L Lardner.Neurobiological effects of the green tea constituent theanine and its potential role in the treatment of psychiatric and neurodegenerative disorders. Nutr Neurosci. 2014 Jul;17(4):145-55.

36.Theertham P Rao, Motoko Ozeki, Lekh R Juneja.In Search of a Safe Natural Sleep Aid. J Am Coll Nutr. 2015;34(5):436-47.

37.Filipe Lopes Sakamoto, Rodrigo Metzker Pereira Ribeiro , Allain Amador Bueno, Heitor Oliveira Santos. Psychotropic effects of L-theanine and its clinical properties: From the management of anxiety and stress to a potential use in schizophrenia. Pharmacol Res. 2019 Sep;147:104395.

38.Turner EH, Loftis JM and Blackwell AD: Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan. Pharmacol Ther (2006) 109: 325-338.

39.Youdim MBH and Green AR: Iron deficiency and neurotransmitter synthesis and function. Proc Nutr Soc (1978) 37: 173-179.

40.Youdim MBH, Green AR, Bloomfield MR, Mitchell BD, Heal DJ and Grahame-Smith DG: The effects of iron deficiency on brain biogenic monoamine biochemistry and function in rats. Neuropharmacology (1980) 19: 259-267.

41.Sharma DC and Simlot MM: Utilization of dietary tryptophan in iron-deficient rats. J Nutr (1984) 114: 1518-1520.

42.Dakshinamurti K, Paulose CS, Viswanathan M and Siow YL: Neuroendocrinology of pyridoxine deficiency. Neurosci Biobehav Rev (1988) 12: 189-193.

43.Tomoda A., Sheu Y.S., Rabi K., Suzuki H., Navalta C.P., Polcari A., Teicher M.H. Exposure to parental verbal abuse is associated with increased gray matter volume in superior temporal gyrus. Neuroimage. 2011;54(Suppl. 1):S280–S286. doi: 10.1016/j.neuroimage.2010.05.027.

44.Sarris J, Byrne GJ, Cribb L, Oliver G, Murphy J, Macdonald P, Nazareth S, Karamacoska D, Galea S, Short A, Ee C, Birling Y, Menon R, Ng CH. L-theanine in the adjunctive treatment of generalized anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. J Psychiatr Res. 2019 Mar;110:31-37.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.