Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Γεράσιμος Αγγελάτος (MD, ORL), Χρήστος Γρούτσος (MD, ORL), Ιωάννης Φαράζης (MD, ORL)

Υπάρχουν περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης, οι οποίες μπορούν να χειρουργηθούν και να αποκατασταθεί η ακουστική ικανότητα του πάσχοντος αυτιού.

Με τη χειρουργική επέμβαση όμως δεν ανακόπτεται η συνεχιζόμενη απομετάλλωση του οστέινου λαβυρίνθου. Συνεπώς η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει την ωτοσκλήρυνση [1]. Η χειρουργική επέμβαση είναι ανακουφιστική λύση αποκατάστασης της ακοής.

Το φθοριούχο νάτριο χρησιμοποιείται από το 1965 σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η επιδείνωση της  νευροαισθητήριας βαρηκοίας ασθενών  με σταδιακά εξελισσόμενη ωτοσκλήρυνση ή μετά από αναβολεκτομή, καθώς και σε ασθενείς με καθαρή κοχλιακή ωτοσκλήρυνση. Η εκτεταμένη κλινική εμπειρία σε χιλιάδες ασθενείς διεθνώς με αυτή τη θεραπεία έχει αποδείξει την αξία της στη διακοπή της προηγουμένως προοδευτικά εξελισσόμενης  νευραισθητηριακής απώλειας της ακοής. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξαν ωτορινολαρυγγολόγοι,  που αντιτάχθηκαν σε αυτή τη θεραπεία, ισχυριζόμενοι  ότι,  δεν είχε αποδειχθεί επαρκώς η αποτελεσματικότητα του φθοριούχου νατρίου με  διπλές τυφλά, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες. Το θέμα αυτό απαντήθηκε με τη μελέτη του Bretlau στη Δανία και του Fisch από την Ελβετία. Και οι δύο ερευνητές επιβεβαίωσαν σε μικρές ομάδες ασθενών την αξία του φθοριούχου νατρίου με διπλές τυφλά, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες. Εκτεταμένη έρευνα από τον καθηγητή Petrovic από το Στρασβούργο έδειξε και εργαστηριακά τη δράση του φθοριούχου νατρίου στα οστά. Μια όμορφα σχεδιασμένη μελέτη με ραδιενεργό στρόντιο από τους Linthicum, House και Althaus έδειξε την αξία του φθοριούχου νατρίου  στην προώθηση της ωρίμανσης μιας ωτοσκληρυντικής εστίας[5, 10]

Οι περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης που δεν χειρουργούνται, είτε διότι είναι πολύ προχωρημένες, είτε διότι δεν το επιθυμεί ο ασθενής, είτε διότι είναι λαβυρινθικές μπορεί να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας ή με τη συμπληρωματική χορήγηση Φθοριούχου Νατρίου, ανθρακικού ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου, που φέρονται μέσα σε κάθε κάψουλα του συμπληρώματος διατροφής Florigkel [1]. Η προσθήκη βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου στη συμπληρωματική θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης βασίζεται στις πρόσφατες γνώσεις της συμμετοχής των παραπάνω στο μεταβολισμό των οστών και τη σκελετική υγεία[11]

Το σκεπτικό της αντιμετώπισης της ωτοσκλήρυνσης με Φθοριούχο Νάτριο, ανθρακικό ασβέστιο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο (Florigkel) είναι η καθυστέρηση και τελικά η διακοπή της φάσης της απορρόφησης του οστού από τις οστικές περιοχές του αυτιού που έχουν προσβληθεί από την ωτοσκλήρυνση [1].

Ο συνδυασμός  Φθοριούχου Νατρίου, ανθρακικού ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου (Florigkel)  μπορεί να αναστρέψει την αρχόμενη ωτοσκλήρυνση, ιδίως στα νεώτερης ηλικίας άτομα [1]. Το Florigkel χορηγείται στην  λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση, διότι μπορεί να καθηλώσει τη νόσο και να ανακόψει την πορεία της προς την κώφωση. Επίσης, μπορεί να ελαττώσει τις εμβοές και να αποτρέψει τις κρίσεις ιλίγγου. Τα άτομα άνω των 70Kg χρειάζονται 1 κάψουλα πρωί, μεσημέρι και βράδυ για τρία χρόνια, που την παίρνει με το φαγητό. Τα άτομα κάτω των 70Kg χρειάζονται 1 κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό, για τρία χρόνια. Η χορήγηση θεωρητικά πρέπει να συνεχίζεται εφόρου ζωής σε δοση  1 κάψουλα ημερησίως με το φαγητό.

Το  Φθοριούχο Νάτριο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο (Florigkel) συνιστάται επίσης σε όλα τα χειρουργηθέντα άτομα με ωτοσκλήρυνση, σε δόσεις συντηρήσεως, της μιας κάψουλας ημερησίως εφόρου ζωής.

Το Φθοριούχο Νάτριο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο (Florigkel)  μπορεί να πάρουν[1]:

1. Άτομα με αρχόμενη ωτοσκλήρυνση

2. Λαβυρινθική ωτοσκλήρυνση

3. Πολύ προχωρημένη ωτοσκλήρυνση 

4. Άτομα με ωτοσκλήρυνση που χειρουργήθηκαν επιτυχώς, αλλά πρέπει να αποτραπεί η εξέλιξη της νόσου.

Έχει αποδειχθεί ότι η χορήγηση Φθοριούχου Νάτριου είναι αποτελεσματικότερη, όταν ο ασθενής παίρνει ταυτόχρονα και ανθρακικό ασβέστιο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο. Σε όλους τους ασθενείς με ωτοσκλήρυνση υπολογίζονται τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 στον ορό, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3, τα οποία πρέπει να είναι > των 30ng/ml. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλότερα τότε χορηγείται επιπλέον δόση βιταμίνης D3 σε δόση που προστίθεται με αυτήν των 1000 ΙU, που υπάρχει σε κάθε κάψουλα Florigkel.

Συνολικά, αν ένας ασθενής παίρνει 3 κάψουλες Florigkel προσλαμβάνει 3000 ΙU βιταμίνης D3 ημερησίως Αν ήδη έχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 θα πρέπει να προσλαμβάνει συμπληρωματικά άλλες 2000 IU βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (DGkelin drops) [2, 3]. Βλέπε: Ωτοσκλήρυνση από έλλειψη βιταμίνης D3©

Παρακάτω παρατίθεται συνοπτικά η δράση των λοιπών συστατικών που υπάρχουν στις κάψουλες του Florigkel εκτός του φθοριούχου νατρίου και του ανθρακικού ασβεστίου. Συγκεκριμένα, είναι γνωστά τα ακόλουθα για το  κιτρικό μαγνήσιο, βιταμίνη D3 και βιταμίνη Κ2.  Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D3 στην ομοιόσταση του ασβεστίου είναι να αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Το ασβέστιο απορροφάται τόσο από μια ενεργή διακυτταρική οδό, η οποία εξαρτάται από την ενέργεια, όσο και από μια παθητική παρακυτταρική οδό μέσω στενών συνδέσεων. 1,25 διυδροξυβιταμίνη D3 1,25(OH)2D3 η ορμονικά ενεργή μορφή της βιταμίνης D3, μέσω των γονιδιωματικών της δράσεων, είναι ο κύριος διεγέρτης της ενεργού εντερικής απορρόφησης ασβεστίου που περιλαμβάνει εισροή ασβεστίου, μετατόπιση ασβεστίου μέσω του εσωτερικού του εντεροκυττάρου και βασεοπλευρική εξώθηση του ασβεστίου από την εντερική πλασματική αντλία μεμβράνης[7]

Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται matrix GLA η οποία αφαιρεί το ασβέστιο από τους μαλακούς ιστούς και επίσης ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία συγκρατεί το ασβέστιο στα οστά[8] .

Αυτές οι βιοχημικές διαδικασίες διεκπεραιώνονται με τη υποχρεωτική παρουσία του μαγνησίου. Η βιταμίνη Κ2  και το μαγνήσιο  φαίνεται να εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών[9].

Το Florigkel προάγει την ωρίμανση των ωτοσπογγιακών βλαβών και έτσι επιβραδύνει ή αναστέλλει την εξέλιξη της νευροαισθητήριας απώλειας της ακοής [3, 6].

Βιβλιογραφία

1. Δ.Ν. ΓΚΕΛΗΣ, Ε. ΓΚΟΛΑΣ, Κ. ΛΥΤΡΙΔΗΣ, Α. ΠΑΓΚΑΛΟΣ, Δ. ΜΠΑΤΖΑΚΑΚΗΣ, Τ. ΚΥΡΑΤΖΙΔΗΣ. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ. , ΙΔ΄ Έκδοση Ιανουάριος 2023

2. Uppal S, Bajaj Y, Coatesworth AP. Otosclerosis 2: the medical management of otosclerosis. Int J Clin Pract. 2010 Jan;64(2):256-65.

3. Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Giovannucci E, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 2005 May 11;293(18):2257-64.

4. Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Staehelin HB, Orav JE, Stuck AE, Theiler R, Wong JB, Egli A, Kiel DP, Henschkowski J. Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2009 Oct 1;339:b3692.

5. F H Linthicum JrH P HouseS R Althaus The effect of sodium fluoride on otosclerotic activity as determined by strontium. Ann Otol Rhinol Laryngol. 1973 Jul-Aug;82(4):609-15.  doi: 10.1177/000348947308200417.

J R CausseJ UrielJ BergesP BretlauJ B Causse.  [Enzymatic mechanism of otosclerosis. Action of NaF] Ann Otolaryngol Chir Cervicofac. 1981;98(6):269-97.

7.Sylvia ChristakosPuneet DhawanAngela PortaLeila J MadyTanya Seth. Vitamin D and intestinal calcium absorption. Mol Cell Endocrinol. 2011 Dec 5;347(1-2):25-9.

8. Kathleen L BerknerKurt W Runge.Vitamin K-Dependent Protein Activation: Normal Gamma-Glutamyl Carboxylation and Disruption in Disease. Int J Mol Sci. 2022 May 20;23(10):5759.

9.Anna CapozziGiovanni ScambiaStefano Lello. Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63

10. G E Shambaugh Jr. How and when to prescribe sodium fluoride. Am J Otol. 1989 Mar;10(2):146-7.

11.Anna CapozziGiovanni ScambiaStefano Lello.Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Γεράσιμος Αγγελάτος

Γεράσιμος Αγγελάτος 
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, (ΜD, ORL)
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 139 & Τήνου,
112 51, ΑΘΗΝΑ, Τηλ. 2108824151

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Ενηλίκων και παίδων, Ρινολογία, Ακοολογια, Διαταραχές της ισορροπίας, όσφρησης και γεύσης, Φωνιατρική, Αλλεργική ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδες

Χρήστος Γρούτσος

Χρήστος Γρούτσος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας και Ρογχοπαθειών,
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 14, Τρίκαλα, Θεσσαλία,
Τηλ: 2431039877

Ιωάννης Φαράζης

Ιωάννης Φαράζης (MD, ORL)
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 366, 111 41, ΑΘΗΝΑ,
Τηλ. 2102112575



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.