Συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου και σκελετική υγεία©

Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης ΜD, ORL, DDS, PhD και Αικατερίνη Γκέλη, MD, Radiologist

Η συμπληρωματική λήψη ασβεστίου (Ca) και/ή βιταμίνης D3 (vitD3) είναι το κλειδί για τη διαχείριση της οστεοπενίας και της  οστεοπόρωσης. Όμως και άλλα  συμπληρώματα όπως, η βιταμίνη Κ2 (VitK2) και το μαγνήσιο (Mg) συμμετέχουν  στη διατήρηση της σκελετικής υγείας.

Η λήψη συμπληρωμάτων Ca από μόνη της δεν συνιστάται για την πρόληψη των καταγμάτων στο γενικό μετεμμηνοπαυσιακό πληθυσμό. Τα συμπληρώματα ασβεστίου (χωρίς συγχορήγηση βιταμίνης D3) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου [1].  Επιβάλλεται η επανεκτίμηση του ρόλου των συμπληρωμάτων ασβεστίου στη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος με ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη και απορρόφηση ασβεστίου θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές παρενέργειες. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 είναι απαραίτητη σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος ή/και έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D3. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα η  βιταμίνη Κ2  και το Μαγνήσιο  εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών.

Η βιταμίνη Κ2 (VitK2), η οποία είναι μια οικογένεια πολλών φυσικών ισομορφών βιταμίνης Κ, γνωστές και ως μενακινόνες (MK), έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή για το ρόλο της στη διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου. Συγκεκριμένα, η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνη Κ2 φαίνεται να ευθύνεται για το λεγόμενο φαινόμενο «παράδοξο του ασβεστίου», που χαρακτηρίζεται από χαμηλή εναπόθεση ασβεστίου στα οστά και συσσώρευσή του στο τοίχωμα των  αρτηριών [2].

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνη Κ2 μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος σε οστεοπορωτικούς ασθενείς, ενισχύοντας δυνητικά την αποτελεσματικότητα του ασβεστίου και της βιταμίνης D3. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου (Mg) θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών και των μυών [3] 

Η βιταμίνη Κ2 με τη μορφή MK-7 έχει αποδειχθεί ότι είναι μια βιοδραστική χημική ένωση στη ρύθμιση της οστεοπόρωσης

Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες δομές, δηλαδή τη φυλλοκινόνη (Κ1) και τις μενακινόνες (Κ2). Η διαφορά στη δομή μεταξύ Κ1 και Κ2 φαίνεται από τους διαφορετικούς ρυθμούς απορρόφησης,  κατανομής στους ιστούς και  βιοδιαθεσιμότητα, που η κάθε μία επιδεικνύει. 

Η βιταμίνη Κ1 και Κ2 , αν και διαφέρουν ως προς τη δομή και οι δύο δρουν ως συμπαράγοντες για το ένζυμο γ-γλουταμυλοκαρβοξυλάση, που περιλαμβάνει, τόσο ηπατική, όσο και εξωηπατική δραστηριότητα. Μόνο οι καρβοξυλιωμένες πρωτεΐνες είναι ενεργές και προάγουν ένα προφίλ υγείας όπως η αιμόσταση. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ2 με τη μορφή MK-7 έχει αποδειχθεί ότι είναι μια βιοδραστική χημική ένωση στη ρύθμιση της οστεοπόρωσης, της αθηρωματοσκλήρυνσης, του καρκίνου και των φλεγμονωδών ασθενειών χωρίς κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών ή από τη λήψη υπερβολικής δόσης [4].

Αν αποφασιστεί η χορήγηση βιταμίνης Κ2 επιλέγεται η φυσική βιταμίνη Κ2 (Κappagkel). Kάθε κάψουλα Kappagkel περιέχει 100mcg φυσικής βιταμίνης Κ2. Τα άτομα που παίρνουν για μακρύ χρονικό διάστημα βιταμίνη D3 ή μεγάλες δόσεις πρέπει να παίρνουν ταυτόχρονα και φυσική βιταμίνη Κ2 (Kappagkel) και μαγνήσιο (Magnigkel).

Μαγνήσιο και οστική υγεία

Από τις διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι πρόσφατα σχετικά με τη συγκέντρωση του Mg στον ορό και τη σχέση του με τα οστά, έχει αποδειχθεί ότι οι χαμηλότερες τιμές σχετίζονται με την παρουσία οστεοπόρωσης και ότι περίπου το 30-40% των ατόμων που αναλύθηκαν (κυρίως γυναίκες στην εμμηνόπαυση) είχαν υπομαγνησιαιμία

Διάφορες διαιτητικές έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι (περίπου 20%) καταναλώνουν συνεχώς χαμηλότερες ποσότητες Mg από τις συνιστώμενες. Επιπλέον, σε αυτή την κατηγορία, έχει βρεθεί χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υψηλότερος κίνδυνος κατάγματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες παρέμβασης που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σχετικά με τη συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου, φαίνεται ότι ο συνδυασμός ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) σε δόση που κυμαίνεται από 200 έως 1800mg ημερησίως παρέχει όφελος, όσον αφορά την αύξηση της οστικής πυκνότητας  και τον κίνδυνο κατάγματος[5].

H οστεοπενία και  η οστεοπόρωση μπορεί να αναχαιτιστούν, χορηγώντας καθημερινά  επί 6 μήνες ξεχωριστά φυσική βιταμίνη D3 (D3 Gkelin drops), φυσική βιταμίνη Κ2 (Kappagkel) και  Μagnigkel, διότι η δοσολογία της βιταμίνης D3 καθορίζεται ανάλογα με τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του ασθενούς: Μπορεί λοιπόν να αναχαιτίσει την οστεοπενία, οστεοπόρωση και να κάνει ταυτόχρονα αντιαθηρωματική αγωγή, προστατεύοντας τις αρτηρίες από την εναπόθεση ασβεστίου, ως ακολούθως:

  • Φυσική βιταμίνη D3 (D3 Gkelin drops), που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δόση  συνήθως 4 σταγόνες ημερησίως μετά το φαγητό (4000 ΙU). Πριν από την έναρξη της χορήγησης βιταμίνης D3  πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3, διότι έτσι αποφασίζεται η ακριβής δοσολογία της βιταμίνης D3.
  • Μία κάψουλα  φυσικής βιταμίνης Κ2 (Kappagkel) των 100mcg, το μεσημέρι με το φαγητό.
  • Μια κάψουλα Μagnigkel το μεσημέρι με το φαγητό [κάθε κάψουλα Μagnigkel περιέχει   ταυρικό (57mg)  και κιτρικό  μαγνήσιο (286mg)].  

Δεν συνιστάται η λήψη των ανωτέρω όταν περιέχονται και τα τρία σε μία κάψουλα, διότι έτσι γίνεται δυσχερής η απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητά τους. Επιπλέον οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D3 διαφέρουν σημαντικά για το κάθε άτομο.

Μετά από 6 μήνες με την παραπάνω συμπληρωματική αγωγή συνιστάται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας και των επιπέδων στον ορό του ασβεστίου, μαγνησίου και 25 υδροξυβιταμίνης D3

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Bolland M.J.,Avenell A., Baron J.A.,Grey A.,MacLennan G.S.,Gamble G.D.,Reid I.R.Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ. 2010; 341: c3691

2.Mandatori D, Pelusi L, Schiavone V, Pipino C, Di Pietro N, Pandolfi A. The Dual Role of Vitamin K2 in “Bone-Vascular Crosstalk”: Opposite Effects on Bone Loss and Vascular Calcification. Nutrients. 2021 Apr 7;13(4):1222.

3.Capozzi A, Scambia G, Lello S.Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63.

4.Halder M, Petsophonsakul P, Akbulut AC, Pavlic A, Bohan F, Anderson E, Maresz K, Kramann R, Schurgers L. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Int J Mol Sci. 2019 Feb 19;20(4):896.

5.Rondanelli M, Faliva MA, Tartara A, Gasparri C, Perna S, Infantino V, Riva A, Petrangolini G, Peroni G. An update on magnesium and bone health. Biometals. 2021 Aug;34(4):715-736

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.